Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
d_jelev написа:
Спарки, ти с нещо качествено ли направи снимките си?

Xiaomi Mi Note 10. откъм фото е качествено.

Моята камера дойде отдавна, ама не съм никак доволен:
1. Евтината с IMX307 сензор я утря в земята С МНОГО. АМА МНОГО!!!
2. Не ще да записва картинки на карта (само видео)
3. Не ще да пуска видео към компа (и причината не е в компа)
4. Цифровия зуум взима целия сензор, смачква го до 1920x1080, и после увеличава това 1920x1080, и де-факто при увеличение 3 вместо да кропва матрицата, получаваш изображение 640х360, разтеглено върху 27 инчов екран.
5. Между лешите и камерата има ринг, който е хлабав към камерата (резбата изпуска), а като стегнеш с болтчето и побутнеш камерата, тя се клати.
6. Вътрешната резба на тоя ринг пък е прекалено стегната и някои от преходниците ми не се завинтват.
7. Самото изображение, което връща е като замацано, сравнено с евтината.

Осветеността на платката ми е 1100 лукса (има програмки за телефон, дето мерят, при това сравнително точно).

Хелиоса ще трябва да го свалиш с 2 стопа надолу. Аз го свалям даже на 3 - на бленда 5.6 и 8 работя. Това за евтината камера е перфектно, ама на скъпата и е тъмно. Широко отворен почти всеки обектив от тия времена е мазньоч. А и при 5.6 и 8 бленда дълбочината на фокуса е много по-добра.

Официално фокусира на 50 сантиметра минимум, тоетс ще ти трябват някакви макро рингове - официално трябва да е на 45.46mm от сензора (от плоската част на обектива до повърхността на сензора). За да докусира по-наблизо трябват "подложки".

Повдигнал съм въпроса пред PayPal да ми се връщат пари. Към края на другата седмица ще разбера какво ще стане. Ако не ми ги върнат ще пусна за продажба евтино.

Междувременно опитах и камера MOKOSE C100 (с IMX377 сензор) - справя се не лошо, зуума и е истински, но и нея евтината камера като чувствителност я отвява. :)

Събрах и торба обективи - Tamron 28-105, Sigma 28-300, HOYA 135, HANIMEX 38-100. :) От всичките на тоя етап ще оставя само Tamron-а и Helios-а. Ще ги пусна по фото форумите в някой момент, ама ако някой се интересува, да пита за подробности. Sugma-та е с никонски байонет, останалите са на M42.

Вероятно и MOKOSE-то ще продавам. Тя за стрийминг е екстра, а за WEB камера ще удари в земята 99% от всичко на пазара, щото освен с HDMI е и с USB3.0 и дава доста добра скорост като кадри, освен дето и IMX377 сензора си е правен за това.

Нед Яну 31, 2021 8:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Темата доста се разтегна - куп камери, обективи. Направо се губи човек...
Може ли малко по-систематизирана информация от кои модели камери и обективи си доволен, кои са удачните комбинации камера-обектив, някой и друг линк и т.н.

Нед Яну 31, 2021 9:32 pm
Профил

sparkybg написа:
Евтината с IMX307 сензор я утря в земята С МНОГО. АМА МНОГО!!!

Очаквано, предвид четворно по-големите пиксели. Размерът все още има значение :-) Само дето големия пиксел не се връзва с целта ни за голям "зум". Тъкмо открих как се прави цифров зум на моята акшън "платка" - дава ми до 5.0х, което не знам дали има връзка с резолюции или е избор на някое такайче.

Нед Яну 31, 2021 10:00 pm
Профил

Камери:

1. Евтин Eakins с VGA и HDMI изход (сензор ИМЗ07) - от тази откъм чувствителност съм изключително доволен.
https://www.aliexpress.com/item/3248103 ... web201603_

Сензор IMX307

Недостатъците и са 2:
- Няма USB (мака че въпроса е решим с видеокепчър).
- Обработката след сензора явно е от FPGA (залепили са радиатори и не моге да видя), тоест "сурова" и няма екстри като обучение за пиксели с отклонения, които да коригира. И на моята още с идването си имаше 7-8 миксела, които в някои режими "светят" или са тъмни. В 90% от режимите обаче изобщо не се виждат и изобщо не пречат на работата

2. MOKOSE C100 (сензор IMX377):
https://www.mokose.com/products/mokose- ... unt-camera

От тази съм умерено доволен, предвид конкретното приложение. Значително по-нечувствителна е от горната, но всичко останало и е ОК - зуума е какъвто трябва, обработката на изображението бива, когато не е на увеличение се справя доста прилично, като се поувеличи се вижда доста шум, но и сензора е за телефон/сапунерка (IMX377), и с почти 2 пъти по-малък пиксел от горната та няма много чуденки защо така.

За бърза WEB камера с ширикоъгълен обектив се е утепала - доста по-скъпи от нея камери ще и дишат прахта.

Обективи:

1. HELIOS 44М-6 - перфектен, ако ви дава достатъчно увеличение - поради конструкцията му при близко фокусиране увеличава обекта и сметнах че се дъжи като нещо като 76mm, много е светъл и с 2 стопа надолу е много остър. Почти няма аберации (поне при мен), или поне няма дразнещи такива.
Не случайно оценките за конкретния, както и за различно модификации тук са доста добри:
https://www.pentaxforums.com/userreview ... 8mm-f.html

2. Tamron 28-105 F4-5.6 AF IF - също съм доволен. Много удобно е че фокусира на 50 сантиметра в целия си обхват, и ако разстоянието между обекта и сензора е над това, не трябват никакви рингове. А при жавио обектив ринговете не са добро решение, ако се цели ползването на целия му диапазон, защото колкото повече рингове се слагат, толкова по-голяма част от "широкия" му диапазон се губи поради невъзможност за фокусиране.
Ето го:
https://www.pentaxforums.com/userreview ... 4-5-6.html

3. Sigma DL 28-300 F3.5-6.3 - модела, който взех, фокусира на минимум метър и 20 в някои режими, съответно иска макро пръстени, и съответно част от диапазона му се губи, откъдето се и позагубва смисъла от това че е zoom, та не се оказа твърде подходящ. Иначе оптично е достатъчно приличен

4. HOYA 135mm F2.8 - иска 40мм макро пръстени за да започне да фокусира на 60см, заради което "потъмнява" (тоест слиза с 1-2 стопа надолу), и дава доста голямо увеличение - реално се държи като нещо като 280мм. Резлно става, но за по-голям сензор. На мен увеличението с него ми е прекалено много - едмата страна на TQFP 64 корпус пълни целия екран. Има и малко аберации.

5. HANIMEX 38-105mm F3.5 - реално и той става, ама е тъмничък, а и с макро рингове му се губи диапазона и реално се ползва малк ачатс от него. Иска 15мм макро ринг за да фокусира на 60см. Има и аберации, макар и не чак трагично много.

Нед Яну 31, 2021 10:23 pm
Профил ICQ

gicho написа:
sparkybg написа:
Евтината с IMX307 сензор я утря в земята С МНОГО. АМА МНОГО!!!

Очаквано, предвид четворно по-големите пиксели. Размерът все още има значение :-) Само дето големия пиксел не се връзва с целта ни за голям "зум". Тъкмо открих как се прави цифров зум на моята акшън "платка" - дава ми до 5.0х, което не знам дали има връзка с резолюции или е избор на някое такайче.

Все повече се убеждавам че зуума трябва да е оптичен, а не цифров. Или някаква комбинация от двете.

...и не е само до размер. IMX377 е "consumer camera" сензор, тоест набляга се на определени неща, които търси собственик на телефон или екшън камера например.

При "surveliance" сензорите се набляга преди всичко на чувствителност, и например същия като размери има SNR1s=1.33, а IMX307 е със SNR1s=0.23, което е 5 пъти по-малко. IMX327 е с 0.17, при същия размер като IMX307,

Любопитното е че пак при survelliance сензорите има такъв с 1.45 микрона пиксел, който въпреки това е със SNR1s почти наполовина на тоя, който е с еднакви с IMX377 пиксели.

Не на последно място - MOKOSE камерата е без IR филтър в камерата (беше в обектива, с който дойде), обаче от това няма никакви драми. Явно самата и чувствителност е кръцната откъм IR спектъра.

ПП: Отново НАСТОЯТЕЛНО МОЛЯ някой да оправи недоразумението с кукитата във форума, защото почти не мога да поствам - постоянно забравя че съм се логнал и ме изхвърля и трябва да отворя 2 таба, да се логна от единия, и да поствам в другия.

ПП: Тетата китайска (не MOKOSE, а тази, която поръчах най-напред и за която поисках да ми връщат парите), предвид че взима целия цензор, ако беше читава трябваше да е съозмерима IMX307, защото матрицата е уж със същия размер, при взимане на целия цензор ако беше читава трябваше да сумира пикселите, а тя очевидно не го прави.

MOKOSE-то го прави, защото шума при показване на целия сензор е значително подтиснат, но явно самия сензор си е по-нискочувствителен от IMX307 за единица площ.

Нед Яну 31, 2021 10:38 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
Xiaomi Mi Note 10. откъм фото е качествено.

Моят е дърт и амортизиран галакси 5 от 2013, а колко пъти съм го дезифенкцирал последните 12 месеца с какви ли не отвари срещу короната, вече не знам, но всичко работи засега. Обаче снимките явно не са съвсем прекрасни.

sparkybg написа:
Моята камера дойде отдавна, ама не съм никак доволен

Мда... Това не е добре, направо ме е страх да прочета какво си писал.

sparkybg написа:
1. Евтината с IMX307 сензор я утря в земята С МНОГО. АМА МНОГО!!!

Лошо...

sparkybg написа:
2. Не ще да записва картинки на карта (само видео)

Не съм тествал, ама си мислех, че това е най-елементарното нещо, дето трябва да може електрониката след сензора.

sparkybg написа:
3. Не ще да пуска видео към компа (и причината не е в компа)

Не съм тествал. Имаш впредвид записано видео от камерата, нали?

sparkybg написа:
4. Цифровия зуум взима целия сензор, смачква го до 1920x1080, и после увеличава това 1920x1080, и де-факто при увеличение 3 вместо да кропва матрицата, получаваш изображение 640х360, разтеглено върху 27 инчов екран.

Забелязах, че цифровото работи като paint, но не съм и очаквал нещо различно. Цифрово над 2.5 въобще не ми помага, виждам квадратни шумове дето повече пречат, а не помагат. Евтината камера прави ли тази операция с пълната резолюция и кропване, дето обясни по-горе?

sparkybg написа:
5. Между лешите и камерата има ринг, който е хлабав към камерата (резбата изпуска), а като стегнеш с болтчето и побутнеш камерата, тя се клати.

Да, забелязах още в началото. Ринга остава на адаптера или на обектива (в зависимост какво ползвам).

sparkybg написа:
6. Вътрешната резба на тоя ринг пък е прекалено стегната и някои от преходниците ми не се завинтват.

Аз видях, че HOYA-та ми иска друг адаптер, няма резба. Ще трябва да я продавам.

sparkybg написа:
7. Самото изображение, което връща е като замацано, сравнено с евтината.

Онези снимки, които постна, с евтината камера ли са? Това обяснява и защо с тази на лапсун все не е фокусирано, както ми се иска. Дай линк към евтината камерка отново.

sparkybg написа:
Осветеността на платката ми е 1100 лукса (има програмки за телефон, дето мерят, при това сравнително точно).

Това за приложението отдавна го ползвам. Учудих се, но на работа осветеността в офисите ни е над 1000 лукса. Вкъщи в лаба, до микроскопа съм сложил нощна лампа, която в полето на обекта го докарва до поне 500. Като сложа още една лампа до нея, е над 1000. Ама това само в рамките на 10 см^2. Илюминатът за никакъв хикс не става. Но и лаба ми е много тъмен, към 60 лукса макс. Какви лампи предлагаш за осветление, за да постигна тази осветеност? При теб тя локална за бюрото ли е или е да речем доста светло във всяко кьоше? Гледам, че само в стаи с дълги флуоресцентни тръби, каквито са в офисите и в някои от нашите стаи, имам добра осветеност. Всичко с крушки е доста зле, дори да наред 200 вата като светлина, повече от 350 лукса не отчитам в стаята.

sparkybg написа:
Хелиоса ще трябва да го свалиш с 2 стопа надолу. Аз го свалям даже на 3 - на бленда 5.6 и 8 работя. Това за евтината камера е перфектно, ама на скъпата и е тъмно. Широко отворен почти всеки обектив от тия времена е мазньоч. А и при 5.6 и 8 бленда дълбочината на фокуса е много по-добра.

Нямам твоя речник и познания, затова да питам - какво имаш впредвид под един стоп, два стопа?... В момента е отдалечен опитно, с адаптера към камерата C-mount, с един много къс ринг и може би с почти цял ход на лещите (което грубо е към 10мм). За блендата (вероятно говориш за позицията на ножовете на диафрагмата) забелязах, че с моята слаба светлина не играят роля. Ще направя експерименти, като си подобря осветлението. Но да, тъмно и е на "скъпата" камера.

sparkybg написа:
Официално фокусира на 50 сантиметра минимум, тоетс ще ти трябват някакви макро рингове - официално трябва да е на 45.46mm от сензора (от плоската част на обектива до повърхността на сензора). За да докусира по-наблизо трябват "подложки".

Обясни ми моля за "подложките".

sparkybg написа:
Повдигнал съм въпроса пред PayPal да ми се връщат пари. Към края на другата седмица ще разбера какво ще стане. Ако не ми ги върнат ще пусна за продажба евтино.

Скъпата камера ли ще връщаш?
sparkybg написа:
Междувременно опитах и камера MOKOSE C100 (с IMX377 сензор) - справя се не лошо, зуума и е истински, но и нея евтината камера като чувствителност я отвява. :)

Вече ми отговори на въпроса за истинския зуум.

Благодаря предварително!

Пон Фев 01, 2021 12:49 am
Профил

sparkybg написа:
1. HELIOS 44М-6[/b] - перфектен, ако ви дава достатъчно увеличение - поради конструкцията му при близко фокусиране увеличава обекта и сметнах че се дъжи като нещо като 76mm, много е светъл и с 2 стопа надолу е много остър. Почти няма аберации (поне при мен), или поне няма дразнещи такива.
Не случайно оценките за конкретния, както и за различно модификации тук са доста добри:
https://www.pentaxforums.com/userreview ... 8mm-f.html.

Какъв е твоят модел - 44М-6 или 44М-7? Искам да го докарам и аз до остър фокус, ама не ми е остър. Ще се боря с това на база твоите напътствия и т.н. стопове.

sparkybg написа:
4. HOYA 135mm F2.8 - иска 40мм макро пръстени за да започне да фокусира на 60см, заради което "потъмнява" (тоест слиза с 1-2 стопа надолу), и дава доста голямо увеличение - реално се държи като нещо като 280мм. Резлно става, но за по-голям сензор. На мен увеличението с него ми е прекалено много - едмата страна на TQFP 64 корпус пълни целия екран. Има и малко аберации.

Какъв адаптер ползваш за този обектив, тоест как го прикрепваш към камерата. Хоята, дето аз имам няма резба отгоре.

Пон Фев 01, 2021 1:01 am
Профил

sparkybg написа:
MOKOSE-то го прави, защото шума при показване на целия сензор е значително подтиснат, но явно самия сензор си е по-нискочувствителен от IMX307 за единица площ.

Светни ме моля с тази чувствителност, че се обърках. Сега тази камера, дето искаш да връщаш и дето аз ползвам, на Лапсун, с голяма чувствителност ли е, или с малка?
Значи наистина ще ми трябват повече опити, с различни обективи и поне две камери за сравнение, за да мога да се фамилиаризирам с тези понятия. Ще извиняваш, ако въпросите са тъпи, но поне имаш опит. Като гледам на какви въпроси отделяш време да отговаряш в опасните прототипи, се чувствам като професор.

Пон Фев 01, 2021 1:06 am
Профил

d_jelev написа:
Не съм тествал, ама си мислех, че това е най-елементарното нещо, дето трябва да може електрониката след сензора.

Да, и в описанието и го има, даже с размер на картинките. Ама като няма карта и натисна копчето, иска карта, а като сложа карта и натисна копчето, нищо не се случва. Башка дето като слагаш и махаш картата камерата се изключва, ама това да речем е бял кахър.

d_jelev написа:
Не съм тествал. Имаш впредвид записано видео от камерата, нали?

Имам предвид видео по USB-то. Включваш я към компира, намира си и драйвери и всичко, и накрая като влезеш в програма за камери - вътре от тая камера се чете един черен екран и толкоз. MOKOSE-то си работи както трябва.

d_jelev написа:
Забелязах, че цифровото работи като paint, но не съм и очаквал нещо различно. Цифрово над 2.5 въобще не ми помага, виждам квадратни шумове дето повече пречат, а не помагат. Евтината камера прави ли тази операция с пълната резолюция и кропване, дето обясни по-горе?

А трябва да очакваш - за какво ти е 16MP сензор, ако ще го мачкаш до 2MP? То на многото пиксели това им е смисъла в крайна сметка. В тоя си вид (както не записва и картинки и не праща видео по USB), камерата е посредствена 2MP камера, дето записва филмчета на TF карта.
Евтината камера е с FULL HD сензор, и нито кропва, нито записва, нито праща нещо по USB. От сензора към VGA-то или HDMI-то и толкоз. Тя затова е и евтина. Но китайците са си гламури да нямат модели с тоя зензор и повече екстри (USB, записване на картинки, филмчета и прочие). Тия неща могат да се наваксат с едно HDMI Capture устройство, ама и то струва пари.

d_jelev написа:
Аз видях, че HOYA-та ми иска друг адаптер, няма резба. Ще трябва да я продавам.

За каква Hoya говориш?

d_jelev написа:
Онези снимки, които постна, с евтината камера ли са? Това обяснява и защо с тази на лапсун все не е фокусирано, както ми се иска. Дай линк към евтината камерка отново.

Да, с евтината са. И разликата е все едно гледаш телевизора на баба ти спрямо Full HD. Линк съм дал в предния ми пост.

d_jelev написа:
Това за приложението отдавна го ползвам. Учудих се, но на работа осветеността в офисите ни е над 1000 лукса. Вкъщи в лаба, до микроскопа съм сложил нощна лампа, която в полето на обекта го докарва до поне 500. Като сложа още една лампа до нея, е над 1000. Ама това само в рамките на 10 см^2. Илюминатът за никакъв хикс не става. Но и лаба ми е много тъмен, към 60 лукса макс. Какви лампи предлагаш за осветление, за да постигна тази осветеност? При теб тя локална за бюрото ли е или е да речем доста светло във всяко кьоше? Гледам, че само в стаи с дълги флуоресцентни тръби, каквито са в офисите и в някои от нашите стаи, имам добра осветеност. Всичко с крушки е доста зле, дори да наред 200 вата като светлина, повече от 350 лукса не отчитам в стаята.

30W диодни ленти на 80 сантиметра над бюрото. Локално за половината бюро. В стаята ми осветеността е около 150 - 200 лукса. При по-малко ми се доспива.

d_jelev написа:
Нямам твоя речник и познания, затова да питам - какво имаш впредвид под един стоп, два стопа?... В момента е отдалечен опитно, с адаптера към камерата C-mount, с един много къс ринг и може би с почти цял ход на лещите (което грубо е към 10мм). За блендата (вероятно говориш за позицията на ножовете на диафрагмата) забелязах, че с моята слаба светлина не играят роля. Ще направя експерименти, като си подобря осветлението. Но да, тъмно и е на "скъпата" камера.

https://en.wikipedia.org/wiki/F-number
Просто сложи Helios-а на бленда 4, 5.6 или 8. Толкоз. Не го дръж на 2 и 2.8

d_jelev написа:
Обясни ми моля за "подложките".

Колкото по-далече преместиш обектива от сензора, толкова по-наблизо може да фокусира и толкова повече увеличава, но и става по-тъмен. Потърси в Google "macro extension tube".

d_jelev написа:
Какъв е твоят модел - 44М-6 или 44М-7? Искам да го докарам и аз до остър фокус, ама не ми е остър. Ще се боря с това на база твоите напътствия и т.н. стопове.

44M-6 е моя. 44М-7 трябва да е дори малко по-добър - дават го с по-висока разделителна способност, макар и не с много.

d_jelev написа:
Какъв адаптер ползваш за този обектив, тоест как го прикрепваш към камерата. Хоята, дето аз имам няма резба отгоре.

C-mount към M42, също като Helios-а. И двата са на M42 резба. И понеше камерата е CS-mount, а не C-mount, имам и 5мм дистанционен ринг/преходник за да докарам фокусното разстояние.

d_jelev написа:
Светни ме моля с тази чувствителност, че се обърках. Сега тази камера, дето искаш да връщаш и дето аз ползвам, на Лапсун, с голяма чувствителност ли е, или с малка?

С малка. Сензора е гаден, обработката е гадна, пикселите са много. Реалната цена на тая камера в тоя и вид е наполовина на евтината, или около 20 евро. Аз естествено при тия и качества и за 20 евро не бих я купил. На мен филмчета на TF карта не ми трябват. Трябва ми HDMI, USB и читав zoom.

Чувствителност е - колко светлина му трябва на сензора за да покаже приемливо изображение. SONY уж бяха лидер в това преди години, ама не знам как са сега нещата. Сензорите им за видеонаблюдение са изключително насочени кум висока чувствителност и нисък шум за да виждат добре на тъмно. Никаква магия няма тук - аз просто съм уцелил от първия път евтина камера с хубав сензор. Към момента на купуването първо бях скептичен че изобщо сензора е SONY, предвид цената, и второ - изобщо не знаех че точно IMX307 е доста добър като чувствителност и нисък шум, пак предвид цената. Сега като дойдоха камерите се разрових и съм по-в час поне със сензорите на SONY.

За обективите - ако долната част на обектива ти е на по-малко от 50см от платките, които щв човъркаш, твърде вероятно е HELIOS-а да ти е напълно достатъчен, а 135мм на мен ми е даже много - както казах заради макро пръстените 16 крачета със стъпка 0.5 ми пълнят монитора, а ако камерата ти е по-ниско, при теб ще трябват още пръстени и увеличението ще е още по-голямо.

Пон Фев 01, 2021 1:52 am
Профил ICQ

Това е с Тамрон 28-105, сложен на 105мм:
Прикачени файлове:
IMG_20210201_010553.jpg
IMG_20210201_010553.jpg [ 500.17 KiB | Прегледано 2287 пъти ]

Пон Фев 01, 2021 2:08 am
Профил ICQ

sparkybg написа:
За каква Hoya говориш?

Ето за тази:
Прикачени файлове:
20210201_184616.jpg
20210201_184616.jpg [ 1.31 MiB | Прегледано 2255 пъти ]

Пон Фев 01, 2021 8:53 pm
Профил

Еми взел си я с грешен захват. Има я сигорно с 5-6 захвата. Моята е на резба М42 като Helios-а, твоята е за някакъв байонет, предполагам Pentax или Nikon.

Въпросната HOYA иска 60 милиметра допшълнително разстояние до датчика, за да може да фокусира на 60см. Ако трябва по-близо, ще трябва и още.

ПП: Пак, МОЛЯ оправете бисквитките на форума или каквото е там! Тоя пост го пиша 3 пъти!!!

Пон Фев 01, 2021 9:02 pm
Профил ICQ

Искаш ли да купиш този прекрасен обектив? Без драскотини и прах по лещите? Щото го продавам...

Пон Фев 01, 2021 9:05 pm
Профил

sparkybg написа:
ПП: Пак, МОЛЯ оправете бисквитките на форума или каквото е там! Тоя пост го пиша 3 пъти!!!

Интересно, има ли някой друг този проблем. Защото никога не ми се е случвало.
Случвало ми се е, ако пишем едновременно с някой, да не ми възприеме поста, но с връщане назад в браузера
ми възстановява това, което съм писал и го пращам пак. Като крайно решение - писане в Notepad и copy/paste
във форума.

Пон Фев 01, 2021 9:14 pm
Профил

При мен също няма проблем с бисквитите. За първи път от спарки чувам. Да не е от браузъра нещо, или поредния шитни ъпдейт на уиндоус?

Пон Фев 01, 2021 9:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32  Следваща