| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Въпросчета за ултразвукови трансдюсери
Ами и това зависи, както знаеш и кварца може да го използваш на хармонични, но зависи как е отрязан, със сигурност ефективността доста ще спадне.
|
| Чет Фев 25, 2021 11:10 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
А защо не ползваш MAF-сензор или по поне принципа. Някъде четох че на този принцип работят ветромерите за много ниска скорост на вятъра.
|
| Пет Фев 26, 2021 1:56 am |
|
 |
|
roncho
Ранг: Минаващ
|
@dan: "резонират ли на хармонични честоти?" Да разбира се-трептящите системи имат такова свойство. Но практически това не е проблем. Между впрочем подобно явление важи и при радиовълните, те също задължително се съпровождат с хармонични. Преди няколко години работих усърдно по същата тема, по-точно задачата ми беше позициониране чрез ултразвуково измерване. Постигнах всичко, което бях планирал, но като видях недостатъците, отхвърлих изобщо ултразвуковата методика. Основната трудност за мен беше звуковото ехо, за тази трудност не намерих решение. Ехото принуждаваше апаратурата да забави действието си дотам, че цялата схема става почти безполезна.  На снимката е радио маяк, с който моята количка се ориентира в стаята. Виждат се три ултразвукови излъчвателя (излъчвател и приемник не са симетрични, причината е само в конструкцията).
|
| Пет Фев 26, 2021 10:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И за ехото и за почти всички други проблеми има решение, но иска да имаш повечко ресурс за сметки.
|
| Пет Фев 26, 2021 10:12 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Зависи от конкретния случай, но за ехото ако се търси закъснението на първия приет сигнал спрямо излъчения, това би било най-малкото разстояние по права линия между предавател - приемник. Ехото закъснява заради по-дългия изминат път. Въпроса е за конкретната измервателна постановка дали това би ти свършило работа.
|
| Вто Мар 02, 2021 10:02 am |
|
 |
|
roncho
Ранг: Минаващ
|
За който не го е правил, това не е лесна преценка. След първия приет звуков сигнал следват поредица ехо-сигнали през няколко стотни от секундата, които трябва да бъдат изчакани до затихване. Това отлага следващото измерване с 3-4 десети от секундата (зависи от околните отражатели). Като се има предвид, че за позиционирането трябват поне 4 измервания плюс запас от шумове, общото време за реакция може да надвиши секунда. Обаче реакция на автомобил 1 секунда и повече е фатално бавна - спомнете си за луноход 2.
|
| Вто Мар 02, 2021 1:51 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
не се заяждам и не съм си играл с такива - но как тогава прилепите нямат проблем в полет, и с многобройни ехота около себе си т.е. там закъснения от 1 сек. ще са катастрофални, да не кажа че ще умрат от глад.
|
| Вто Мар 02, 2021 5:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Dsp-то на прилепа е било разработвано няколко милиона години и още няколко милиона са му фиксвали фърмуера....а и не си купуваш оня виц за прилепчето и стълба ... Сега по сериозно, трябва да отворя проекта че минаха 15 години, но по спомен при мен дистанцията се мереше Мин 10 пъти в секунда. Като цяло отразените ехота са ясно отлични по тяхната амплитуда, тези които идват с голямо закъснение са от обекти на голямо разстояние. Ако се работи с усилвател с променливо усилване те се елиминират почти напълно. При мен усилването беше фиксирано но детекцията става с корелация, ехото не беше сериозен проблем.
|
| Вто Мар 02, 2021 7:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Прилепи
Винаги съм твърдял, че при разните му там търсачки (от металотърсач нагоре) всичко трябва да се остави на преценката на слух/зрение щото са свързани с естествен интелект, а изкуственият все още е в сферата на проучване и реклама...
Много важно, че няк'в чип сметнал за нужно да ми светне светодиодче!
|
| Вто Мар 02, 2021 7:55 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Предполагам, при прилепите идеята е че всеки си познава "гласа" и него анализира - т.е. Е ли възможно всеки импулс да се сменя като носеща, като данни (пулсова модулация) и да се разпознава какво е влязло? Хората в али-то продават почти за без пари (няма $10К) 4D ултразвукови скенери за "ветеринари" - вярно че са други честотите (5Мхз, 10Мхз), ама принципите са "дисертабилни" и трябва да е изразходено много мастило по темата. Изчислителната мощ вече не е проблем - което не се събира в м4-ката се праща на най-близкия телефон с 8 ядра и няколко ускорителя за АИ и всичко е песен. Ако той не може да се справи, скришом праща пакета с данните до кораба-майка и чака гиф-чето за екранчето обратно  А човекът може да има "тренирано ухо", но си мисля че няма чалъм да не може да се барне по-прецизно измерване - и като честота, амплитуда, фаза, ...
|
| Вто Мар 02, 2021 9:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами всичко може, аз когато навремето работех по подобен продукт се бях ровил доста, тогава ходих и гледах едни студенчета с трансдюцер на 400 кхз ако не се лъжа правеха доста добра 3д картина, примерно монета от 10 цента си се виждаше с почти всички елементи по нея, доста добра резолюция. учуди ме това че са на ниска честота, като направиш сметка дължината на вълната спрямо детайлите които "наблюдаваха" ...
|
| Вто Мар 02, 2021 9:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ако се излъчва ултразвук модулиран с някакъв патърн, проблема е, че корелацията никаква не я върши, ако закъснението на ехото е с малко по-голямо от приетия директен сигнал и интерферира с него, променяйки го до неузнаваемост. Ако закъснението на ехото е по-голямо и се приема без да препокрива директния приет сигнал - проблем няма. Търси се в случая първия приет сигнал след излъчването.
|
| Сря Мар 03, 2021 10:19 pm |
|
 |
|
gicho
|
Далеч съм от това да разбирам "математиката", но да се чака и работи само с първото ехо е силно опростен случай - ония с ветеринарните уредчета гонят да хванат множество отражения от различни "точки" на цялата повърхност (2Д или 3Д) и да разберат кое кога е отразило, сигурно и колко силно е отразило се ползва и т.н. Та си мисля че те пускат нещо, което не знам дали е просто импулс (там се очаква че смущения от други "ветеринари" няма в момента) и да се хваща кога кое колко, но там главите са много канали и се ползват всичките примерно 16 канала. Може би ползват beamforming при излъчване, знам ли - сериозна техника е.
|
| Чет Мар 04, 2021 12:40 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Не съм виждал ветеринарните "уредчета", но малко кабинетче на село (гледарт кучета и котки, не мисля че им водят или гледат по-големи животни) - си имат истински улразвук с видео и т.н. - малко е старичък, но понякога имам чувството че на животнките им обръщат повече внимание отколкото на хората...
|
| Чет Мар 04, 2021 1:06 pm |
|
 |
|
gicho
|
|
| Чет Мар 04, 2021 2:10 pm |