Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
sparkybg написа:
d_jelev написа:
Но голямата ми мъка е защо не мога да накарам Хелиос да фокусира така, както е на снимките от спарки.

Казах ти - трябва да го мръднеш напред с макро пръстен. Около 10мм такъв ще ти е достатъчен. Ако беше снимал и как го закачаш към камерата, щях да мога да кажа и повече.

Направих го, бе човек! Фокусира! Ама не е толкова остро, изчистено както твоите снимки, публикувани тук по-рано. И най-фокусираното ми стои размазано, поне за мен е. Но това със смотаната камера. Ще го пробвам и с тази тези дни. Изумен съм как е възможно наполовина по-евтина камера да е толкова по-добра. То май не мога да кажа за другага, че е добра.
Ще го помъча, ако се озоря, ще те тормоза на ЛС, да не спамиме тук.
Но беше прав за камерката. Работи чудно. И даже и светлина не и трябва, с едно газениче показва всичко до най-малки детайли (с китайското варио).

Сря Фев 10, 2021 12:20 am
Профил

sparkybg написа:
Още нямам обяснение за цената на въпросната евтина камера, при положение че е с доста харен сензор. Твоята има ли пиксели извън норма?

За момента никакви, а уж изучавах екрана дълго време, тъй като спомена, че имаш наблюдения. Утре ще пробвам разни тестове с по-голяма динамика. Но всичко изглежда много чисто. Явно е на късмет, освен и добрата работа на сензора. Тази камера е сравнително нова, доколкото намирам като първи резултати за нея 2019.
П.П. Забравих да пиша, че разстоянието до платката и с двете камери е 38см.

Сря Фев 10, 2021 12:30 am
Профил

Това е с архаичен Zeiss 135мм на бленда 8. Аберации липсват. Кондензатотире са 0603, корпуса е TQFP64.
С модерен обектив ще е още по-добре, ама гроздето силно накиселява - евентуално за около 300лв може да се купи що-годе читав Canon EF на 100mm от Япония, само дето после трябват занимавки за подкарването на електронната му бленда. Но пък ще има и електронен фокус. Не мога да се скърша обаче да дам толкова пари за стъкло, без да съм го пробвал.

Прикачени файлове:
IMG_20210209_232352.jpg
IMG_20210209_232352.jpg [ 636.06 KiB | Прегледано 2763 пъти ]

Петната върху белия печат са заради съвпадението на решетката на монитора с тая на сензора на телефона. В действителност ги няма.

Сря Фев 10, 2021 12:40 am
Профил ICQ

d_jelev написа:
Направих го, бе човек! Фокусира! Ама не е толкова остро, изчистено както твоите снимки, публикувани тук по-рано.

Затвори го на бленда 5.6 или 8. Отворен докрай е мезньоч. Смотаната камера изобщо не а коментирам.

d_jelev написа:
Забравих да пиша, че разстоянието до платката и с двете камери е 38см.

38см от обекта до кое? До сензора, до корпуса, до предната част на обектива? От тия трите значение има само разстоянието до сензора.

А пискелите при мен си ги имаше още с първото пускане. Виждат се на тъмно - като запуша обектива с ръка та да няма никаква светлина до него.

Сря Фев 10, 2021 12:44 am
Профил ICQ

sparkybg написа:
d_jelev написа:
Направих го, бе човек! Фокусира! Ама не е толкова остро, изчистено както твоите снимки, публикувани тук по-рано.

Затвори го на бленда 5.6 или 8. Отворен докрай е мезньоч. Смотаната камера изобщо не а коментирам.

d_jelev написа:
Забравих да пиша, че разстоянието до платката и с двете камери е 38см.

38см от обекта до кое? До сензора, до корпуса, до предната част на обектива? От тия трите значение има само разстоянието до сензора.

А пискелите при мен си ги имаше още с първото пускане. Виждат се на тъмно - като запуша обектива с ръка та да няма никаква светлина до него.

Много благодаря, утре ще пробвам всичко, за което ме светна! 38см е от ръба на платката до лещата. Но става дума за китайския обектив. При Хелиос имам разстояние от леща (не от края на обектива) до електронен компонент между 42 и 43см. Ще сметна колко е до сензора, че така на сляпо д опитвам не ми носи удовлетворение, нещо да работи или не и да не разбирам защо.
Благодаря отново!

Сря Фев 10, 2021 1:20 am
Профил

sparkybg написа:
Това е с архаичен Zeiss 135мм на бленда 8. Аберации липсват. Кондензатотире са 0603, корпуса е TQFP64.
С модерен обектив ще е още по-добре, ама гроздето силно накиселява - евентуално за около 300лв може да се купи що-годе читав Canon EF на 100mm от Япония, само дето после трябват занимавки за подкарването на електронната му бленда. Но пък ще има и електронен фокус. Не мога да се скърша обаче да дам толкова пари за стъкло, без да съм го пробвал.

Петната върху белия печат са заради съвпадението на решетката на монитора с тая на сензора на телефона. В действителност ги няма.

Това е брутално! Виждам зрънцата на ситопечата. Ако успея с Хелиос да докарам добра острота, ще те черпя нещо!
Благодаря и за обяснението за решетката. Случвало ли ти се е и преди да имаш този оптичен ефект? Мисля, че преди години четох по темата, ама не мога да се сетя къде съм го дянал файла.

Сря Фев 10, 2021 1:30 am
Профил

Ефекта се казва "моаре" и не е нищо апокрифно. Хубавите професионални сензори имат нарочен филтър за леко омекотяване на изображението, с цел избягването му. Другото са по-добри алгоритми за демозайкване и филтрирамне на самото изображение след прочитането му от сензора, ама там вече отиваме на МНОГО сериозни кинти.

Ето какво се случва с професионален апарат, предполагам профеционално осветление, и модерен обектив за 1500 кинта:
Изображение

Забележи че снимката е и под наклон.

Но човека се занимава много сериозно с фотография от доста години вече.

Сря Фев 10, 2021 2:01 am
Профил ICQ

Очевидно ефектите, които аз съм получавал са производни на този moire effect. При мен се виждат като дъгоцветни паралели, които избягвам с промяна на осветлението или дължината до монитора. Не, че правя много снимки с телефон към монитор, едва ли това е смисъла на фотографията. Но точки като твоите никога съм нямал, а телефона ми е със същата резолюция като мониторите.
Още нещо понаучих днес, не е загубен ден!
:roll:
"Професионалната" снимка тушира ефекта, но все още се забелязва.

Сря Фев 10, 2021 2:12 am
Профил

Тушира кой точно ефект? Това е снимка от фотоапарат, през собствения му обектив. На платката няма нищо, което да направи моаре, съответно и такова няма.

Поразителното в случая е разделителната способност. Това е кроп 1:1 от централната част на сензора - разбирай един пиксел на картинката е равен на един пиксел на сензора. Вероятно е снимано в RAW и после е обработвано с възможно най-добрия алгоритъм - доколкото знам човека освен в RAW, в друго не снима.

При кроп 1:1 винаги има малко замазване, защото един пиксел на сензора не съдържа информация за един пиксел на екрана - информацията се "сглобява" при обработката. Разбирай, за наистина пълноценно HD изображение трябва нещо като 4 мегапиксела сензор, а не 2 мегапиксела, колкото виждаш на екрана. Тоест реалната разделителна способност на евтината камера е нещо като 720P, a ne 1080P.

Сря Фев 10, 2021 2:29 am
Профил ICQ

Объркал съм се, помислих текстурата на ламината за този мозаичен ефект (там, където няма мед). Очевидно снимката е наистина с убийствено качество.

Сря Фев 10, 2021 7:09 pm
Профил
Аватар

А бе наистина е ползвано няк'во "умно" шарпване за фотографски цели, но за технически не върви - само те баламосва, поне да не беше "умно".
PS А за на Спарки к'во да кажа - той си е снимал монитора...

Сря Фев 10, 2021 7:50 pm
Профил

bongo_x2 написа:
А бе наистина е ползвано няк'во "умно" шарпване за фотографски цели, но за технически не върви - само те баламосва, поне да не беше "умно".

Нищо твърде умно няма - 10-ина алгоритъма (поне по-известниоте) са за превръщането на RAW от сензор в истинско изображение. Просто хубавите са тежки и не стават за реално време. Не и върху хардуер за 3 цифрена сума. Леките пък правят моарета и прочие артефакти в доста по-голямо количество. Хубавите следят контури и прочие и правят интерполацията от Bayer мозайката много по-близка до реалността. Тя е дълга и широка, ама нищо по-добро от Bayer моазйка върху сензора още не е измизлено. Foveon сензорите отстъпват сериозно на останалите в много неща и особено в чуствителност, а и техния алготиръм за обработка на RAW е още по-тежък.

Последваща обработка с фотошоп и подобни със сигурност няма.

Спарки си е снимал монитора, щото евтината камера няма функция да записва картинки на карта. Скоро и това ще мога, ама за момента не мога.

Сря Фев 10, 2021 7:58 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
....... евтината камера няма функция да записва картинки на карта.

А ако прекараш през някое китайче с възможност за запис?
Заради идеята де, най-много да ти вкара лаг или да ти сговни картинката.
Упс, аз обаче не се сещам за точно такова китайче...

Edit Като съм почнал да ги ръся: в Олимекс продават кит с 2М камера и платчица която лъчи по WiFi - почти 20лв, има възможност за снимки на карта. То е ясно, че камерката няма да е супер и ще има безбожен лаг, но на този принцип не може ли да се скалъпи нещо по HDMI за 50-60лв?
https://www.olimex.com/Products/IoT/ESP32/ESP32-CAM/

Сря Фев 10, 2021 8:05 pm
Профил

Има HDMI кепчъри за такива пари. Хубавите обаче отиват на 400-500 кинта. По-скоро бих дал тия кинти за камера, дето си го има вградено.

Сря Фев 10, 2021 8:41 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Твоята има ли пиксели извън норма?

Сега проверих с "тъмен" тест. Имам само един, който белее при затъмнение и чернее при слаба светлина и никакъв обект, да речем бял лист хартия за обект. Обаче го "няма" при т.н. нормална работа, затова и не съм го видял снощи. Слагам платката, нормално осветяване над 200 лукса и нагоре и дефекта го няма. Другите около него са зелени, и той зелен, другите обхвашат корпус на жълт тантал, и той е жълт.
Предполагам, че такива толеранси са допустими, щом продават камерките без оплаквания. На скъпосмотания Лапсун нямам такива "дефекти", но ти спомена, че са се оляли с шумоподтискане, та може и заради това да не виждам.
Аз май Лапсуна съвсем ще го зарежа. Ама не вярвам да ми върнат някакви пари за него, вече два месеца близо, откакто съм получил камерата и нито съм я потвърдил, нито съм се оплакал досега на китайците.

П.П. Спарки, за Хелиоса ще те питам тези дни на ЛС, да не ми се смеят тук хората.

Сря Фев 10, 2021 9:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Следваща