Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Електромер за постоянен ток 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Електромер за постоянен ток
Cekins написа:
при англичаните честотата съм чувал че не е като в европа (часовниците синхронизирани от мрежа вървели по-точно) и ми беше станало интересно защо. Сега ми стана ясно. И в това искат да са независими...

Или ти е стара информацията или нещо си си го натаманил. В момента (поне в София) честотата е много добре. Понеже държа да са ми точни часовниците и ги следя, от поне 2-3 години ги местя (сверявам) само когато се сменя зимно-лятно, ако ЧЕЗ са устискали толкова време да не ми спрат тока. Иначе преди много време беше зле, а и заради някой уреди (домакински) идващи от САЩ бях направил платка с кварц и чип която може да дели до 50Hz или до 60Hz. Та докато се наканя да я монтирам на мойте печки и установих че е излишна.

Има и още едно обяснение - в Англия има предавател на 60kHz за сверяване на часовници със сигнал подобен на DCF77 и е възможно за часовник за който предполагаш че се сверява по 50Hz, той да работи всъщност по 60kHz MSF at Anthorn.

Вто Фев 09, 2021 10:49 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Информацията ми е ЕЛК :) Много отдавна не знам кои часовници са синхронизирани от мрежата и още по-малко ги следя колко са верни. А и ти самия знаеш ли кои от часовниците са синхронизирани по мрежа? Едно време точен кварц не е бил тривиално нещо като сега и инженерите са взели много практично решение - да ползват 50/60 Hz от мрежата с надеждата че те ще са верни. И в повечето случаи е ок. Чувал съм че зимата честотата се вдига а лятото пада (може и обратно да е било)

Вто Фев 09, 2021 11:28 pm
Профил ICQ

Честотата пада при натоварване(зима), респективно се увеличава при по-малък товар(лято). По спомен ако се отклони с повече от 1Hz се задействат защити.

Вто Фев 09, 2021 11:56 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Преди 20тина години имаше радио-часовници които нямаха кварц, а ползваха 50те херца от мрежата. Доста голямо отклонение правеха.

Сря Фев 10, 2021 6:09 pm
Профил
Аватар

По традиция часовниците на микровълновите (с дисплей) следят мрежата. Моята е така.
Мии мрежата определено е по-стабилна от Ардуиното на pipilica :D

За идеята: преди време от "За един лев" бях взел 10-на будилничета, турих им добри батерии, сверих ги и ги наредих на една лавица. След няколко месеца: 1/3 показваха паралелна реалност, 1/3 биваха за домашни цели, но 1/3 бяха мръднали с по-малко от половин минута (поне два със секунди само).

Сря Фев 10, 2021 8:27 pm
Профил
Аватар

Бонго - с кварцове тип "китайски отпадък" какво да очакваш? Дори и 20ppm да е, ти е секунда за по малко от ден (като цъкна в комет излизат с 20ppm примерно) а има и 100ppm. Китайския отпадък въобще не се знае колко е. Да не говорим че са и температурно зависими, че и зависи как си им уцелил товарния капацитет. Аз съм слагал TCXO на някакъв китайски боклучав часовник - много си го харесваха как изглежда и искаха да върви много точно. Преди това бягал/изоставал с по над минута на ден

Пет Фев 12, 2021 1:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Но пък има и случайности от другата крайност. Имам един "електромер" за контакт, върви поразяващо точно. Не знам откъде си взема такт, дали от мрежата или от вградения осцилатор, ама е изключително точен.
От друга страна имам часовник, чийто кварц трябва да е на чувтвително по-висока честота за да върви точно - 32775 или още по-нагоре дори. Иди че разбери.

Пет Фев 12, 2021 1:52 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: часовник
Не бе, исках само да кажа, че за 20-30лв може да се сдобиеш с няколко "еталона", щото малко секунди на месец е нищо, ще ти останат часовници дори за в селския кенеф, също така и няколко предмета за замерване посред нощите на разгонен котарак.

Колкото до моята постановка: лавицата беше над екрана на компа в сервиза (баси тракането, не е за в къщи), периодът май беше от края на лятото до зимата (ама в гръчко) - кеф ти температурни промени и т.н.

PS До скоро едно от тези будилничета, дето само стават за ползване, ми щракаше в кухнята - достопочтенна възраст от почти 10 години. Смених го с електронен щото има таймер и термометър, не за друго.

Edit Преди години часовникът на моята микровълнова (в градо) работеше сравнително точно и леко изоставаше. Няколко месеца след като Непомнякой обяви, че ЕС има да наваксва в честотата почна постепенно да избързва и днес гледам, че от малко преди Коледа е избързал със 6 минути и половина - много бе!
От това си правя и друг извод: токът дори не е премигвал, а предният сняг (мокричък) беше доста гаден по нашенско - на село постоях без ток, имаше прекършени клони.

Пет Фев 12, 2021 2:44 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Cekins написа:
....
Едит : сега като се замислих - при англичаните честотата съм чувал че не е като в европа (часовниците синхронизирани от мрежа вървели по-точно) и ми беше станало интересно защо. Сега ми стана ясно.

Е, не е толкова просто :) . Официалната версия е че първо изчисляват с точност отклонението на часовниците в Кралската Обсерватория в Гринуич, след което се обаждат до BBC -ТВ да им съобщят в колко точно часа да пуснат сериала EastEnders. Така един път го пускат в 20.00, друг път в 19.43, трети път в 19.27 и т.н. При започването на филма милиони чайничета надлъж и нашир в УК се включват в един и същ
момент, което генерира в националната електрическа мрежа огромен паур сърдж. Всички часовници закачени за мрежата го разпознават и го ползват за точка на сверяване. https://www.youtube.com/watch?v=slDAvewWfrA

Съб Фев 13, 2021 2:01 pm
Профил
Аватар

Е това е направо идиотско. 3ГВ пик за 5 минути заради един сериал...

Вто Фев 16, 2021 4:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз си спомням много отавна че имаше по телевизията нещо като игра и трябваше всеки в къщи да включи една крушка допълнително в определен момент.
И отчитаха броя на участниците по скока в консумацията през честотата на мрежата. Доста неточно но все пак някакъв опит като за 80-90 те години :)

Вто Фев 16, 2021 5:42 pm
Профил
Аватар

Това и аз го помня - ама и си спомням че нямаше кой да стане и да светне лампата.

Вто Фев 16, 2021 9:42 pm
Профил ICQ

PhilipZ написа:
В момента (поне в София) честотата е много добре.

Колкото е в София, толкова е из цяла Европа. Мрежата е една, няма как честотите да се различават, освен с точност до фазовите колебания. Броят периоди е един и същ. Само при авария може да се появи разлика, като се разцепи мрежата на две парчета, както беше станало преди месец за кратко, ама това е извънредна ситуация и е изключително рядко.

velio написа:
Но пък има и случайности от другата крайност. Имам един "електромер" за контакт, върви поразяващо точно. Не знам откъде си взема такт, дали от мрежата или от вградения осцилатор, ама е изключително точен.

Ако е синхронизиран с мрежата, нормално е да е точен. В европейската мрежа си има протокол за поддържане на синхронното време. Ако се отклони с повече от 20 секунди, таргет честотата на регулаторите централно се променя на 49.99 или 50.01 Hz, докато го вкарат в рамките на тез 20 секунди.

Цитат:
От друга страна имам часовник, чийто кварц трябва да е на чувтвително по-висока честота за да върви точно - 32775 или още по-нагоре дори. Иди че разбери.

Навремето на часовниците слагаха тример-кондензатори до кварца за настройване на точна честота, ама тримерът скъп и процедурата по настройка бавна и скъпа. Откакто има еепром памет, почнаха да мерят честотата и да записват в чипа на колко хиляди импулса от кварца да вмъкне или пропусне един коригиращ. На такъв часовник като му свериш кварца и почва да бърка.

Сря Фев 17, 2021 12:00 pm
Профил

741 написа:
Ако се отклони с повече от 20 секунди, таргет честотата на регулаторите централно се променя на 49.99 или 50.01 Hz, докато го вкарат в рамките на тез 20 секунди.

По принцип е така, но си спомням преди време ЕС имаше проблем с Косово мисля беше, защото ония не искаха или не можеха да си настроят централите. И така при всеки опит на ЕС да корегира натрупаната грешка се появяваше внос/изснос, с който ония не бяха съгласни.

Сря Фев 17, 2021 1:01 pm
Профил

Да, в определен момент заради тях е имало сериозно отклонение, но проблемът е отстранен и натрупаната грешка е компенсирана. В момента отклонението на времето е около 18 секунди, зададената честота (frequency set point) е точно 50 Hz, както си трябва.
В реално време, на дъното на страницата:

https://www.swissgrid.ch/en/home/operation/grid-data/current-data.html

Сря Фев 17, 2021 7:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2