Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Светловоди за светодиоди 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Светловоди за светодиоди
Няколко пъти беше коментирано, но не го изкопах.
Напоследък се боря с гюрлюка на село и забелязах добрите оптични свойства на кордите за тример: цената е мижава, размерите са от около милиметър до четири, формата е кръгла или квадратна или "на пъпки/точки", прозрачността е от добра до никаква, цвят от жълто-зелен до червен (чисто зелен или син не съм виждал). На огън миришат на карбамид, не горят.

Днес експериментирах с две полу-прозрачни - идеални са за странично излъчване/разсейване. Преди време се чудех как да направя индикатор за по-голямо/по-малко - два светодиода от двете страни включени диференциално. Но за примера: при жълто-зелена корда единият може да е зелен, а другият оранжев и става съвсем друга индикация.

Пон Май 24, 2021 3:34 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Светловоди за светодиоди
не го разбрах поста....

Пон Май 24, 2021 6:02 pm
Профил

За DIY изпълнения върши работа и изтеглено прозрачно лепило за горещо лепене ("горещ силикон"). Може да се "кръцне" в края за фасон и свети прилично. Има и цветни, ама с тях не знам как става.

Пон Май 24, 2021 6:29 pm
Профил

Абе тия корди наистина вършат работа за любителски а и за малко серии стават, то има и светловоди подходящи от тия китайските лампи със светловоди.

Пон Май 24, 2021 6:42 pm
Профил
Аватар

Китайците продават и на метър, различни дебелини.

Вто Май 25, 2021 4:06 pm
Профил
Аватар

Отдавна исках да снимам това клипче със светловода, дето го купих преди бая време от алито. Там е фрашкано и струва стотинки. Аз, обаче, търся точно обратния ефект - светлината да се разсейва по цялата дължина на шнура и да се получава glowing ефект. Иначе за прецизен пренос не знам до колко би могло да става, предвид, че си е нискокачествено и се виждат дефекти вътре.

Прикачени файлове:
IMG_20210610_221455.jpg
IMG_20210610_221455.jpg [ 1.68 MiB | Прегледано 4506 пъти ]
Чет Юни 10, 2021 10:58 pm
Профил

Еее ти търсиш нещо съвсем различно и като цяло проблемно ако е голяма дължината. Можеш ли да го засветваш двустранно ? Има доста евтини но са все с компромиси https://www.aliexpress.com/item/32266352071.html
Аз не съм намерил много читави решение. Има едни Японци правят подобни детайли, ама не излиза евтино. Иначе на тия от селото проблема е че светят бледо и ако има силна околна светлина почти не се виждат. Ключовата дума е side emmiting.

Чет Юни 10, 2021 11:46 pm
Профил
Аватар

МаркучЕ със или без съоветната течност вътре, може и течности с различен свят, а Ламбата да си е стандартна.
А може и маркучето / светловода да е боядисан черен, но с оставена прозрачна ивица. Много фешън... за лайсни по колите.

Пет Юни 11, 2021 11:12 am
Профил
Аватар

По магазините за светкащи джаджи продаваха нещо наречено "LED неон"...
http://www.google.bg/search?q=led+%D0%B ... IQ_AUIBSgB

Пет Юни 11, 2021 11:16 am
Профил
Аватар

В краен случай - EL Wire

Пет Юни 11, 2021 1:57 pm
Профил
Аватар

К'во маркуче с течности, бе Grubi?! Аз не случайно почнах темата с нещо далеч по-евтино и просто. По-прозрачната корда предава напред, а по-непрозрачната встрани.
Знам, че китайците продават всякакви светловоди, но друго си е око да види - ръка да пипне.

Пет Юни 11, 2021 4:00 pm
Профил

Ама бонго, това за което ти говориш не е като това за което рек пита, нали правиш разлика между да провеждаш светлина и да свети челото на тоя вълновод, с това да свети самият вълновод, и то д свети а не просто да мижа.
LED неона е нещо съвсем друго, това е светодиодна лента в силикон, върши работа ако те устройва размера, между другото има сравнително тясна 5 мм май беше най-малката, но имаш ограничение в радиуса на огъване особено в дълбочина : https://marketa.bg/product/4938/gavkav- ... n-5mm.html
Ето това примерно, мога и да похваля доставчика, едно че е разбран и лесно се работи, второ че продукта е читав. Освен лентите има и не лоши ....пръчки :) /led bar/ с читави диоди. Наскоро купихме няколко хил от него за един проект и нямаме оплаквания.
о
Значи течност е вариант, може и да е луминисцираща, още по-добре, но това е кофти за производство, е става да отрежеш колкото ти трябва. Виждал съм с луминисциращ слой, друг вариант е вълновод, като о страната където свети е шлайфано, но при големи дължини има сериозни загуби и не свети равномерно по дължина, ако може да засветнеш от двете страни по-става.
Тия Японци прилагат друга технология, но е годна за детйали, не става да ти произведат 100 м лента пък ти да си я кроиш, част от структурата е светловод, друга част е дифюсер с лещи, ама са микро лещи. Не съм поръчвал никога защото цените не ни харесват, но същите японци имат и стандартен продукт, фолиа за дифюзери или патерни, и ефекта е много добър, но няма как да се приложи за случая на рек.

Пет Юни 11, 2021 4:49 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Еее ти търсиш нещо съвсем различно и като цяло проблемно ако е голяма дължината. Можеш ли да го засветваш двустранно ? Има доста евтини но са все с компромиси https://www.aliexpress.com/item/32266352071.html
Аз не съм намерил много читави решение. Има едни Японци правят подобни детайли, ама не излиза евтино. Иначе на тия от селото проблема е че светят бледо и ако има силна околна светлина почти не се виждат. Ключовата дума е side emmiting.

Хм, това кухото вътре до колко е полезно да се разсейва повече? :) Иначе става дума за голяма дължина (примерно 5м) и да, мога и задължително ще го осветя двустранно. Но пак ефектът е далеч от желания, поне с този шнур. Ще пробвам още доста варианти, всичкото на картинка в алито изглежда прекрасно, но на практика е зле.

Пет Юни 11, 2021 5:03 pm
Профил
Аватар

Такова не става ли - има всякакви разцветки
https://www.sparkfun.com/search/results?term=EL+wire

Пет Юни 11, 2021 5:17 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...LED неона е нещо съвсем друго, това е светодиодна лента в силикон, върши работа ако те устройва размера, между другото има сравнително тясна 5 мм май беше най-малката, но имаш ограничение в радиуса на огъване особено в дълбочина...

Според гугълски, по нашите земи е откриваем и диаметър 3.2 мм. Ако се намали интензитетът, би трябвало да стане това за което пита Реконструктора.

Пет Юни 11, 2021 5:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща