Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти.
Отварям нова тема за FreeCAD, подобни на него програми и 3D модели на електронни компоненти.
Напоследък ми се налага ми се да правя 3D модели на електронни компоненти. Реших да понауча малко FreeCAD.
Не е от най-лесните програми, но има доста писмени и видеоматериали в нета за нея.
Оказа се доста интересен начин за размърдване на сивото вещество. Другото, което открих,
че могат да се правят много компактни от към памет модели, сравними с Alibre Design
/визирам темата за KiCad, където бях писал по въпроса/. Доста време ми трябваше да направя
модел на съединител от серията TMM-1xx-L-D на Samtec. От сайта на Samtec могат да се свалят модели,
но са изключително груби и са от 1МВ нагоре.
Направил съм параметричен модел със Spreadsheet, като се смени sz.nump, автоматично се получава
модел с новия брой пинове. Прилагам го в zip файла заедно с STEP модели за 14 и 28 пина.
Това ми е първи опит с FreeCAD - приемам всякакви градивни критики.
Файлът е правен с FreeCAD 0.19 и използва най-новите неща в него. Може би няма да стане с по-стари версии.

Прикачени файлове:
TMM-1xx-L-D.zip [101.21 KiB]
185 пъти

Последна промяна al_at на Пон Юли 05, 2021 11:34 am, променена общо 1 път

Пон Юли 05, 2021 10:54 am
Профил
Аватар

Мнение Re: FreeCAD и подобни. 3D модели на електронни компоненти.
al_at написа:
Отварям нова тема за FreeCAD, подобни на него програми и 3D модели на електронни компоненти.

Похвално, аз успях да заразя поне един колега, който започна да рисува и печата много добри модели на кутии в старата работа. Аз самия така и не успях, защото работя предимно със SparkMechanical и когато се наложи със SketchUp. Но е много интересна тема, а и платките с модели на тях започват да стават почти задължителни (т.е. като научим шефовете веднъж, че може и така - после не искат и да виждат обикновенна платка)

Пон Юли 05, 2021 11:03 am
Профил

Ами и в друга тема съм го предлагал Fusion 360, не е съвсем точно фри, до един момент беше, докато се развиваше. Има го обаче във специфични фри версии : Fusion 360 for personal, hobby use и Fusion 360 for startup. Това първото което е за лична употреба спокойно може да го използваш да си правиш компоненти дори и за комерсиални проекти, дотолкова доколкото експортваш step/igs нямаш проблем, отделно че и никой не го следи. Тое фрикад съм го заглеждал, и нещо не ми пасва, но може би защото имам вече изградени навици. Ако имаш време пробвай Фюжъна, според мен е доста по развит тул. Аз лично го препоръчвам на всеки който не е вързан със солид дори и за комерсиални цели, различни платени лицензи които са на порядък по-евтни от тия на Солид. В момента имаш лицензи за по 350$, има и опция за по 60 на месец и плащаш само когато ти трябва.
Навремето имаше един руски, Compas LT, сега като гледам пак го има за образователни цели : http://ascon.net/purchase/education/ предполагам има някакви ограничения спрямо стандартният им пакет, но пък има стандартен във версия за студенти, едно време в голяма степен беше копие на солид, скоро не съм го гледал.
Иначе скечъп, блендер и др.подобни не са кадове и няма смиъсл човек да си губи времето с тях.

п.с. ами платки с модели не е лошо нещо, стига моделите да са точни. Аз някак си винаги имам съмнения на някой който прави платки за точността на 3д моделите, и не рядко съм намирал проблеми, основно с височини, не че като си ги правя сам не мога да ги сбъркам ама поне знам кого да псувам :) За мед медта е по-важен елемент от компонентите, каня се да направя някой солидски макро за алтиумски парасолид експорти ама да видим кога.

Пон Юли 05, 2021 11:18 am
Профил
Аватар

с височините има една история...понякога като го импортнеш елемента, не се качва точно върху платката - и ако е много нагоре или много надолу, виждаш и коригираш. Но ако е долу-горе, а ти после имаш няколко мм разлика, ми е ясно как си благосславял. Но иначе, 3D модели-те от производители и от SnapEDA са си направо безценни - много по-удобно е да си представиш нещата как ще изглеждат и да обясниш на някой не-инженер, защо така искаш да стане, а не иначе и т.н. Да не говорим, че и механичните инженери почват да гледат малко по-внимателно и да не правят каквото си искат...

Пон Юли 05, 2021 11:30 am
Профил

Видях, че съм пропуснал нещо в модела - да направя pocket по надлъжната ос Х, така, че да се оформят по четири крачета на всяка пластмасова клетка.
Освен това бях объркал дължината на пина в посока надолу /където се запоява/. Тези неща се задават като параметри в таблицата, така, че с промяна на параметрите,
може да се получат различни версии на съединителя - в случая -02. Сложени са и правилните номера на 14 и 28 пиновия вариант.
Доста зор видях да докарам последователностите на pocket-ите правилно. Освен това трудно се оправям с видимостите на отделните обекти.
Май най-лесно е с space клавиша. Засега не е много юзер френдли към мен тази програма, борбата е неравна.

Прикачени файлове:
TMM-1xx-L-D.zip [125.39 KiB]
170 пъти
Сря Юли 07, 2021 11:13 am
Профил

Ами аз от това което видях ми се стори тегава работа, за някой свикнал със солид...виж фюжъна с хоби лиценз не би трябвало да имаш никакви проблеми.

Сря Юли 07, 2021 4:17 pm
Профил

Наложи ми се да си правя 3D модел на една RF бобинка - Coilcraft 4310LC серията.
Качвам FreeCAD и STEP файловете, ако на някой му потрябват.
Не можах да се преборя с това експорта към STEP да бъде single part, а не multpart (assembly),
като при това да се запазят цветовете. Ако някой има идея как се прави или знае някоя безплатна програма
за манипулиране на STEP файлове, която да записва от мултипарт в сингъл, да сподели.
Механиците няма да са много доволни от многото парТчета.

Прикачени файлове:
IND_RF_COILCRAFT_4310LC.zip [60.62 KiB]
172 пъти
IND_RF_COILCRAFT_4310LC.jpg
IND_RF_COILCRAFT_4310LC.jpg [ 17.51 KiB | Прегледано 5520 пъти ]
Пет Сеп 17, 2021 4:36 pm
Профил

Че е прегледно и красиво с 3Д - спор няма , но само да спомена - 2001 когато за сефте пипнах Експедишън , вътре в библиотеките когато се чертае физикално компонента си има дименсиии за височина дори .
Естествено не е като сегашните но още тогава като направиш платката във всичките фирми в които съм работил ( все аутомотив) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави колижън проверка - прави се експорт към някакв тоол ( не помня башкои кое как) и механичния инженер проверява дали има колизии ,дали може да се сглоби и т.н
И да кажа пак - говоря за 2001 година все пак.

Пет Сеп 17, 2021 5:42 pm
Профил

ами вече ако не направиш шарена картинка значи не си проектирал платка :) Аз тия дни правих една с много конектори която фитва в дин бокс, та 3д беше наложително, но нямах нерви да се боря с алтиума, някой ден сигурно ще му хвана цаката но първо си я направих в солида като размери, наредих конекторите, прехвърлих ги в алтиума по координати, после обратният процес да верифицира, платката. За мен първата част на процеса в такива случаи е неизбежна. Това да опитваш да наместваш по импортната кутия в алтиум е умряла работа по рождение, може да работи за дреболии но за нищо повече, та с 3д када неминуемо имаш сблъсък. Обратния процес ако е само да верифицира тия точно компоненти също не кой знае какъв проблем, заменяш механичния модел със степ експорта, наместваш конекторите и си готов. Ако ги имаше директно в степ експорта е по-добре да, но не спестява много време.
Губенето на време идва ако правиш пълен 3д модел със всички компоненти, там вече е удачно да ги имаш в алтиума като 3д, нотова рядко има приложения различни от чисто 'маркетинговите'. Ако трябва да проектираш някалъв много сложен шийлд може би който е с променлива височина, или някой много тънък термален анализ в който и дребосъците оказват влияние.
Иначе си платих лиценз на фюжън, не че ми трябва но да има, а не исках фрии щото чат пат работя по някой чужд чарк. За друго не знам, но за работа със степове, еле пък 3д сканове е години напред от солида. Обработвах скоро скан на багажник, това нещо в солида не може да се отвори дори, камо ли да направиш нещо с него, докато във фюжън след 2-3 видеотуториала стана и то сравнително бързо.

Пет Сеп 17, 2021 6:40 pm
Профил

al_at написа:
Ако някой има идея как се прави или знае някоя безплатна програма
за манипулиране на STEP файлове, която да записва от мултипарт в сингъл, да сподели.

Blender вероятно ще ти свърши работа. На него си преработвах степ моделите. Ама си иска доста учене. Безплатен е, ама е доста сериозна хапка.

Пет Сеп 17, 2021 7:29 pm
Профил

Благодаря за идеята. Преди много години изпробвах Blender, но ме беше ужасил.
Мисля, че тогавашната версия дори нямаше мерни единици, а работеше с някакви относителни.
Сега са въвели в настройките metric, imperial и none мерни единици.
Blender e Mesh surfaces базиран. STEP файловете са Solid body базирани.
Нямам представа дали преобразуването Solid -> Mesh -> Solid няма да опорочи идеята за
минимален обем на STEP файловете, който се постига с FreeCAD. Явно трябва да се пробва.

Пет Сеп 17, 2021 8:49 pm
Профил

Помня, че гледах видео някъде в тубата относно настройките, да не падне качеството на степ моделите при конвертиране в блендер и след това експорт в разни 3Д формати. Но не помня много. знам, че някои компоненти ми останаха ръбести заради mesh-a. Тези 3Д компоненти, които бяха заоблени или цилиндрични (и които дръпнах от 3Dcentral, тоест степ моделчета) ми правеха магарии при конверта. Но като пипнах настройките, след съответните опити го докарах на прилично ниво.
Ама си мисля, че няма да имаш пълно щастие и с блендера.

Пет Сеп 17, 2021 9:52 pm
Профил

абе блендер ... това не е кад, защо да се мъчи с него за инженерни неща, дори мй скечъп на гугъл е по-удобен, да тегли един бепзлатен Fuсion 360, ако е за корпуси е идеално решение, а и за истинска работа става.
Инче с блендер много ядове може да береш, всички софтуери от този тип са правени за да създаваш повърхнини, рбаотиш с мешове, след това експортираните step-ве имат куп проблеми и з лично не съм намерил оправия, а и хора които смао с него работят май не са намерили.
Мисля споменах за един от последните ни дизайни, индустриалния дизайнер логично работи на блендер, 22 месеца ми изпращаше степове и всичко беше наред, и в еидн момент край, каквото и да прави степа се чупи, няма импортиране. Инсталирах блендер с надеждата да успея ръчкайки настройки да го импортна, донякъде успях, но частичен импорт, и то пак се чупеше но поне се отваряше, някои размери ги свалях в блендера.
Та лично мое мнение, за инженерни цели няма никакъв смисъл да си губи човек времето с него.
Освен всичко друго блендер като меш ориентиран може да генерира огромни файлове, след тов аоправията е зор, с фюжъна има лесен начин, със солид/съответно circuit studio ако използваш е мъка.

Пет Сеп 17, 2021 10:04 pm
Профил

Fusion и солид са платени. Аз първо на тях се бях спрял, за да си изпипвам 3D на платките от KiCad. Обаче са платени. Пиратски софтуер не пипам вече.

Пет Сеп 17, 2021 10:18 pm
Профил

d_jelev написа:
Fusion и солид са платени. Аз първо на тях се бях спрял, за да си изпипвам 3D на платките от KiCad. Обаче са платени. Пиратски софтуер не пипам вече.

HOBBYISTS, STARTUPS, STUDENTS, & COLLABORATORS
Additional Fusion 360 offerings

https://www.autodesk.com/products/fusion-360/personal
Безплатен е но има лимитации естествено - преполагам че за това говори Тони.

Пет Сеп 17, 2021 11:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 72 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща