Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
dsPIC---Спря да се програмира 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение dsPIC---Спря да се програмира
Купих си 2 броя dsPIC30F4012 написах програма и сложих единия на програматора . Пускам да се програмира-неще . Чудя се какво да направя и му закачам аналоговия плюс на 5 Волта. Програмира се. Аха казвам си тоя модел тага го искат. Добре ама след десетина програмирания пак неще. Вадя другия от стика ,програмира се и
с плюс на аналоговия плюс и без аналоговия плюс . А оня дето неще да се програмира си има записана програма и тя си работи добре.Какво да го правя тоя ? Да го пакетирам и да им го пратя на Микричип ли? Или да ги оставя да си мислят че на нас аборигените могат на ни пробутват брака си. Ако има и други постарадали нека се обадят,че да се преброим. А най- лишото е ,че основния дистрибутор на Микричип за БГ Комет имаше в наличност само 2 бройки и аз ги купих. Язък ми за платките за проекта за парите и за труда!!!

Чет Юли 13, 2006 3:35 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Случвало ми се е с 16ф84 /20Мхц - същата работа. Пише се 10 - на пъти и дотам, после ни се чете, ни се пише, но иначе работи. 3 броя бяха и с всичките това се получи. Е, прежалих ги.

Чет Юли 13, 2006 3:46 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Имах подобен проблем с друг dsPic (най-малките), здрав чип, работещ софт, ама не се закача кам ИЦД-то. Много коментари имаше за резистори, филтри по линиите за програмиране, ама така и не го подкарах и го зарязах.

Чет Юли 13, 2006 3:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз си взех 2 броя семпли от
dsPIC30F6010-30IP
да ги видя що за стока са първия така и не се върза към ICD-to изобщо,без да правя каквито и да бло промени закачих другия и всичко си беше OK писах го 30-40 пъти и нямаше проблем. После рекох пак пак да проверя първия,същото дърво.
Имах някаква надежда че са нещо по свястно от обикновенните пикльовци но и тя умря. Може и да си оправят бозите в следвашите ревизии ама .....

Чет Юли 13, 2006 4:12 pm
Профил

Мнение Още по въпроса
Ще бъда още по-детайлен. Преди още да ги сложа на програматор измеих съпротивлението м/у аналоговия плюс и захранването беше около 30 Ома. След като спра да се програмира отново го измерих. Нямаше промяна.
Другия обаче ,който се програмира е с 15 Ома. Него го измерих после , когато го извадих от стика. Та мисълта ми е ,че самите процесори се различават помежду си дори когато са от една и съща серия. Това вече е абсолютно недопостимо, говори за калпава технология , която не гарантира повторяемост. След като така се издъни работата, проверих и други процесори , оказаха се доста различни в електрическите си параметри, основно гледам консумацията.

Чет Юли 13, 2006 4:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бягайте от тия "творения". Микрочип стартираха разработката им пред доста години и от тогава само проблеми около тях. Несполучливо дърво са, ама са се заинатили и нещат да ги спрат.

А и нито цената им е добре, нито възможностите. Що си тровите живота с тях?

А по принцип всички захранвания и маси трябва да са закачени като се програмира.Поне при 18ките си го пише изрично, предполагам че и за DSPIC е тъй.

Чет Юли 13, 2006 5:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Съвсем наскоро си купих 16F876A.
Нито се чете нито се пише слагам друг процесор всичко е наред програматора JDM работи.
Преди да изхвърля реших да го пробвам с друг програматор Wiliam.
Програмира се чете се всичко е наред.
Пускам го пак със JDM и там работи.
:roll:

Чет Юли 13, 2006 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Румене точно заради такива проблеми си купих най вече преди ICD2. Има някои творения от 16 та серия дето не щат да почнат да се пишат на калпав програматор. Като ги пуснеш да се запишат веднъж на ICD2 почват да работят и на калпав програматори,обикновенно след няколко програмирания пак умират и искат ICD2.
Така че не е лошо ревностните пикоборци да си ползват ICD2 да им е по лек живота.
Но с тоя dSPIC и ICD2 не помогна.
А маси и захранвания си ги бях сложил точно както се полага. Наистина явно са си дръвце,аз вече не ща да имам нищо общо с Microchip и простотиите им,но като нищо утре ще дойде някой клиент и ще си плати цената на разработката умножена по коефициент 3 заради желанието му за PIC и епопеята пак ще се започне :(

Чет Юли 13, 2006 5:32 pm
Профил

Мнение я
Какво значи калпав програматор за нещо ,което си се програмира само с вътрешен алгоритъм. Включваш 5 Волта
13 на пина за прогр. , подаваш данните и ги клокваш. ???????????????

Чет Юли 13, 2006 9:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе не е баш така 8) .

Чет Юли 13, 2006 9:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При калпавия програматор не се спазват времената на предни/дзадни фронтове и затова програмира някои процесори, други неще, тъй като параметрите на процесорите не са еднакви, а варират в някакви граници. Откак съм с хардуерене програматор, 3-та година става, не съм имал проблем с програмирането на PIC. Преди това използвах програматори от типа на ProPic2 и PonyProg и с тях съм имал проблеми с отделни процесори.

Чет Юли 13, 2006 9:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Проблема при JDM подобните е по скоро захранващото напрежение.

Пет Юли 14, 2006 9:09 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В моя случай няма хардуерни неуредици по-програматорите.
Склонен съм да мисля че в описания ефект е участвал и виндоса. И не са се спазвали времената.

Пет Юли 14, 2006 9:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Проблема при JDM подобните е по скоро захранващото напрежение.

по точно проблема е при тъпия IC-PROG
правил съм JDM с външно захранване - все тая никаква промяна кога иска записва кога не иска не записва, писах на Bony Gjitzen ли как се казваше този образ да си оправи timing-ите защото на DSO то се вижда как има игли по нивата а той ми обяснява как така давал време на кондензаторите по JDM да се зареждат ;) детска му работа...

Пет Юли 14, 2006 10:31 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Преди време бях правил собствен програматор за PIC18F6680. Спазвах всичко в описанията на алгоритъма за програмиране, но се появи странен проблем. Разбрах, че след като се включи PLL(Hardware Enabled) от фюзовете, пика повече нещеше да влиза в режим на програмиране. По чиста случайност реших проблема. Единия вход на осцилатора(OSC1 мисля че беше) се подпира към +5V и процесора вече влизаше без проблеми в режим на програмиране 8O . Сега съм с ICD2 и при него забелязах, че когато тръгна да програмирам пик с сключен PLL ICD2-то пищи, че не може да идентифицира чипа, а ако го erase-на проблеми с идентификацията няма. Другото което забелязах е че при включен PLL процесора е много по-капризен към фронта на нарастване на високото (програмиращо) напрежение.

Пет Юли 14, 2006 2:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща