Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
о, :oops:
радвам се, че поне един човек е обърнал внимание.

апропо, ние все още нямаме официален документ, който поне да се доближава до цитирания.
продължават да ни обясняват, колко била 'бърза честотата', защото са я измерили с кантар. поне с метър да я бяха измерили, има някаква далечна метрологична обосновка.

Пон Фев 08, 2021 1:06 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Тази експедиция е е@си ташака. Умрели им ГПС-ите на тримата атакуващи върха, нямат предаватели за проследяване...

Това си е нормална ситуация. Т.е. случва се непрекъснато.

Нагоре всеки грам е ценен. А и алпинистите са чешити. Знаят, че от спасяване смисъл в 95% от случаите няма, пък трекера после може да постави под съмнение постиженията им.

Нашия кат имаше изправен трекер ... Целия свят беше съпричастен с него докато летеше надолу.

Пон Фев 08, 2021 3:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Там е работата, че все пак са носили, но комерсиални ГПС, които не са за тези температури и е напълно естествено, че са дали фира. Да им се чудиш на акъла...
А ходенето на нашия там е било безсмисллено (по думите на хора, които са го познавали).
Според Ralf Dujmovits The climbers should not go higher than Camp III unless they are super fit, it felt ‘easy’ getting there, and they are ready to suffer a lot. In comparison to the upper part of K2, the lower part is a walk in the park.

Пон Фев 08, 2021 4:10 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

До преди няколко години комерсиални експедиции на К2 изобщо нямаше. Там стандартният маршрут ("най-лесния") е нещо като трудните на Еверест. Огромно постижение е това първо зимно изкачване на шерпите. Бог да го прости Наско, и другите четирима. Изобщо е трудно да се говори за "спасителна операция" на тази планина и особено в този сезон.

Срещал съм един от двамата, изкачили К2 за пръв път през 1954. Беше над 90 г. и си живееше в семейното хотелче в подножитето на Матерхорн от италианската страна. Екипоровката им е била повече от скромна - пухенка, прав пикел с дървена пръчка, конопено въже през кръста и кислороден апарат, който на върха се е развалил.

Прикачени файлове:
compagnoni_k2.png
compagnoni_k2.png [ 1.62 MiB | Прегледано 1953 пъти ]

Пон Фев 08, 2021 5:06 pm
Профил

Абе аз доколкото чета се говори за скъсано въже, каквато и да ти е подготовката едва ли е тренирал летене.

Пон Фев 08, 2021 6:00 pm
Профил
Аватар

Първоначално се говореше за скъсано въже. После организатора отрече, защото били сложили нови въжета. После се чу, че новите въжета са заровени от снега, та възможно е да се е закачил за старо въже и то да се скъсало. Германецът казва, че на много места има стари и опасни въжета. Със сигурност е ясно, че е загубил сили още в първата част, затова дори не направи опит за нагоре и дори не можа да се върне.
Не знаех, че има комерсиални експедиции, но се оказа, че с пари всичко може https://madisonmountaineering.com/expedition/k2/
Аз само като гледам профила на трасето към К2 ми настръхва косъма.

Пон Фев 08, 2021 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение Леко перифразирано:
Ако не щеш да те яде мечка - не ходи в гората!

Пон Фев 08, 2021 7:06 pm
Профил
Аватар

И аз мисля, че качването на нашия беше лишено от здрав разум. А уж го водеха доста премерен откъм риск алпинист.

Мисля си, че оня ненормалния шерп изигра доста лоша шега на целия "бял" алпинизъм. С последните си постижения ги направи да изглеждат като аматьори. Почти съм сигурен, че тази година никой нямаше да посмее зимно на К2, ако Пунджа не се беше покатерил и то с привидна лекота с все цялата банда (поне така беше представено, ясно е, че не е леко). Обаче сега всички вече имат много висока летва за скачане и ще настане една сеч....

А реално той и въобще шерпите са от друг свят, абсолютна глупост е "белите" алпинисти да се опитват да ги достигнат. Въпрос на физиология е, белия не може да стане черен. Генетика.

Пон Фев 08, 2021 8:05 pm
Профил ICQ

не е само до генетика, тия там си живеят, организма им се справя много по-добре в тези условия от на който и да е друг, без значение от раса.

Вто Фев 09, 2021 1:07 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
И аз мисля, че качването на нашия беше лишено от здрав разум. А уж го водеха доста премерен откъм риск алпинист.

Мисля си, че оня ненормалния шерп изигра доста лоша шега на целия "бял" алпинизъм. С последните си постижения ги направи да изглеждат като аматьори. Почти съм сигурен, че тази година никой нямаше да посмее зимно на К2, ако Пунджа не се беше покатерил и то с привидна лекота с все цялата банда (поне така беше представено, ясно е, че не е леко). Обаче сега всички вече имат много висока летва за скачане и ще настане една сеч....

А реално той и въобще шерпите са от друг свят, абсолютна глупост е "белите" алпинисти да се опитват да ги достигнат. Въпрос на физиология е, белия не може да стане черен. Генетика.

https://www.bbc.com/news/world-asia-48464030 :arrow: Изображение

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Вто Фев 09, 2021 7:41 am
Профил WWW
Аватар

Шерпите са преминали своя естествен подбор в детството си. Белите трябва да преминат своя при изкачванията. :)

Вто Фев 09, 2021 12:40 pm
Профил

Медицински документ - множество фрактури травма на главата и силно кървене. Само, че това е от падане. А каква е причината за падането е друг въпрос. . .

Вто Фев 09, 2021 2:04 pm
Профил
Аватар

Гръцки алпинист твърди, че е търгнал надолу без пикели в ръцете, а е било хлъзгаво. Коментарът на наш катерач е, че в такива условия каска и пикели, завълзани за ръцете могат спасят живота, дори при скъсване на въжето.

Вто Фев 09, 2021 2:30 pm
Профил
Аватар

И Меснер им го е казал - внимавайте, не сте шерпи!

Цитат:
думите на легендата Райнхолд Меснер, според когото "бързината и лесният начин, по който Нирмал Пурджа и шерпите стигнаха до К2, са накарали останалите там да помислят, че не е толкова трудно".

И още малко потвърждение на това, че са си повярвали прекалено много:

Цитат:
Мисля, че директорът на експедицията е имал добра стратегия и е поставил така нещата пред всички, които са тръгнали на 5 февруари - казал им е за колко точно време трябва да стигат между различните лагери, тези времена е трябвало да бъдат спазвани. Който не е могъл да спазва тези времена, е трябвало да тръгва назад, да се връща. Само двама са направили това, което той им е казал да правят. Всички останали по собствено желание са продължили нагоре. И в Лагер 3 се е оказало, че са много повече от това, което е трябвало, и затова палатките са били недостатъчни, а палатките дори са били повредени от вятъра", заяви италианецът пред БНР.

"Когато са пристигнали в Лагер 3 и не са могли въобще да спят, тогава са си дали сметка, че са прекалили, и някои са тръгнали обратно. Само групата на Джон Снори са били решили преди това да тръгнат нагоре. Те и преди това направиха опит да изкачат върха. Техният опит може да бъде разбран. За другите - беше прекалено това, което искаха от себе си", смята той.

Междудругото, мисля че директора на експедицията също е шерпа и то с голям опит във възможностите на "белите" алпинисти. Бил им е начертал ясна схема съобразена с техните възможности, но не и с техните мераци.

Вто Фев 09, 2021 2:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Възниква въпроса защо изобщо нашия е бил взет в тази група. Той няма нито едно зимно изкачване, а на К2 няма и лятно.

Вто Фев 09, 2021 2:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 798, 799, 800, 801, 802, 803, 804 ... 1197  Следваща