| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Печатни платки - примери и приложения
Ей ви на обещаните носталигични снимки от платки и т.н. на Правец8 https://www.dropbox.com/sh/k0iageruto43 ... 8ytIa?dl=0
|
| Пет Фев 26, 2021 5:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък при мен "асфалтовият лак" си беше класика, бях адски доволен като открих по-неагресивните "перхидрол + нещо кисело" или "сол + кисело + син камък" - и да го забравиш всичко ставаше перфектно.
|
| Пет Фев 26, 2021 9:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Перхидрол се използва и за индустриално ецване, аз лично го миксирах със солна киселина или кислол.
|
| Пет Фев 26, 2021 10:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
108 слоя... PCB Thickness: 8.6mm Min Hole: 0.5mm Aspect Ratio : 17.2 : 1 Hole to Line: 10mil Special process: PCB edge Plating, Depth control drilling ..... Application: Military PCB ( No care cost Lol ) https://www.linkedin.com/posts/guojian- ... 92256-s_P8
|
| Сря Апр 07, 2021 9:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офф!
Grubi е буржоа, не му се връзвайте!  Сетих колко мразех едновремешния кислол: няк'ва неефикасна измишльотина, неудачен набор от органични киселини май, правеше кристали след застояване. Съвременният кислол си е "Акуа форте": около 10% солна киселина.
|
| Чет Апр 08, 2021 12:16 am |
|
 |
|
Grubi
|
Бонго... какво общо има платката, с буржоазията, и кислола... Или е трябвало да пишеш в темата с човките... И двамата ни гони склерозата...
|
| Чет Апр 08, 2021 9:52 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Тони спомена кислол 2 поста по-нагоре.  И като стана дума - последно пробвах натриев персулфат за ецване. Нищо общо с гадния цапащ трихлорид. И си гледаш платката как се ецва в реално време. Единствения недостатък - трябва да се постопли, иначе е зор.
|
| Чет Апр 08, 2021 10:50 am |
|
 |
|
Grubi
|
Егати лукса сте - пробвате с каквито химикали искате...тука е такъв зор със всякакви забранителни химикали.
|
| Чет Апр 08, 2021 11:04 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
То и тук не се намират химикали свободно. Преди 20+ години си бях купил 2 туби азотна киселина по 5л. От едната бях ползвал половината, а другата си беше пълна. Тубите си стояха поне 15г на най-долната етажерка на рафт в мазата без да ги погледна. Преди няколко месеца забелязах, че разни електронни компоненти и платки, които също са изоставени и не са нещо ценно (освен спомени) започнаха да получават зелена патина. Не обърнах внимание, но в един момент по-късно, рабрах. Едната туба протекла и поне 2-3 литра изтекли под стелажа на бетона. Беше се образувала дупка от разяден бетон. Чистих, мих... Киселината не посмях да изхвърля ни в боклука, ни в мивката. Прехвърлих тази от спуканата туба в стъклени бутилки и пак на рафта...
|
| Чет Апр 08, 2021 11:50 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Е нали ти казаха че там сте буржоа.  Буржоа с такива работи не се занимава - има си "Джиивс" (тоест такива като наша милост) за тия работи.  Платка не съм ецвал от минимум 10 години. Двата буркана с натриев персулфат на кристали си стоят някъде из архива. Ползвал съм 2 лъжици от единия за едно ецване и толкоз.  При платкаджийници на корем доста се обезсмислят нещата, особено за хоби - нямам работа от днес за оня ден и 5-те дена на Селектра ме устройват повече от достатъчно. В домашни условия всичко повече от еднослойка, и то преко сили 10 милса писта, си е зор. Някога и рецепти за метализация на отворите събирах. ама така и не стигнах до това.  И впрочем, позатегнаха и тук режима с някои химикали, но общо взето не е чак невъзможна работата.
|
| Чет Апр 08, 2021 11:58 am |
|
 |
|
Grubi
|
Аз и платки не поръчвах дълго време - като си имах CNC-то наблизо, но това е още по буржоазно.
Както и да е -никой нищо не казва за 180 слоя платка... хиитроуу, а?
|
| Чет Апр 08, 2021 12:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ами вероятно е голямо инженерно предизвикателство. С тия отвори с контролирана дълбочина детайлът е на границата между платкарските и механичните детайли и технологии. Най-баналния проблем за който се сещам - в повечето платкаджийски кадове не може да се проектира платка 100 слоя. С фокуси и залъгване може де, но директно не. Проходен отвор с малък диаметър също ще е предизвикателство. Проходни вии също. Едно е на няколко слоя да мръдне всеки по малко, друго е 100 слоя да мръднат по малко. Вероятно има и други "дребни" проблемчета които пропускам в момента. В резюме - много хай-кек джаджа...
|
| Чет Апр 08, 2021 12:52 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Ако това не е базик (108 слоя), предполагам е нещо специфично, а не платка от стандартен тип. Може да са някакви намотки, разположени върху много слоеве.... Колкото и да са тънки слоевете, ще се получи стек 10mm, това със свредло 1mm ли ще се пробива... ще стане платка, без компоненти, само с проходни отвори. Дори и да може да се пробие по-малък отвор, метализацията за да стане има ограничения на отношението диаметър/дължина.
|
| Чет Апр 08, 2021 1:08 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
kрасотя, изящество, и не ми се вярва да е за военно приложение - писано е повече с рекламна цел.....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Апр 08, 2021 1:18 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Няма да се учудя ако е за военно приложение - това не е кой знае какво, военните не са върхът на сладоледа, но пък правят интересни неща. Най-вероятно е тестова карта, или пък някакви контакти. И не става дума за красота и изящество -по-скоро за прецизност.
|
| Чет Апр 08, 2021 1:30 pm |
|
|