| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Боклуците трябва да са скъпи за да си мислят хората че са нещо свястно и да ги купуват.
|
| Сря Юли 05, 2006 3:32 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Айде пак се почна
Чудя се кога ли ще спре тази война ,като изгори завода на MICROCHIP ли 
|
| Сря Юли 05, 2006 5:10 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Един embedded програмист всяка сутрин минавал на път за работа покрай "заводите на MICROCHIP". Така се случило обаче че се наложило да замине на дълга командировка. И след като се върнал(след около 1 година) първата сутрин когато отивал на работа му направило впечатление че нещо не си е намястото. Изведнъж осъзнал че там където се издигали заводите на MICROCHIP сега имало само една огромна зелена поляна. Набил спирачки и отбил от пътя. Слязъл от колата и не вярва на очите си. Заводите наистина ги нямало. Само един овчар пасял овцете си на хубавата тучна поляна. Оставил колата отишъл при овчаря, който се оказал един стар леко глух дядка и го питал:
- А бе дядо тука имаше едни заводи ... Да знаеш какво е станало със тях?
- А...?
- Едни заводи викам имаше тука. Да знаеш какво е станало с тях?
- Е имаше, имаше...- казал дядото.
- И къде са сега?
- Ами лани изгоряха.
Понеже вече закъснявал оставил дядото и отишъл на работа.
На следващия ден като минавал пак покрай поляната на път за работа дядото пак пасял кротко овчиците там където допреди година се издигали заводите на една могъща компания.
Нашия човек пак отбил от пътя отишъл при дядото на поляната и пак го питал.
- А бе дядо тука имаше едни заводи...?
Дядото понеже вече го гонела склерозата пак разказал как лани изгорели огромните заводи и какъв огромен пожар е било. Нашият човек нямал много време защото отивал на работа но изслушал пак цялата история, сбогувал се с дядото и си продължил по пътя.
На следващият ден историята се повторила. Пак минавайки пътьом се отбил отишъл при дядото и пак го питал къде са заводите на онази могъща компания и дядото пак му разказал без да подозира че разказва една и съща история вече трети път на един и същи човек.
И така нашия embedded програмист почнал всяка сутрин да се отбива при дядото на поляната.
Една сутрин обаче когато за поред път попитал дядото къде са онези могъщи заводи на онази могъща компания. Дядото го погледнал изпод вежди и му казал:
- А бе момче. Мене напоследък взе да ме гони склерозата ама ти май ме взе за мезе. Колко пъти да ти казвам? Изгоряха пустите му заводи.
- Не бе дядо - потупал го по рамото нашия човек - Хубаво ми е да го чувам.
Нищо лично към пишещите за PIC, към направилите сефтето на PIC, към отчаяно отказващите да изоставят любимия PIC.
Само гледайте да не пипнете некои вредни навици и после да водите спорове че видиш ли (цитирам б.а.):
" С е за системно програмиране.
Мощните му изразни средства ебават мамата на оскъдните ресурси на микроконтролера"

|
| Сря Юли 05, 2006 6:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ей големи зевзеци сте, бре  Колкото и да Ви е мъчно, PIC са се наложили на пазара и се използват масово. На който не му стиска да не ги използва 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юли 05, 2006 6:51 pm |
|
 |
|
3aek
|
хахаха това беше яко
но ценово PIC-овете още са си най-добре за някои приложения
онзи ден един китаец ми праща спам - предлага MOD чип за PS2 (който всъщност е PIC12F508 с една 50 байтова програма) за USD $0.25/бр за поръчка от 100 бр, питам се тоз китаец щом предлага програмиран PIC12F508 за толкова на колко го купува???
на buy.microchip.com най-евтния PIC12F508-I/SN е $0.49 за 10 000 бр.
т.е. Microchip (както и всички други) поддържа двоен стандарт и продава в Азия на едни цени и в Европа и Америка на двойни и тройни.
през уикенда ми попадна едно списание за продажбите на полупроводници - има стабилен ръст от 7% годишно последните две години, най-голямо нарастване има при GSM-ите очакват се 1 милиард продажби на GSM тази година при средна цена на компоненти в GSM около $41, като 80% от продажбите на полупроводници са в Азия - почти всички фабрики вече са там, обемите са най-големи, отстъпките са най-големи, в Европа и Америка low cost производство е обречено by default от производителите на полупроводници които опитвайки да максимализират печалбите си продават на х2 и х3 цени
|
| Сря Юли 05, 2006 6:57 pm |
|
 |
|
3aek
|
мен ако питаш просто са сложили цени като на buy.microchip.com
по рано малките бройки им бяха с по-ниски цени но след това за по-големи количества цената не се променяше много.
както подочувам Комета сега основно продават PIC-ове в количество 1-100 бр като стане бройката по-голяма и MICROCHIP ги цакат така че това решение не е лишено от логика, ходи поръчвай 10 бр от Щатите или от Азия -> за малките количества сте им в ръчичките  така и така големите количества не минават през тях поне да си увеличат печалбата при малките бройки
|
| Сря Юли 05, 2006 9:47 pm |
|
 |
|
¶
|
Цените на Комет са по-високи от тези на buy.microchip.com, което е разбираемо. Aко поръчам от buy.microchip.com, колко ли ще ми легне доставката ?
Интересно ми стана, как така има 18-ки, с по 21-32 I/O крачета, които са по-малко от 3 USD ? Примерно PIC18F45J10 и PIC18F25J10. Някой използвал ли е тези с J, за да сподели впечатления ? Погледнах им набързо документацията и не открих нищо стряскащо, освен че нямали EERPOM за данни, но пък имат флаш за програма, където може да се мажат потребителски данни.
П.П. PIC18F4550-I/ML така яко се харчи, че го няма дори в buy.microchip.com. Чакали кораба от Чайна на 26 Юли 2006г 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Юли 07, 2006 12:29 am |
|
 |
|
3aek
|
имам мостра 18F25J10 държи се добре т.е. още нищо не е излязло но ме притеснява че MPLAB свети не зелено а жълто като го избереш - т.е. на бета съпорт е и сигурно има нещо за дялкане
|
| Пет Юли 07, 2006 12:34 pm |
|
 |
|
¶
|
@Заек, мерил ли PIC18F24J10 при каква честота колко консумира ? Гледам data sheet и ми се струва много голяма консумацията при VDD = 3.3V, Fosc = 4MHz + HS PLL, давата максимума 15mA.
|
| Пон Юли 10, 2006 12:03 pm |
|
 |
|
3aek
|
не съм мерил защото на същата платка има елементи които консумират общо към 0.5А така че някой милиампер повече или по-малко не ми е проблем
основната причина да се спра на него е че е $2 за 100 бр на buy.microchip.com 
|
| Пон Юли 10, 2006 1:11 pm |
|
 |
|
¶
|
И аз заради същото го позагледох, като същевременно се триумя между него и PIC16F716, но ме интересува и консумацията. Досега с 16F872 беше 2-4mA и захранването ми е доста пикливо.
|
| Пон Юли 10, 2006 1:49 pm |
|
 |
|
freestyler
Ранг: Минаващ
|
Zdraveite,
Moiata compania pravi design koito e na bazata na PIC18. Imame test prototype koito sas 1.5 F capacitor e izdarjal do sega 6 meseca. Izmerval sam konsumaciata v na4aloto - pri 4.5 V tia be6e pod 100 nA. Niama zna4enie dali e omotan sas jici ili na visoka temperatura. Prototyping design be6e sas razli4en PIC18 i pak izdarja 6 meseca.
Moia partnior mnogo mrazi PIC, oba4e mnogo se kefi na nanoWat tehnologiata na microchip i e mnogo dovolen ot chipa koito izpolzvame.
|
| Чет Юли 13, 2006 9:00 am |
|
 |
|
freestyler
Ранг: Минаващ
|
Microchip niamaha politika na wholesaller do predi niakolko godini - ni6to ne moje6e da se kupi ot Microchip directno.
Sega vsi4ki koito prodavat Microchip producti sa distributori na Microchip (vklu4itelno i buy.microchip.com). Ako ti triabvat 10 broki 6te gi kupi6 ot tehen distributor ili ot buy.microchip.com... Ako ti triabvat 1000 broiki, 6te se obadi6 na localnia sales office na Microchip i te 6te ti gi osiguriat po-evtino. Oba4e ima i trick - chipovete ot Microchip 6te zakasneiat sas 1 mesec. Sa6tevremenno chipovete ot Digikey i Mouser idvat za okolo 3-4 dena. Drug e problema dali izob6to niakoi gi ima v nali4nost. Tuk bih comentiral postinga na 3aek otnosno statistikite za prodajbite na electronika v sveta..... Oba4e vsi4ko tova koeto toi e 4el e mnogo viarno.
|
| Чет Юли 13, 2006 9:10 am |
|
 |
|
¶
|
@freestyler, дай малко повече информация за този прототип. Каква периферия е работила през това време ? Или просто всичко спряно и процесора заспива, щото така по бих приел постановката, ама ако работеше нещо и 6м. .... хич не ми се вярва 
|
| Чет Юли 13, 2006 9:45 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Абе моя не ще да слезе под 200 микроампера и това си е! Колкото и да го приспивам. Сигурно трябва да купя още 100-на и да пробвам с тях... някъде май микрочип препоръчваха така да се прави 
|
| Чет Юли 13, 2006 10:27 am |
|
|