|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:18 pm
Печатни платки - примери и приложения
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Печатни платки - примери и приложения
Май това ще да е било. Не само че нямаше схемен редактор, ами май нямаше и понятие "нет". Корекциите бяха кошмарни. От там и разговорното му название "смърт". 
|
| Чет Фев 25, 2021 7:45 pm |
|
 |
|
741
|
Smartwork. Това ми се мотае в главата. Дърво, ама съм направил няколко платки с него.
Лепенки продаваха в чешкия център срещу кристал. Нещо не им станах фен. С рапидографа върху паус ми беше по-бързо и лесно, сигурно щото му бях свикнал. Бях си намерил дебели писци, до 2мм най-дебелия, и нямаше ядове с рисуването.
|
| Чет Фев 25, 2021 8:33 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Чет Фев 25, 2021 8:41 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
приказвайте си, аз попивам. може и някоя снимка да извадите. ако искате паус, писци и мастило, в Добрич има...а тия лепенки ни съм ги виждал, нито чувал
|
| Чет Фев 25, 2021 8:47 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
Точно SmartWork. И аз направих една платка с него и само нецензурни думи употребявах. По бъгаво нещо май не ми е попадало. Беше голям късмет да запиша каквото съм свършил, преди да изгърми.
|
| Чет Фев 25, 2021 8:53 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами точно платка с рапидографи си е наказание, ама не е като да не съм го правил. Особено ако нямаш хубав туш а караш с оня Българският дето съхне по един час ... и ако си на нормлана оризова хартия ужаса е пълен. За чертане на механика е ОК, ама всичко което има малко повече туш, веднъж съхне бавно, втора оризовата хартия се сбръчква ... ех като ми докара един познат изкуствения паус какъв кеф беше....
|
| Чет Фев 25, 2021 9:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
нямало е Autosave опция скрита под 3 менюта, в 4-то... A Дедо само чете и се подсмихва, ама не пише...
|
| Чет Фев 25, 2021 9:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
е той Дедо първите си платки ги е дялкал на каменни плочки с кремък 
|
| Чет Фев 25, 2021 9:42 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Може да е имал късмет и да е прескочил "смарта" и затова да не попържва в темата. По времето на въпросния софтуер, на пецето имаше инсталиран и Ракал Редак, ама тогава немаше кой да показва и разказва и така и не го научих. Затова скочих директно на Кадстар. За схеми - Оркад. Имаше някакъв апокрифен тул за конверсия от оркадска схема към към кадстарски .cdi файл. Май беше писан по нашенско. По спомен се казваше "orctocs" или нещо подобно. Както сме задълбали, току някой разказал и за динозаврите и ледниците... 
|
| Чет Фев 25, 2021 9:55 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не забравяйте Лили Иванова... и тя ще се обади скоро, и тогава тежко ни. А Миро ако чете, да изкопае някой който се сеща да разкже за платките в ЗЕНА и Битова Техника, че и VAX-овете в развойния център за корабни двигатели.
|
| Чет Фев 25, 2021 10:01 pm |
|
 |
|
veryoldman
Ранг: Минаващ
|
Ако на някого му е интересно, специално за Правец мога да разказвам - бях Началник БРВ (База за развитие и внедряване) от 1985 г. практически до ликвидирането на Комбината. Платките на Правец 82 са правени в ИТКР (Институт по техническа кибернетика и роботика) - секцията на Иван Марангозов, Петър Петров и т.н. В ИТКР имаше Ракал Редак на минимашина, нещо като PDP 11. Работеше със светлинна писалка и изнесен пулт с функционални клавиши и мадамите работеха удивително бързо. Нет лист се въвеждаше в някакъв текстов редактор - две отделни копия от две операторки, след което двата файла се сравняват, за да се намерят грешките. Правец 8М е мое дело (леко нескромно) - всичко е чертано на ръка, нет лист също на ръка, с цветни моливи отбелязваш по схемата кое дърво си описал. Първата редакция опитахме да направим в Ботевград в тяхната база за развитие и внедряване - те току-що бяха внесли някаква система Caley или нещо подобно. Това чудо работеше само в режим на автоматично трасиране, или поне това бяха усвоили. Получи се нещо, което нямаше шанс да проработи - някои сигнали обикаляха буквално два пъти платката. Втората редакция (окончателна) направиха мадамите в ИТКР. Ракал Редак на PC се появи чак когато на ПЦ-то се появи харддиск - IBM PC и първите Правец 16 бяха само с флопита. А прословутия нет лист на Правец 8М на ръка предполагам още го пазя от сантименталност.
|
| Чет Фев 25, 2021 10:04 pm |
|
 |
|
veryoldman
Ранг: Минаващ
|
За специален тул от Orcad към Cadstar не знам, а и няма нужда. Това нещо netlist %1.sch \cadstar\%1.cdi racalredac /s си работи без проблеми и в момента (2021 год.  ).
|
| Чет Фев 25, 2021 10:08 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Продължавай - седим със затаен дъх и четем, поне аз...
|
| Чет Фев 25, 2021 10:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не че е лош Кадстара, ама го изоставих преди доста години. Не се справя адекватно с дребните футпринти. Бях правил прототип с тогавашен GSM модем на Сименс - М20. По спомен растерът на пиновете на конектора му беше 0.5 мм. При Кадстара явно нативната мерна единица е имперската и метричните са били със закръгление. И на 80-пинов конектор, едвам запоих крайните пинове. За серийните платки се наложи да се залъгвахме - 7 пина на 0.5 мм. осмия на 0.49 мм. или нещо подобно. Списъка с предефинирани падове също е доволно скромен като за днешно време... И не много след завършване на проекта се разделихме с добро. 
|
| Чет Фев 25, 2021 10:22 pm |
|
 |
|
syscop
|
От orcad sdt няма проблем да експортнеш нетлист към редак. Към cadstar също.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Фев 25, 2021 10:22 pm |
|
|