|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:30 am
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Новини от страната
Нормална простотия, за съжаление завършила със смърт. Като се сетя какво бяха натворили хубавците в таблото за електромерите, и пращат един пияница да оправи кабелите. Въпросния пияница гледаше служебния си мултицет като теле смартфон, развиваше и завиваше клемите на предпазителите с винтоверт, успя само два предпазителя да съсипе. Един път да свърже нулата и фазата заедно.И за около 3 часа, като последния половин час му казвах какво да прави успя да разплете три кабела и да им намери правилното място... Представям си го този същия как прекарва кабели. 
|
| Пон Фев 15, 2021 10:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Щото скраднатото се мери в мегавати/секунда, мегавати/час, мегавати/век и т.н. Ясно е, че журналята ако чуят примерно "киловолт" ще пишат "мегават" защото звучи по-внушително, ама много зачестиха, бе! Само преди дни, не помня къде, мереха в нанометри огромни разстояния или обратното. Ама да не е само това, поне да се "обаждат на приятел"!
|
| Пон Фев 15, 2021 10:47 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Лежи ти на тази кълка. Любимото ми е като напишат "220 волта ток". 
|
| Пон Фев 15, 2021 11:35 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
А какво да напишат? Волтаж 220 волта? 
|
| Вто Фев 16, 2021 12:44 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ако ви е интересно, а то е доста интересно, гледайте го. https://www.youtube.com/watch?v=rHzxN2bZSq4
|
| Вто Фев 16, 2021 3:49 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Вто Фев 16, 2021 7:37 am |
|
 |
|
satchy
Ранг: Минаващ
|
Такива ще са изпъленията вече, няма от къде да се пръкнат техници. Няма техникумите, не става от бакалаври да прайш техници. Трябва си ел.техникум както и механно за стругаро-фрезист и т.н.
|
| Вто Фев 16, 2021 9:55 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Я някой инженер да обясни какво означава "възниква крачно напрежение"? Снощи в новините един професор по електротехника пусна такъв термин. Аз понеже не съм нито професор, нито доктор, пък и инженер не съм и не съм го чувал този термин.
|
| Вто Фев 16, 2021 1:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Вто Фев 16, 2021 1:04 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ахааа - това може да стане при СН или ВН ама при НН ми е много интересно колко голямо може да е това напрежение.
В това мокрото време и 220 волта - всичко наоколо щеше да шупне и да се размърди. Да не би да има СН в тая шахта и някой да се прави на гугушка. Нещо не ми се връзват нещата. Някой да е ремонтирал муфа там и да си е оставил ръцете. Не е като да не съм виждал такова нещо - преди бая години ръчкаха нещо в една шахта пред нас на тротоара и след два три дена, към 23.00 - тихо на вънка ама се чуват едни гърмежи. Излизам да видя - гледам - нищо. По едно време видях как присветва в шахтата. И си гърми през няколко секунди. Обадих им се - те пък нали наште кол центъра им във Варна - та им обяснявам надълго и нашироко кво виждам и точен адрес че да могат да пратят хора. Хеле след още 20 минути го изключиха тоя кабел и дойдоха някви да видят кво става.
|
| Вто Фев 16, 2021 1:22 pm |
|
 |
|
syscop
|
Ако беше учил охрана на труда щеше да знаеш  Когато падне кабел на земята се образуват концетрични еквипотенциални окръжности. Ако стъпиш в две различни от тях се получава въпросното "крачково" напрежение.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Фев 16, 2021 1:26 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
За мен логичното обяснение е това, че първоначално момчето го е ударило заради крачковото напрежение, но това няма как да го убие, защото виригата се затваря през краката и е малко вероятно ток да мине през сърцето, освен ако това не е станало по кръвен път. В резултат на това, момчето е паднало на земята и тогава ток е протекъл и през ръцете, което е било фатално. Но е най-вероятно, когато е било стъпило върху офазения капак, да се е било хванало с ръка за близката преграда. Иначе е трудно да се обясни, как никой от стотиците други минувачи, не е усетил нищо.
|
| Вто Фев 16, 2021 1:42 pm |
|
 |
|
lcr
|
При разпръсната по земята сол и с мокри обувки, не е невъзможно да се случи.
|
| Вто Фев 16, 2021 1:47 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Точно - с толкова много сол и вода всичко наоколо щеше да кипи и на всеки ще му светне лампичката че нещата там не са съвсем наред.
|
| Вто Фев 16, 2021 1:50 pm |
|
 |
|
lcr
|
Би трябвало да проведат следствен експеримент за да се изключи фактора "предположения".
|
| Вто Фев 16, 2021 1:52 pm |
|
|