Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Вибратор за вода 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Вибратор за вода
То май за безумни идеи но все пак имам нужда от идея.
За какво става дума, на някои растения при пресаждане се налага да махна старата пръст, някои са по много в саксия и се налага да ги разделя, по-големите ги мия с маркуча на двора но по-дребните ги мия в кофа с вода като тръскам растението и пръстта пада. Ама някои са особено бодливи и е много неудобно да се тръскат хванати с голяма пинсета друи са дребни или по няколко с оплетени корени. Та идеята ми е вместо да тръскам растението да се вибрира водата мисля че ефекта ще е същия. Цял ден мисля и ся докато пиша се сетих да пробвам с автомобилен клаксон, и тия дни ще пробвам какъв ще е резултата, мисля че ще има тяга да вибрира водата в малка кофа. Но все пак приемам и други идеи стига да могат да се направят в домашни условия.
Може и да ви е странно с какво се занимавам но така стоят нещата.

Сря Апр 21, 2021 3:42 am
Профил

Мнение Re: Вибратор за вода
Вана с ултразвук ?

Сря Апр 21, 2021 4:48 am
Профил

Някоя помпа за пръскане към чистачките на кола ? С дюза за тънка струя вода , ще разкара пръстта. В по хард вариант става за водно рязане :)

Сря Апр 21, 2021 7:39 am
Профил ICQ
Аватар

Ако е за помпа: за двайстина лева продават за домашни фонтани, остава да измислиш как да вземаш водата за да не се задръсти с едри частици.
За вибратор: нали китайците продаваха "говорители" за вразумяване на съседи, които се лепят на стената? Слагаш го под кофата и пускаш буйни ритми на вкус :)
PS Кактусите са метъли, да не им пуснеш кючек! :D

Последна промяна bongo_x2 на Сря Апр 21, 2021 8:57 am, променена общо 1 път

Сря Апр 21, 2021 8:53 am
Профил
Аватар

mitko_el написа:
Някоя помпа за пръскане към чистачките на кола ? С дюза за тънка струя вода , ще разкара пръстта. В по хард вариант става за водно рязане :)

Като модификация на идеята:
Помпа с дъза за измиване на фарове. Те са с по-голям дебит, а можеби и налягане.
Недостатък и на двете идеи е, че и двата вида помпи не могат да работят продължително време.

Сря Апр 21, 2021 8:57 am
Профил
Аватар

Взимаш маркуч и градински накрайник/душ, монтираш го в една кофа за изстискване на парцали (елипсовидна, полузакрита - за да не омазваш всеки път). Ако искаш вибрация на водата... и там може да се измисли нещо.
Слагаш растението в кофата, пускаш водата и готово. Е и малко инженерна фантазия, ама съм сигурен че я имаш.
Разбира се за това трябва повечко вода, иначе ултразвукова вана - само внимателно с мощностите, да не им се завие свят на коренните ендотели.

Сря Апр 21, 2021 9:19 am
Профил

От доста време има ултразвукови "перални". Пробвай с нещо такова.

Сря Апр 21, 2021 9:52 am
Профил
Ранг: Популярен

По-скоро "инфразвукова" вана му трябва. Да си купи водоструйка. :)

Сря Апр 21, 2021 8:17 pm
Профил

В кофа с помпи никакви не става, задръстват се с кал, няма как да се цеди толкова бързо колкото е дебита на помпа която би трябвало да свърши работа. Тия пък за фарове, стъкла, домашни фонтани са слабинки.
Ултразвукова пералня мисля че има баща ми и ще му я приватизирам за опита, тва за инфразвуковата вана е идея.

Сря Апр 21, 2021 9:03 pm
Профил

Помпата ако е центробежна няма да се задръсти, освен ако не е някаква много малка. Дюзите също няма причина да се задръстят все пак това не е водоструйка. Филстрирането също не е чак такава грижа, на теб не ти трябва питейна вода. Ако дюзите са ти 3-4 мм, филтрираш всичко над 2 да речем. Тов може да стане с две метални сита, едното с 4-5 мм отвор, и следващото с 2.
Важно е водата да не е само в тая кофа, сложи си някой бидон, или корито да имаш поне 100-на л вода иначе ще стане много бързо на кал, а ако имаш достатъчно голям и висок бидон и смучеш високо много от частиците ще успяват и да се утаяват. И чисто конструктивно, най-лесно един бидон, окачваш вътре му две решетки, долу една помпа, а горе по периферията може да сложиш 6-7 дюзи да пръскат към центъра и под ъгъл надолу, вече формата на дюзите сам трябва да си я подбереш. С читава помпа 4 мм дюза мож да направи доста високо налягане ... от там насетне го оставям на твоето въображение, аз вече си го представих и емен, емен го начертах на ум :D

Сря Апр 21, 2021 10:48 pm
Профил

Това което го обясняваш ще е доста голямо и не става за в стаята която ползвам. Имам от преди време подобна тръба с дюзи която беше включена на една помпа от кладенеца и на нея миехме лук за връзки и моркови но такова не става за малките кактуси дето искам да мия.
Ся свалих два клаксона и първо с тях ще видя какво ще стане.

Чет Апр 22, 2021 12:35 am
Профил

Някакъв мощен басов високоговорител ? Машинка за подстригване или подобен механизъм - електромагнит на 50Hz.

Чет Апр 22, 2021 12:12 pm
Профил

Опита с клаксона полу успешен. Много шум вдига и малка аплитуда но като начало е добре.

Съб Апр 24, 2021 3:54 pm
Профил

Защо не си купиш една роторна/въртяща се дюза за маркуча, ами се занимаваш с глупости?

Съб Апр 24, 2021 5:51 pm
Профил
Аватар

Бих заложил на по-ниска честота и по-голяма амплитуда от клаксона. Как ултразвукът ще се отрази на живи корени - Божа работа.
Мии да захраниш някой електромагнит със синусоида? Т.е. цялата кофа върху него, с малко чалъм. Или двигател с ексцентична предавка?

Сетих се друго: двигател под кофата върти магнити и отгоре подходящ магнит разбърква... После ще доизплакваш "пънкарите“, де.

Съб Апр 24, 2021 6:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща