|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:09 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Евтината камера за 40 евра + някой приличен дърт обектив за около 100-ина кинта преко сили. Единставния и кусур за 5-6 пиксела извън нормата, но явно тоя модел са така. Ако кажеш и какво разстояние търсиш между камерата и обекта ще те ориентирам и по моя вкус какъв обектив ти трябва. 135мм според мен е малко множко за тоя сензор, дори при 70см между сензора и обекта. Това като съотношение пари/възможности. Няма USB изход и не записва снимки на карта, но сензора е със сравнително голям пиксел и се справя изключително добре. Моята ще я продавам, впрочем. И обектив 135мм продавам, и преходника между него и камерата, и макро пръстени. За тая камера иде реч: https://www.aliexpress.com/item/3248103 ... web201603_
|
| Съб Фев 27, 2021 1:23 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Best buy, така, както аз го виждам, като новобранец по темата: https://www.aliexpress.com/item/4000608 ... web201603_Има си всичко, но аз като много умен си купувах частите отделно и излезе златен. Тук обаче за 263лв получаваш всичко, което ти трябва наведнъж. Няма търсене или правене на втулки, няма търсене на стари или нови обективи, няма търсене или правене на адаптери, държачи, стойка. Единственото "излишно" е илюминатът, който може да се ползва или не. Удобно е, но сякаш с нощна лампа на мен ми е по-удобно. И мисля, че отблясъците там по-ги няма. Камерата, моята, е само с един нестандартен пиксел, та вероятно е на късмет. Но при работа с микроскопа тези дефекти не са видими. Аз го виждам този пиксел само на тъмно. С този обектив и този държач (говоря за втория вариант, а не първи, трети или четвърти - виж пак цената, която съм посочил) се постига разстояние от сензора до обекта някъде към 43см или малко повече. Държачът е гъвкав и с доста позиции, аз съм посочил най-голямото разстояние с този обектив. Картината е много добра, нищо, че всичко е китайско. Абсолютно достатъчен като качество и приемлив като цена за една електронна лаборатория микроскоп. За под 300 лв. Относно вещината и ината на Спарки - неговата последна версия включва изключително скъпа камера и безумно скъп обектив. На мен такова качество не ми е нужно, тъй като не съм запален фен на фотография и подобните и. Ама очевидно си е купил тази камера, щом ще продава двумегапикселовата. Ето един вариант на микроскоп със скъпата камера, но разбира се, с китайски обектив, а не безумно скъпия Samyang/Walimex pro 135mm F2.0, чиято цена е по-висока от на камерата даже: https://de.aliexpress.com/item/10050019 ... web201603_Дано съм помогнал с линк към евтиния вариант. Ако някой има интерес, ще предложа и Partlist на микроскоп с тази камера и "външен обектив". Аз имам опити с Хелиос и Хоя, но там си трябва и малко дялкане, изработване или 3Д печат за адаптер, втулка, може и нещо трето да излезе. Но болшинството от нещата се купуват, вкл. и държача.
|
| Съб Фев 27, 2021 3:10 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Незнам откъде си, но шипинга до БГ го дава 111лв и общо излиза 380лв. Ако има чалъм да не е толкова скъпа доставката, кажи (макар че предполагам си нейде извън БГ).
|
| Съб Фев 27, 2021 10:09 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Обектива го придобих за 220 евра.  Пълната му цена и аз не бих платил. Не и за тия цели. За другото - не ман не ми дреме толкова за разстоянието между сензора и обекта, а за това между предната част на обектива и обекта, което даже с тоя обектив при мен е 50 сантиметра. За камерата имам да мисля още седмица. Тя реално е скъпа не толкова заради сензора, а заради това че чипа отзад е Hi3519V100. Dev платки с него ги продават за по 1000 долара, гадовете.
|
| Съб Фев 27, 2021 12:26 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Имаш право, не бях обърнал внимание на доставката. Аз като купувах отделни части, беше доста по-евтино. И няма значение къде в Европа си (аз съм в Швейцария в момента), пак излиза горе долу толкова от Китай. Но всичко е включено в сета. Аз като ги избирах отделно, едно след едно, съм натрупал също прилична сума от доставки. Но нетно струва 263лв в БГ пари този вариант. Ето ти линк с микроскопи с тази камера: https://www.aliexpress.com/af/sony-imx3 ... 0227035425Има и на половин цена на доставката. А ако ти върши работа по-опростена стойка без рамо, то цената пада сериозно надолу. Добре е сам да си поогледаш и решиш. Ако почнеш отделни част да майсториш или купуваш, под 500 едва ли ще паднеш като цена.
|
| Съб Фев 27, 2021 3:03 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Само стойка със рамо обаче ти дава възможност да си играеш с разстоянието от края на обектива до обекта. При мен с този статив и с китайски обектив е 38см. При варианта ми със тази стойка но друг държач, съвместим с нея и с по-голям диаметър (пак от Алиекспрес), и друг фото обектив (като Хелиос или Хоя) разстоянието скача на 44 см.
|
| Съб Фев 27, 2021 3:11 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да де, ама като гледам си "изнасилил" нещата, хващайки със стойката самия обектив за ринговете. При това положение как точно фокусираш? Махаш камерата всеки път?
|
| Съб Фев 27, 2021 3:22 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
С китайския обектив нищо не изнасилвам. С другите, както Хелиос трябва да хвана обектива някакси, затова направих втулка, първата в живота ми. Не е идеална, на 3Д ми я печатнаха. Върши работа. Намерих си "златната" среда на фокусировка и я закрепвам само веднъж. Местя разстоянието, тоест самия обектив, с държача, той има вертикален и много плавен ход (зъбчат механизъм) нагоре или надолу от 10 см. И двата китайски държача имат такъв ход, но при по-малкия диаметър и китаянката ходът е към 8см. Но китайския обектив е направен за този държач и там имам и ход, и вариото на обектива. Държачите са съвместими с тази стойка.
Последна промяна d_jelev на Съб Фев 27, 2021 3:34 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Фев 27, 2021 3:29 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
И при държача с големия диаметър и Хелиос, Хоя евентуално, като си купя адаптер, не блокирам блендирането. Втулката държи по-надолу. Не, че за Хелиос няма май да се наложи втора версия на втулката де. Но при Хоята няма да имам проблем да нагласям и обектива и блендата, и ход да имам. Просто е по-издължен и имам свобода там. С Хелиос е трудно, той е компактен, ама с него най ме радват резултатите засега.
|
| Съб Фев 27, 2021 3:32 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Замести си вертикалното желязо с по-дълго и хвани камерата за преходника. Желязото вероятно е стандартен стержен за хидравличен цилиндър, ако е плътно. Разбирай да се намери същото на метър е елементарно, поне тук. И пак ще е хромирано.
|
| Съб Фев 27, 2021 6:31 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Аз само да докладвам че взех камерата с IMX334 сензор, и.... ...съм в процес на писане на нов фирмуер.  Камерата е с Hi3519AV100 процесор (2xCortex A53), 2GB RAM и 64MB SPI NOR flash, на който е UBoot (1MB), Linux Kernel (4MB), софтуер (26MB) и втори празен партишън 32MB. Вързах се по COM, дъпмпнах партишъна, намерих хеша на root паролата, и на HachCat 6.1 му бяха нужни около 10-ина минути за да я разкодира с brute force. Чак после (като я бях почти брикнал), открих и друг начин да придобия достатъчен достъп за да я махна дори. Сега едитвам код на Visual Studio, билдвам през Linux виртуалка, качвам през терминал със ZModem и пускам квото съм натворил Както и предполагах, китайците са стъкмили хич нер лош хардуер, ама със софтуера са се оакали тотално, както правят почти винаги. Например някой титан на мисълта беше събрал NR + Sharpen в един единствен слайдер в контролния панел, резултатът от което беше или пълен мазньоч, или няколко пъти по-голям шум + пластмасово изглежащи обекти (при най-малък NR слагаше най-голям Sharpen). Сега съм изключил всякакви корекции и гледам сурово изображение - ДРАСТИЧНО по-добре е от това, което бяха натворили. От Linux вече не ме е страх.  Но последните 10-ина дена борбата беше безмилостно жестока докато накарам всичко да тръгне, да се билдва и т.н. Категорично ми се затвърждава мнението че Linux, независимо в каква форма, НИКОГА няма да измести Windows. С което не казвам че е лош, просто не е за нормални ширпотребски потребители и никога няма да бъде. ...но пък вече нямам никакви задръжки да работя с кой да е процесор с Linux върху мои проекти, стига да ми дотрябва такъв. ПП: Впрочем интересното е че поне доколкото виждам от външните слоеве (платката е 6 слоя май), рутинга между паметта (DDR4) и процесора не е с изравнявани писти. Има си някакви библиотеки за "трениране" на паметта, доколкото видях, ама пак ми е странно. Някой наясно ли е при DDR4 каква е максималната разлика в дължината на пистите, която хардуера може да компенсира с тренировка? При други платки със същия чип пък забелязвам че има изравняване, ама не мога да преценя дали е на паметта, или на други периферии (HDMI например). ...не на последно място, чипа РЕАЛНО обработва 4К60 видео с абсолютна лекота. Тъпото е че двойно по-скъпа камера със същия чип и сензор работи на 30 и в билиотеките изобщо не присъстват настройки на сензора за 60Hz, нищо че ги може. Добре че тая, дето купих, си беше оригинално настроена на 60, та с GHydra (ако това не сте го пробвали, задължително го пробвайте - увисна ми ченето) успях да я декомпилирам достатъчно, че да ги намеря.
Последна промяна sparkybg на Пет Мар 12, 2021 12:59 am, променена общо 3 пъти
|
| Пет Мар 12, 2021 12:44 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Звучи доста wow, дано някой ден да стигна дотам, че да разбирам, какво ще те питам, ако реша и аз да човъркам.
|
| Пет Мар 12, 2021 12:48 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Дай снимка на тая платка, да я видим.
|
| Пет Мар 12, 2021 1:06 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Ако не ти идва отвътре (и отръки) да се заминаваш с такива неща (програмиране и хакерстване), няма смисъл да си губиш времето. Аз бях позарязал тия си занимания (в чатта "хакерстване" и работа на ниско ниво) от доста време, но явно не съм толкова ръждясал, колкото си мислех че съм - знанията са си там, макар и заровени надълбоко. Впрочем това ми занимание с камерата ми отвори очите и за още една причина, поради която MIPS никога няма да е даже близо до ARM - най-малкото ARM-ския асемблер, който преди настоящите ми занимания почти не бях поглеждал, се оказа няколко хиляди пъти по-четлив от MIPS-а, поне във варианта му в PIC32, който пък съм гледал хиляди пъти с отвращение, особено при някоя пусната оптимизация.
|
| Пет Мар 12, 2021 1:09 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Дежавю? Преди доста години някой си беше купил китайски поялник. И реши леко да го модифицира... 
|
| Пет Мар 12, 2021 1:15 am |
|
|