| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Re: DC/DC Buck регулатор за малък ток
Когато изходните транзистори щтракат (на висока честота и ако са MOS) има доста яки токови импулси към гейтовете. За това предполагам, че регулатори с по-малък изходен ток ще имат по-малки такива "гейтово"токове. От друга страна ако консумацията е ниска в изхода на регулатора, регулатора влиза в интермитентен режим, като спира изхода си (зависи от конкретния чип) и напрежението се поддържа само от кондензатора. Като дропне под заданието - регулатора започва да щрака отново изхода си докъто го "повдигне" и пак спира. Та въпросните микроампери са за този случай предполагам ...
Благодаря колеги за инфото. Ще се поогледам още малко преди да поръчам. Варианта ще е някой от BUCK регулаторите които предложихте с микроамперова консумация. Линейните май няма да свършат работа.
Кой доставя от Маузер, Arrow, DigiKey и RS Components в БГ (Пловдив)? При поръчка директно от сайта на Маузер за чиповете, които stefan63 предложи ми искат 40лв за транспорт ???!???
Като гледам - повечето чипове (дори и тези с мижав корпус) са с изходен ток над 1-3 Ампера. Как ли ще се държат при много ниски консумации? За случая дали ще мога значително да увелича (в десетки дори стотици пъти ) индуктвността на дросела, за да намаля пулсациите в изхода?
|
| Сря Мар 17, 2021 10:40 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
MP2321 !!!
MPS имат най-добрите PSU
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Мар 17, 2021 10:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Извън бюджета е, но все пак да дам линк. http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 28#p305328Има и други модули от тая серия. В следващите мнения Илко е пуснал линкове към подобни модули на друг производител. Показаните джаджи са готови модули, а не само ИС.
|
| Сря Мар 17, 2021 11:04 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
На първия въпрос: Кет електроникс https://www.ketbg.comМаус електроникс: https://www.mausel.eu/?lang=bgОт Mouser, ако надхвърлиш 90лв. /118лв. с ДДС/, доставката е безплатна. На втория въпрос - повечето такива чипове работят на принципа на токово управление (current mode control) и при големи индуктивности токовият модулатор работи нестабилно. Решението е допълнителен филтър с феритче и допълнителен кондензатор. Така пулсациите могат да се свалят доста под миливолт.
|
| Чет Мар 18, 2021 10:14 am |
|
 |
|
stefan63
|
Мисля, че и Комет доставят от всички големи чужбински магазини, трябва да направиш запитване по мейла.
|
| Чет Мар 18, 2021 10:25 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Комет са пляснали един голям банер че от фарнел вече ще се чака митница (брекзит). Незнам дали това променя цените, но сроковете ще са други.
|
| Чет Мар 18, 2021 1:00 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Фарнел сами преминават през митница и сроковете са вече 3-4 дена. Цените не са променяни. Ако нещо е налично по други каталожни доставчици няма проблем да бъде доставено след поръчка по имейл.
|
| Чет Мар 18, 2021 1:26 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | al_at написа: Много йезуитски ги дават тези консумации: Т.е. 22 uA е консумацията, когато чипът не щрака, което за мен е неработно състояние. Цитатът е от чаршафа на AP63200, но и с много други PDF е така. За TLV62xxx е същото. За много малко чипове дават консумацията в работен режим. Много внимателно трябва да се четат даташитните. |  |  |  |  |
Прав си че така пише. Но от друга страна тоя ток би следвало да зависи от консумацията (и честотата на превключване на транзисторите), така че вероятно трябва да се даде с графика. Все пак обявената консумация не е твърде далече от истината. Имах устройство захранено от батерии 2200mAh през TLV62130 и изкарваше около година. Сега видях че има дадена графика за ефективността спрямо натоварването. От там могат да се вадят косвени изводи.
|
| Чет Мар 18, 2021 2:41 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Благодаря Ви колеги за инфото.
(Последните няколко години не бях пазарувал чаркалък и не бях наясно с доставчиците ...)
|
| Чет Мар 18, 2021 7:56 pm |
|
 |
|
gicho
|
Някой ползва ли в подобен контекс buck "модулите" на TI/Analog и сие? Отдавна ми се иска да ти пробвам, ама не сколасвам. Сега, за подобни цели (макар да не търся ниска консумация), мисля да взема няколко - примерно това: https://www.ti.com/product/TPSM265R1или https://www.ti.com/product/LMZM23601Освен цената, някакви други кусури да очаквам ли?
|
| Сря Мар 24, 2021 10:06 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ами да, аз ги ползвам  и откакто аналог се обедини с линеар станаха много по-използваеми. някой микромодул конкретно ли те интересува?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Мар 24, 2021 1:21 pm |
|
 |
|
gicho
|
Конкретно не - проучвам нещо дето да вади 5 или 3.3 от 24, с достатъчно запас над 24-те (>40V), за 300мА максимум. Тексасците гледам като по-достъпни, гледам и MPS има моделчета - трябва да погледна и вашите.
|
| Сря Мар 24, 2021 5:00 pm |
|
|