|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:35 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Чистене на човка
за пинцетите подозирам друг проблем, не заземяването, просто удобството да хванеш елемента с пинцети в даден момент може да предаде повече енергия към елемента от колкото към платката, и то от двете страни едновременно и при завишена температура много лесно може да прегрее докато при работа с поялник докато единия край се нагрява другия охлажда, тъй че може и изпечени да са от температура, не от заземяване това не би се случило ако се работи с подгряване и правилна температура
|
| Сря Апр 07, 2021 5:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
На по-старото поколение велерски поялници и станции заземяването е изведено на 3.5мм. жак. Ако е изключен, устройството е заземено към заземяването на захранващия конектор. Включването на жак позволява свързване към външно заземяване. Позволява и прекъсване на заземяването. Аз съм ги свързал през резистори 100к или мегаом - против неволни сакатлъци със заземени и неизключени от захранване устройства.
|
| Сря Апр 07, 2021 5:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не е от прегряване проблема с шибаното JBC. Сваляхме кондензатори от RC филтър, който е на 10мм от самия чип. Със сигурност загряваме по-малко с пинсетите, отколкото с поялника при занаятчийско сваляне.
Пък и сефте чувам клампи да окъсяват от прегряване. Класическо ESD убийство си е, кой как и защо - нямам желание и време да ровя.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 07, 2021 5:37 pm |
|
 |
|
nik
|
аз разбрах че чипа си запоявал... е, тогава явно е ЕСД проверката е висша форма на доверието между другото като си спомня за българските кондакти и ме хваща яд, често правеха проблеми пластинките за земното, де го има де го няма по английско ползват щепсел какъвто трябва да бъде, земното е най големия пин https://cdn11.bigcommerce.com/s-ajh2rr5 ... 80.jpg?c=2и наистина е разчетен за 13А - много рядко да видиш стопен такъв щепсел или контакт, докато в БГ редовно се топяха контактите
|
| Сря Апр 07, 2021 5:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
И английските и американските са с много по добро заземяване от тъпото шуко. Най-ми допадат английските ама много големи. NEAM а е доста удобна, хем имаш добра земя, хем поляритет хем е много компактно, не може да се сравнява с масивните железа на BS но е по добре от шуко, а и а сериозни товари си има и по-сериозни версия.
|
| Сря Апр 07, 2021 6:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офф
Малей, пак трябва да се намеся: да опиша ли как си чистя "човката" и до колко подробно? 
|
| Чет Апр 08, 2021 12:28 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Има и някакви други - ако сте забелязали на някои щепсели на компютърни кабели в самия щепсел има дупка за земята, съответно в контакта вместо пластини стърчи пълноценен извод като двата на щепсела, и влиза в щепсела. Преди години се счупих да търся такъв разклонител за компютрите вкъщи и в офиса, и нищо не намерих. ...макар че до сега проблем са маси не съм имал. Имам си 2-3 чишита контакти и разклонители, които купувам, и общо взето грижи няма. Пластините на засемяването са по-масивни, а самите скобички, в които влизат крачетата на щепсела, са от по-дебела ламарина и щепсела влиза доста стегнато. ...и всъщност, вкъщи не съм заземен. Занулен съм. До контактите има по 2 жици. Истинската земя върви заедно с трите фази по доста дебели жици, от първия етаж до последния, и в таблата на всеки етаж всеки от апартаментите на етажа е вързан към някоя фаза и нулата. ПП: Ей го контакта. Френски бил:  Ицо, и при тоя вариант не се сещам от къде може да дойде ESD от станция на JBC. Те са си с нормален траф. Вярно, с амнайсе вторични, ама обикновен 50 херцов траф, и дори доколкото ми е известно не цъкат като моя контролер за части от полупериода, та да речем да става някакво частично насищане на трафа. Само разни неизгасени индуктивни пикове ми се мотат като вариант. Впрочем сега се сещам че на JBC станците са със синхронен изправител с MOSFET-и - може там да е заровено кучето, при липса на земя. ...което пак не обяснява светещия светодиод, хванат с пинсетите - "черупките" им са съвсем буквално успоредно вързани в самата ръкохватка, в която се набиват човките. Освен там нещо да е прекъснато или JBC да ползват някаква изчеката схема на захранване, която не мога да си представя.
|
| Чет Апр 08, 2021 1:41 am |
|
 |
|
d_jelev
|
За това ли говориш: Такъв е швейцарския стандарт, единствен в света. Заземяването е приоритет, каквато и да е бяла, черна, розова техника да купиш, е с три извода захранващия кабел. Произвежда се разбира се в Китай, но само за швейцарски стоки. Един парадокс - купих си от Алито преди време станция с горещ въздух, и ми я пратиха с такъв кабел. Още се смея, като си спомня.
|
| Чет Апр 08, 2021 1:51 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Да, вече ми обясни за какво говориш...
|
| Чет Апр 08, 2021 1:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Италианският е подобен, а шукото със щифт си е стандартно, обикновенно всички контакти за компютри се слагат с такива, не че е официален стандарт но е утвърдена практика за офис сгради.
|
| Чет Апр 08, 2021 3:57 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
К'во изкопах в чекмеджето за лекарства: Амониев хлорид (нишадър), 20гр, 0.70лв, срок на годност 31.05.21 - изтича!!!  Нямам идея кой и защо го е купувал, май се ползва за компреси при ставни възпаления.
|
| Нед Апр 18, 2021 2:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Става за и за възпалено гърло, ама трябва още един човек 
|
| Пон Апр 19, 2021 9:29 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Срещат се двама ветеринарни доктори. Единият е целият зачервен, киха, кашля, сополяви се, очите му сълзят. Другият го пита: - Какво ти има? - А бе, трябваше да духна нишадър в гърлото на един кон. - И? - Конят духна пръв ...
|
| Вто Апр 20, 2021 9:56 am |
|
|