|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:09 am
Филтър за отделяне на масло във въздуха от компресор
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Филтър за отделяне на масло във въздуха от компресор
Дръж си го надут ама не на максимални барове. Моя е на 10 макс но си го държа на 8 бара, впаралелих му и една газаова 70 литра бутилка да си имам въздух и да не се включва като ми потрябва малко въздух. За протикола да кажа - филтъра на DevilBiss ми свърши работа, вече нямам точки от масло по боята. 38 кинта, пича каза че били по 17 ама вече са толкова. Сега друг проблем - пръскам един безцветен лак, двукомпонентен на Novol. Дават му да се смеси само лак и втърдител, по желание 10% разредител. Ама ми стой много гъст като че ли и не се разлива - става на портокалова кора. Искам да му премеря гъстотата ама никъде няма в БГ да продават чашка за мерене на вискозитет. Сами един намерих в Чирпан да продава ама пича отишъл на море за седмица...
|
| Пон Юни 21, 2021 11:36 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аааа провери ли в Евромаркет или камартон? Пробвай с друга дюза. Също спазваш ли редът на миксиране, обикновенно първо смесваш боя и втърдител и след това разреждаш. Ние доста пръскаме с подобна, и няма някакви проблеми нито въздушно нито безвъздушно. Като че ли не се пулверизира добре.
|
| Пон Юни 21, 2021 3:13 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Явно си прав, има нещо в боите на Новол. Намерих чашка от най-неочаквано място - познат си купил един ташак електрически пистолет за пръскане Райдер и вътре имало точно такава чашка. Не че знаеше за какво се ползва, той и пистолета не ставал - плюел. Проверих синята боя на Новол 2/1 + 20% разредител. Чашката показа 20 сек при изискване 18-22. Пръснах 100 грама за проба - отново се появиха гадните точици без боя. Вярно много по-малко ама ги има. Оня ден с база на Спектрал пръсках - идеално. Проверих и лака - 16 секунди, както го дават. Пръснах на две основи - едната фабрично боядисана, заден капак от ЛСД телевизор - разля се добре. Другата проба - върху базата пръсната оня ден. По не се разлива, още на първата ръка виждам как става грапава. Не че не е добре но не ме кефи, искам да става джам  Ще сменя боята и лака, ще взема нещо на Mipa например за проба. И един по-квалитетен пищоф - Italco Glossy X1 например. Макар че ме гложди нещо че тази технология с ниското налягане на въздуха LVLP толкова си може явно. Ама пък от друга страна с наличното оборудване си пръснах оградата - 12 квадрата с емайллак и стана направо слънце, все едно жигула от корекома гледаш. Но тава явно защото не се старах и се получи напук.
|
| Пон Юни 21, 2021 10:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
LVLP са като цяло за по ювелирна работа, ние пръскаме с HVLP, и не сме имали проблеми с пистолета, но съм имал проблеми с бои, затова и вече използваме само selemix и съм доволен. В БГ машините за безвъздушно много скъпи не знам защо, не говоря за разни изгъзици на Вагнер к подобно при които всичко е в пистолета, а за машини, примерно Graco. Помисли за това дето мза на тенджера под налягане, в Мексико съм с такава и нямам оплакване, пръска всичко от гъст грунд до лакове, отделно че и лепилата ги нанасям с такова нещо.
|
| Вто Юни 22, 2021 2:17 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Не съм много по боядисването но от опит знам че температурата има голямо значение. Преди няколко години боядисвах една Лада с обикновен емайл лак тая страна която беше от към слънцето стана супер другата стана кофти, късен следобед и те тека. Пак преди време бодисвах едни дървени клетки и се принудих да пускам печка духалка в импровизирана бояджийска камера за да се получи добре, тва пак с обикновен бял емайл лак за коли.
|
| Вто Юни 22, 2021 2:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да температурата оказва влияние, от една страна вискозитет, от друга как разлива по повърхността. То много неща оказват затова се боядисва в камери, ама за малко бройки и домашно ...
|
| Вто Юни 22, 2021 8:08 am |
|
 |
|
milenjs
|
Айде, реших и последния проблем с боядисването. Харесах си по описание и картинки един италиянски пищов - ANI F160-Plus/S HPS. Хареса ми това че работи на 2.5 бара и не харчи много въздух. Също и че има комплекти да се сменя дюзата с различни диаметри. Поръчах си един с 1.3мм за боя/лак, нямат все още внесени комплекти за 1.7мм за да го ползвам и за грунд но ще си заръчам от Италия ако ми затрябва. На обяд го взех от куриера и надвечер реших да го пробвам. На баджо едната кола имала близка среща със стълб и се нуждаеше от пръскане на калник и броня. Почнах на майтап но пищовчето ме изуми - пръска изключително равномерно, финно и гладко. Боята гладко нанесена, лака джам. Не знам дали тази HPS технология на пищова допринася за това но и като го хвана в ръка пистолета се усеща като сериозен инструмент. Не като онези чикии на Aurita с LVLP с които се мъчех. Само малко повече боя май харчи в сравнение с LVLP. За един калник и предна броня на фиат пунто едвам ми стигнаха 300 грама боя. Лака 300 грама дойде точно. Ето го пиштофчето - за 240 пари си е супер - https://avtomateriali.com/pistoleti-ani ... s-hps.html
|
| Вто Юни 29, 2021 11:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хм а ти кой от двата си взел, защото гледам че този който е HPS иска 6 бар, а другия е HVLP.
|
| Сря Юни 30, 2021 6:09 am |
|
 |
|
milenjs
|
Взех 1.3 HPS, 6 бара е максимума, препоръчват 2.5 бара, аз на толкова го карах. Преди малко пръснах едни метални шкафове с него, само добри впечатления 
|
| Сря Юни 30, 2021 1:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Реновирам тук едни шкафчета и се оказа много влажно, филтрите не успяват да отделят влагата, а то проблема е че у компресорчето ми е малко и докато пръскам доста работи та въздуха е горещ, и кондензира в дюзата съответно капе и ми съсипва изкуството. Та те какво се наложи да сглобя по спешност. Утре ще му правя по-сериозно тест но за сега изглежда ок.Вместо Т с кранчета реших да сложа сепаратори за вода, така хем ще обира конденза хем като му спрат въздуха ще се дренира само.
|
| Нед Авг 01, 2021 1:55 am |
|
 |
|
milenjs
|
Като гледам с туй чудо и ракия може да си дестилираш 
|
| Нед Авг 01, 2021 9:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
Днес мисля да пръсна малко дървения, да видим как ще е. Аз досега не бях карал цяло лято тука, все напред назад, нямах представа, че е такава влага.
|
| Нед Авг 01, 2021 5:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Работи пирфектно, поне доколкото мога да преценя, за 30-на мин не видях и капка вода, нямаше и капачката на дюзата, а оня ден на 10-тат мин почна да се пълни и да капе, пишем го успешен опит.
|
| Пон Авг 02, 2021 5:24 am |
|
 |
|
stefan63
|
На три фракции - метил, етил, и птиче мляко 
|
| Пон Авг 02, 2021 11:04 am |
|
 |
|
milenjs
|
А с маслото как си? Защото при мен си е проблем най вече то. Даже докато се усетя - зареждам много касети с тонер, ползвам сгъстения въздух за почистване на стария тонер по забутаните места на касетите, духах и по фотобарабаните и понякога се получаваха едни красиви петна на разпечатаното 
|
| Пон Авг 02, 2021 10:53 pm |
|
|