Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Тоест QT Creator нтрябва да я на Linux машината? Щеше ми се да не е там.

Съб Мар 13, 2021 9:16 pm
Профил ICQ

Пълно щастие няма :)

Съб Мар 13, 2021 9:37 pm
Профил

Няма никакво щастие! Дейба и линукските простотии!

Нагласих пътища към компилаторите за C и C++, зададох тия компилатори за нов "Кит", и не ще. Имам удивителна пред Kit-а, и ме осведомява че
"The compiler "hisilicon" (arm-linux-generic-elf-64bit) cannot produce code for Qt version "Qt 5.15.2 in PATH (system)" (x86-linux-generic-elf-64bit)

Съб Мар 13, 2021 10:39 pm
Профил ICQ

Това прилича да нямаш необходимите библиотеки за конкретната система. Напиши каква ти е "опитната" постановка.

Съб Мар 13, 2021 11:14 pm
Профил

Доколкото разбрах трябва да крос комилирам самото Qt. Свалих го, опитах да пусна configure, то пък мрънка че не намирало cmake.

Опитна постановка няма. Имам toolchain за камерата о толкоз. Нейния си SDK се крос компилира бзгрижно, барабар U-Boota, Kernel-а и rootfs-а. Псувах хуйвейци за калпавата документация, ама го преборих в крайна сметка.

Няма как да дебъгвам върху камерата - искам само да билдна за нея, после да копирам и да пускам. Към нея няма друг достъп, освен през конзола на серийния и порт и към момента каквото компилирам го засилвам към нея със zmodem. Както споменах - едитвам със VisualStudio върху shared директория, после пускам един скрипт за билдване, изпълнява "make all" и tar-ва каквото трябва да засиля към камерата, после през конзолата на камерата пускам друг скрипт, който дръпва и разархивира полученото и го пуска.

Но с Qt изобщо не мога да вдяна даже в коя посока да тръгна. Инсталирано е на Linux-а вече, в компилатори съм му добавил тия от toolchain-а, но подозирам (доколкото и чета из нета) че трябва да ребилдна самия Qt framework за камерата като хост. Съответно свалих SDK-то, отидох и опитах да пусна configure, обаче пак греда - нямало cmake. Я като свалих Qt Creator-а очевидно си в сложило някакво cmake накъде, защото билдва за самата виртуалка успешно и даже мога да пусна release версията.

Добавих "кит", в който посочих да ползва комипилаторите на hisilicon, но явно има още нещо, дето ми се губи.

ПП: Като дам "yay cmake" ми посочва 180 и няколко варианта. "apt get" на manjaro няма.

Нед Мар 14, 2021 12:03 am
Профил ICQ

Абаси клизмата! Изчетох половината интернет, пробвах всички опции дето се спомемават... CMake продължава да не иска да крос компилира и толкоз. И компилатори, и sysroot му настроих, и кво ли още не.

Ебем ти читавия линукс! Ако трябваше да си изкарвам хляба с това, да съм умрял от глад! За камерата + товеа съм загубил общо 200 часа до тук, само за да тръгне, и още не е тръгнало!

БЕСЕН СЪМ!!! Ако утре не подкарам нищо, ще си напиша моя библиотека, баси! То до сега да я бях написал половината! Това е правено от абсолютни нефелници!

Нед Мар 14, 2021 6:20 am
Профил ICQ

WSL2?

Нед Мар 14, 2021 11:20 am
Профил

Да, или wsl, или има едно плъгинче за визуал студио - казва се "VisualGDB", помага много, особено ако нямаш много опит в линукса.
Със сигурност трябва първо да крос-компилираш QT-а за твоя таргет - което значи да намериш верните настройки. За да го направиш първо ти трябва "среда" (виртуалка, линукс), която да може да билдва прости Ц неща - т.е. крос компилатор със правилните библиотеки (sysroot), но и всичко това описано като променливи на обкържението, или toolchain.cmake файл. Ако няма файла (и не е указан при викането), cmake ще се опита да разбере и да се нагоди според променливите на обкръжението - CC, CXX, CROSS_COMPILE и разни такива.
От нулата тоя процес не е лек, и затова нормалните фирми доставят подготвени "среди" за техните таргети - виртуални машини, докер контейнери или просто описания и скриптове, които задават променливите.
Прикачам един документ на едни китайци - има описание на някой от стъпките - дано ти помогне.

Едит: ако дистрибуцията на линукс, която ползваш, е толкова негодна, винаги можеш да си компилираш и инсталираш cmake от сорсове
Онова за файла на cmake, дето описва крос-сеттингите: https://cmake.org/cmake/help/latest/manual/cmake-toolchains.7.html#cross-compiling
Пример:
Код:
set(CMAKE_SYSTEM_NAME Linux)
set(CMAKE_SYSTEM_PROCESSOR arm)

set(CMAKE_SYSROOT /home/devel/rasp-pi-rootfs)
set(CMAKE_STAGING_PREFIX /home/devel/stage)

set(tools /home/devel/gcc-4.7-linaro-rpi-gnueabihf)
set(CMAKE_C_COMPILER ${tools}/bin/arm-linux-gnueabihf-gcc)
set(CMAKE_CXX_COMPILER ${tools}/bin/arm-linux-gnueabihf-g++)

set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_PROGRAM NEVER)
set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_LIBRARY ONLY)
set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_INCLUDE ONLY)
set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_PACKAGE ONLY)

Прикачени файлове:
Нед Мар 14, 2021 11:36 am
Профил

palavrov написа:
WSL2?

За какво точно ми е това?

Нед Мар 14, 2021 1:39 pm
Профил ICQ

gicho написа:
Да, или wsl, или има едно плъгинче за визуал студио - казва се "VisualGDB", помага много, особено ако нямаш много опит в линукса.
Със сигурност трябва първо да крос-компилираш QT-а за твоя таргет - което значи да намериш верните настройки. За да го направиш първо ти трябва "среда" (виртуалка, линукс), която да може да билдва прости Ц неща - т.е. крос компилатор със правилните библиотеки (sysroot), но и всичко това описано като променливи на обкържението, или toolchain.cmake файл. Ако няма файла (и не е указан при викането), cmake ще се опита да разбере и да се нагоди според променливите на обкръжението - CC, CXX, CROSS_COMPILE и разни такива.
От нулата тоя процес не е лек, и затова нормалните фирми доставят подготвени "среди" за техните таргети - виртуални машини, докер контейнери или просто описания и скриптове, които задават променливите.
Прикачам един документ на едни китайци - има описание на някой от стъпките - дано ти помогне.

Едит: ако дистрибуцията на линукс, която ползваш, е толкова негодна, винаги можеш да си компилираш и инсталираш cmake от сорсове
Онова за файла на cmake, дето описва крос-сеттингите: https://cmake.org/cmake/help/latest/manual/cmake-toolchains.7.html#cross-compiling
Пример:
Код:
set(CMAKE_SYSTEM_NAME Linux)
set(CMAKE_SYSTEM_PROCESSOR arm)

set(CMAKE_SYSROOT /home/devel/rasp-pi-rootfs)
set(CMAKE_STAGING_PREFIX /home/devel/stage)

set(tools /home/devel/gcc-4.7-linaro-rpi-gnueabihf)
set(CMAKE_C_COMPILER ${tools}/bin/arm-linux-gnueabihf-gcc)
set(CMAKE_CXX_COMPILER ${tools}/bin/arm-linux-gnueabihf-g++)

set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_PROGRAM NEVER)
set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_LIBRARY ONLY)
set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_INCLUDE ONLY)
set(CMAKE_FIND_ROOT_PATH_MODE_PACKAGE ONLY)

Мда, и това го четох. Само дето са пропуснали да кажат КЪДЕ да пльосна тия сетинги.

Qt пакета си има configure и ползвам него, със всички прилежащи опции за крос компилиране. И CMake продължава да си търси x86 и да тества за SSE и прочие.

Та, къде точно да сложа тия опции?

Нед Мар 14, 2021 1:42 pm
Профил ICQ

Работата мръдна, ама не с много. :) Причината беше че ползва ninja, а на unix make, а нямаше път към Ninja-та.

Вече опитва да ползва правилния компилатор и т.н., но не намира един куп библиотеки и тъпото е че изобщо не показва къде ги търси. И сега не знам да ги свалям като сорс и да ги билдвам за таргета, да ги свалям за manjaro-то (то би трябвало да си ги има), или пак някаква конфигурация някъде е оплескана. Не знам и какво точно да свалям (едното е zlib например).

Нед Мар 14, 2021 5:20 pm
Профил ICQ

Туй манджаро станно ще да е - на познатите ми дистрибуции cmake, ninja и т.н. са налични за директно инсталиране от пакетните мениджъри, и съответно отиват на пътя директно. Ако някой пакет го няма, просто питай гугъл как се казва за твоята дистрибуция и го слагай. Има т.н. "-dev" пакети, които съдържат повече файлове - насочени са да билдваш други приложения (от библиотеките примерно), а не само да изпълняваш някакъв инструмент/екзе. Съветът ми е да потърсиш как се билдва qt за малинката например - там има много инструкции. За да не се мъчих ползвай по-широкоизползвана хост дистрибуция - примерно ubuntu, но избягвай последната версия - в 20.10 по подразбиране гцц-то е версия 10 и някой пакети/сорсове малко се дънят - има по-стриктна проверка на грешките и някой сорсове се дънят. Още по-дървено е със старите QT-ове - например 4.8.7 версията не се билдва с гцц 5 дори ...
По принцип в sysroot-та на таргета ти се очаква да ги има тия библиотеки - той е отражение/копие на това, което ще има в rootfs-а на таргета, съответно да ги има някъде "виртуално" е безсмислено - workflow-а е да билднеш нужните зависимости (тия библиотеки), да ги сложиш в rootfs-а и да билдваш. При слагането в тоя rootfs те отиват на общоизвестни места - /usr/lib, /usr/include и т.н. Имайки ги в sysroot-а на твоята билдваща машина, компилатора ще ги намира безпроблемно (тия пътища са му известни, ако го повикаш с "-v" да ти се обясни какъв е ще видиш евентуално и с как sysroot е конфигуриран).
За да работи тоя workflow има направени доста системи за билдване на "фирмуер", базиран на линукс - например yocto (отдолу е openembedded), ptxdist и buildroot. Аз лично най-харесвам buildroot-та - доста отдавна го има, но си се развива доста стабилно. Той се грижи да билдне общо взето всичко, което ти трябва за дадена платформа - бутлоадър, кърнел и rootfs. Тези системи компилират и "тулчейни", като могат да правят и "sdk" - пакет, който да даваш на разработчиците за да билдват за твоята платка. Т.е. hisilicon-а би трябвало да дадат такова сдк, с което ти да можеш да правиш приложения за тяхната платка. Ако обаче искаш да човъркаш на по-ниско ниво, би трябвало да ти дадат и проект за yocto/buildroot, в който да можеш да смениш кърнела/конфигурацията, и да ползваш системата за да ти билне нужните пакети. В buildroot има конфигурация с която може да "чекнеш" че искаш QT и там е описано че му трябва примерно directfb, libpng и тем подобни (това включва и zlib) - оттам знае да активира (включи в билда) всичките други зависимости (либ...) и да ги включи в rootfs-а.
Сложното идва от това, че целта на тия системи е да ти направи накрая "пакет" (opkg/aptitude), т.е. инсталируем пакет. Тоя пакет обаче не е като под виндоус копие на всичко, дето може да ти потрябва - той описва че му трябват еди какви си библиотеки, които са всъщност други пакети - и при инсталацията върху таргета ти пакетния мениджър вижда един ред "libpng 1.66", проверява дали го има вече инсталиран, ако не го търси по описаните локални и отдалечени (в интернет) хранилища и ги слага.
Само така инсталаторът може да стане примерно 5МБ, срещу 150МБ за виндоуски еквивалент (реални числа от реален проект).
Ако опиташ да правиш същото с виндоус (което е т.н. виндовс ембедед), нещата не са по-розови.
QT-а е голям мастодонт и има много зависимости - затова билдването му е дълго. В твоя случай искаш да билднеш всичко, тъй като нямаш нищо на таргета - направи ти трябва статично линкване на целия зоопарк, че даже и да е ведно с твоето приложение - за да можеш да го доставиш на таргета с един zmodem трансфер и да работи.

Едит:
Цитат:
Мда, и това го четох. Само дето са пропуснали да кажат КЪДЕ да пльосна тия сетинги

Правиш нов файл и слагаш съдържанието в него - кръщаваш го toolchain-hisilicon.cmake примерно. Когато викаш cmake за да конфигурираш добавяш е командия ред:
Код:
cmake -DCMAKE_TOOLCHAIN_FILE=toolchain-hisilicon.cmake .........

Ако искаш пусни линк за "тулчейна" да се опитам да ти подготвя един докер контейнер или виртуалка, според желанието.

Нед Мар 14, 2021 10:14 pm
Профил

Направих файла, указах го, ползва си го (горе писах че ползва правилните компилатори вече), усеща се че са крос компилатори и т.н., но явно нещо са осрали в цонсифурирането на 6-та версия.

В момента биулвам последната 5-та. От половин час насам билдва и още не е гръмнало. Но не е с cmake, а с qmake. Конфигурирането го направих от втори-трети опит. Сега билдва от половин час насам. Ще видим какво говно ще изплюе накрая.

Интересното е че и 6-та версия е ДРАСТИЧНО по-малка от последната 5-та.

За малинката има дефиниран дивайс, връзва се с нея по SSH и т.х., което при мен е невъзможно.

Затова - направих с mkspec, указах му да го ползва, и сега стискам всички налични палци да се билдне най-накрая. После ще подкарвам Qt Creator-а да билдва за тая система.

Ако до утре вечер не съм го подкарал, ще тегля една и толкоз.

Туулчейна и SDK-то се свалят от "леко" платен сайт, та връзки няма как да дам. Общо са и към 2 гигабайта, та не мога да ги пратя лесно някъде. Ако знаеш някакъв начин - сподели.

ПП: Manjaro-то си имаше qmake инсталирано. Нямаше cmake и ninja. Сигурно има как да се инсталират човешки, ама още съм проЗд по темата. Което е без значение, защото с Qt-то си идва и cmake и ninja - само ъпдейтнах пътя да се намират.

ППП: GCC-то от тулчейна е 9.0.6 или 9.6.0. И не мисля че Hisilicon са правили нещо повече от просто да нарият нужното и да го преименуват от друг компилатор.

ПППП: Е, греда. След 45 минути билдване пак гръмна. Това е за хипер мазохисти, баси!!! :axe:

Нед Мар 14, 2021 11:32 pm
Профил ICQ

Не знам какво ще правиш като приложение, но трябва ли да е с QT? Не че е лош, ама е огромен и ако е за дреболии е овъркил. Има разни дребни ГУИ платформи с изход към фреймбуфер/directfb - например imgui, но то е малко особена концепция (никак не е лоша посоката де), но не е в стила "дръпни и сложи" редактор.
Не знам дали хардуера ти има някакви ускорения на 2Д - ако има трябва да търсиш ГУИ, което ще се възползва, но ако няма ти трябва нещо леко дето "дращи" по фреймбуфер и дотам.
Като споменах малинката имах предвид описания за крос-компилиране на qt на линукс машина - да ги ползваш като база да направиш твоя билд.
Принципно с повече занимавка може да се изкара тулчейна за виндоус и да си ползваш creator-а на виндоус. Ако се разтърсиш сигурно ще излезе компилатор за хост=виндоус, който да билдва за ядрото на тоя хай-силикон, то специфичното ще е в сисрут-а, ама него го имаш. И да стане някакъв франкенщайн, който да билдва под виндовс.

Пон Мар 15, 2021 12:05 am
Профил

Има дребни функции за 2Д. То си е камера-ориентирано и всичките му хардуери са насочени ккъм това.
Ей му чапшафа:
http://www.hisilicon.com/-/media/Hisili ... 9AV100.pdf

Не се надявам да ползвам нещо повече от linuxfb. Не е и нужно - иде реч за прост прозорец с 10-ина слайдера, бутони и чекбоксове, с които да си контролирам обранотката на идващото от сензора.

Работата е там че моето изпълнение няма мрежа, няма SSH съответно, и за дебъгване е кофти. Тоест трябва нещо с емулатор, какъвто Qt-то има и потенциално мога да направя всичко в Qt creatora почти до краен вид, и после просто да го компилирам и кача.

Гледах други библиотеки - най разпространените от 2-3 години се канят да имат редактор, даже по страниците са си сложили голеееми плочи че имат, ама като тръгнеш да търсиш от къде да го свалиш, се оказва че е само добро пожелание.

Ще пробвам да махна частта, която дава грешка при билдване и пак да билдна. То от цялот Qt ползвам под 1% вероятно.

Оригиналното межу обаче е правено на QT, и за моята камера, и във фирмуера на от по-скъпата със същия чип, който съм свалил. На моята даже е отделно приложение и праща към главното приложение неща през named pipe. Дори и това да направя ще ми е напълно достатъчно.

Пон Мар 15, 2021 12:57 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 32  Следваща