Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
какви ги вършат евреите... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение какви ги вършат евреите...
От вчера следя поредните безумия дето стават в близкия изток и търся безпристрастен източник... Не се изненадвам че всеки тълкува различно кой крив и кой прав, а по-скоро се изненадвам че даже фактите от последните новини са противоречиви.
Дотук фактите които събрах са:
1) Твърди се че Хизбула убива 3-ма и отвлича 2-ма израелски войника
2) Израел обвинява Ливан и започва атаки. Обстрелва летища, бомбандира неизвестен брой мостове, че и квартали от Бейрут. Резултат е че в Ливан няма въздушен транспорт, парализирани са магистралите, до тук към 60 цивилни убити.
3) Хизбула отвръщат с разни катюши и даже 2 стигат до Хайфа и убиват 2-ма
4) Въпреки че нито Израел нито Ливан произвеждат петрол, цените скачат...
5) Съвета за сигурност на ООН още няма реакция, но тук-що с вето на САЩ е отхвърлена поредната резолюция срещу Израел по повод Газа...
6) Според Буш Израел има право на самозащита и е нормално да окупира Ливан.

Опитвам се да видя и каква е предисторията на цялата тая каша, но е голяма мъка. Въпреки че Хизбула е движение което го има и в Иран и в Сирия, Израел обвиняват Ливан. Верно от историческа гледна точка Хизбула възниква като реакция от поредното нападение на Израел срещу Ливан (тогава са обвинявали Ливан че поддържа ООП). Верно че само в Ливан Хизбула е признато като политическо движение и има негови членове в парламента и правителството. Но за Ливан е типично също така че мирно съжителстват много религии и много етноси. Ако няма търпимост към различните убеждения, страната би изпаднала в поредната гражданска война.
В сравнение с останалите съседи, Ливан е много по-отворена и много по-демократична държава. Интересен е и фактът че Хизбула имаха проблеми напоследък с подкрепата в Ливан. Без съмение след последните събития ще си възвърнат популярността...

Интересно ми е каква ще е реакцията на последните събития. По-скоро на европейците, щото на САЩ позицията е ясна...

Пет Юли 14, 2006 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди време САЩ като нападнаха Ирак заради оръжията за масово поразяване, малко сбъркаха местоположението. Щото доколкото ми е известно най-голямото депо за ОМП в Близкия Изток се намира в ... Израел.
Говорил съм с израелци и на повечето от тях им е писнало правителството да се оправдава със сложната обстановка в страната, тероризма, Хизбула, Хамас и прочие. Даже преди време имаше национална стачка по този въпрос.
Чувал съм и такива абсурдни истории, как Садам "обстрелвал" Израел със ракети. Всичките до една паднали на безопасно място. Единствената жертва бил един пенсионер страдащ от сърце, който починал от уплаха, когато една от ракетите паднала в един търговски център, когато в него не е имало никакви хора освен охраната(било е извън работното му време). И това повтарям ми го казаха израелци, а не разни "воленсидеровци".
Сега отвлекли един войник и давай в атака. Като че ли малко хора загинаха от бомбени атентати преди това и това не бе достатъчен повод. А сега заради един войник ... широкомащабна военна операция.

Пет Юли 14, 2006 1:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Някой явно има нужда от война.
За да прави пари веоятно.
И ще успее.
Всички тия буламачи ги забъркват съвсем нарочно.
Въобще от времето на Даниел Дефо насам света е започнал да става изкуствен много бързо.

Пет Юли 14, 2006 1:43 pm
Профил

Мнение 
Абе то е ясно че това е само формален повод. Конфликтът е толкова стар, че виновни колкото щеш...
Въпросът е че това което става с нищо не разрешава конфликта, а точно обратното. Хизбула може да са фантизирани ислямисти, ама като бомбардираш и убиваш цивилни това няма да ги спре.
В случая Хизбула имаха интерес от подобен конфликт точно на това място и евреите им го дадоха. Вероятно и те имат интерес точно сега и точно там да има конфликт.
Само дето докато те се бият, някой прави бизнес, местното население страда а ние плащаме...

Пет Юли 14, 2006 1:51 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Да ние плащаме!
А пък едно отвъд океана си поддържат икономиката като подкокоросват такива операции!
Е после е лесно да си купуваш за по 20 кинта ДВД-та !!

Пет Юли 14, 2006 3:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
WDW написа:
Е после е лесно да си купуваш за по 20 кинта ДВД-та !!

Специално заради теб ще ида да си купя едно за 200$ та да си по-спокоен 8) :? .

Пет Юли 14, 2006 4:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Специално заради теб ще ида да си купя едно за 200$ та да си по-спокоен 8) :? .

@Dimitar: А ако искаш да си още по-баровец, иди направо си купи едно BluRay DVD за $1000 ;)

Пет Юли 14, 2006 4:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:lol:

Пет Юли 14, 2006 4:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Dimitar нещо много почна да подскачаш като стане въпрос за новата ти родина.
От какво се притесняваш? Нали никой там не ти казва какво да правиш? 8)
Е като изключим че не можеш да взимаш вече 3х за работа с ПИК де...
но затова пък можеш да си тръгнеш още утре нали. 8)
Позната картинка.
И както беше казал един от тамошните задокеански писатели:
"... а сега върви да ближеш ръката която те храни..."

Пет Юли 14, 2006 5:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо немога да разбера, какъв ви е проблема на вас. В случая отговарям на човека, защото цитира мой постинг. Иначе въобще не ми пука кой какво мисли не само за щатите ами и за почти всичко, тъй като това почти не ме засяга. И не подскачам аз - а няколко други колеги, които като кажа аз "а" и те веднага бързат да кажат и "б" и "в" и всеки път се повтаря едно и също. На теб също не се сещам какъв ти е проблема с мен - яд те е, че и ти неможеш да вземаш по 3 за пикове или, че неможеш да си тръгнеш когато искаш. И за твое сведение до преди няколко месеца си ме е хранела моята ръка и никога не съм близал каквото и да било - още повече пък сега. Явно определени хора тука имат някакъв проблем със щатите, ама немога да разбера само аз какво съм им виновен за това, та се с мен се заяждат.

Пет Юли 14, 2006 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хич да не ти пука...

Пет Юли 14, 2006 5:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хич да не ти пука. Ако трябва да се дразниш от всеки дето ти намеква за нова родина и там подобни, то няма да ти остане време да пребориш бъговете по пиковете :D Нали знаеш, кучетата си джавкат, кервана си върви, върви ...

Пет Юли 14, 2006 6:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Израел се заканва да върне Ливан 20г. назад, а ето какво се е случило тогава:

wikipedia написа:
След арабо-израелската война от 1948г. Ливан става дом за над 150 хил. палестински бежанци. От 1970г. до 1973г. ООП е по средата на Йорданската гражданска война, която пропъжда голяма част от палестинските бойци и бежанци в Ливан. До 1975г. те вече са 300 хил. създавайки държава в държавата в Южен Ливан. ООП става все по-силна и по-силна и изиграва главна роля в Ливанската гражданска война. На 10 юли 1981г. след кратък мир, насилието отново избухва в Южен Ливан. Израелски въздушни сили атакуват палестински цели в Ливан, и в същия ден палестинци обстрелват северен Израел с ракети. В следствие на всички тези нападения, Израел започва операцията “Мир за Галилея” начело с министъра на отбраната Ариел Шарон. На 6 юни 1982г. 2 хил. израелски танка, 10 хил. армия, 1000 самолета, 500 военни кораба, започват офанзива на север от границата на Израел към Бейрут. Цел на евреите е ООП да се изтеглят на 40 км навътре в Ливан. След постигането на тази цел, те продължават и до Бейрут. Градът е под тежка обсада и постоянни бомбардировки 3 месеца. В края на август същата година е постигнато споразумение и ООП начело с Ясер Арафат заминават за Тунис. Вакуума, който се получава в следствие на заминаването на ООП, позволява на израелската армия да обгради бежанските лагери Сабра и Шатила в Бейрут и да позволи на ливанските християнски милиции да избият много от намиращите се там палестинци. Често Ариел Шарон е обвиняван за т.нар. кланета в Сабра и Шатила. Истината е обаче, че израелските части просто не се намесват в избиването палестинските мюсюлмани от лагерите. Самите убийства са дело на ливанските християни , а не на израелската армия-факт , който често се премълчава или изопачава. Броя на убитите ливанци и палестинци след “Мир за Галилея” е 17 825 души. Израел изтегля войските си само на 40 км навътре в Ливан. Като окупира градовете и селата отвъд тази линия, както и най-важния източник на питейна вода за Ливан река Лийтани. Израел се изтегля от Ливан през 2000г. в следствие на борбата на съпротивата в лицето на Хизбула. Войната в Ливан преключва на 22 ноември 1990г.

а междувременно днес петрола скочи с още 1$ както и самият долар.... Утре е срещата на G8 на която нищо не се очаква да се случи... От всички държави единствено Испания до колкото ми е известно осъжда действията на Израел.
Прогнозата за времето в близкия изток е разкъсана облачност (от различни видове взривове)

Пет Юли 14, 2006 6:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
...

Типично по американски: "Какъв ти е проблема?"
За информация думата проблем идва от "проба" -> проверка, изпитание.

Аз не те познавам ако изключим участието ти във форума и няма на какво да ме е яд на тебе. Може би да ме е яд на приказките ти. Но на тебе едва ли. С ПИК-ове не работя. Не се страхувам от дългосрочните обвързвания за да имам желание да напусна на следващия ден.
По въпроса за щатите съм леко пристрастен признавам. И от тук нататък моля да бъда извинен ако минавам границите на нечии разбирания. Но това е форум. И както ти се чувстваш свободен да отговориш на нечия реплика, така го разбирам и аз.

Моите извинения към miro_atc за отклонението от темата.
Ако се разровиш още по-дълбоко в историята ще се натъкнеш на много шокиращи неща. Омразата между араби и евреи е пословична. Има една метафора според която двата народа водят началото си от двама братя на един баща но от различни майки. Може би за това юдеите много държат на майчината линия в родословието. Езиците им са толкова близки: шабат - сабат, шалом- селям и т. н., а омразата е толкова силна и дълбока че изход от конфликта едва ли има.
В Хайфа като щракаш по телевизионните канали хващаш ту израелска ту арабска телевизия. По арабските канали вървеше един клип със агитационно съдържание. В който се виждаха араби вдигнали калашници в едната ръка на фона на кървящата статуя на свободата. Въобще да се смееш ли да ...
И едните и другите не пропускат да си го върнат. И това започва още от дечурлига. Ако си дете в Израел знаеш че има банда на руснаците(децата на руските имигранти) която е в постоянна вражда с бандата на мароканците(дошлите от Испания през Мароко) която пък е в постоянна вражда с ... Въобще аз се чудя как тези хора живеят при подобно постоянно напрежение поддържано дори и от правителството и от религиозните водачи.
Тези дето ходят да се взривяват по автобусните спирки са резултат от подобно поддържане на ненавистта(не само защото са фанатици).
Имаше една дума която беше постоянно в устата на покойния вече Ясер Арафат "the peace process". За хората по тези ширини няма ясна граница между любовта и омразата и затова между войната и мира границата е разлята във времето станала е един безкраен "пийс процес".

Пет Юли 14, 2006 8:17 pm
Профил

Мнение 
Малко хумор от срещата на G8...

Цитат:
During a joint news conference Saturday in St. Petersburg, Bush said he raised concerns about democracy in Russia during a frank discussion with the Russian leader.

"I talked about my desire to promote institutional change in parts of the world, like Iraq where there's a free press and free religion, and I told him that a lot of people in our country would hope that Russia would do the same," Bush said.

To that, Putin replied, "We certainly would not want to have the same kind of democracy that they have in Iraq, quite honestly."

Zdrav, що за хора са евреите според теб. Питам щото не познавам нито един и нямам лични впечатления. Сигурно има нещо в тях, едва ли е случайно че другите нации имат специално отношение.... То не са само арабите, Хитлер също много ги харесваше на BBQ, пък и изобщо от библейски времена насам кой ли не ги е харесвал ;-)

Съб Юли 15, 2006 8:21 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща