Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти.
Този път с безплатната версия съм го извървял - нито е "безплатна", нито върши работа. Искат ти всички възможни лични данни и прочие глупости - какъв си, откъде си, кой си, телефон, адрес, втори адрес на фирмата, задължително обяснение какво точно ще правиш... И нещо прецакаха мисля, че преди година времето, за което е безплатен. Общо взето така е направено, че да се откажеш.

Пет Сеп 17, 2021 11:24 pm
Профил

Съвсем без-латно е, мен ми се обадиха да ме питат искам ли да си го купя или предпочитам да използвам безплатната. Първоначално нямах намерение да си купувам лиценз, аз нямах намерение и да gо използвам, инсталирах го заради въпросния 3д скан. Демото изтече и трябваше да го лицензирам под някаква форма, и тъй като бих го използвал професионално, не върви да го взема като хобист, и ми беше най-лесно да си го платя, не е някаква космическа сума. От както го взех съм го пускал 3-4 -пъти да боря точно подобни проблеми, степове които не се отварят в солида или 3д сканове в stl.
А с тия модели в интернет, вчера дръпнах едно HSSOP над 8000 повърхнини, то няма толкова транзистора в тоя чип :) и сигурно е правен точно с блендер или нещо от сорта.
Той и алтиума не си поплюва, експорт в парасолид и солида мисли по 30 мин до де отвори, как няма една читава опция за експорт не знам.
p.s. иначе те за такива цели може би може да минеш само с алтиум, въпреки че ме съмнява до колко ще е лесно, но ако това не е такава проста кутийка а е някое от железата което дялкам алтиума е напълно безмислен, процеса е интерактивен, бутам и платката и желязото, това може да се прави само в механичен кад, или поне ефективно може да се прави в механичен кад, пък после вече като уточниш положение на платка, крепежи и др. нататък вече си я дялкай в алтиум или каквото там ти хареса и ако ти е там 3д-то по лесно. Аз точно за такива цели се змаислих дали това circuit studio не е някакъв вариант да ти генерира платката с куплунзи и критичните компоненти защото май е интегрирано със солида, и като си готов там да си я отвориш и направиш в алтиума или някаква друга среда. То същото се отнася и за фюжън и ийгъл, само дето циркуит студиото може да вземе алтиумската схематика, и после алтиума да вземе неговата платка докато ийгъл май сам за себе си.

Прикачени файлове:
CRN-21 R OPN V5.JPG
CRN-21 R OPN V5.JPG [ 2.22 MiB | Прегледано 2769 пъти ]
Съб Сеп 18, 2021 12:34 am
Профил

Ами значи аз нещо не вдявам. Точно заради "демото ще изтече" не се навих, да се занимавам с тях. Доколкото помня от филмчетата в ютюб, се обясняваше, че сега фюжън има лимитирано демо с много кратък срок (върти ми се в главата нещо месец или три). А преди две-три години тази програма е предлагала безплатна версия без срок. И изобщо, като почнат да ме интервюират за личните данни, ги режа веднага тези "варианти", понеже не са варианти за мен.
Да се върна на темата за Фрийкад - абсолютно достатъчен е за 3Д модели на компоненти, за тези, които не търсят естетика.

Съб Сеп 18, 2021 12:51 am
Профил

Да за модел на компонента всичко що е кад върши работа според мен, там не трябва кой знае какво. Аз блендера не го харесвам заради това че работиш с меш и зарди проблемите с експорта които съм имал.
А за фюжъна, да демото е със срок от 1 месец, след това си го регистрираш като любител, малък бизнес или каквото там си решил и си го използваш, няма никакъв проблем. Лиценза се подновява всяка година, но предполагам толкова 10-15 мин не са проблем. Аз такива софтуери до 1000$ вече хич не ги мисля, по добре да си го платя от колкото да го използвам нелегално или пък да му търся алтернативи. Тука последно време купих един корел щото ми писна да боря моя лицензен той много дърт и всеки път виртуалката ... и си купих един нов, пак така си купих и един smart draw и имам спомен но не го намирам, че си купих и лиценз за маткад. Пари са но не са ужасно много, ако го използваш за работа па мака и 5 пъти в годината май си струва ако не е ужасно скъпо, вече не работим за 100 лв на месец.
Тоя руския Kompas LT, преди много години съм го слагал и ми направи добро впечатление, не знам има ли я още тая версия за студенти и хобисти.

Съб Сеп 18, 2021 1:06 am
Профил

Тони, следващата ми платка ще я пипна през Фюжън тогава. Ако имам въпроси по регистрация и подробности, ще те питам.

Съб Сеп 18, 2021 9:57 pm
Профил

Пробвай го, но аз не се регистрирах за безплатен, тм има разни ограничения, вече не помня какви, няма да ти е проблем за такива неща но аз предпочетох да им го платя. Дори не куих годишен лиценз, плащам им месечен, по-скъпо излиза но мога да го прекратя когато реша, не че так ще стане, сигурно както много други неща ще си го плащам вовеки :)
Иначе за каквото мога ще помагам, то и аз не съм му спец голям, поиграх си един ден да видя какво може, и още 2-3 пъти но основно с меш импорти които солида не ще да отваря. Не ми остава време да се задълбоча много, но има някои интересни решения, има еидн time line, или нещо подобно му казваха но си е точно това, и лесно може да се връщаш назад и да клонираш мисля може.
Не ми остава време, чисто като проектиране на солид бодита няма нещо по което да отстъпва на солида, поне аз не видях, малко по-различен интерфейс иска си свикване. Мен обаче ми е жизненоважен шийт метала, там го има, пробвах нещо, обаче не ми се видя лесно за корекции после, но може и аз да не съм направил нещо както трябва та не съм го гледал след това.
Днес се хванах да си импортна протелските библиотеки в алтиум и да ги направя с 3д интегрирни, то ева ли ще стане всичко днес, ама почнах от по-стандарнтите неща, кондензаори, резистори, сега ще наплякам и корпуси на чипове.
Правих няколко дребни проектчета между другото, и всички искат платка с 3д компоненти, и то в алтиума иначе аз степ 3д им генерирам през солида, та май е време за тая стъпка, така и на себе си ще спестя време в бъдеще. До де се реша дали да вземем падс или не сигурно ще има още платки поне да му хвана цаката :)
Ей сега загледах Kompas LT, има го още, безплатния има огрничения не работи с асемблита, но има платен който е някакви смешни пари 2000 рубли или нещо такова, то и тоа е алтернатива май за тези които им е нужно, иначе пълния Kompas е с цената на солида, 300 хил рубли по спомен.

Съб Сеп 18, 2021 11:24 pm
Профил

ТоНи, Фюжъна можел да прави схеми и платки - пробвал ли си го?
Съвсем като швейцарско ножче са го направили.

Пон Сеп 20, 2021 11:27 am
Профил

не съм, има ийгъл с него, някога много отдавна съм пробвал ийгъл, не бях очарован, но зависи какво правиш реално платка може да направиш и в пейнта, предполагам ако нямаш особенни претенции и очаквания ще ти свърши работа.

Пон Сеп 20, 2021 3:59 pm
Профил

al_at написа:
ТоНи, Фюжъна можел да прави схеми и платки - пробвал ли си го?
Съвсем като швейцарско ножче са го направили.

:D :D :D
Ти поне си в час с КАД , не знам какво баш има у тоя фюжън ама ако говорин за ОРЕЛА - пробваи се , аз преди месец го ползвах да направя 1 малко ПЦБ .....мъкааааааааааааа
И Мерцедеса , и Москвича ще те закарат от точка А до точка Б - дотук свършват приликите ... нататък не ми се коментира.

