Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Въпросчета за ултразвукови трансдюсери 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Въпросчета за ултразвукови трансдюсери
1. Какъв е трансдюсерът на HC-SR04. Цената на едно платче HC-SR04 е по-ниска от най-евтиният трансдюсер, който иначе намирам.
2. Какъв е импеданса на входа. Всички производители дават някакъв входен капацитет от порядъка на няколко нанофарада, но не дават "ходограф" на входния импеданс. Има ли вариант да смъкна честотата на резонанса, тоест на най-висока чувствителност. Ясно, че зависи от геометрията на кристала вътре, но той индуктивност ли го играе . Идеята ми е да добавя капацитет и да драйвя с по-ниска честота.
3. "Приемничетата" от рода на CUSP-R80-15-2500-TH имат ли някаква електроника вътре, дето да иска захранване (като електретните микрофончета). Мисля най-простата схема за синхронен детектор, затова питам.
4. Ако нямат електроника вътре, защо ги разделят на "предаватели" и "приемници"? Не би ли трябвало да са обратими?

Нед Фев 21, 2021 7:38 pm
Профил

Мнение Re: Въпросчета за ултразвукови трансдюсери
Резонансът на кристала е механичен, не електрически. т.е. с кондензатор няма да стане. Все едно на кварцов или керамичен резонатор да смъкнеш, честотата със кондензатор.
4. Вероятно приемниците са по фини, не могат да излъчват с голяма мощност, но пък са по-чувствителни.

Нед Фев 21, 2021 7:44 pm
Профил

Както и колегата е писал, резонанса е механичен, не е електрически, и къде точно е резонанса е еидн малко по-тънък момент, зависи много от качеството на трансдюцера. Аз съм използвал такива на Кобитон конкретно те тия : https://www.mouser.com/datasheet/2/209/ ... 382089.pdf
Има го и във вариант трaнсивър, модела е PТ : https://www.mouser.com/ProductDetail/Ko ... 52Bw%3D%3D
Предполагам основна разлика между приемник и предавател е в масата на пиезоелемента. За да излъчваш с по-голяма мощност може би трябва механично по-здрав елемент, който пък може би предполага по-ниска чувствителност, това е само догадка. За моя случай не ми вършеше работа тъй като остатъчното звънене е много дълго и застъпва ехото.
При малки дистанции проблем с остатъчното звънене винаги имаш, но ако си с отделен излъчвател го окъсяваш което го натоварва и звъненето спира доста по-бързо. А и когато е сaмо от страната на излъчвателя създава проблеми но са по-ленсо решими.
Не е невъзможно да минеш и само с един дори и за малки разстояния но тогава обработката започва да става по-сложна и си отива към DSP.
Аз го драйвах по възможно най-тъпия начин, с CMOS инвертори но мен не ми и беше нужно кой знае каква мощност на импулса тъй като ме интересуваха дистанции около метър.

Нед Фев 21, 2021 10:42 pm
Профил

Благодаря за отговорите.
И аз така предполагах, че няма да мога да манипулирам резонанса, ама си е друго някой да ти го каже.
По въпрос (3) - нямат електроника. Просто са изведени изводи от кристала.

При мен дистанцията е 10 см и смятам да го клатя от краката на ПИКче, послезвъненето едва ли ще ми бъде проблем, че ще меря доплерово отместване и съответно по-скоро преминаване на "права" вълна по конструкцията може малко да ми усложни работата (тоест аз да си я усложнявам в момента, че правя синхронен детектор за това нещо, а в случай, че "правата" вълна ми е с достатъчно ниво, може и обикновен смесител да ми свърши работа)

Вто Фев 23, 2021 2:23 pm
Профил

Ммм при такива малки дистанции проблемите са вече други, като цяло послезвъненето си е проблем ако си с един трансдюцер само, но ако имаш по-сложни цифрова обработка така или иначе се оправя лесно. Ти скорост ли отчиташ че мериш доплерово отместване ?

Вто Фев 23, 2021 5:46 pm
Профил

Да, ще се опитам да измеря скоростта на въздуха в една тръбичка. По принцип нямам проблем със сигналната обработка, но не знам дали на едно пикче ще му стигнат силите за всичко (pic16f18875).

Сря Фев 24, 2021 2:36 am
Профил

Е то силите зависят от това колко често искаш да мериш :) не съм срещал такъв сензор.

Сря Фев 24, 2021 3:39 am
Профил

Може да ти е полезно, и други са мерили вятър в тръба
https://td0g.ca/2020/03/23/simple-sonic-anemometer-diy/
А ква е идеята на заниманието.

Сря Фев 24, 2021 3:56 am
Профил
Аватар

за хоби(ефтино) може и да мериш нещо с пикльо и ефтини трансивъри.
ако искаш да е надежно и макс. прецизно, да става и за течности ... - аз бих ползвал TDC7200+TDC1000 или подобен с високочестотни трансдюсери (Mhz).
(погледни дизайн на "водомер" с TDC7200)

Сря Фев 24, 2021 5:33 am
Профил

pipilica написа:
Може да ти е полезно, и други са мерили вятър в тръба
https://td0g.ca/2020/03/23/simple-sonic-anemometer-diy/
А ква е идеята на заниманието.

Не бих заложил на прост TOF (time of flight), защото се притеснявам от "интерференции" с други вибрации- наоколо ще има не малко дринчащи железарии, а и не знам в какви условия ще работи. Вариант е с TOF, но на пакет импулси с някакво кодиране и корелационен анализ после, но за това 1k ram са теснички.

Сря Фев 24, 2021 8:25 pm
Профил

Мммм да 1к може да не стигнат, на 4 става, ама при мен буфера яде много, ти няма да семплираш толкова много. Пулс компресия и корелация, TOF полюс фазова разлика, имаше хубава публикация ама не ми излиза то беше преди 15 години като го правих това, сега намирам това https://www.researchgate.net/publicatio ... modulation

Чет Фев 25, 2021 5:48 am
Профил

dan написа:
Вариант е с TOF, но на пакет импулси с някакво кодиране и корелационен анализ после

Трябва да се внимава с кодирането, щото при работа около резонанса трансдюсерите са доста теснолентови. Правил съм флоуметър за течности, никакво кодиране, само 32 импулса или фронта бяха, не помня вече колко оставих последно, и пак имаше ядове, понеже на предаване бавно се разлюлява, първият импулс го няма никакъв и него го отписвах, от втори-трети нататък вече са с приемлива амплитуда. В края пък му спираш сигнала, но той продължава да звъни и да излъчва, което при мен не беше проблем, просто игнорирах излишното след края, но ако правиш кодировка, може да стане проблем.

Чет Фев 25, 2021 12:03 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
dan написа:
...
Не бих заложил на прост TOF (time of flight), защото се притеснявам от "интерференции" с други вибрации- наоколо ще има не малко дринчащи железарии, а и не знам в какви условия ще работи. Вариант е с TOF, но на пакет импулси с някакво кодиране и корелационен анализ после, но за това 1k ram са теснички.

не че искам да ти спирам устрема ;)
но малко е странно с трандюсер на 40кХз да се опитваш да направиш нещо смислено с корелационни ананлизи модулации на сигнала и прочие :!: по-скоро е несериозно
това се прави, във всеки видеозон от последните 30 години го има това, но е с 1МХз и нагоре.... даже бих казал повечето са от 2.5 до 5МХз.

Чет Фев 25, 2021 12:30 pm
Профил

По сметки се получава, че при идеални условия ще постигна 30Хц резолюция, което не е много, но не мога да намеря подходящи малки трансдюсерчета на по-високи честоти, които да не струват майка си и баща си (в диджито сякаш има най-голям избор)

Чет Фев 25, 2021 2:08 pm
Профил

Още един въпрос:
Механичните системи с един "основен" резонанс резонират ли на хармонични честоти? Примерно 40кХцов трансдюсер да резонира на 120кХц.

Чет Фев 25, 2021 10:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща