|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:28 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Полиуретан или друг устойчив материал
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Полиуретан или друг устойчив материал
Търся материал, който може да се нанася на метал. Изискванията са покритието да е здраво прилепнало за метала, материалът да е устойчив на износване и на механични въздействия и да може да се нанася върху метала (ламарина) така, че да няма грапавини, издути , или вдлъбнати участъци. Дебелината на слоя трябва да е 1-2 мм. Все едно с транспортна лента да е покрита ламарината, но лентата по ред причини не мога да я ползвам. Виждал съм такова покритие, зелено на цвят. Вероятно е нанесено със спрей, или пистолет за боядисване. Ако има фирма, която да свърши тази услуга, също е изход от ситуацията. Благодаря за предложенията и идеите. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Апр 20, 2021 5:01 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Полиуретан или друг устойчив материал
На пикапите товарните легени са пръскани с нещо. Малко е грапаво. Виж химатех - питай ги за материал, а може и за нанасянето да те уредят.
|
| Вто Апр 20, 2021 8:39 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Автомобилните - Cobra на Novol, Raptor...
|
| Вто Апр 20, 2021 10:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами има няколко варианта. Един който добре работи е найлон, но той прави сравнително тънък слой, става нещо като прахово покритие, то се и пече като прахово, въпреки че май бях гледал някакви пистолети с които го нанасяш без да печеш. Хубавото е че е прозрачно, няма цвят, държи на износване. Друг вариант са гумиращите покрития, използват се за защита на ходава част на автомобили. Имат добра износ устойчивост срещу абразчивни частици, камъчета и др. подобни : https://www.henkel-adhesives.com/us/en/ ... _f720.html нещо такова. Друг вариант е PU, cobra не е лошо, използват го доста за автомобили, но ако е за индустриални цели според мен не е добре нито като цена нито като разфасовки. https://www.henkelpolybit.com/en/produc ... rd_pu.html това е не лошо пак на Хенкел, има и други. Въпросът е това за производство ли ти трябва или е еднократна работа, с какво мислиш да нанасяш, и какви количества.
|
| Вто Апр 20, 2021 11:25 pm |
|
 |
|
sthx
|
Благодаря на всички за препоръките. Ще пробвам с кобрата за сега, поне за проби. Интересно защо в упътването пишат да не се полага директно върху метал, а върху антикорозионната защита? Аз трябва да го полагам върху неръждавейка 304.  .Другата подробност е, че ми трябва по-дебело и гладко покритие (не шагрен). Сигурно трябва да пробвам да нанасям няколко слоя, или да направя опит с четка. Иначе изделието е със своеобразна форма, а това покритие трябва да се нанесе само на определени места. За производство е. Ако може така да се нарече - примерно 3 пъти годишно. 
|
| Сря Апр 21, 2021 9:25 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Не съм в час с материята , но бях купил от магазин за автобои грунд . Май към 20 лв. беше килото. Та чудото е двукомпонентно , и каката зад щанда твърдеше , че вода под това покритие няма как да проникне. Та си е важна основата (праймър го водят).
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Апр 21, 2021 11:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
Някои полиуретани предизвикват корозия, на неръждавейката и няма нищо. Това е шагрен и както и да го нанасяш все шегрен ще става, така е направена боята. Виж ги тия : https://youtu.be/hP759SLZM38 , бях ги гледал някъде, ама така и не разбрах дали предлагат продукта или услугата. Нямам в момент конкретният линк, иначе ако тип гума ти върши работа това на хенкел е точно такова, има добра устойчивост срещу абразивни частици, но при директно триене е различно не е толков устойчиво колкото твърдите полиуретани. Имах някъде доставчик и модел но не го намирам сега, на PU което прави гладък износоустойчив слой който освен друго и усилва структурата. Иначе по въпроса дали е производство, имах в предвид има ли серийност, да нанасяш с четка е вариант, но си е трудоемък и често няма повтаряемост. Един вариант е безвъздушно и да си ги смесваш преди употреба, става но от моя опит до де ги научиш да спазват технология на смесване ще си мине време. По-добрият вариант е безвъздушно с апликатор със смесител но там вече си е инвестиция и ако няма бройки не се оправдава. Та ако не е наложително да е двукомпонентна система при малки количества е по-добре чисто технологично.
|
| Сря Апр 21, 2021 6:33 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Провери и за течна гума за хидроизолация, преди време трябваше да мажа един покрив от ламарина, черна ръждясала, и бях взел мостра бежаво на цвят доста твърдо ноо все пак си е няква гума, лошото е че ся не помня от къде го взех, но се маже направо на ламарината, гладко става като изсъхне.
|
| Чет Апр 22, 2021 12:45 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Течната гума ще да е била някакъв битум и няма да е много износоустойчиво.
|
| Чет Апр 22, 2021 9:00 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не зная какво е течна гума, но подозирам, че няма да се захваща добре за метала. Днес гледах в един магазин мостра напръскана с Кобра. Не става за моето изделие. Шагранът беше голям, но по-важното е , че повърхността е твърда. Трябва да е мека - като материала на транспортните ленти. Търсенето продължава...
|
| Чет Апр 22, 2021 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз точно това те питах ама нещо не разбрах. В този случай SF720 на Локтайт/Хенкел трябва да ти свърши работа. Друг вариант http://www.griffon.es/en/products/1174- ... id-rubber/ но това съхне бавно, не е много за производство. Има един продукт който го използваме за резервоари, ама сега ми е излязъл от главата модела, ще питам колегата. Иначе виж на лични, пращам ти контакти на един в Хенкел който мисля ще ти свърши работа.
|
| Чет Апр 22, 2021 10:25 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Ми не е битум, представи си на матричен принтер валяка на пипане, е на това прилича малко по гладко е покритието. Има и течни гуми за басейн вместо плочки доста здрави ама и цената им е добра. Зависи какво ще правиш и колко.
|
| Пет Апр 23, 2021 5:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
По принцип, строителните и тези за метал са различни, и като състав и свойства и като време за съхнене. Аз съм използва SF720 за което съм дал линк по-горе, към пеясъкоструен детайл от черно адхезията е добра. Виждал съм обаче и доста други, но не съм заглеждал модела. Иначе строителни има различни, но повечето от тях изсъхват напълно след доста време. Тук има едно на спрей което прави гумиран слой, използвал съм го за улуци но не е много здраво.
|
| Пет Апр 23, 2021 5:13 am |
|
 |
|
pipilica
|
Принципно си прав но, в много от случаите има неща дето стават и за друго освен за това за което пише че са. Много пъти един химикал се продава под различни имена и за различни неща, веднага ти давам пример с чистител за пяна във флаконите дето се навиват на пистолета, колко струват и какво има вътре, а колко струва кило ацетон. Та нищо чудно и тея течни гуми в малки разфасовки и флакони да са същите като тея в баките за басейн и хидро изолация на покрив, не знам, не ми е трябвало не съм проучвал.
|
| Пет Апр 23, 2021 5:36 am |
|
 |
|
sthx
|
Благодаря на Тони за контакта, който ми даде. Човекът беше много отзивчив. Полиурея се нарича материала, който ми трябва. Даже и на цвят го докарва на това, което съм виждал на конкурентни изделия. Проблемът е в начина на нанасяне на покритието, но дават техниката и под наем и сигурно ще пробвам следващия път, като ми се наложи. 
|
| Пет Апр 23, 2021 11:14 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|