Пон Сеп 20, 2021 6:41 pm
Профил

Не съм запознат с Орела. Сега научих от ТоНи, че е часто от Фюжън.
Иначе, като механичен КАД, от видеоуроците, които гледах, Фюжън ми се стори много интуитивен.
Това, което ме спира да си инсталирам безплатната версия е, че в къщи ще мога, а в работата няма да мога,
защото не отговаряме на изискванията за стартъп до 100 000 долара годишен оборот.
Пък и не бих тръгнал да убеждавам шефовете за допълнителни харчове за платената версия.
Докато сме хоум офис това не е проблем, но това все някога ще свърши.
Ще умувам още малко. То си има плюсове - да научиш още един КАД.
Но има и минуси - трябва време, пък и на тази възраст информацията се презаписва на мястото на старата.
Научаваш нещо от новото, забравяш нещо старото. Пък и проблемът със експорта като сингъл парт май стои и при фюжън.
/Поне така мернах в някакъв форум./
ТоНи би могъл да ми каже - ако направиш проект на компонент, съставен от няколко тела /bodies/ от различен материал/цвят,
после в STEP файла като един парт ли се виждат или като асембли от няколко?

Пон Сеп 20, 2021 8:48 pm
Профил

Абе да ти кажа не държа да пробвам ийгъл, ма ато си рекъл мога да го отворя да видя как изглежда.
На въпроса за компонента, от кой кад е въпроса ти. От солид става един парт с няколко бодита, тов всъщност зависи от настройките а експорта. Ако питаш за фюжън не знам, не съм експортвал парт към степ, само тия мешове с които се занимавах. Ей ся ще пробвам и ще ти кажа, няа логика да е различно.
Ако правиш компонент от различни тела само за д го оцветиш, това принципно не е нужно, може да оцветяваш на ниво повърхност. Ей сега ще ти направя няколк оскрийншота.

Пон Сеп 20, 2021 10:39 pm
Профил

Така, и в двата када съм направил компонента като едно боди, т.е. имаш много фючърс но всички се мерджват до едно боди, може да видиш импортнатите степ файлове.
В солида настройката е AP214 във фюжъна нищо не съм настройвал, това му е дефаултният степ сетинг.
И двете се импортвт в Алтиум с цветове, препдолагам като сингъл боди, това не съм още наясно къде да гледам, и дали избщо може да се види в алтиума.
Досега не бях слагал цвят във фюжън, малко ... различно та се подзверих малко но го открих.

п.с. фюжънския кондензатор е тоя по кафеникавия, като негърче от северна африка

Прикачени файлове:
Коментар на файл: View in Altium
ALTIUM.jpg
ALTIUM.jpg [ 123.75 KiB | Прегледано 2623 пъти ]
Коментар на файл: Step in Fusion
ca step in fusion.jpg
ca step in fusion.jpg [ 138.24 KiB | Прегледано 2623 пъти ]
Коментар на файл: Step in Solid works
cap step in solid.jpg
cap step in solid.jpg [ 64.79 KiB | Прегледано 2623 пъти ]
Коментар на файл: Fusion
CAP FUSION.jpg
CAP FUSION.jpg [ 91.94 KiB | Прегледано 2623 пъти ]
Коментар на файл: Solid Works
cap SW.jpg
cap SW.jpg [ 72.56 KiB | Прегледано 2623 пъти ]
Пон Сеп 20, 2021 11:11 pm
Профил

Благодаря за отделеното време! Явно и Солид и Фюжън се справят по-добре от FreeCad.
Проблемът на FreeCad e, че като направиш merge към едно тяло, се губи цвета.
Ака не направиш merge, имаш цвят, но много бодита. Ако имаш съединител с 80 пера - 80 бодита за перата,
отделно за другите елементи. И механиците стават луди, като го импортират в Солида.

Вто Сеп 21, 2021 3:36 pm
Профил
Аватар

В солида имаше възможност асемблито (сглобката) да се запише като асембли и като парт (един детайл).
Във фрии када няма ли подобна опция?

Вто Сеп 21, 2021 4:04 pm
Профил

Има, но не работи както трябва. Функцията е в меню Part и се казва Export CAD.
И при нея всичко става в един цвят, подобно на merge /всъщност във Фреекад се казва Union/.
Но се запазва и структурата на няколко детайла.

Вто Сеп 21, 2021 4:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща