Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Въпрос за Ардуино и DHT22 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за Ардуино и DHT22
Ще се повторя-потретя-почетвъртя и не знам вече колко пъти съм го казвал това : ако въобще ще се пуска I2C по някакъв кабел различен от меден слой нанесен върху стъклотекстолит, най-успещно става със "сотаджийски" кабел 4/6/8х0.14. Най-голямото дърво е да се пуска по UTP и подобни. На 10 метра UTP при 100kHz I2C на другия край се вижда само шум (без разни филтри описани по горе) - стигнах до 860 ома пулъп - все тая. На сотаджийски кабел съм слагал и на 30 метра и работи криво ляво. За протокола съм пробвал и с ШВПС 4x0.5 - и с него не става. Някога се мъчих да ги слагам така датчици, въпреки че всички все ми повтаряха че не става, ама аз инат - учих се по трудния начин.

Вто Яну 26, 2021 1:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Има какви ли не I2C екстендъри. Последно гледах такива през CAN. Две чипчета, от едната им страна влиза I2C, а комуникацията между тях, по дългата жица става през CAN. Решението е изцяло хардуерно и за да се подкара не се изисква да се знае какво е CAN и т.н.
Запояваш - ползваш. А не като пипилица - запояваш, и се чешеш по главата защо не работи. :D

Вто Яну 26, 2021 1:14 pm
Профил

То това не е I2C. Малко прилича на 1 wire, ама не съвсем. Не съм сигурен, че ще стане с I2C - CAN - I2C ехтендер.
Малко му трябва още, за да успее. Дали ще е смяна на кабел, терминатори или захранване - не знам.
Основното е, че не разбира от софтуер и някой друг му го е писал и не е наясно какво става. Ако софта беше написан като трябва,
с обработка на грешките и съобщения, а не гол NAN, отдавна да е ясна причината.

Вто Яну 26, 2021 1:36 pm
Профил
Аватар

И аз не знам дали ще стане, а в момента нямам време за да задълбая в особеностите на тия чипове.

Вто Яну 26, 2021 1:53 pm
Профил

Джаджата отказа тотално, ся дали е DHT-то или Ардуиното няма как да разбера, но отчита nan дори и след като изключа и включа USB-то, преди се оправяше.
Четох по въпроса не е много сложно, тия дни ще взема нов датчик и ново ардуино и ако се запъна ще помагате.
Е ся докато пиша се сетих и спрях тока на датчика, преди нали беше към ардуиното а сега е на адаптер, и тръгна пак.
Което ме кара да си мисля че датчика е фалшив, въпреки че има новите притурки като RC група и кондер на краката на датчика.
Другото което ми е чудно е че дава разлика в температура от 0.4 до 0.8 градуса спрямо DS1621, той пък мери на половинки градусите, ама все пак

Пет Яну 29, 2021 7:09 am
Профил

DS1621 Accuracy (±°C)=0.5

Ако и другият датчик има същата точност - без проблем показанията могат да се различават с 1.0 градус

Пет Яну 29, 2021 9:03 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Джаджата отказа тотално...

Еб@ти изненадата... :D

Пет Яну 29, 2021 10:15 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
... ся дали е DHT-то или Ардуиното няма как да разбера...

Добре де, а колко е трудно да провериш комуникацията между двете? Вероятността проблемът да е в ардуиното е голяма, а вероятността да е в софтуерната част на ардуиното е огромна. Но то с това ардуино и с масовото копиране на всевъзможни примери и библиотеки от интернет, дори и автора на софтуерната боза ще се чеша по главата в недоумение.

Пет Яну 29, 2021 11:21 am
Профил
Аватар

Върни датчика към ардуиното, че с това допълнително захранване кой знае какво още се внася, напр. Loop-ваш веригите.
Питай твоя човек какво значи това "nan" и кой го пише.
Виж Cekins какво е писал горе.

PS CarBeta писал междувременно...

Пет Яну 29, 2021 11:23 am
Профил

nan - Not a Number

Пет Яну 29, 2021 12:11 pm
Профил

Значи проблема се оказа в самия датчик, като пуснах това търсене
https://www.google.com/search?q=dht22+s ... e&ie=UTF-8
маса народ се оплаква че DHT-22 спира да работи след известно време и то на различни контролери.
Ся одеве даде пак nan и след това откачих само + на сензора за 5 секунди и го закачих обратно следващото измерване беше коректно.

Пон Фев 01, 2021 4:24 am
Профил
Аватар

Ако си беше купил тия дето ти казах вече щеше да си забравил за драмата. Досега от над 200 такива ми е отказвал един и то щото бая серозно го бяха намокрили. Изходите му ги вкарваш в един шмидт тригер, щото са на 3.3 волта, евентуално може едно съпротивление 1-2-3 к. към маса. После след буфера си слагаш RC група да може да ти изглади горе долу (можеш да си я сметнеш като знеш честотата - 470Hz) и вече си го мериш аналогово.

Устройството за което ги правя мери период и запълване и така избягвам значително големия RC заради ниската честота - но аз гоня бърза реакция, тъй като датчика е желателно да е с малка латентност заради PID-a. Честотата е ниска за да мога да ползвам 16-битовия PWM на пикчето директно на 16 бита.

Пон Фев 01, 2021 10:01 am
Профил ICQ
Аватар

pipilica написа:
маса народ се оплаква че DHT-22 спира да работи след известно време и то на различни контролери.

По същия начин ако напишеш "arduino stops working" ще ти излязат една камара недоволни. Важното е при теб къде е проблема. Ако всички тия оплакващи се са си правили схемите с летящи оплетени кабели е нормално датчиците да са им проблемни.

Пон Фев 01, 2021 10:45 am
Профил
Аватар

Ти някога говорил ли си с ардуино маняк? Половин час се опитвах да обясня на един че шепата сбирщайн в ръката му не е осцилоскоп а той продължаваше да твърди че е... Плетеницата от кабели им е като майчино мляко.

Пон Фев 01, 2021 8:32 pm
Профил ICQ

pipilica написа:
Ся одеве даде пак nan и след това откачих само + на сензора за 5 секунди и го закачих обратно следващото измерване беше коректно.

Абстрахирайки се от кабелите, явно масата народ вярва, че софтуерът, дето го взимат от разни примери, е безгрешен.
А софтуерът явно е поредица от бит-бангове и закъснения. Достатъчно е да влезе някое прекъсване или някоя проверка да отнеме повече
време и тайминга отива по дяволите. Резултат - чипът влиза в някакво идиотско състояние или поредицата излиза от синхронизация и ето ти NaN.
Трябва да сложиш едно P-канално мосфетче и да управляваш и захранването - като получиш NaN, щрак на захранването.
Но някой трябва да вкара в софтуера следене за NaN.

Пон Фев 01, 2021 9:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща