Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Филтър за отделяне на масло във въздуха от компресор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Филтър за отделяне на масло във въздуха от компресор
Имам едно компресорче- ABAC 24 литра, към него в паралел съм закачил една 70 литрова бутилка за да имам обем. На изхода имам кондензоуловител с регулатор на налягането. С това чудо захранвам бояджийски пистолет на входа на който също имам филтър. Да ама като боядисвам тук-там остават точки в които няма боя, направо си "бяга" от тях. След влагоотделителя установих че във въздуха има масло, Може ли някой да ми препоръча филтър или пък методика с която да махна това масло от въздуха? И въобще от къде идва, познат майстор на двигатели ми казва че докато легнат сегментите на компресора ще е така. Нещо ташак работа са тези китайски комресори, вчера извадих един ветеран на дядото - компресор от ЗИЛ 130, работи ама иска да се надгражда - няма пресостат, трябва да му монтирам водно охлаждане, бая работа...
Ето текущата конфигурация която ми прави проблем -
Компресор - https://www.onlinemashini.bg/butalen-ko ... abac/48847
Влагоотделител - http://hitkar.eu/index.php?route=produc ... ct_id=1397
Филтър - https://www.onlinemashini.bg/vazdu6en-f ... 4-np/25119
Изображение
Изображение
Изображение

Пон Юни 14, 2021 10:58 pm
Профил

Мнение Re: Филтър за отделяне на масло във въздуха от компресор
Да не би това масло да идва от другата бутилка ?
Все пак ако влиза масло, може би то трябва да се утаява на дъното на бутилката.
Сегментите няма какво да улягат, освен ако са били сменени на използван нешлайфан цилиндър.

Пон Юни 14, 2021 11:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член

За добри резултати си трябва голям компресор и голяма бутилка с малкия просто не смогваш пистолета .

Да не би да пускаш много малко боя ?
Какъв тип боя пръскаш ?

Вто Юни 15, 2021 12:06 am
Профил

Абе масло е, влаголовителят сам по себе си не върши работа за масло, трябва ти филтрова група. Това което си дал като линк може и да стане, зависи обаче какво боядисваш. Както по горе писа колегата този компресор е много малък, може би ако пръскаш с HVLP, но и за него ти трябват между 15-30 CFM, или по нашенски между 400-1000 л/Мин при поне 1 бар, това е на изхода. Малкия компресор има два основни проблема, първо работи почти постоянно и се износва много повече, вкарва и повече масло. Второ загрява доста повече, от където вкарва и по-топъл въздух.
С него или не, моя съвет е да сложиш тоя филтър от линка между компресора и големия ресийвър, след него да си сложиш група филтър, влаголовителят и редуцил като за бояджийски цели. Виж на тоя линк трябва да има едни тройни филтърни групи https://www.euromarket.bg/bg/product/bo ... oleti-sata

Освен боята и водата е проблем, а с тоя горещ въздух още по-голям. Ако не ти се дават пари може да си направиш кондензатори влгоуловител https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... w&usqp=CAU нещо такова, а тия тройните филтри и с влага се справят добре.

Вто Юни 15, 2021 1:07 am
Профил

Ся да махнеш поне малко от маслото и кондеза трябва да вържеш двете бутилки последователно, така в първата ще се утаяват маслото и конденза, добре би било от компресора да влиза в голямата после в малката, големия обем въздух по-бавно се нагрява и скоростта на входящия въздух бързо пада. Не знам какво боядисваш но от опит със слаб компресор мое ти препоръчам да си вземеш по-малък пистолет. Аз имам и голям 400 литра но е ужасен за разнасяне и за това си пригодих компресор от много стар климатик с 40 литра бутилка и си взех един направо детски пистолет на райдер и чудесно се справя с дребни неща. Ако ти е за професионално и качествено боядисване си потърси специален филтър за въздух но са скъпи, тия неща от 8лв са да си боядисаш оградата.

Вто Юни 15, 2021 2:49 am
Профил
Аватар

То като се опря до тук - едно специализирано пръскало на ток май е по-добрият вариант.

Вто Юни 15, 2021 3:16 am
Профил

Ами зависи какво се боядисва бонго, безвъздушното пръскане не става за всичко. Ако пръскаш в голям обем, едри неща е ОК, но ака пръскаш нещо по специално, примерно кола, само безвъздушно .. трябва да имаш много добра ръка, но и баш майсторите пръскат air assisted ако е безвъздушна система. Нещо което работи добре, не е скъпо e това което му казват painting pot : https://www.amazon.com/TCP-Global-2-1-G ... 3567&psc=1
Въздуха избутва боята но налягането и не е високо като при безвъздушните системи и самото атомизиране става с въздух, нещо като air assisted безвъздушно, това също не иска много въздух. Ако боядисваш неща които произвеждаш си струва да се инвестира в малко по-голям компресор и някакъв изсушител.

