Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Попаднах случайно на една схема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
:) .....ами първо проверяваш дали не е пълнолуние, после дали не си сложил наблизо сребърен кръст, ако и това не е провряваш за магнитни бури, слунчеви петна ... аааа вълни цнами ... те тва е ....:) , това в рамките на шегата, нео не ти е ббило както трябва, това е .... а и ако си сложил 10 Мом .....
За зашуменост ..... какво имаш в предвид ....че нещо не виждам ... ако от горе до долу е една линия каква то изглежда всичко е ОК, ама .... над нулата има едно удебеление .. и около долното плато ....малко бледо е излязло .... ииии фронтовете не са много стръмни ..... това на 5 us ли е, времето за нарастване е около 1 us .. доста ми се вижда ......хайде 500 ns да е .....

Edit : сложи го на 2 us развивка, така ще хванеш един период, ще може по добре да се разгледа

Нед Яну 02, 2005 3:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Точно така, скопа е на 5 uS. :) Виж картинките на страница 3, дето са от схемата с HC14. Притеснява ме, че при тях на практика няма вертикални линии, докато на тая графика ги има. Но МЦУ-то това едва ли ще го тревожи. :)

Нед Яну 02, 2005 3:39 am
Профил

Мнение 
Ами да там няма, това къде го гледаш след генератора, или след още един инвертор. Ако имаш друг инвертор трябва да получиш горе долу такава картинка, като първата, в краен случай с тригер на шмит след генератора, но не виждам смисъл .... На предната картинка не виждаш линиите заради ниската скорост на тръбата, т.е. лъча се отклонява достатъчно бързо за да не може да активира достатъчно добре луминофора, ако я гледаш на тъмно ще видиш че ги има. Тук скороста ти на нарастване е по ниска, ако това е 5 V логика според мен е около 8-10 V/us, а ми се струва за HC беше нейде около 200 V/us, но тук е свързано и с входния сигнал.
Не е много страшно, за MCU-то няма голямо значение, достатъчно е бързо за да не се получат някоко сработвания

Нед Яну 02, 2005 3:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Mи добри са си импулсите. Най-вероятно грозотиите, които те смущават, се дължат на капацитета на сондата. Ако искаш да се застраховаш, пусни този сигнал през още един инвертор и тогава го подай на контролера. но според мен и така си е красив. С какви стойности на елементите го направи?

Нед Яну 02, 2005 2:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами елементите са както ги е дал Тони, с някои особености:
1. Нямах 22 pF капацитет и сложих 20. :) В крайна сметка 2 pF не е кой-знае кво, надявам се.
2. Нямах 10M съпротивление и сложих 5*2. Което би трябвало да е същото.

Прекарах сигнала през още един инвертор, но няма промяна. Тоя шум, според мен, е доста сериозна работа. Ето каква е картинката при 1 uS:

Изображение

А това е при 0.2 uS:

Изображение

Процесор, работещ на 20 МХц може като нищо да ги възприема тия осцилации като сигнал.

Нед Яну 02, 2005 4:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А блокиращ кондензатор 100nF между изводи 7 и 14 с възможно най-къси крака сложил ли си ? Или само някакъв електролит безкрайно далече ( напр. 5 санта ) от чипа?

Нед Яну 02, 2005 4:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Батеее, супер, сложих кондензатора и сигнала се изчисти. :) Бях забравил и за друг твой много полезен съвет - неизползваните входове - на маса.
Е, изглежда борбата приключи с пълна победа за световният пролетариат. :) По-късно ще го пробвам как се държи в реални условия, т.е. дали върши работа.

Нед Яну 02, 2005 4:54 pm
Профил

Мнение 
Тея кондензатори не ги збравяй, слагай навсякъде където имаш цифровви чипове, а и не само по тях, 100 nF възможно най-близо, ако имаш повече схеми на няколко схеми един електролит, казват 100 но аз предпочитам 10 и 47, по възможност танталов. Като опроводяваш не пести пътечки за захранване, по дебели по добре, дории да няма много схеми, захранване под 0.5 никога не пускам, обикновенно 0.75 или 1, ако нямам захранващ слой или полигон.Дай да вдим какво си получил накрая ... осцилограма :)

Нед Яну 02, 2005 5:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А на 595-ците да слагам ли? Каква им е ролята на тез кондензатори? :)
Вчера ми се изхабиха батериите на фотоапарата и не можах да снимам крайният резултат, но довечера ще я свърша тая работа. :)

Пон Яну 03, 2005 1:28 pm
Профил

Мнение 
Слагай, слагай .. де видиш чип слагай кондензатор .. акоима няколко захранващи крака може на всеки да слагаш ...

Пон Яну 03, 2005 1:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре, ами например МАХ232 по правило му се слага 1 uF на захранването, за там предполагам, правилото не важи.

Пон Яну 03, 2005 1:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MAX-a е по-специален случай. Колегата говореше за цифрови чипове - на всеки захранващ пин - 100nF. Даже няма да сбъркаш, ако и паралелно на тях слагаш по 10nF. А на процесора преди тях и по един ферит.

Пон Яну 03, 2005 2:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И тука се сещам за първото нещо което правих за клиент със PIC16F84A...наложи се да лепя SMD кондензатори по цялата писта на захранването, че накрая и дросел преди "професора"....Да видиш като не му е в ред захранването колко бързо забравя ЕЕПРОМ-а си :lol:

Пон Яну 03, 2005 2:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето това е картинката сега:

Изображение

По принцип се виждат бледи вертикални линии, но апарата не е успял да ги хване. Но осцилограмата е доста по-добре от преди. При по-голямо увеличение се виждат 2 вертикални линии, не знам защо така.

Изображение

Пон Яну 03, 2005 11:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Супер е вече генератора. А се виждат две - може би щото трудно хваща синхронизация на тоя обхват.

Пон Яну 03, 2005 11:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща