Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Пак - сложи хелиоса на бленда 4, 5.6 или 8. и после опитай да фокусираш. Няма друго. Докрай отворен е мазньоч и моя, на 4 все едно е друг обектив.

...всъщност има и друго - някои хелиоси (моя включително) е със "скачаща" бленда и отзад имат лостче, което се натиска за да се затвори блендата, иначе е докрай отворена. В тоя случай трябва да изпълниш тая процедура:
https://www.youtube.com/watch?v=-BxLnveJ2yU

ПП: За пикселите - предвид цената може и да влагат сензори, дето са брак от някъде. Или чипа, дето обработва изображението, да не поддържа обучение за умрели пиксели. Със сигурност е едно от двете.

Умрял пиксел върху сензор не е чудо невиждано. Затова е и въпросното обучение на чипа да игнорира тия пиксели. Ама не всички го поддържат.

В случая проблема е никакъв - не пречи по никакъв начин на работата, а цената е перфектна, тъй че няма нищо за чудене.

Сря Фев 10, 2021 10:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Вий "Смяна 8" не сте ли имали, бре?! :) Специално заради вас ходих да изкопая моята: блендата е от 4 до 16, дори при този ситен обектив вършеше много добра работа - чак западняците я бяха харесали щото "щракаш без много да мислиш".
За съжаление ми остана една-единствена, даже може и филм да има вътре, иначе отдавна щях да я пробвам за микроскоп.

Сря Фев 10, 2021 11:10 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Вий "Смяна 8" не сте ли имали, бре?! :) Специално заради вас ходих да изкопая моята: блендата е от 4 до 16, дори при този ситен обектив вършеше много добра работа - чак западняците я бяха харесали щото "щракаш без много да мислиш".
За съжаление ми остана една-единствена, даже може и филм да има вътре, иначе отдавна щях да я пробвам за микроскоп.

Имах Beirette с електронен затвор. Имаше само бленда, фокус и избор за чувствителност на филма - скоростта си я избираше сам. :)"изгладувах" си го тогава - точих лиги покрай местния фото магазин доста време. :) 77 лева струваше, срещу 15лв за смената. Има много да ги помня тия 77 лева. :)

Не знам какво на смяната може да свърши работа в случая, а съм и силно скептичен откъм качество на оптиката - 40мм F4 е и тъмничко., та не може да се разчита твърде на затваряне на блендата за повече рязкост, доколкото изобщо може да се говори за такава.

Ей го моя:
https://camerapedia.fandom.com/wiki/Bei ... Electronic

Сря Фев 10, 2021 11:34 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
.... Имах Beirette с електронен затвор.... 77 лева струваше....

Връзкар такъв!!! Аз за моя Зенит TTL дадох поне тройно, а оптичният индикатор за фокус не изтрая и 6 месеца - по добре да го нямаше! За най-добро любителско имахме няк'в ФЕД отпреди ВСВ (по-нов от Илядо и Балканската война).

Последна промяна bongo_x2 на Сря Фев 10, 2021 11:56 pm, променена общо 1 път

Сря Фев 10, 2021 11:49 pm
Профил

В същия квартален магазин имаше Zenit и Practica по него време. Ама ми бяха абсолютно невъзможни като цена - нещо като 5-ти клас ще да съм бил. И само подсмърчах като си купувах филми/хартия/химикали.

ПП: Сега като се замисля, не помня кое между апарата и увеличителя беше 55 и кое 77 лева. :) Бях превзел банята по едно време - с часове висях на тъмно.

Сря Фев 10, 2021 11:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Историята на моя "Зенит" беше епична: от години рИвях за нещо повече от "Смена", поне "ФЕД", ама него вече го нямаше по магазините. За нещо западно - в Корекома с долари.
Упорито събирах пари "от закуски" - мижава работа.
Едно лято на село (около осми клас) успях да убедя агронома-роднина да ме пусне на добре платена работа. След стотици уговорки колко е опасно той ме прати да редя бали слама: дъълга и височка "постройка" като склад да речем. Възрастните веднага почнаха да мрънкат, че това дете ще падне да се утрепе, пък и работа няма да свърши. Те шъ кажат: аз млад и пъргав като маймуна, с чудесно равновесие (не надигам шишенце) и дори случайно да се плъзна няма как да се повредя. Как се хвърлят бали точно на мястото им, използвайки всичката инерция на подаването, се научих за 2-3 дни. После ме пратиха на високото където никой не искаше - затова беше скъпо платено.
Накрая ми дадоха половината от парите - всички (тяхната м...) се изказали, че "хлапето" вършило половин работа, а всички бали от метър-два нагоре ги нареждах аз.
Вече бях събрал пари за "Зенит" и изнудих роднините да помогнат за TTL. Там ми е бил грехът, щото след няколко месеца скачащото огледалце се размести и загубих точността на оптичния маркер за фокус.

А увеличителят е друга бира: к'в зор беше да ми го донесат от СССР... Пък беше скапан колкото си иска.
За лаборатория окупирах стайчето до общия балкон, имаше мивка! Джамът на вратата още е боядисан в черно и с надпис "Внимание! Радиоактивност!" :lol:

Чет Фев 11, 2021 1:06 am
Профил

Е какво общо има скачащото огледалце с TTL-а? TTL-а не е ли светломер само?

Чет Фев 11, 2021 1:54 am
Профил ICQ
Аватар

Всичко минава през него: светломер, визьор и оптиката за индикация на фокуса- вече не помня кое как се казваше.

Чет Фев 11, 2021 10:54 am
Профил

bongo_x2 написа:
Всичко минава през него: светломер, визьор и оптиката за индикация на фокуса- вече не помня кое как се казваше.

Това ясно, ама какво толкова се тюхкаш че бил TTL се питам. Огледалото на TTL-ките по-лесно се размества, или просто те е яд че си дал торба пари?

Чет Фев 11, 2021 12:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз имах пари за най-простия Зенит, който не помня дали изобщо имаше огледалце, пък и да имаше разместването му щеше да е незабележимо.
Но си купих по-по-най, т.е. TTL, и след известно говорене на "сръбски" пак минах на Смена-8, щото и меракът ми мина, и за казармата дойде време...
Не, че спрях да ползвам Зенита, но качеството - на късмет. Накрая го разглобих, почти открих как да го коригирам, но животът ме завъртя и като му дойде пак времето се оказа, че не помня кой чарк откъде е, имаше и загубени. Обектива го подарих...

Пет Фев 12, 2021 12:47 am
Профил

sparkybg написа:
Пак - сложи хелиоса на бленда 4, 5.6 или 8. и после опитай да фокусираш. Няма друго. Докрай отворен е мазньоч и моя, на 4 все едно е друг обектив.

...всъщност има и друго - някои хелиоси (моя включително) е със "скачаща" бленда и отзад имат лостче, което се натиска за да се затвори блендата, иначе е докрай отворена. В тоя случай трябва да изпълниш тая процедура:
https://www.youtube.com/watch?v=-BxLnveJ2yU

Потвърждавам, че с диафрагма над 5.6 (което не знам точно как се определя, защото моя обектив има двйно повече стъпки на ножовете, та затова избрах позиция след седмата) работи отлично. Използвах макропръстен с височина 13мм. Преди това правих опити с по-малък пръстен от 7мм и никаква бленда, и не успявах нещо да докарам резултат. Сега е видим и мисля, че е по-добър от този с китайския обектив. Но пак да си кажа, на дневна светлина получавам най-добри резултати, тоест, без никаква лапма. Разстояние от сензора до платката 50см. Ето малко "некачествени" снимки от телефона с Helios 44M-6 и моя платка:
Прикачени файлове:
20210212_160251.jpg
20210212_160251.jpg [ 2.69 MiB | Прегледано 2540 пъти ]

Прикачени файлове:
20210212_160509.jpg
20210212_160509.jpg [ 2.74 MiB | Прегледано 2540 пъти ]

Изглед на четвъртата ми версия на микроскопа. Тя е с "евтината" камера на Eakins и обектив Хелиос 44М-6:
Прикачени файлове:
20210212_160900.jpg
20210212_160900.jpg [ 1.28 MiB | Прегледано 2540 пъти ]

Прикачени файлове:
20210212_161026.jpg
20210212_161026.jpg [ 1.3 MiB | Прегледано 2540 пъти ]

Получих и чисто нов Хелиос 44М-7, още стои неразопакован в оригиналната си кутийка. И него трябва да модифицирам съгласно видеото от Спарки. И наистина много ми помогна това видео. Убеден съм, че има хора, които биха направили тази тръбичка на 3Д принтер. Но затова и винаги има умни хора, които ни показват верния път. Работи безотказно. Преди не можех да постигна сериозно затваряне на диафрагмата и затова не успявах да фокусирам с Хелиос. А си мислех, че затварям блендата докрай, защото така сочеше позицията на обектива.
Сега ще е хубаво да може и снимка да правя с тази камерка, защото с Лапсуна нещо глътнахме всички бастуна. Спарки, ти към какво решение си се ориентирал?

Пет Фев 12, 2021 7:08 pm
Профил
Аватар

sparkybg написа:
bongo_x2 написа:
А бе наистина е ползвано няк'во "умно" шарпване за фотографски цели, но за технически не върви - само те баламосва, поне да не беше "умно".

Нищо твърде умно няма - 10-ина алгоритъма (поне по-известниоте) са за превръщането на RAW от сензор в истинско изображение. Просто хубавите са тежки и не стават за реално време. Не и върху хардуер за 3 цифрена сума. Леките пък правят моарета и прочие артефакти в доста по-голямо количество. Хубавите следят контури и прочие и правят интерполацията от Bayer мозайката много по-близка до реалността. Тя е дълга и широка, ама нищо по-добро от Bayer моазйка върху сензора още не е измизлено. Foveon сензорите отстъпват сериозно на останалите в много неща и особено в чуствителност, а и техния алготиръм за обработка на RAW е още по-тежък.

Последваща обработка с фотошоп и подобни със сигурност няма.

Спарки си е снимал монитора, щото евтината камера няма функция да записва картинки на карта. Скоро и това ще мога, ама за момента не мога.

Едно време имаше 3CCD камери. Възможно е и сега да има, въпреки че подравняването вероятно ще е кошмар.

Пет Фев 12, 2021 7:25 pm
Профил

Към никакво. Още чакам да пробвам насипнатга камера и после ще мисля.

Пет Фев 12, 2021 7:33 pm
Профил ICQ

velio написа:
Едно време имаше 3CCD камери. Възможно е и сега да има, въпреки че подравняването вероятно ще е кошмар.

Вече няма смисъл от такова, при квантова ефективност от 80 и повече процента на някои сензори. Последната надежда беше Foveon като концепция, ама нещо се разсъхна - не успяха да и преодолеят недостатъците и фе-факто сензорите с Bayer филтри нямат конкуренция, въпреки изначално кривата концепция.

Последна промяна sparkybg на Пет Фев 12, 2021 7:47 pm, променена общо 1 път

Пет Фев 12, 2021 7:38 pm
Профил ICQ

Ясно, висш пилотаж... Аз ще пробвам с някакви леки примери и прости камерки да задълбая в темата с програмирането на подобни играчки.
Още веднъж благодаря за съвета с блендата! Как реши всичко отведнъж, а си мислех, че нещо не е наред в отстъпа откъм сензора. Жив и здрав!

Пет Фев 12, 2021 7:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 32  Следваща