Вто Юни 15, 2021 3:39 am
Профил

Не е от голямата бутилка, идеално чиста е, и без нея пак си имаше проблем.
Пръскам акрилна боя, двукомпонентна. Преди това грунд, пак двукомпонентен, там не виждам проблем, явно не се влияе толкова от маслото.
Въздуха наистина ми идва малко за по големи детайли въпреки че на теория би трябвало да стига - компресора го дават 220 литра в минута, пищова е LVLP - 125 до 170 л./мин. Но ако се наложи правя почивка.
Това което показва Тони на Sata филтърната група е добро но си е цифра, не че нямам пари ама за моите аматьорски цели си е overkill.
Качвам снимка на конфигурацията и на детайл с проблемните точки, това черното в точките е грунда отдолу.
Почвам да се чудя дали да не стегна компресора от ЗИЛ130, поне ще го направя както си искам. Пише че е 200 литра в минута но вероятно ще са повече от 220 китайски литра на моето компресорче.

Прикачени файлове:
компресор.jpg
компресор.jpg [ 2.11 MiB | Прегледано 7336 пъти ]
DSC_0907.JPG
DSC_0907.JPG [ 165.32 KiB | Прегледано 7336 пъти ]
Вто Юни 15, 2021 8:45 am
Профил
Аватар

Аз се изказах за нещо от сорта на Пейнтзум , има въздух. Подритвам едно такова, не съм го ползвал още, но от предишния му собственик имам много добри отзиви. Гледам, че се намират и още по-евтини.

PS Това олио да не фърчи от самия пистолет или регулатора? Нали има филтърче - трябва да личи.

Вто Юни 15, 2021 10:50 am
Профил

pipilica го е написал точно, само че се казва маслоотделител. За аматьорски изпълнения се постава кранче за източване на конденза и маслото. Истинските използват сепаратори и там е цифрата нагоре. При мрен е по друг начин изпълнението, на висока страна на компредора съм поставил серпентина (кондензатор) и после минава през маслоотделител, възвратен клапан и чак тогава пълни ресивера като на маслоотделитела съм поставил магнетвинтил при изключване на компресора се задейства за малко за да източи маслото и конденза които са се събрали. Пейдзум имам и е голям боклук купих го заради релефна мазилка и накрая я боядисах с четка.

Вто Юни 15, 2021 11:19 am
Профил

Бонго, в пиштофа няма олио, идвя явно с въздуха. Във филтъра който завих на него има мазно, строших го за да проверя. Не много ама има. След него не знам дали има но като гледам тези точици в която не се хваща боята /около 2мм са/ явно има. Чудя се с такъв филтър на пищова дали няма да ми станат нещата - https://www.autorefinishdevilbiss.com/p ... ilter.aspx

Прикачени файлове:
image_2021-06-15_121440.png
image_2021-06-15_121440.png [ 88.48 KiB | Прегледано 7299 пъти ]
Вто Юни 15, 2021 12:13 pm
Профил

Не знам винтовите как са но бутален и да вади конденза като вода от чешмата аз не съм видял :)
Пробвай да смениш едрината на филтърчето ако в момента си с 40um го подмени с 1um и трябва да се оправи .

Вто Юни 15, 2021 2:16 pm
Профил
Аватар

Н'нам, не съм ползвал подобни чудеса на китайщината, но като има понижено налягане бих рискувал с нещо самоделно в буркан или др. Има едни евтини и ефикасни филтри за кухненски абсорбатор...

Вто Юни 15, 2021 2:18 pm
Профил

Маслото не е вода, веднъж като в влязло иска чистене. Не се и маха толкова лесно. За водата е достатъчно да охладиш въздуха и голяма част от нея да кондензира, това става и със серпентина виж линка със снимката. Важното е на долните колена на серпентината да имаш тръбички които да събират кондензирала та вода. Маслото обаче стои диспенсирано и си иска филтър/сепаратор, както и да го наречеш все тая. Няма компресор който да не вади масло/вода. Водата е от въздуха, маслото от компресора. Преди години използвахме зъболекарски, уж не вадели масло, вадят и пеят, вярно доста по-малко.

Вто Юни 15, 2021 2:57 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Моите 5 : за домашни цели върши работа и нафтов филтър от камион, за предпочитане от моргата с по- евтин елемент.После - опитно се разбира на колко време си иска нов .

Вто Юни 15, 2021 4:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща