Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Осигурител за резби 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Осигурител за резби
Здравейте! Може ли да се използва осигурител на резби за предотвратяване на въртене на кабелни обувки? Мисля да използвам нещо такова->Цък или подобно. Съответно забелязах, че дори да стегна добре болта, при напън кабелната обувка може да се завърти. А ще има вибрации. Та в документацията нищо не пише за такива ситуации. Да не се запали нещо? Бая ампери ще пусна от там. Или някакъв специален вид лепило? Аз гледах някакво на Locktitte.
Другият ми вариант е да запоявам кабелите директно, но е кофти за ремонтиране и т. н.
Благодаря!

Пон Мар 22, 2021 3:49 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Осигурител за резби
Измислено е отдавна: обувка, шайба, зегерка, глава на болт. От другата страна - нищо. Лепилото едва ли ще е проводимо, освен по краищата да шляпнеш малко лак.
Под "зегерка" имам предвид едни вълнообразно накъдрени шайби, не им знам името.

Пон Мар 22, 2021 4:53 pm
Профил

с вибрациите е малко непредсказуема работата, щото "вибрации" е много разтегливо понятие, има разни предписания по фабричните устройства, динамометрични отвертки/ключове , на толкоз нютон метра да се стягат, нещо което не ми се е налагало да спазвам, но съм забелязал едно характерно "пук" когато развивам правилно направена връзка, което най често свързвам с качеството на материалите и изработката на цялата сглобка, няма нищо мазано, просто сглобката е здрава, предполагам само болта ако сменя с китайски говнолин и няма да се получи същата здравина
тъй че ако е критично и трябва да се гарантира качество може би ще е добре да се насочиш към готов модул от някоя реномирана марка, нещо като това например
https://hallroad.org/images/watermarked ... an.jpg.jpg
https://sc04.alicdn.com/kf/H469a813a0b4 ... 87c53d.png

Пон Мар 22, 2021 5:27 pm
Профил

зависи от зависи :) Като цяло не, в определени случаи е възможно, точно за тоя елемент не бих използвл. Пружинните шайби както и федер шайбите осигуряват болта/гайката основно като създават допълнително сцепление между нея и това което натягаш. Когато имш обувка, сцеплението е между нея и главата на болта. В този случай ако обувката се завърти, тя не,инуемо ще завърти и болта. За да не се случва това, трябва да предотврати- завъртането на обувката. Това може да стане с пружинна/федер шайба между нея и терминала но тук има има сериозен проблем, съпротивлението на тая шайба. Има обувки с повишено сцепление https://www.mcmaster.com/electrical-con ... terminals/
За определени спучай резбоосигурител върши работят, за твоя случай по-скоро помисли за осигуряване на самия кабел, да не може да се мести, това обикновенно став като се привърже някъде близо до терминала.
Вибрациите са нещо различно, и за там пружинната шайба между болта и обувката върши работа.

Последна промяна ToHu на Пон Мар 22, 2021 5:58 pm, променена общо 1 път

Пон Мар 22, 2021 5:35 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

bongo_x2 написа:
Измислено е отдавна: обувка, шайба, зегерка, глава на болт. От другата страна - нищо. Лепилото едва ли ще е проводимо, освен по краищата да шляпнеш малко лак.
Под "зегерка" имам предвид едни вълнообразно накъдрени шайби, не им знам името.

Федерка, федер-шайба... Може би книжновно правилното е пружинна шайба.

До колкото знам, в автомобилите не е случайно използването на специфичните за тях щепселни съединения. Явно са показали добра надеждност при вибрации.

Пон Мар 22, 2021 5:54 pm
Профил WWW

уффф аз за зегерка си мисля, зегерка пиша ......федер естествено ....

Пон Мар 22, 2021 5:57 pm
Профил

против завъртане от кабелната обувка слагат квадратни шайби в блоковете които съм пуснал по-горе, леглото е квадратно и шайбата която слагат върху кабелната обувка също е квадратна

Пон Мар 22, 2021 6:15 pm
Профил

За зъбчатите шайби не се бях сетил. Ще намеря и ще сложа. И федерки, че нямах подходящи. Сложих само обикновени за теста. Кабелите ще ги превържа по няколко заедно. Ще видя дали има нещо подходящо, да се закачат за него. Предполагам така трябва да изкара.
Мисля си другия път да сложа направо болт през платката, а не тези държачи. Така ще натягам и от двете страни.
Поздрави!

Пон Мар 22, 2021 7:18 pm
Профил
Аватар

Все пак аз изтрепах рибата със зегерката, щото не е и федерка. Осигурителна шайба се води, с ей-такава фаца:
http://anis-bg.com/?p=2256

Вто Мар 23, 2021 1:47 am
Профил

Ник, тия квадратните са ОК но за терминал с разделители, а и моя опит показва, че и там ако има усилие на развиване тая шайба не работи много, повечето такива са правени да мушне по един кабел от двете страни, или кабелна обувка "вилица", то при много от тях края на винта е развалцован и не може да се развие напълно.

Вто Мар 23, 2021 2:58 am
Профил

има ги и хубави и лоши, попадал съм на всякакви, мисълта ми беше че ако се ползва готов терминал се разчита че някой го е проектирал и го е тествал за съответните условия, т.е. по-добре от колкото сам да си правиш конектор, който тепърва да се тества
сега се сетих и за един друг вид който съм срещал, незнам как се казва, има малки ушенца, между които влиза кабелната обувка и ограничават въртенето
нещо подобно
https://d2t1xqejof9utc.cloudfront.net/s ... /large.png

Вто Мар 23, 2021 5:13 am
Профил

Да тия са по-удачни според мен като конструкция. Иначе терминалните блокове са най-добре, стига да може да ги сложиш. Понякога няма място, друг път са разпръснати и не може да се обедини, то не случайно ги има тия чаркове. С тях също трябва да се внимава, не всички са мед.
Ако може да се сложи терминален блок няма оправдание да се използват единични, нито ще е по-евтино нито по-добре. Блокчето има един голям плюс, имаш странички между болтовете които не позволява късо между два кабела.

Вто Мар 23, 2021 3:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]