Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
ToHu написа:
Ами аз имам няколко жълти таблета, всички хуй вей и всички са голямо дърво, колегите и те доста се оплакват от телефоните си. Талафона ми е Сони и съм си доволен, не мисля да минавам на нещо друго.....

То оставаше Sony да е менте, при парите които искат... Ябълките си ги знаем.

Сря Апр 21, 2021 4:05 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ToHu написа:
.... В момента проблема е липсата на работна ръка.

И аз имам такива наблюдения.
просто не може да изместиш хай-тек компания някъде из кукурузляка....
защото както едно време у нас към всеки по-голям завод си имаше техникум да подготвя кадри за всякакво ниво, така и сега тези компании из тайван и китай си привличат хора, обучават ги и това вече и е сигурно поне второ поколение така.
та като турняш завод за плазми/олед/айфони в аризона или висконсин... трябва и да привлечеш някакси пчеличките дето по цял ден кълват по една операция, но го владеят до съвършенство.. и пари трябва и трудови навици, нещо което малко по малко изчева от западната кутура...

мисля няма как да стане в сегашна америка. да говориш на някой реднек си е както да убеждаваш Вуте, че от Искъро има по-глибоко и от Витоша по-високо. пък и веднага всякакви профсъюзи, и организации от типа на лгбт+/++, и всякакви етноси ще започнат да пищят как това им било накриво онова направо...

Сря Апр 21, 2021 6:00 pm
Профил

А то проблема не е сам с квалифицирани кадри проблема е, че няма хора ... не знам какво казва статистиката, факт е че тук навсякъде висят табели че търсят персонал, много познати се оплават, особенно в металообработването, няма стругари, няма фрезисти, няма заварчици ... това последното е още по-странно. В САЩ колкото и да звучи странно професиите свързани с обработка на метали никога не са били изоставяни, не е като в БГ, още повече заварчици, тук сигурно само в Инди има повече заварчици от колкото на целите балкани, и то квалифицирани обаче не стигат. иначе при съвсем младите, има някакъв отлив от подобни професии но не може да се сравнява с Европа, доста по-добре е ситуацията, но просто няма достатъчно хора.
И това че в САЩ няма индустрия е мит, индустрия има, има и производство, някои индустрии са били изнесени, но много други са си все още тук, ако някой си мисли че тук са само потребители и всичко идва от Китай е в голяма заблуда, от Китай идва ширпотреба и електорника, въпреки че бялата техника произвеждана в САЩ/Мексико като нищо е повече от тази внасяна от Китай и Кореа, но просто не стига работната ръка.
А за компонентите, не знам къде е недостига но ...

Cost up %

Flash 40%
Polymer CAP 30%
SSD 25%
Transistor 20%
Resistor 20%
Regulator 20%
TTL 20%
MOSFET 20%
Thermistor 20%
Crystal 20%
LAN/Audio/Codec 15%
DC/DC Converter 15%
PCB 12%

Тази промяна е за последните 2-3 месеца, това е справката която ми пратиха нашите тайванци.

Сря Апр 21, 2021 6:46 pm
Профил

когато едно нещо е изкуствено надувано и изнасилвано няма как да няма проблеми, може да има някакво производство, но не биха могли да платят заплатите на които са свикнали там ако модулите не са произведени в китай/тайван/сингапур или някъде другаде, кабелните снопове в мексико, и накрая за да пишат по статистиките че безработицата е ниска правят една сглобка на всичко и се кефят на "мейд ин ю ес ей"
и това е само едната страна на монетата, от другата страна пък на клиента не би му стигнала заплатата да си го купи това "мейд ин ю ес ей" ако я нямаше тая шир употреба от китай на безценица
та в общи линии дори нещо да се произвежда, дори да е косвено свързано, пак е силно зависимо от останалия свят, изкуствено завишавания стандарт си има цена, и се трупа, рано или късно избива на някъде

пък за обучението на кадри - това е дългосрочно планиране, нещо което не съществува в хамериканския бизнес модел, там се гледа само тримесечието, съответно резултатите се виждат - все по-фрапантни и малоумни грешки и липса на кадри

Сря Апр 21, 2021 7:33 pm
Профил

Ник, за някои неща свързани с политика си доста прав, за икономиката и промишлеността обаче много бъркаш. Първо не знам защо под производство разбираш само електроника. Второ имаш много грешна представа за цената на труда в САЩ, Мексико и Китай. Отделно едно производство не са само заплати. Ако си говорим за цени на кабелни форми, желязо особено такова което се копае или е софт тулинг, най-ниски са цените в САЩ, след това в Мексико и най-високи излизат цените в Китай. Има някои изключения, примерно захранващи кабели, въпреки, че 2019 единя ми събконтрактор премести всички захранващи кабели за северна и южна Америка от Китай в Мексико и САЩ.
Когато имаш производство дори и да е в милионни тиражи, и теглиш чертата в края на месеца Мексико и САЩ се оказват горе долу с еднаква себестойност. В Мексико за момента може да намериш оператори на ниска часова ставка, около 2.3$ на час но това ти е само разход заплата. Да обаче в Мексико трябва да имаш повече ръководен персонал на средно ниво, и той е съизмерим като заплата с този в САЩ. Ако стигнем до високото ниво на средния мениджмънт, заплатите в Мексико са по-високи от тези в САЩ, визирам щати от типа на Невада, Тексас, Аризона не говоря за Илинойс или Калифорния. След това обаче започват другите ти разходи, за една и съща площ като производство, дори само наема ми е почти двойно на този в САЩ, но айде аз съм частен случай, като цяло разхода на кв.м производствена площ с не много голяма консумация, излиза 2-но по-висок от този в САЩ. Ако си и голям консуматор еле пък ти трябва и газ нещата стават още по интересни. Също не трябва да се пренебрегва цената на горивата. Общо взето смисълът от Мексико в момента не е толкова евтина работна ръка колкото налична работна ръка.
За Мексико мога да пиша много, и аз като теб си мислех че там ще реализирам огромни икономии, твърдяха го и местни фирми с които работехме, да ама в крайна сметка въобще не е така, и докато него изпиташ на гърба си няма как да го разбереш.
За Китай нещата стават още по-зле, там заплатата отдавна е много по-висока от тази в Мексико, говоря за заплати на нискоквалифициран персонал, за заплати на среден мениджмънт и висш мениджмънт въобще не ми се говори, в това отношение тайван може би е по-добре. В Китай в момента може да реализираш икономия скъсявайки времето за доставка на компоненти т.е. логистични разходи, да се възползваш от малко п-добри цени, основно на електронни компоненти заради големите обеми в които се търгуват, и услуги със субсидирана от държавата стойност.
Не знам следиш ли какво се случва в сектора на полупроводниците, там вече говорим за десетки милиарди, може вече и да са стотици, загуби най-вече от измами. Понеже държавата налива с кофата, всеки тарикат тръгва да прави фабрика и не стига до никъде, но успешно харчи по няколко милярда. Това субсидиране във времето се мести от една в друга сфера, и съответно всеки някъде успява да намаже, разбира се и реалния бизнес не само измамниците.
Та с две думи, стоки произведени в САЩ обикновено са дори и по-конкурентни на такива произведени в Китай. Да не ти кажа че в момента за пластмасови детайли получавам по добри цени дори от БГ, а китаеца дето беше голямата работа и щеше да ми свали цената с 30% се опитва да ми ги продава 2.5 пъти по-скъпо от това което ги плащам в БГ .... нещата в Китай се променят много, много бързо. 2003-2005 когато започнахме да работим с тамошни фирми наистина имаше сериозна разлика в цената, в момента с все напиняне едвам го докарват до цените в Мексико.

Сря Апр 21, 2021 11:09 pm
Профил

тони, знам че за мексико знаеш много, ама ако беше всичко толкова розово у хамериката, за чий го дириш в мексико още? от години обясняваш колко е зле в мексико и колко по-добре е у хамериката? ми мести се у хамериката?
ако всичко беше толкова розово компаниите щяха сами да се местят, а не да чакат да падне президента който ги е принудил да сключат сделка за да избягат
за джеф безос може да е иделно, него никой не го принуждава, но за мнгого други не е благоприятно място, за това и бягат

относно икономиите - нали си чувал приказката че за правене на бизнес трябва нюх? е, същото важи и за икономиите, не всеки го може
най често срещаната грешка - започва бизнес, купува най скъпите машини и инструменти, каквото трябва и каквото не трябва, изхарчва си парите и накрая започва да прави икомомии от заплати на персонала, псува и се сърди че нищо не върви и некадърниците които сам е назначил му били изпочупили скъпите машини, да ти звучи познато?
тъй че и за икономиите трябва нюх, как, къде и колко, така че да не се провали крайния продукт, за това в браншове където е лютата конкуренция едни успяват, други изобщо не могат да асимилират как се изкарва продукт с такава крайна цена

Сря Апр 21, 2021 11:56 pm
Профил

веднага ти казвам какво го диря в мексико, първо Мексико трябваше да е основен пазар за тази фабрика което обаче не е точно така. И второ най-просто казано в нашият бизнес е много важно да успееш да доставиш техника в крайната точка преди да да ти изтече нет пеймънта за това което е в тая техника. Около 70% от капацитета на тая фабрика отива в централна и южна америка, и транзитното време от момента в който сложим пломба на контейнера до момента в който той притигне на митница в Перу например е макс 3 седмици, когато сме си планирали съответното производство съобразявайки се с корабните линии е 2 седмици. До същите дестинации произвеждайки в САЩ транзитното време е с около 3 седмици отгоре, дори с 4. Реално каквото и да изпратя в САЩ то стига до същото пристанище в Мексико където контейнера сменя корабите. Това е така защото дестинациите, дори и Перу имат сравнително малък стокообмен и няма толкова много кораби, или поне не изгодни линии. Това е най-соновната причина фабриката да е в Мексико. Аз отдавна съм сметнал, че в САЩ производството ще ми е по-евтино, то беше в САЩ преди да отиде в Мексико. ако знаех това което знам сега, никога нямаше да отворим фабрика в Мексико защото при нашите обеми там определено е по-скъпо. В много големи обеми е сравнимо със САЩ, имам директни наблюдения от няколко сектора.
Причината да отварят фабрики там е наличието на работна ръка.
Аз проблеми със разходите нямам, но както е казано козата си сака пръч. в нашия бизнес не можем да си позволим каквито и да е нередности финансови, счетоводни, данъчни или някакви други. Оказва се, че цената на това удоволствие в Мексико е ненормално висока, да не говорим, че то е и практически невъзможно с тяхното законодателство.
Отделно в трудовото им законодателство е абсолютно неадекватно, и става все повече неадекватно вместо да се оправя. Преди година когато спряхме производството заради ковида бях готов да натоваря всичко на кораба и да го преместя другаде. В момента вече е късно защото малко по-малко дейността се възобновява, и е по-важно да излиза продукция от колкото да и оптимизирам цената с 10-15%. Но в интерес на истината сериозно обмислям вариант да я релаксираме обратно в САЩ. Всъщност ако изходим от чисто производствена гледна точка няма причина да не го направя, но нещата не са само производство което до някъде офсетва някои негативи, но все така си го мисля.
Обаче това не става ей така, както казах в САЩ няма работна ръка, и аз за фабриката ще намеря, ама и събконтракторите ми го имат тоя проблем и пак опираме до същото, не е въпрос на цена, цената е добра, въпрос на капацитет е, САЩ икономиката е изчерпана като капацитет за производство със сегашното разпределение на кадрите.

Чет Апр 22, 2021 12:31 am
Профил

точно за това изчерпване на кадри говорим, и ако искаш кадърни кадри в сащ които да работят без стабилен контрол ще трябва да плащаш значително повече, няма как да повярвам че хамериканосите в америка ще работят за мексикански заплати, освен ако не наемеш пак мексиканци, които пак ще налагат нуждата от повече мениджмънт за надзор и пак се завърта същата схема каквато е била в мексико, което обезмисля всичко

а кадрите намаляват не защото икономиката се е разраснала кой знае колко последните години, а просто кадърните си отиват и няма кой да поеме, младите израснали с всичко на готово не стават и за чеп за зеле, това не е изолиран случай, винаги се повтаря през 1-2 поколения, бащата блъска цял живот като вол, да има за децата да живеят по-добре, пораснат децата и нищо не ги вълнува, ядене и пиене само, и някой друг гей парад или наркотици

Чет Апр 22, 2021 1:44 am
Профил

Ник ти някога имал ли си работници, да им плащаш и да им създаваш работа.

Чет Апр 22, 2021 1:47 am
Профил

да

Чет Апр 22, 2021 1:53 am
Профил

Ми що тогава пишеш като чели не си имал. Не помня къде го четох но било много трудно да се пасат хора, аз преди време имах 8 човека та много добре знам къв им е проблема. Проблема е глобален че няма кой да работи професии които създават материални блага, ся всички искат да работят на бюро и да взимат по хиляди пари заплати.
Търсих стругар да ми направи един детайл особен ходих при двама гледат и казват не моем го извъртим, е чаках в съседното село да му се отвори дупка един час, ма човеко е на 75 години ми след него кой ще го извърти като са некадърни ма искат пари, дори и да им дам кел файда като не могат.
Та те тека е и по големио свет, но лошото е че има и умни от тях и виждат на къде отиват нещата и искат още повече пари за същата работа и същото качество, в некой случаи качеството пада щото се наемат с повече работа.

Чет Апр 22, 2021 2:14 am
Профил

точно защото съм имал за това знам кога какво следва, напасването е друга бира, говорим за кадърни кадри, заплати и организация, дори не друга държава, в същата държава - в град в който заплатите са по-големи, не можеш да наемеш работник за работа изискваща някаква квалификация или опит и да плащаш заплата като на пазач на язовира на село, не че няма да се яви някой ама той ще е по-добре да го няма
също така знам че при недостиг на кадри заплатите се вдигат, колкото и да не ти се иска, и понякога изпадаш в ситуации в които дори с голяма заплата пак не можеш да намериш читави хора, и сметките "толкоз по толкоз" много бързо излизат криви, а проблема не е само да им намираш работа на тия работници а и в същото време да ти излизат и сметките

Чет Апр 22, 2021 2:24 am
Профил

А така, а що си мислиш че пазач на язовир трябва да взима малка заплата, знаеш ли кво може да направи да си избие заплатата. Имам познат който работеше като шофьор към една бирена фабрика преди време и все дудне колко малко пари взимал пък колко много работел, е направили комбина с още няколко и почна да ми се хвали какво и колко откраднали, жива далавера ми вика, на повечето места това е келепира от икономията на заплата.
Ето вземи пример търсят шофьори на тир ма няма дават много пари и пак няма, що така според теб.
Нямам наблюдение във вашите среди как е, свързано с електорника и програмиране, но предполагам и там е така, идва някой с претенции диплом развява иска много пари а два реда код не мое да напише. Пък тия дето могат прелитат от фирма на фирма и вдигат летвата на заплатите, и те тека, бе знаеш ги ти нещата.

Чет Апр 22, 2021 3:15 am
Профил

Ами той въпроса с кадрите е много комплексен, и нещата не опират само до заплата. Освен това както казах Коста на едно изделие ме в само в заплатата на служителите, има много други фактори. Например бом-а на вносните компоненти ми е около 2000$ на изделие, когато законите са така направени че не можеш да си възстановяваш мита и ДДС при реекспорт се набутваш цифром и словом 450$ на всяко изделие. В това изделие има точно 4.5 часа тъч Тайм ...та каква е разликата дали часовата ставка ти е 2.5 или 12.50$ на час, защото в Невада в момента на такава ставка мога да наема асемблатори. Да има някакви начини, след 3 години сме на половината път ...да кажеш че е от незнание как да стане .. сигурно и батковците не знаят щото HP се пенеше за някакви 150 млн, разни други за по 350 млн ...и това на година. Да ...има и друг начин, срещу скромните 15% ...ама дори и само те изяждат разликата в цената на труда. И това са най-елементарните и видими неща.
Мексико много ми харесва и бих си стоял в Гуадалахара целогодишно, но за бизнес има много негативи. Дори всичко като го направиш, пак не е по-евтино.
САЩ също има разни негативи, транспорта примерно е скъп, това е голям проблем. Друг проблем сериозен в сащ са синдикатите, но ако си достатъчно голям за да се занимават с теб все ще намериш как да се оправиш.
Внос/износ са лесни и ясни, а за всеки бизнес това е важно. Голямо предимство би било излаза на два океана, ако не беше толкова скъп транспорта.
Също и не говорим за кадърни хора, защото всички тия идиоти както си мислят хората които гласуват за Тръмп може да са пълни селяци, но са очудващо кадърни селяци. По добри заварчици от местните не съм виждал другаде, нито по добри шлайфисти, нито дърводелци ...може да не знаят къде се намира Германия, да си мислят че Брюксел е зеленчук, да не могат да разделят на две овце плявата, но са доста добри професионалисти в това което правят.
Има и боклуци, по правило профсъюзни членове, разбирай на 90% демократи :) Много знаят, много могат само не искай работа да свършат.
Има и много които си клатят краката и симулират дейност, аз затова казвам не е в неможенето, който си работи нещо си го работи прилично добре, но все повече се насочват да не работят нищо, но то това е глобален проблем, включително силно изразен и в Китай.

Чет Апр 22, 2021 3:29 am
Профил

pipilica - същото го сътвори и човек с петорна заплата за града - направи се на жертва че видиш ли от буса му откраднали чантата със служебните пари... след време се разбра че не са били откраднати ми той си ги е прибрал, тия неща не идват от заплащането а от човека, който си е крадлив ще си краде независимо от заплатата, тук идва контрола, такъв човек оставен на доверие и добра дума - гаранция за проблеми

Чет Апр 22, 2021 3:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 821, 822, 823, 824, 825, 826, 827 ... 1197  Следваща