Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Подходящ език за начинаещи 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Така, че идеята почни на С и забрави Асемблера според мен не е добра.

Идеята всъщност е:
Винаги излагай идеите и концепциите си чрез език от по-високо ниво и само когато е абсолютно необходимо пиши на асемблер. И когато писането на асемблер не ти се размине - на всеки ред коментари.
Никой не може да отрече задължителното познаване на асемблера и апаратната част при програмирането за МК.
А с кое да се започне? Аз мисля че никога човек не започва без предварителна подготовка. Която понякога трае няколко десетки години. Тоест достатъчно време човек да разбере за себе си, как и какво да учи.

Вто Юли 11, 2006 2:37 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
С каквото и да се започне няма особенно значение. Ако човекът твърдо е решил да се занимава с програмиране, било то за PC или за MCU може да започне и със С, Паскал, Бейсик или асемблер. Важното е да не се отказва като срещне някакво трудност при разбирането на даденият език за програмиране. Все пак може да си зададе въпроса в този или в други форуми, а може да се поразрови в разни книги и интернет. По старите да кажат как е било когато са започнали да учат програмирането. Дали е имало толкова информация както сега и дали е имало кой да им помага, когато нещо не разбират. И според мен не е проблем да научи първо програмирането на по-високо ниво и след това да разучи самият хардуер и програмирането на асемблер.

Вто Юли 11, 2006 2:54 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
E сега баче Кольо кат дойде да ви разхвърля....

Сря Юли 12, 2006 5:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Момчета млади! Правите ли разлика между писане на програми и програмиране? Първото е за Visual G за PC, второто е висш пилотаж. Не може да стане програмист от човек, който приема за напълно нормално един boolean да е с размер 4 байта, който за "Hello world!" иска 1.7 GHz процесор и 512 MB памет, да има предварително дефинирани класове "Hello", "world" и метод "крещи!"
Задължително се започва със закона на Ом, после с основите на двоичната аритметика, представяне на числата и т.н. Без яка математическа поддръжка също няма да мине. И ако не си писал на Асемблер ( с голяма буква !!! ), как ще прецениш, кое се изпълнява по-бързо и кое заема по-малко ресурси. А за embedded това е един от ключовите критерии, по които се оценява работата.
И най-важното: човечлето трябва да се научи ВСИЧКО от реалния свят да може да представи с нули и единици - тогава ще стане програмист.

Сря Юли 12, 2006 5:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз бих добавил към батето и да се научи след нулите и единиците, че единиците не са идеални правоъгълници 8) . Т.е. - един ембедед програмист е повече електронен инженер, отколкото РС програмист - или поне трябва така да бъде според мен де. И трябва да е изучил една камара науки, дето РС програмистите не ги интерисуват тия неща.

Сря Юли 12, 2006 6:07 pm
Профил

Мнение 
Абе и аз това с еопитвам да обесня ама на ...... затова казвам, РС програмисти които тръгват да пишат за ембедед много рядко имат някакъв успех, още повече когато се хванат да решават опредлени проблеми. Без да искам да обидя някой РС програмист, но те си живеят в съвсем изкуствен свят далеч от реалноста в която с еползват ембедед системите, при тях няма шумове, няма конкуренция на сигналите, всичко става мигновенно но такива неща няма. Примеро не знам как един програмист който грам понятие си няма от физика и електроника, ще направи софтуер за някакъв малко по сложен процес, дори един ПВМ не биха могли да реализират, най малкото защото не са им ясни процесите които ще протекът, ами ако товара е индуктивен ......Предатор е много прав, ембедед инжинерите трябва да са точно хардуеристи, и в много случаи дори не е достатъчно това че са добри електрони инжинери, много често трябва да имат опит в контрол на процеси, т.е. да са запознати с един куп процеси и особенности, и това не е нещо което е учи за ден два. В момента не знам как се учат начинаещите, когато аз почнах да се уча всичко ставаше само с аналогиви схеми и чат пат логика, бях много далеч от контролери и процесори, мисля че това не е било изобщо изгубено време. Според мен е невъзможно човек който идея си е нямал от тези неща, да седне и да напише нещо за изделие което да рбаоти, освен ако изделието не е мигач за велосипед. Сега като се замисля, помня първия проект който правих с PIC, беше едно централно заключване за кола, та дотогава имах опит само с програмиране за Правец 8, бейски и паскал. Опитвах с бейсик, опитвах, опитвах .... гледах какво вади бейскика и научих асемблера, правих го сигурно 2 седмици.... с логики го направих за 2 часа .... може би аз бавно схващам, но това беше при условие че години съм разрабтвал аналогова и цифрова електроника. Не знам как някой който нищо не разбира мисли че ще седне и за една седмица ще направи нещо па било то и просто.

Сря Юли 12, 2006 8:25 pm
Профил

Мнение 
За мен си е ясно - започва се от асемблер за конкретния контролер. (Все-пак си е нещо - ние си работехме директно в машинен код). Не познаваш ли архитектурата на проца - няма как да сковеш програма. След това си минаваш на по-високото ниво (С -задължително + друго според модата). Но трябва пак да си мислиш на асемблер.
За ПС-то няма нищо общо като сравнение. Там ако започнеш на асемблер - там ще си останеш - необятно е.
Аз съм от старото поколение - може и да греша.

Сря Юли 12, 2006 8:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не мисля че грешиш ....

Сря Юли 12, 2006 9:00 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
аз също

Сря Юли 12, 2006 9:31 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да около това всички ще се обединят:

Пишеш на език от високо ниво мислиш на асемблер.

Разделянето започва когато се обсъждат пътищата за постигане.
Пътищата са много сигурно всякак става.
Защото сме различни.
Това което подходящо за един е неудачно за друг.

Сря Юли 12, 2006 10:33 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Пишеш на език от високо ниво мислиш на асемблер.

Удари десятката!

Чет Юли 13, 2006 7:38 am
Профил ICQ

Мнение 
Да, но за целта трябва да се познава асемблера на контролера, въпреки че тази сентенция може да се допълни, ама ....освен че мисли на асемблер, трябва да мислиш и ... незнам как да го кажа ...... много често част от алгритъма се изплнява като се ползват разни трикове с наличния хардуер, това е една мнго съществена разлика м-у писането за контролер и за РС.

Чет Юли 13, 2006 8:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Повечето от участниците тук във форума са били свидетели на развитието на електрониката(микроконтролерите) през последните две-три деситилетия. Така че за нас навлизането в материята е станало постепенно въпреки скоростното развитие в тази област.
Тъй като темата е "...за начинаещите" за тях сега нещата стоят коренно различно.

Всеки тука дава някакви съвети от своята позиция.
Но истината е че ако става въпрос за "подходящ език за начинаещи" това не е нито Асемблер, нито С, нито Бейсик, нито Паскал нито кой да е друг от езиците за програмиране ами просто "plain English".

Литературата на Български е оскъдна. Но най-големият проблем е терминологията.
Никой вече не си прави труда да търси близки и подходящи български думи. На един начинаещ първо трябва основните термини да му говорят само с имената си а после да говорим за цялата камара останали науки.
За тези за които нито английския е проблем нито пък са начинаещи не им пука. Но времената се променят идват нови поколения. И ето ти фенове като IGBT които без да разбират значението на основни термини правят свободни компилации(или по скоро каламбури) по темите във форума.

Колко от нас се канят да стават даскали???
Дали вместо да нищим темата как било най-удобно, най-лесно, най-подходящо ... да започне един начинаещ не е по добре да положим малко усилия за изчистването на терминологията.
Има неща които ние тук във форума също можем да направим. Защото форуми като този донякъде заместват липсата на литература и публикации на български в областта.

Ето моите две стотинки: "implement" -> имплементвам -> осъществявам;
Смешно нали? Ама след време на нашите деца ще се смеят като питат : "Were is "any" button?"

Чет Юли 13, 2006 11:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Без да искам да обидя някой РС програмист, но те си живеят в съвсем изкуствен свят далеч от реалноста

Хехе, баси странното, точно същото си мислех за хардуеристите. :lol: Изобщо, в психологически план, всички професионални браншове в БГ се стремят към някаква капсулованост и изолираност от останалите, т.е. към сектантство. :D Но това е друга дълга тема, на която мястото й не е тук.
Мен едно ми е чудно - нали току-що си излязъл от фирма, в която ембедед софтуера се пише от PC програмисти? :) Щото нали се сещаш, че там няма BCB и компоненти за прожектиране на видео, т.е. пътят на хардуеристите до тоя вид софтуер е напълно отрязан. Може би ще възразиш, че това не ембедед програмиране. В този случай автоматично възниква въпроса - кое точно Е? Игровите конзоли, PocketPC-тата, iPod и т.н. ембедед ли са? Ако са, в състояние ли си да напишеш Mortal Combat от нулата, без ОС и без никакъв framework?
Още веднъж ти казвам - откажи се от идеята, че ембедед програмирането е само PWM и таймери (да не говорим, че всяко съвремено уважаващо себе си MCU си има хардуерен PWM и, в общи линии, няма кво да му се реализира). Това, което искам още веднъж да подчертая е, че няма особена разлика дали пишеш за CPU или MCU, принципите навсякъде са едни и същи, може би с леки нюанси, породени от разликите в самата философия и архитектура на платформите. Нали не си мислиш, че PC програмистите ползват BCB и разни готови компоненти за плейване на видео? Щото от моя гледна точка, те не са програмисти, ами просто юзери.

Чет Юли 13, 2006 12:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Момчета млади! Правите ли разлика между писане на програми и програмиране? Първото е за Visual G за PC, второто е висш пилотаж. Не може да стане програмист от човек, който приема за напълно нормално един boolean да е с размер 4 байта, който за "Hello world!" иска 1.7 GHz процесор и 512 MB памет, да има предварително дефинирани класове "Hello", "world" и метод "крещи!"

Ми повечето велики хардуеристи, включая тебе, са точно на тоя принцип. Ползва се или BCB или Делфи или VB или подобни дрисни. Нещо се получава противоречие - хем сме против принципа "1.7 GHz процесор и 512 MB памет" за "Hello, world", хем го ползваме активно. :lol:

Чет Юли 13, 2006 12:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща