Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Електромер за постоянен ток 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Електромер за постоянен ток
Здравейте,
от известно време търся електромери за измерване на добива от малки соларни инсталации и удрям на камък. От запад цените ме потрисат, от изток доставките са с много неизвестни.
Параметрите са следните:
30-70VDC / 150A
грешка до2%
Ако ми подскажете от къде могат да се намерят, ще почерпя.
Предложения за изработка също са приемливи, ако има желаещи с регистрирана фирма. Ще ми трябват фактури.

Пон Фев 01, 2021 10:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Електромер за постоянен ток
Ами кажи някакви граници и очаквания, за това колко искаш да струват. Кое толкова те е "потресло" в западните цени?
Контролерите/електромерите вероятно са скъпи, защото покриват куп изисквания и стандарти, плюс локални закони и верпятно имат дистанционен достъп и всякакви глезотии, нужни и ненужни.

Вто Фев 02, 2021 12:13 am
Профил
Аватар

Ами не намираш защото това е толкова бутиково че няма на къде.

Първо - за да ползваш енергията от панелите винаги ти трябва някаква електроника - каквато и да е тя - дори само да зарежда акумулатори - каквато и да е, тя ще мери добива.

Второ - ако продаваш - не ти трябва за право а двупосочен за променливо - същия е като този с който мерят навсякъде само че може да мери в двете посоки.

Заради тези две неща просто няма смисъл да се произвежда масово такова устройство и да се предлага на пазара.

Вто Фев 02, 2021 12:50 pm
Профил ICQ

Аз ползвам подобно за отчет на изразходено от мен.
https://www.aliexpress.com/item/3278807 ... 5614%23547

Прикачени файлове:
123.jpg
123.jpg [ 42.23 KiB | Прегледано 4971 пъти ]
Вто Фев 02, 2021 2:09 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Пушека написа:
Здравейте,
от известно време търся електромери за измерване на добива от малки соларни инсталации и удрям на камък. От запад цените ме потрисат, от изток доставките са с много неизвестни.
Параметрите са следните:
30-70VDC / 150A
грешка до2%
Ако ми подскажете от къде могат да се намерят, ще почерпя.
Предложения за изработка също са приемливи, ако има желаещи с регистрирана фирма. Ще ми трябват фактури.

за кога ти трябва?
мисля има фирми които в момента разработват чип за мерене на постоянен ток. имам предвид чип с сертификации и прочие ако ти ти трябва.
иначе преполагам всеки миже да скове "нещо". въпроса е колко е точно и също повтаряемост на параметрите, пък и щом искаш "електромер" явно ще ти трябва сертификат ако искаш да си вземеш парите от НЕК :)

Вто Фев 02, 2021 2:23 pm
Профил
Аватар

Ама четеш през ред - към НЕК ти трябва трифазен променливотоков (напрежението не е проблем). За това ти трябва хубав шунт, един прост делител на напрежение, един контролер с две ацп-та и 20 реда програма. Евентуално и 2-3 операционни, без някакви сложнотии.

Освен в Канада не съм чувал на друго място да имат DC електропреносна мрежа, а и те са на доооста високо напрежение.

Вто Фев 02, 2021 5:23 pm
Профил ICQ

Цените, които виждам в западна посока са 600+ евра. Да, имат сертификати и интерфейси всякакви, които не ми трябват и си мислех, че покрай скъпите играчки все някой ще предлага осакатени версии на половин цена. От друга страна един сегашен електромер на енергото, монофазен сертифициран, доста точен и дуракоустойчив струва само 60лв. трифазния 80лв. Като математика и софтуер е несравнимо по-сложен от DCто. С Хол сензори е. Необяснима ми е тази огромна разлика в цените, освен че не е масова стока.
От друга страна 1000лв електромер са 5000кВч ел. енергия по сегашни цени, а това е една година работа на въпросните соларки. И без това бизнес кейса на тия зелени играчки е на кантар, та и меренето да им сложи още 15% в цената.

Вто Фев 02, 2021 6:44 pm
Профил

Интересно ми е, ако електромерът от енергото е с датчици на Хол, а не с токови трансформатори,
дали би работил на постоянно напрежение и ток. В крайна светка, той мери отчетите на тока и
напрежението с някаква честота на дискретизация, умножава ги и интегрира резултата.

Вто Фев 02, 2021 6:54 pm
Профил
Аватар

al_at написа:
Интересно ми е, ако електромерът от енергото е с датчици на Хол, а не с токови трансформатори,
дали би работил на постоянно напрежение и ток. В крайна светка, той мери отчетите на тока и
напрежението с някаква честота на дискретизация, умножава ги и интегрира резултата.

Чак когато го направиш, ще разбереш, че подводните камъни са повече отколкото очакваш.

Вто Фев 02, 2021 7:02 pm
Профил ICQ

Пушека написа:
Цените, които виждам в западна посока са 600+ евра. Да, имат сертификати и интерфейси всякакви, които не ми трябват и си мислех, че покрай скъпите играчки все някой ще предлага осакатени версии на половин цена. От друга страна един сегашен електромер на енергото, монофазен сертифициран, доста точен и дуракоустойчив струва само 60лв. трифазния 80лв. Като математика и софтуер е несравнимо по-сложен от DCто. С Хол сензори е. Необяснима ми е тази огромна разлика в цените, освен че не е масова стока.
От друга страна 1000лв електромер са 5000кВч ел. енергия по сегашни цени, а това е една година работа на въпросните соларки. И без това бизнес кейса на тия зелени играчки е на кантар, та и меренето да им сложи още 15% в цената.

При толкова много панели по полето, защо (да) не е масова стока?

Вто Фев 02, 2021 7:04 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Vasseto написа:
Аз ползвам подобно за отчет на изразходено от мен.
https://www.aliexpress.com/item/3278807 ... 5614%23547

Имай предвид, че шунта е направен от някакъв материал крайно НЕПОДХОДЯЩ за целта. При ток 1/100 от максималния му толкова се загрява, че мърда показанието след десетичната точка при константен ток. Имам 2 такива шунта и това е първата и последната покупка на подобни буклуци която съм правил. Даже не смея да ги изхвърля за да не ги намери някой друг и да си загуби времето като мен в мерене.

al_at написа:
Интересно ми е, ако електромерът от енергото е с датчици на Хол, а не с токови трансформатори, дали би работил на постоянно напрежение и ток.

Имаш ли под ръка клампи които могат да мерят постоянен ток през проводник без да го прекъсваш? Пробвай да премериш 50 mA постоянен константен ток за няколко минути (на обхват да кажем 20А). С напрежението няма проблем.

Вто Фев 02, 2021 7:11 pm
Профил
Аватар

Ами в повечето случаи, тия инсталации солидно се финансират от държавата и съоветните ЕРП-та, та не се учудвам че струва 600Евро или повече, все пак това е направено да работи 10+ години, и предполагам че и е контролер в повечето случаи. Самите клетки и инсталация сигурно струват 10-15 повече (примерно за покрива на голяма къща или склад), то това е незначително перо в общия бюджет. Може би може да се намери на старо...

Шунтовете за радио моделите не са иделано лоши за целта, но има и ментета както е казал Филип. Може би стар логващ мултимер или подобен уред от Флуке и т.н. ще са много подходящи.

Вто Фев 02, 2021 7:41 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
При толкова много панели по полето, защо (да) не е масова стока?

Щото на полето са с инвертори, които си дават отчети за произведената енергия и всякаки други параметри.
На снимката - част от тях.

Прикачени файлове:
rep.png
rep.png [ 32.18 KiB | Прегледано 4807 пъти ]

Чет Фев 04, 2021 2:16 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Освен в Канада не съм чувал на друго място да имат DC електропреносна мрежа, а и те са на доооста високо напрежение.

Има бре - През Ла Манша има. HVDC

Чет Фев 04, 2021 2:18 pm
Профил
Аватар

За Ла Манш не знаех - за канадците съм чувал само. Все пак не е масова практика - там съображенията им са съвсем различни - доколкото си спомням, заради големите разстояния индуктивността става прилично голяма и се вдига много импеданса на кабела и загубите стават твърде големи. Много интересно какво представляват инверторите дето после го правят пак променливо...

Едит : сега като се замислих - при англичаните честотата съм чувал че не е като в европа (часовниците синхронизирани от мрежа вървели по-точно) и ми беше станало интересно защо. Сега ми стана ясно. И в това искат да са независими...

Пон Фев 08, 2021 1:04 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща