Отговори на тема  [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Следваща
Печатни платки - примери и приложения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Печатни платки - примери и приложения
Тесла... за какво ли им е това...

Прикачени файлове:
Tesla_PCB_1612344397213.jpg
Tesla_PCB_1612344397213.jpg [ 73.57 KiB | Прегледано 2655 пъти ]
Сря Фев 03, 2021 5:02 pm
Профил

По интересно е какво пише на него, и другия въпрос дали не е фейк. До момента няма ни един случай ни с теслите ни с летящите варели да е опитат да бъдат пионери, най-голямата им иновация е успешния ривърса и модификация на 60 годишни руски и американски двигатели :) Да са се метнали на батерии с паладиум е доста странно. Някак изглежда малко измислено ама знае ли човек.

Сря Фев 03, 2021 7:47 pm
Профил
Аватар

туй е от китайска платкаджийница, в линкедин - не вярвам да са такива идиоти да пускат фейкове публично

Сря Фев 03, 2021 8:41 pm
Профил
Аватар

Бля. Колкото в Иридиум има иридий, толкова и в това ще има паладий. Просто наименование според мен.
Като цяло целта им е да правят батерии с възможно по-евтини материали, лесни за добиване и рециклиране.

Чет Фев 04, 2021 2:08 pm
Профил
Аватар

https://www.linkedin.com/posts/dawn-lyn ... 76800-F9YB

Old style...

Чет Фев 25, 2021 2:45 pm
Профил

Спомени, спомени. 1986 година. Първите ми платки бяха на паус или фолио, с цветни моливи.
Но все пак, след това отиваха при едни мацки, които ги въвеждаха на дигитайзер.
П.С. Сега се сетих, много време мина, имаше и такива, които ги чертаех на паус или мелинекс с туш
и след това от тях по фото път правеха директно фотошаблони.

Чет Фев 25, 2021 3:34 pm
Профил
Аватар

Ами ако си запазил нещо, снимай. Аз съм на доста аматьорско ниво, бих казал - а тук със сигурност има колеги които има какво да покажат, и то без да издават тайни.

Чет Фев 25, 2021 4:00 pm
Профил

Нямам никакво чувство за историчност. Не съм си и помислял да запазя някой от тези чаршафи - бяха доста големи.
Останаха си в ЦИИТТ, сигурно след това са били унищожени. Доста дълго пазех навити на руло двата слоя на
платката от дипломната ми работа. Но заради лошото съхранение се повредиха и ги изхвърлих.

Чет Фев 25, 2021 4:35 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Аз около 80-те, 90-те като дете-любител на електрониката съм правил платка така: схемата ми е готова и стои пред мен на лист. На втори лист (милиметрова хартия) 1:1 разполагам (рисувам) компонентите, както ще са на платката, а на трети лист съм прерисувал схемата, без връзките, само компоненти. Като начертая трак на PCB, отразявам кой NET съм осъществил до кой пин и т.н. След това картинката от листа се прехвърля с асвалтлак върху фолиран текстолит и след азотната киселина която писта остане- остане :D .
Методът си го измислих сам, интересно, как професионално са се правели тези неща преди компютърно време?
След това съм работил в завод за платки и съм виждал старите копиращи машини, дето от мащабиран шаблон са се правели шаблони 1:1, но това беше около 2000г и никой за радост вече не ги ползваше :-).

Чет Фев 25, 2021 6:09 pm
Профил

Ами зависи къде :) Каките е БГ предполагам са рисували/чертали на ръка, в гнилия капитализъм започва усилена употреба на лепенки, имаш площадки, футпрунтин на корпуси ...доста популярен метод. Виждал съм и правени в БГ с лепенки, шаблони имам в предвид, но предполагам само богоизбрани са имали достъп до материалите. Дори и в края на 90-те още си беше зор да намериш хубав паус, разбирай изкуствен.

Чет Фев 25, 2021 6:26 pm
Профил
Аватар

Чак пък за богоизбрани... Първата платка която съм правил беше с лепенки, на паус, а отдолу за подложка се използваше милиметрова хартия. Е, преди това имаше куп чернови с моливчето де, че лепенките бяха кът. Платката се правеше в мащаб 2:1.

Като стана въпрос за ретро изпълнения, все се опитвам да се сетя как се казваше първия софтуер за правене на платки с който съм имал досег. Беше "смарт нещо" ама не се сещам за нещото. И понеже беше гадничък, всички го наричаха "смърт" вместо смарт. :D
Някой да е ползвал нещо подобно? Спомени?

Чет Фев 25, 2021 6:54 pm
Профил
Аватар

първия кад който колегите ползваха(аз бях по мекото) беше ракал редак 87-88. вървеше на 640к и CGA 320x200 3+1 цвята 8088@4.77Mhz
чека вървеше цяла нощ и на другия ден по обяд печаташе на принтера координатите на проблемите

Чет Фев 25, 2021 7:12 pm
Профил

Smart draw
май беше ...
Е ,чертах , чертах и спрях- мисля - нямаше схемен редактор , а достъп до Ракал-Редак нямах. После почнах с лепенки на паус....и се отказах.
Накрая налепих 50-ина ттлки и някякъв флопи контролер на универсална платка - почти А4 беше - стандартен размер за VME bus....Даже се разпозна от компютъра....ама съм забравил подробности :D . Дипломна работа ми беше, написана в 1 екземпляр на пишеща машина. Схемите - с туш на паус.

Чет Фев 25, 2021 7:17 pm
Профил

PC-XT , произвеждан в Силистра се правеше на многослойни платки (може би 4 сл.) , произвеждани в Русе. Предполагам -платките са били проектирани на някоя по-мощна и стара система , някъде в ЦИИТ, Правец-16 си беше на двуслойки - май още отначало. Многослойният вариант имаше амбиции за военна употреба май (почти безпочвени надежди :-) ). По-някое време дойде екип от София да внедри рационализация- вариант с 2-слойни платки, проектирани с P-Cad. Оттогава съм и с тоя кад.

Чет Фев 25, 2021 7:29 pm
Профил
Аватар

Егати - ако някой домъкне гербери или празна платка на Правец-16 ще утрепе рибата... , на Правец-8 аз май ще мога да уредя, даже и хубав скан ще и направят. А после ако намери и схема, и каквото трябва да сглобим някой... майтап, май няма да е възможно. Или на платка за разширение с 512кБ или разлимите между тази с Турбо или без, или на VAX...
мокри сънища...

Чет Фев 25, 2021 7:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 354 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Следваща