|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:40 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Еми виж му лага между камерата и HDMI-то.
|
| Съб Фев 06, 2021 11:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Съвсем сериозно
Няма ли начин да се добави по една нула към заглавието, щото така се получава доста гаден скам - мнооого полезно за форума! То моето "Лаптопско виедео" е в пъти по-безобидно...
Последна промяна bongo_x2 на Нед Фев 07, 2021 12:18 am, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 07, 2021 12:10 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
По-добре да се отделят новите мнения в нова тема. Така ще има два различни проекта - според бюджета.
|
| Нед Фев 07, 2021 12:15 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ицо, к'во разделяне?! За 50-60лв си купуваш китайче за еднократна употреба и после го хвърляш в коша, нищо общо с темата! Истинската е: Как да си направим кадърен микроскоп.
|
| Нед Фев 07, 2021 12:28 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Имаш ли някакъв начин за тестване на лаг? На мен ми трябваше да меря време между два кадъра и снимах таймера на айфоня - виждаше се разлика от 10-20мс ... освен да насоча камерата да снима таймера на телефон, а с друг телефон да снимам тв-то и първия телефон за да се види колко е разликата.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Фев 07, 2021 1:58 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Достатъчно е да снимаш с телефона какво излиза на монитор да речем, като в същото време и самия обект на снимане е в полезрението. Мърдаш обекта и мърдането излиза на монитора - така се вижда закъснението. Друг начин е тоя: https://www.youtube.com/watch?v=BBsn_VAAW64Това е лага на на другата камера, която имам, по USB 3.0. Нещо като 200-300ms лаг, което е неприемливо за нашите цели.
|
| Нед Фев 07, 2021 2:40 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Какъв софтуер ползваш за този тест, да снимаш с камерата монитора, докато предаваш изображението по hdmi?
|
| Нед Фев 07, 2021 4:26 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Този тест е на USB camera. За HDMI ще трябва освен да снимаш с камерата, да снимаш и с телефона.
|
| Нед Фев 07, 2021 5:59 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ясно.
|
| Нед Фев 07, 2021 6:04 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
https://www.youtube.com/watch?v=d73ZzNOSegcПоловин час презенация от бившите free electrons как работи камерата под линукс.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Фев 07, 2021 11:24 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
От тоя половин час каза нещо съществено в има-няма 2 минути. А камврата работи така във всичко що има вход за камера, та и нищо специфично за Linux не каза. 
|
| Пон Фев 08, 2021 12:11 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Дали е полит-коректно замерването? Така мериш лага на камерата + този на софтуера + всичкото нагоре до монитора. Някой монитори примерно спокойно вкарват 30-50мс само те. Софтуерът ти май е нещо тежко също, на пръв поглед. Принципно, в самата камера няма как да има голям лаг - няма къде да сложи данните че да ги забави толкова, особено за по-простите имплементации дето даже не компресират. Оттам идва усб-то до паметта - пак не мисля че може да има големи закъснения - тук вече памет бол, ама всичко се клати на хардуерни дма-та и не мисля че внасят нещо. Оставащата част - от паметта да дисплея не ми е много ясна, но си мисля че може да варира в големи граници. И, съответно, да се минимизира при достатъчно лек софтуер - примерно лек линукс. Бях се нагласил да премеря на моите камери през усб забавянето, ама едната беше умряла известно време - ще взема да се хвана да го направя. Виждал съм варианти, в които се снима друг дисплей с тичащ бърз брояч (хронометър), и се прави клипче или дори само снимка на оригиналния дисплей и този на компютъра с камерата. Така се вижда изоставането.
|
| Пон Фев 08, 2021 1:57 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Разликата беше покъртителна... Днес получих "евтината" камера на Eakins, която струва 81 лв. И пак пристигна за 5 дни, браво на китайците. Аз чакам вече две седмици една торба с крушки и кабелни канали от местния Кооп, който е на 10 км от селото ми и при сума от 200 франка и платена доставка от 65 франка за доставка до вратата ми все още няма нищо. Само извинения по телефона... Да се върна на темата - сравних камерите и направих снимки. Условията са еднакви и за двете камери: Светлина от нощна китайска лед-лампа ми доставя осветеност към 700 лукса, ако се вярва на андроида. Това е осветеността на платката. Силно е локализирана към нея с малък ъгъл и не е достатъчно "дифузна" - общо взето, доста слаба работа извън площта на платката. Там телефонът писка, че осветеността е само няколко лукса. Освен това не зная дали меря правилно осветеността - просто поставих телефона върху платката така, че лампата да му свети отгоре и показа към 700 лукса. Нарочно не ползвах пълния капацитет на лампата, че се появяват много отблясъци. Обектива е китайски, защото ми е по-лесно за момента да работя с него. Все още не съм накарал Хелиоса да фокусира както трябва. Разстоянието до обекта е 38см. Линк за евтината камера: https://de.aliexpress.com/item/32481034 ... web201603_Линк за скъпата камера (по-евтин е с 15 лв, спрямо цената, която платих през декември): https://de.aliexpress.com/item/32853734 ... web201603_Линк за обектива (първият от цялата редица): https://de.aliexpress.com/item/33001984 ... 4c4dQOHH7TЕто и покъртителната разлика. Със "скъпата" камера: С "евтината" камера: Отново да кажа, че смотания ми телефон не прави добри снимки, но мисля, че разликата е очевидна. Освен това светлината ми е голям проблем. Всяко отместване на позицията на лампата води до различни резултати. Идеално, трябва да е отгоре, но тавана на лабораторията ми е много високо, та само с нощна лампа ми върши работа. Ще запазя и двете камери, със смотаната също си върша работата, има цифров зуум, който все пак помага, нищо, че резолюцията е същата. Да добавя, че напълно некоректно измерено, лага при Lapsun ми се вижда като нулев, защото не го усещам, вероятно е нещо като под 50msec. Докато при евтината камера сякаш го усещам да се проявява, но е достатъчно малък, че да се приеме, че го няма. Но голямата ми мъка е защо не мога да накарам Хелиос да фокусира така, както е на снимките от спарки. Ще го мъча тези дни спрямо напътствията от спарки. Още не съм го тествал и с новата камера. Но разликата е покъртителна - чувствителност, резолюция, цвят... От сензорът ли е това всичкото, види се, че площта на Eakins е по-малка от тази на Lapsun, а са горе долу сходни кати пиксели, т.е. пикселът е по-голям при Lapsun? Или са омотали интерфейса до hdmi?
Последна промяна d_jelev на Сря Фев 10, 2021 12:32 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Фев 09, 2021 11:13 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Да си споделя, че съм пълен аматьор в темата и понаучих как да смятам отстъп, увеличение, обективи на базата на мнения на колегите тук. Затова не ми ползвай поста като много репрезентативен. Тази тема е стара и според мен първите 12 страници просто не ги чети. Постът е започнат преди 10-на години. От тогава излязоха нови камери и възможностите на pcb микроскопите се вдигна сериозно. Цената вече няма как да е 50-60лв, освен ако не искаш да ползваш старата концепция с охранителни камери. Но и качеството няма да е велико. Заглавието обаче остава, тъй като постът се развива, като че ли е късно за нова тема. Аз имам няколко версии на микроскопа заради различни камери, държачи, обективи и други дребнотии. Ще ти дам препратки към конфигурация на един добре работещ микроскоп, който би трябвало да струва под 300 лв, и е с детайли и компоненти от амазон и алиекспрес. Така мога да ти дам пример за нещо, което можеш да си сглобиш сам без девиации в цената. Защото спарки например (а и аз впоследствие за да се понауча) си прави доста детайли сам и използва т.н. prime lenses за фотоапарати, които трябва да си купиш от аукциони, т.е. нямам твърди цени за тях, както и за саморъчно направените детайли. В момента нямам време, но ще го направя до края на деня или утре.
|
| Вто Фев 09, 2021 11:29 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Казах ти - трябва да го мръднеш напред с макро пръстен. Около 10мм такъв ще ти е достатъчен. Ако беше снимал и как го закачаш към камерата, щях да мога да кажа и повече. А покъртителната разлика - 16-те мегапиксела, ако са толкова наистина, не са чак такъв проблем, ако са обработени както трябва. и сензора е читав. Обаче първо сензора е мега калпав, и поради това са вдигнали шумоподтискането до невиждани висоти. Резултата съвсем закономерано е пълен мазньоч. Моята днес им я изпратих обратно. Ще връщат кинти. Ама трябваше да повдигна въпроса през PayPal, щото иначе твърдяха че всичко било наред.  Губя еднби 70-80 кинта от цялата работа, ама поне ще ми върнат 130 долара. Още нямам обяснение за цената на въпросната евтина камера, при положение че е с доста харен сензор. Твоята има ли пиксели извън норма?
|
| Сря Фев 10, 2021 12:13 am |
|
|