Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Проблем с RPI4 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Проблем с RPI4
Здравейте, използвам RPI4 B, с оргинално захранване (https://store.comet.bg/download-file.php?id=20184) и дисплей (https://store.comet.bg/download-file.php?id=20183).

Инсталирайки H.A. RPI-то спря да работи, опитах да го рестартирам по всякакъв начин, но не успях.

Купих ново RPI, с оргинално захранване и нова CD-карта, но проблема си е същият-просто нищо не тръгва. Забелязах, че зелената лампа на RPI-то свети по-слабо.

Някакви идеи?

Вто Мар 23, 2021 3:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с RPI4
H.A. какво е?

Вто Мар 23, 2021 4:51 pm
Профил

Home Assistant, може би?

Вто Мар 23, 2021 5:08 pm
Профил

home assistant + дисплей... възможно е, ама надали ;-)

Вто Мар 23, 2021 5:39 pm
Профил

home assistant

Вто Мар 23, 2021 6:38 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Martin91 написа:
home assistant

ami ako дръпнеш една стъпка назад :?:
Махаш дисплея, гледаш работили Пи-то, това хом асистант софтваре ли е или някакъв хардуер , мани и него да видиш дали ще потръгне Пи-то:?:
или повредата е ноебратима :?:

Вто Мар 23, 2021 6:50 pm
Профил

home assistant може да се инсталира по няколко начина. Препоръчителният вариант мисля му викаха "supervised", демек той си е нещо като собствена дистрибуция и не ти позволява да бараш много много по OS-a. A пък OS-а му е без GUI, демек ако чакаш дисплея да светне.... няма да ти се получи ;-)

Така че още веднъж обясни какво значи "спря да работи"... Както казах, това че няма екран е нормално. Би било ненормално ако сървъра му не се вижда. Но за целта трябва да си закачен по кабел, да видиш на кво IP-e. Или другия вариант е да е по Wifi и да си вкарал данните след като си записал sd-картата и преди да си я ползвал...

Вто Мар 23, 2021 6:56 pm
Профил

Както казах- пробвах с ново RPI и нова CD-карта и проблема пак си е същият. Спря да работи го приемайте буквално- RPI-то не реагира по никакъв начин.

Забелязах, че зелената лампа и при двете RPI-та свети по-слабо (пробвах и без дисплей, но не мога де се свържа с RPI-то през VNC). Това какво би трябвало да значи?

Вто Мар 23, 2021 9:04 pm
Профил

Home Assistant OS или Docker (Container) версия на Home Assistant?
Спазени ли са точно стъпките:
https://www.home-assistant.io/installation/raspberrypi/

Вто Мар 23, 2021 9:53 pm
Профил
Аватар

Абе аз явно съм тъп - ама не разбрах, като сложиш карта с някаква там от фабричните малински дистрибуции, пак ли не бутват и двете?

Вто Мар 23, 2021 10:19 pm
Профил ICQ

Свържи се към серийната конзола и виж какво става: https://learn.adafruit.com/adafruits-ra ... sole-cable

Вто Мар 23, 2021 10:59 pm
Профил

Martin91 написа:
Както казах- пробвах с ново RPI и нова CD-карта и проблема пак си е същият.

Обикновено така се получава, още 100 пъти да пробваш проблемът пак ще е същият ;-)

Цитат:
Спря да работи го приемайте буквално- RPI-то не реагира по никакъв начин.

тук се пробваш да ни излъжеш май.
Не се засягай, но H.A. има повече от един вариант. Така както и Windows има Windows 95, Windows XP и т.н. Като разликата освен във версиите е и във функционалността. Но тъй като не уточняваш кой H.A. си инсталирал, стигам до извода, че просто си дръпнал тоя по подразбиране от сайта. И както вече споменах точно този H.A. няма GUI. Демек НЕ МОЖЕ да управялва дисплеи, не може да се вързваш с VNC към него, защото това изисква графичен сървър.
Но фактът, че си се пробвал предполага че знаеш IP адреса на малинката. Освен ако не разчиташ на mDNS-a ама това е малко вероятно. По-вероятно е да си видял IP-то и да се опитваш да го изкараш, че не работи...

п.с. тъй като освен инсталацията има и други тънки мбоменти покрай H.A., а не мисля че има много специалисти тук (аз определено не съм) ще е добре да задаваш въпросите си с малко повече конкретика. Така с "не работи" обръщаме внимание само на блондинки ;-)

Вто Мар 23, 2021 11:34 pm
Профил

Цитат:
Home Assistant OS или Docker (Container) версия на Home Assistant?
Спазени ли са точно стъпките:
https://www.home-assistant.io/installation/raspberrypi/

Следвах този пример (https://www.youtube.com/watch?v=5JMNHuHv134)

Цитат:
Абе аз явно съм тъп - ама не разбрах, като сложиш карта с някаква там от фабричните малински дистрибуции, пак ли не бутват и двете?

Да, дори с нова карта пак нищо не тръгва.

Цитат:
Свържи се към серийната конзола и виж какво става: https://learn.adafruit.com/adafruits-ra ... sole-cable

Нямам серийна конзола, но търся.

Цитат:
тук се пробваш да ни излъжеш май.
Не се засягай, но H.A. има повече от един вариант. Така както и Windows има Windows 95, Windows XP и т.н. Като разликата освен във версиите е и във функционалността. Но тъй като не уточняваш кой H.A. си инсталирал, стигам до извода, че просто си дръпнал тоя по подразбиране от сайта. И както вече споменах точно този H.A. няма GUI. Демек НЕ МОЖЕ да управялва дисплеи, не може да се вързваш с VNC към него, защото това изисква графичен сървър.
Но фактът, че си се пробвал предполага че знаеш IP адреса на малинката. Освен ако не разчиташ на mDNS-a ама това е малко вероятно. По-вероятно е да си видял IP-то и да се опитваш да го изкараш, че не работи...

п.с. тъй като освен инсталацията има и други тънки мбоменти покрай H.A., а не мисля че има много специалисти тук (аз определено не съм) ще е добре да задаваш въпросите си с малко повече конкретика. Така с "не работи" обръщаме внимание само на блондинки

VNC-то пази IP-то, името и паролата, които съм използвал последно, но не прави връзка със старата карта.

П.С. Не се опитвам да парзалям никой, просто не са ми ясни нещата.

Сря Мар 24, 2021 4:06 pm
Профил

Посоченото видео се отнася за инсталация на Docker и контейнери към него.
Това предполага работещ Raspbian в началния момент и изпълнение на множество стъпки след това.
при изпълнение на някоя от тези стъпки, нещата се скапват - трябва да си видял кога точно.
Освен това винаги е добре, когато правиш такива опити, в които не си сигурен,
да имаш на разположение втора карта, с копие на Raspbian, или да си го възстановиш от image.
И след това до опиташ с него, т.е. с карта с чиста raspbian инсталация.
Не вярвам, че с инсталация на софтуер може да се скапе хардуера на малинката

Сря Мар 24, 2021 4:55 pm
Профил

Пробвах с нови RPI, захранвне и с карта с чиста raspbian инсталация, но не виждам нищо на дисплея.
Забелязах, че зелената лампа на RPI-то свети по-слабо, и с двете RPI-та и двете захранвания и двете карти е едно и също.

Чет Мар 25, 2021 2:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща