Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Метод или фирми за сваляне на точни размери по снимки? 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Мнение Метод или фирми за сваляне на точни размери по снимки?
Случая е често срещан - искаме да 3Д моделираме нещо, но разполагаме само със снимки.
Конкретния казус - хората в едно цехче на забравено от Бога островче в Индийския Океан са ударили без да искат контролния панел за управление на една от машините и са го натрошили ( само лицевата част с бутоните, електрониката отзад е здрава).
Производителя на машината отдавна е в историята и дори да го издирим и той ако ни замери с нещо наобратно, близко е до акъла че няма да са оригиналните CAD - файлове.
За щастие - в цеха има същата машина и хората могат да копират размерите от нейния здрав панел, но нямат нито уменията, нито желанието да работят с 'шублер, шублер и половина'...
, още по-малко с фото-граметрични софтуери и камери, слагане на отметки по ключови точки и т.н. , нито аз мога да се дигна до Индийски Океан за едни размери. С две думи -абсолютно банален казус - снимките които ми пращат на панела са все засукани под някакъв ъгъл и като почне по тях моделиране, се виждат големите отклонения които се получават в размерите (т.е. -панела може и да не пасне на оригиналното място).
Въпроса е - има ли някакъм по-по-най- фотограметричен софтуер изпитан да работи добре по множество обикновени снимки под различни ъгли или фирми които да се занимават специално с това-да свалят точни размери само по снимки, примерно- 'инж. Копирников и Ко' и т.н.

Съб Фев 13, 2021 4:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Метод или фирми за сваляне на точни размери по снимки?
не могат ли да залепят добра линия на панела, който искаш да изкопираш и да направят качествена снимка
другия вариант до се домогнат до 3Д ръчен скенер, има такива дори под наем

Съб Фев 13, 2021 4:39 pm
Профил
Аватар

Нарязват 1, 2, 3 или колкото броя са необходими евтини рулетки за измерване, и както каза и Митко ги залепват на важни места по панела. След това снимат.
Ако "мерките" закриват важни контролни органи, да кажем бутони, преместват парчетата рулетка и правят друга снимка.
Това би трябвало да даде прилична точност от порядъка на 1 мм.

Съб Фев 13, 2021 4:47 pm
Профил

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
То ако даде 1 мм отклонение , ще е пИрфектно. Сегашните снимки (две снимки под различен ъгъл на едно и също нещо) дават 5-6 мм и повече и няма да се мине с обикновено опиляване.

Съб Фев 13, 2021 4:55 pm
Профил

на остров в индийския океан... едва ли. аз не съм виждал нищо работещо. Имам подобен Amped, който върши и това но точноста е ниска, целта е да се мерят обекти като хора, коли, разстояние по снимки от видеокамери. Все си мисля че с новите телефони които имат и лидар това трябва да е по-лесно но не съм намирал такива апове.
иначе сметката е горе долу ясна, определяш равнините, това обикновенно става като използваш ръбове или други прави и добре видими части от обектите, след това въвеждаш референтни размери в поне две измерения, и почваш да мериш.
за тоя случай не може ли нещо комбинирано, примерно да наложат хартия отгоре и да очертаят панела, още по добре ако маркират винтове, бутони или други вдлъбнати/изпъкнали елементи, и отделно да ти пратят няколко фронтални снимки като лепнат по една линийка по Х и У, това в комбинация с хартията би трябвало да даде задоволителен резултат.

Съб Фев 13, 2021 4:56 pm
Профил

п.с. има един друг метод tick sticking, трудно се обяснява, те тук намерих видео https://youtu.be/Cd2LY857oTY
значи може да им изпратиш формата на стика да разпечатат и изрежат, или пък да и, го изрежеш ти...е иска се малко работа, но така могат да ти свалят всички важни координати.

Съб Фев 13, 2021 5:05 pm
Профил

Да, и това ще се пробва с лепнати линийки и хартия, ако трябва и нова кутия ще се направи която да пасва на панела, но мене ме интересува по-общо и за други такива случаи.
Явно няма готово софтуерно решение, а това ми е поне трети-четвърти подобен случай- да ми се налага моделиране само по снимки и два-три референтни размера.

П.С. - Това с пръчката от видеото се оказа интересен метод, ще го пробвам в/у нещо.

Съб Фев 13, 2021 5:06 pm
Профил

Те както се казва следствен експеримент :)
На по-добра снимка от това едва ли може да се надяваш. Реалните размери са както следва :
h1 - 30, h2-6.8, h3-180, h4-95; v1-30,v2-150, v3-55

Грешката по вертикала е по-голяма, там наклона е бил по-голям, личи си и по референтната линия. При 3Д измерване на такъв тип снимки грешката е много по-голяма, очевидно поради липсващата дълбочина от там референцията е сравнително малка и грешката пиксел/мм е доста голяма.
Ако си поиграе човек може да си свали размерите и без специализиран софт, приемрно като я вкараш в корела или пък я сложиш в някой кад и чертаеш отгоре и.

Прикачени файлове:
v3.jpg
v3.jpg [ 498.71 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
v2.jpg
v2.jpg [ 468.33 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
v1.jpg
v1.jpg [ 467.17 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
h4.jpg
h4.jpg [ 452.44 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
h3.jpg
h3.jpg [ 452.43 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
h2.jpg
h2.jpg [ 469.81 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
h1.jpg
h1.jpg [ 470.7 KiB | Прегледано 1938 пъти ]
Съб Фев 13, 2021 6:59 pm
Профил

p.s.2 сега обаче опитах google measure, и дава сравнително точни резултати

Прикачени файлове:
IMG_20210213_111025.jpg
IMG_20210213_111025.jpg [ 151.23 KiB | Прегледано 1936 пъти ]
Съб Фев 13, 2021 7:12 pm
Профил
Аватар

Не знам дали ще е от полза, но в тубата има клипче за руска кибер-ферма която накрая се оказва на Марс. Пичът е издал камара уроци как е направено.

Съб Фев 13, 2021 8:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]