|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:10 pm
Британските власти ще забраняват "Stand By"
| Автор |
Съобщение |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
 Британските власти ще забраняват "Stand By"
|
| Пон Юли 17, 2006 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами в една държава всичко е възможно, не само България е държава на абсурдите. Може би ще разчитат големите потребтели да принудят потребителите да ползват shutdown защото при тях разликата ще е осезаема. Но за едно домакинство, където компютрите и да речем AVI техниката е с най малка консумация, не знам доколко ще е ефективно. Те. частния потребител просто може да го оставя включен, заото той иска да му е удобно, като няма стендбай няма да го спира, сметката му за тока ще скочи с 10-15% може би но .... едва ли ще се замисли. В резултат тия 8% може да станат 28 но какво пък .....
|
| Пон Юли 17, 2006 8:47 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Е това са глупости - какво да ги чоплим. То и на микроконтролерите ще забранят power down mode 
|
| Пон Юли 17, 2006 8:57 pm |
|
 |
|
Balkana
|
Standby режима на домашната апаратура наистина харчи толкоз. Имах едно сравнително проучване по въпроса, ако представлява интерес ще го открия да го пусна тук. Като го прочетох се засилих да премеря тази консумация вкъщи, ама все не остава време. Иначе, струва си да се замисли човек. Във всяка къща има поне 10-на уреда, дето виснат в този режим без да е нужно никому.
|
| Пон Юли 17, 2006 10:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
според мене са пълни глупости. за режим на готовност ти трябват миливати, какви 8% какви 5 лева...
|
| Пон Юли 17, 2006 11:01 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Зависи как е направен , може и 15W да харчи , иначе може да стане и mW .
Ако са малко по умни англичаните , можеше просто да накарат производителите на техники да си преработят stendby да харчи до еди колко си, за да се постигне по добра икономия , но не виждам какво ги боли след като клиента го плаща този ток
А и така ще намалеят приходите от продажба на електричество 
|
| Пон Юли 17, 2006 11:37 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Телевизора ми е 32", захранването е с TEA2261 и S2000 (биполярен), в нормален режим консумацията му е 120W, в Stand-By - 25W (измерванията са правени с амперклещи след подозрения от къде по-дяволите идва тая температура на капака като го изключа)...в Stand-by би трябвало да работи само процесора за ДУ, и в действителност е така, само че захранването работи нормално и захранва НУ, вертикално отклонение и тунер, само че след като не са активни не консумират, проблема излезе че идва от самото захранване. След последния ремонт смених преработих захранването с SG3844 и IRF830, в Stand-By консумацията е само 3W, това не е единствения уред, който съм хващал с подобни фабрично-вградени аномалии, в много от телевизорите които съм ремонтирал захранването си грее, не съм мерил но поне 5-10W си има в повечето Funai модели 
|
| Вто Юли 18, 2006 12:57 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Много хора спорят, че консумацията в stand by е малка. Преди доста време мерих stand by консумацията в къщи: TV Philips + VHS player Phillips + Radio/CD player Phillips + ПК ( бях с K6-200 ) = 40W x 24 h = 0,96 kW * 365 days = 350,4kW годишно, което си беше общото ми потребление на ток за някой от зимните месеци. При 12 месеца в годината излиза повече от 8%, тъй като в летните месеци съм имал потребление от порядъка на 100kW, че и по-малко. В днешни цени тези 350kW са си 59,5лв. годишно, или 4,95лв. на месец ток, за удоволствието Stand by режим. Ако имаш и бойлер, който нон-стоп да поддържа топла вода удоволствието излизаше някъде към 10-15лв. на месец през летните месеци, през зимните не съм засичал.
От 1999г. в къщи не оставям нищо в Stand by режим - напатих се на гръмотевични бури, имам чувството, че времето ме дебне да забравя нещо включено и започва да вали и трещи  На излизане от къщи, без хладилника, всичко се изключва от елмрежата, включително кабелната телевизия. Правя го не защото тези 5-10лв. ще ми оправят нещата, а заради сигурността. Преди месец някъде, за 5 минути заваля-затрещя, абсолютно всичко изключих, само стационарния телефон забравих включен, след това телефон ню-ню ( то не само моят се помина ). Като спря да вали включвам осветлението, крушките едвам-едвам се нагряват, меря, в мрежата 80V, и така 3 часа. През това време ~1/3 от квартала се опитва да се свърже с енергоснабдяване да дойде да си изключи авариралата фаза от трафопоста. На колко сиромаси им отидоха фризерите и хладилниците е отделен въпрос.
Не знам как е при Вас с гръмотевичните бури, почвам да си мисля, че щангата ги привлича 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Юли 18, 2006 1:22 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
 |  |  |  | ¶ написа: Много хора спорят, че консумацията в stand by е малка. Преди доста време мерих stand by консумацията в къщи: TV Philips + VHS player Phillips + Radio/CD player Phillips + ПК ( бях с K6-200 ) = 40W x 24 h = 0,96 kW * 365 days = 350,4kW годишно, което си беше общото ми потребление на ток за някой от зимните месеци. При 12 месеца в годината излиза повече от 8%, тъй като в летните месеци съм имал потребление от порядъка на 100kW, че и по-малко. В днешни цени тези 350kW са си 59,5лв. годишно, или 4,95лв. на месец ток, за удоволствието Stand by режим. Ако имаш и бойлер, който нон-стоп да поддържа топла вода удоволствието излизаше някъде към 10-15лв. на месец през летните месеци, през зимните не съм засичал. От 1999г. в къщи не оставям нищо в Stand by режим - напатих се на гръмотевични бури, имам чувството, че времето ме дебне да забравя нещо включено и започва да вали и трещи  На излизане от къщи, без хладилника, всичко се изключва от елмрежата, включително кабелната телевизия. Правя го не защото тези 5-10лв. ще ми оправят нещата, а заради сигурността. Преди месец някъде, за 5 минути заваля-затрещя, абсолютно всичко изключих, само стационарния телефон забравих включен, след това телефон ню-ню ( то не само моят се помина ). Като спря да вали включвам осветлението, крушките едвам-едвам се нагряват, меря, в мрежата 80V, и така 3 часа. През това време ~1/3 от квартала се опитва да се свърже с енергоснабдяване да дойде да си изключи авариралата фаза от трафопоста. На колко сиромаси им отидоха фризерите и хладилниците е отделен въпрос. Не знам как е при Вас с гръмотевичните бури, почвам да си мисля, че щангата ги привлича  |  |  |  |  |
Много си прав , аз затова в къщи съм от части спокоен като съм си сложил на кабелната изолатор който си има гръморазрядник вътре .
Един ден както си трещеше го чувам как пука вътре , а пък на другия комшията от горе ми се оплаква че и телевизора и видеото му са се бастисали и ги мъкнеше на сервиз
Лошото е че ако падне гръм на кабелите на енергото единствено спасението е да ги изключиш изцяло.
Ако беше направен Sned By както трябва с отделно захранване което да си захранва само 2-3 неща а не от икономия на части за всичко 1 да се ползва , щеше да си консумира дори под 1 W в Stend By, основното захранване дори нищо да не захранва сигурно пак 10-15W ще си ги харчи 
|
| Вто Юли 18, 2006 8:09 am |
|
 |
|
velio
|
Преди известно време ми попадна ватметър на работа и реших да видя колко харчи РС-то. Оказа се че в standby са 7W (cos fi ~ 0.6), в активен режим - около 60W (cos fi ~ 0,9). Повече от 10%... 7W са колкото едната крушка в коридора (от тези енергоспестяващите)...
|
| Вто Юли 18, 2006 9:39 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Когато се появиха първите телевизори със стендбай (преди около 15 години), това наистина си беше стендбай. Мерил съм го на една стара тошиба (дето тогава струваше, колкото една кола сега), консумацията беше под 3W. И беше студена като камък. А сега какво - то можеш яйца да пържиш по тия китайски боклуци дето ги продават по магазините.
Компютъра никога не съм го оставял на стендбай, монитора и той. Просто са си на разклонител с ключ и се гасят принудително. Но виж телевизора ми продължава да си хапва по тънката лайсна. Ще взема да го мерна гадта му мръсна да видя гадните корейци (или китайци) какво са забъркали отвътре.
Не ми е за парите, а за принципа.
Апропо за какво му е на телевизора тоя режим? Нещо за подгряване на кинскопа бях чувал. Ако си е подгряване, то си харчи неминуемо.
Но виж DVD плеър, или аудио система да има стендбай не виждам никакъв смисъл. Освен че ще можеш да го пуснеш дистанционно. Е пък ще си размърдам задника за начало, кво толкоз.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 18, 2006 10:04 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hihi
|
| Вто Юли 18, 2006 11:04 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
"Нещо за подгряване на кинскопа бях чувал"
Зависи от модела. Много по-често се отопляват от ТХО-то. Тоес при стен бай нямаш развивка нямаш отопление.
|
| Вто Юли 18, 2006 11:25 am |
|
 |
|
plameniv
|
 mi
Няма особенно голям смисъл от това отопление по време на Stend By , повечето нови телевизори ако сте забелязали си включват монитора след 10 тина секунди, за което време се подгрява пушката на кинескопа !
Така че деиствително ще е по разумно да се направи с отделно захранване както е на компа и така ще харчи много малко. !
|
| Вто Юли 18, 2006 11:32 am |
|
 |
|
Bezmozachen
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Добре де, не е ли по-добре да се задължат производителите да си вкарат техниката в някакви норми за "Stand By", от колкото да се забранява напълно.
|
| Вто Юли 18, 2006 11:44 am |
|
|