Отговори на тема  [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357 ... 403  Следваща
Коронавирус 2019 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коронавирус 2019
Не съм съгласен. Имам двама познати, и двамата хабилитирани инженери с висока обща култура, от различни краища на света. И двамата като минаха 40-те и буквално луднаха на тема конспирации. Единият по медицински, другият по икономически теми. Общото при двамата е, че доскоро нямаха деца. Наскоро това се промени :) да видим дали това ще даде резултат. При мен забелязах, че като станах баща и някак си се кротнах. Екстремните спортове изчезнаха, а конфронтациите с началството намаляха значително. Не знам дали е от липсата на време, сън или просто правилни приоритети :)

Пон Авг 09, 2021 11:35 am
Профил WWW
Аватар

Ами то не пречи инженер с висока обща култура да оглупее. :)

Особенно , когато в даден момент се покаже извън света на науката и техниката и установи, че реалния свят е доста сложен и объркан за атрофиралите му възприятия :)

Пон Авг 09, 2021 12:39 pm
Профил ICQ

Парадоксът е, че покрай технологиите и многото информация, всеки си мисли че знае и разбира всичко. Но в същото не мисли, че това важи и за останалите...

А както казва Нийл Деграс, предизвикателство е да знаеш достатъчно, за да си мислиш че си прав. Но не достатъчно, за да знаеш че грешиш.

Пон Авг 09, 2021 1:13 pm
Профил
Аватар

Howard Marks говори за същото деление на знаещи и незнаещи, като количеството знание което и двете групи притежават често е едно и също, но решенията които взимат въз основа на него са коренно различни. “There are old pilots and there are bold pilots, but there are no old, bold pilots”.

Пон Авг 09, 2021 1:56 pm
Профил WWW
Аватар

К'во му е сложното, то дори не е конспирация, а нещо често случващо се. Още пролетта на 2019 икономически "светила" предсказваха нова световна криза, но запитани за причината мълчаха като партизани на разпит. Ако не беше короната щяха да вдигнат цената на петрола, да речем. Ама друго си е пандемията: не смееш / не ти дават да излезеш от къщи, камо ли да протестираш.

Пон Авг 09, 2021 3:37 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Последния хит на великите разконспиратори е как хващат чуповете във ваксините по bluetooth :D

https://www.vbox7.com/play:e55e44c83c

Пон Авг 09, 2021 3:51 pm
Профил WWW
Аватар

Бонго ако знаеха каква е причината нямаше да дават интервюта, а да правят милярди. Всеки учен икономист ще ти каже, че няма човек на тази планета, който може да предвиди подобни събития последователно. Ако някой наистина разбираше времевите зависимости в световната икономика, той нямаше да има нужда да ги контролира.

Пон Авг 09, 2021 4:35 pm
Профил WWW

Икономическите прогнози са като циганчетата дето все "познават" времето. Едното казва "ша вали", другото "няма ша вали", все някое цигане познава...
Прекалено голяма конспирация ще да е някой да е планирал всичко. Проблемът при икономическите интриги е, че дори и обикновените хора да не разбират, то има достатъчно богати, които или разбират или без да разбират пак усещат кога други се опитват да станат по-богати от тях самите. И обикновено така се получават войни.
При всички случаи, обаче, мнозина се опитаха да се възползват от ситуацията. Което си е съвсем нормално. Все пак икономиста и в тоалетна да го затвориш, той ще отвори бизнес.
Според мен важната връзка между пандемията и икономиката, даже бих казал между пандемията и демокрацията е, че цялата тая простотия се случи благодарение на много от западните политици, които бяха много "загрижени" за икономиката и свободата на хората. Толкова "загрижени", че ебаха мамата и на икономиката и на всичко. Пак казвам от откровена простотия... не мисля, че има каквато и да е конспирация за съжаление. Бих искал да е конспирация, това би направило света малко по-глупаво място отколкото е.... Но уви, реалността май е по-прозаична.

едит: още бисери по темата...

Пон Авг 09, 2021 5:12 pm
Профил
Аватар

На мен нещо друго ми е интересно. Като забиха лихвения процент на държавните облигации в земята 2009 г. беше прекономерно ясно, че акциите ще тръгнат нагоре защото големите институции ще започнат едно прехвърляне на значими суми пари от единия пазар в другия. Наречете го самоизпълняващо се предсказание, но така и стана. Сега с появата на недоразумения като Робинхуд и редица други от сорта, точно когато акциите са неимоверно скъпи и на всеки му е ясно, че ще почнат да падат с най-малкото повишаване на лихвения процент, българи и европейци се сетиха да инвестират на американския пазар. Явно няма нужда от конспирации за да вземеш на народа здравето и парите. Образовани или не, хората дейстават като стадо овце и с кофите да им наливаш акъл в главата явно може да става само по-зле. Едните търкат билетчета, другите "инвестират" в акции. А елементарни познания по статистика и икономика би трябвало да има всеки минал през университет.

Пон Авг 09, 2021 7:39 pm
Профил WWW
Аватар

Това не са инвеститори, а овце мислещи се за спекуланти. Същите тия надуваха биткойна. Ама в крайна сметка са си съществена част от екосистемата.

Пон Авг 09, 2021 10:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Това, че ваксиниранеите разнасят короната като неваксинираните мина нечуто. Продължава затягането със задължителните ваксинации. Мии на мен ако ми се мре - никой не може да ми забрани да се обеся!

Вто Авг 10, 2021 3:48 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Това, че ваксиниранеите разнасят короната като неваксинираните мина нечуто. Продължава затягането със задължителните ваксинации. Мии на мен ако ми се мре - никой не може да ми забрани да се обеся!

Не си го чул ти. Всъщност тая възможност винаги е съществувала, още от пускането на ваксините се говори за това и се изследва.

А Миро го предрече преди барем 100 страници това. :-D

Следва да се отчита факта, че за първи път в историята на човечеството се прави мащабна имунизация по време на пандемия. Какво ще роди това... предстои да видим.

Вто Авг 10, 2021 4:23 pm
Профил ICQ
Аватар

от преди една година е казано...

Лекарство за холестерол ...
https://www.24chasa.bg/novini/article/10067320

Вто Авг 10, 2021 5:22 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
А Миро го предрече преди барем 100 страници това. :-D

Следва да се отчита факта, че за първи път в историята на човечеството се прави мащабна имунизация по време на пандемия. Какво ще роди това... предстои да видим.

Не съм пророк... просто това показва историята с другите зарази. Няма нито една ликвидирана от ваксини. Ваксините са само един инструмент, който *може* да е много полезен, но не е достатъчен инструмент. Поне що се отнася до ликвидацията.
За съжаление, в случая с тоя бацил тая статистика е като че ли още по-видима. В смисъл при другите зарази ваксинацията е давала много по-видим ефект. Случаите обикновено много по-рязко намаляват. Докато сега дали е заради по-масовото тестване, дали е от самия бацил и неговите мутации- не знам, но бройката като че ли не ще да пада. Всъщност причината може би е свързана и с работата на самите ваксини. Според няколко изследвания ваксинираните развиват същия вирусен лоад, колкото и неваксинираните. Демек те са също толкова добри разпространители, като единствената "далавера" е, че те самите не правя усложнения и го прекарват леко. Но тази "далавера" е и голям проблем, щото за мнозина си е буквално "леко грипче" и нито се пазят, нито пазят другите. И бацилът продължава да си щъка.
Иначе това, че ваксинацията е по време на пандемията не е толкова странно. Странното е, че все още няма стратегия за ликвидирането на бацила. Чака се чудо като примерно бацилът сам да вземе да изчезне, ама той нещо не ще доброволно да го направи. Точно обратното - мутира и то май прекалено често. Не се очертава затишие, напротив по-скоро трайно да се загнезди като другите "грипчета". Така че въпросът дали да се изчака край на пандемията е като дали да се изчака края на "грипчетата". Може дълго да чакаме... или поне можем тия дето все още не сме се гътнали. Но пак казвам въпросът не трябва да е ваксина или гътване. Въпросът трябва да е как ще убием бацила, а не кой от нас как предпочита да се самоубие...

Вто Авг 10, 2021 6:33 pm
Профил

miro_atc написа:
Въпросът трябва да е как ще убием бацила, а не кой от нас как предпочита да се самоубие...

Ами много посто, ползваме тактиката която сме ползвали милиони години.
Изображение
Умират излишните, останалите запълват пространството - прирордата не търпи вакум.

Вто Авг 10, 2021 6:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6044 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357 ... 403  Следваща