Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Чистене на човка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Чистене на човка
С какво си чистите човките от нагар. Като стои известно време и хваща един черен налеп, дори и с намалена мощност пак го хваща. В момента съм завинтил едно парче стоманена вълна за загорели тави и върши работа но сигурно има и други подходящи неща. Човката е оргинална китайска от елимекс, но само този модел ми става на поялника, интересно но оргиналната от поялника не го хващаше нагара но се изяде и стана много къса, мощността я регулирам с обикновен димер за лампа запоявам със стария тинол с флюс от едно време и понякога ползвам колофон, пробвах два вида паста от елимекс но не ми хареса и я хвърлих.
Та некви идеи по въпроса ще са ми полезни.

Вто Апр 06, 2021 6:17 am
Профил

Мнение Re: Чистене на човка
Памучно парче плат.

Вто Апр 06, 2021 8:26 am
Профил
Аватар

Стоманената тел е добра. Ако това ще те успокои, продава се и като оригинален аксесоар на Weller. :)

Иначе имам и от това:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/42238/

Ама "активира" човката точно за 20-30 секунди и после пак посивява. А пуши гадно и не става да ровиш вътре при всяка спойка.

Общо взето критичното е температурата. Всичко над 350 градуса съсипва човката, а всичко под 450 градуса не е удобно за работа. Затова аз съм приел, че човката е консуматив и не си ги слагам на сърцето, като се прецака - в кофата.

Вто Апр 06, 2021 9:01 am
Профил ICQ
Аватар

Някои колофони са с доста примеси и от тях човката почернява за отрицателно време.

Вто Апр 06, 2021 9:29 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Точно металните вълни тич чинии ползвам... Само дето не знам дали са стоманени.. Има цвят на месинг... Идеяа е да остърже нагара ... Само дето какро Цецо каза малко по малко човката си отива куде от флюсове къде от надрасквания... И сменяш :)

Вто Апр 06, 2021 10:02 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Ако боднеш човката в кристали от лимонтозу блесва като нова. Аз ползвам този начин. Не мирише на нищо.

Вто Апр 06, 2021 10:06 am
Профил
Аватар

kasparov написа:
..... Не мирише на нищо.

Като се имат предвид времената - понякога може да се каже "нищо" :) Селските поялници така ги чистя, ама на проветрение.

За по-фино: има едни козметични тампони за чистене на лице, кръгли и жълти, материалът е като на мопсовете за под. Мокрят се, разбира се, защо не и с разтворено лимонтозу?

Вто Апр 06, 2021 11:01 am
Профил

Цецо написа:
...а всичко под 450 градуса не е удобно за работа

Какво правиш на 450 градуса? Запояваш с чист цинк или? Аз на 450 градуса съм си пускал поялника вероятно сумарно 3 пъти за последните минимум 5 години.

Пъм пусналия темата - като ползваш колофон винаги ще има чернилки. Вземи си флюс IF8300 от Комет и ще приключиш с чернилките. Е, "малко" по-скъп е от колофона.

Другото е - взимаш си поялник със стойка, който автоматично си сваля температурата докато е на стойката, примерно на 200 градуса. При 200-250 градуса нито тинола се окислява (поне не и качествен 63/37) нито има чернилки, защото флюса се изпарява, а не се овъглява.

Вто Апр 06, 2021 12:21 pm
Профил ICQ

Специализираните телове не мисля че са стоманени - трябва да са нещо месинг-подобно, за да не са прекалено "агресивни". Домакинските са стомана, хубавите са неръждаема (примерно от лидл). Има телени четки, например за винтоверт/бормашина, които са точно месинг - ако е за веднъж в месеца може да се слага на винтоверта и да се "подостря" човката. Би било хитро такава да е бодната на машинка и катоо я натиснеш с човката, да почва да се върти - като автоматична острилка за моливи :-)

Вто Апр 06, 2021 3:02 pm
Профил

Ако е от месинг ми се струва, че много лесно ще хваща припоя по нея ( ще се калайдиса ). А това не е желан ефект според мен. Иначе аз чистя човката на парче калайдисана платка. Не ползвам и гъбички.

Вто Апр 06, 2021 3:24 pm
Профил

gicho написа:
Специализираните телове не мисля че са стоманени - трябва да са нещо месинг-подобно, за да не са прекалено "агресивни". Домакинските са стомана, хубавите са неръждаема (примерно от лидл). Има телени четки, например за винтоверт/бормашина, които са точно месинг - ако е за веднъж в месеца може да се слага на винтоверта и да се "подостря" човката. Би било хитро такава да е бодната на машинка и катоо я натиснеш с човката, да почва да се върти - като автоматична острилка за моливи :-)

Доста производители на поялници продават и неръждаема, и месингова, и медна "вълна". Лично ползвам месингова. Чистя почти след всеки престой от повече от 5-6 минути. И поялника в стойката ми стои на 250 градуса. Това, заедно с кутийката с нишадър+калай за калайдисване от Комет (моята конкретно е на JBC), ако с някоя човка съм прекалил с престоя при висока температура, са дсотатъчни за да имам постоянно човки в перфектна форма.

Всичките ви неприятности са заради калпави човки, прегряване, престой пви висока температура и калпав флюс. Аз за колофон и колофоносъдържащи флюсове съм забравил от 7-8 години вероятно.

Вто Апр 06, 2021 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
Цецо написа:
...а всичко под 450 градуса не е удобно за работа

Какво правиш на 450 градуса?

Като имаш 6 слоя и от тях 5 са с почти плътна мед и платките наситени безоловно ... ще ме разбереш. :)

На 350 градуса, допираш поялника до елемента и залепва като кожа на студено желязо. Никакъв шанс :)

Човки и поялници ползвам само Weller, от това не се пести. Мислил съм за preheat станция, ама не ми е основна дейност та да влагам пари и в това. Изхвърлям човки по-често и те така....

Вто Апр 06, 2021 5:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Да ви е*м скъпите поялници! :)
Edit преди някой да се е разсърдил: "Дадох 2к евра за поялник, а той и един улук не може да запои!"

Вто Апр 06, 2021 9:10 pm
Профил

По дискавъри са давали как запояват елементите на духови инструменти. На английски използват термина brazing. Използва се газова горелка.

Вто Апр 06, 2021 10:21 pm
Профил

Цецо не,че не го знаеш, ама проблема е липсата на мощност, или по-мощна дръжка или подгряване, иначе според мен пак си е мъка особенно с по-тънките човки ... оня ден поих едно прототипче, само два слоя при това, но под ръка имам само малък велер конвенционален нагревател ами голяма мъка, ще взема едно Хако май, въпреки, че го използвам доста рядко.

Вто Апр 06, 2021 11:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща