|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
 Re: Дек за оправяне
Бонго - много преди да се появят записвачките имах прилична колекция аудио цд-та - В БГ масово започнаха да навлизат '92-'93-та. Може и да е имало писачки по това време, но те въобще не са били по две за левче. Цените на дисковете все още бяха достъпни, щото всичко беше пиратско реално. В момента в който ги погнаха и цените станаха недостъпни, всичко умря. Имам един познат в Пловдив с магазин, който се наложи да се преструктурира за да оцелее. А друг приятел тук в Разград директно затвори. Когато вече имаше свободен достъп до записващи устройства, MP3 го имаше и ако ми попаднеше някоя музика дето я нямам, директно я компресирах. Не че не съм записвал на Аудио CD ама е било изключително рядко - няй-вече за да си възстановя някой диск от колекцията, който по някаква причина е бил повреден - сега се сещам за 1 само.
|
| Нед Яну 31, 2021 10:47 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Преди има-няма 20 г. трябваше да купувам диктофон за служебните нужди на съпругата ми. По това време цифровите диктофони, току що, се бяха появили на пазара и на мен ми коства доста приказки за да убедя доста консервативно мислещата и същевременно технически неграмотната ми половинка в това, че следва да ползва цифров, вместо аналогов. Държа да поясня, че работата с диктофон далеч не се състои в това да направиш някакъв запис. След това трябва и да си монтираш материала, вадейки фрагменти от различни записи. Въпросният диктофон се ползва много активно и до днес. Всеки сам може да прецени, колко километри лента, колко пластмаса, колко батерии, колко време, колко пари и колко неудобство е спестил. Иначе - сигурно е много ретро-престижно да извадиш маниашката Nagra и да я плеснеш на масата 
Последна промяна lcr на Нед Яну 31, 2021 1:10 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 31, 2021 12:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Особено ако е модел SNST-R. Апропо, творчеството на инж. Копирников върху Nagra SN също е интересено.
|
| Нед Яну 31, 2021 1:05 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Ице, никога не бях поглеждал Награ... интересна история, интересни продути. Награ означавало "записвам" на полски, само да има време човек да чете и гледа. А в ebay тия "нещица" са същинска цифромания.
|
| Пон Фев 01, 2021 1:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Интересни са да, но никога не ми е попадало нещо по-конкренто за тях, не че съм и търсил де, ама ако си гледал нещо интересно дай линк.
|
| Пон Фев 01, 2021 1:48 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
чети бре, от извора https://www.nagraaudio.com/the-recorders-collection/https://www.nagraaudio.com/history/Ицо ще каже - сигурно има ревюта, форуми, схеми, чертежи, молитвени общества, тайни общества и т.н.
|
| Пон Фев 01, 2021 1:52 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: Касети за Аудио ли, аз на живо не съм виждал, иначе за видео съм виждал почти всичко, бетакам, бетамакс, видео 8, У-матик ... но от аудиото само стандартни и мини, виждах у-во за RCA касета но касети на живо не съм виждал. За ремонта на пластмасовите детайли, според мен за това приложение с SLA принтер няма да има никакви грижи, тия дни правя разни детайли с формлабса и са много здрави, а аз за момента печатам sс материал който го дават за аналог на ABS и прозрачно което пък е още по-слабо, а има и с доста по-висока якост, както твърдост така и якост на опън. |  |  |  |  |
Ако е за механични елементи, прават ги от пластмаса, дето се и хлъзга, а понякога е и с вхрадена в самата пластмаса смазка. ABS- няма да изкара дълко например катои зъбно колело. Не заради здравината (макар че е чупливо, щото е твърдо) - ще се износят. Не знам и колко ще държи на смазка.
|
| Пон Фев 01, 2021 2:19 am |
|
 |
|
Grubi
|
Опитите продължават https://www.thingiverse.com/search?q=te ... t=relevantОсобено за врътки, eject истории, и други декоративни елементи - ще стане. Ако оригиналната част е била пластмасова, не виждам причина да има проблем - ако се избере правилния материал, и вероятно има някаква пост обработка. Ако пък искаме да заменим с метална - който има струг, фреза и т.н., също ще стане. Фрезичката за FR-4 също може да сътвори добри неща.
|
| Пон Фев 01, 2021 10:55 am |
|
 |
|
itso.t
|
Предполагам че си видял цивилното им производство. Другото също е интересно. В криптомузея имаше описание на някаква част от нещата. Интересни са от техническа гледна точка към момента на създаването им. Пак там имаше описание и на съветското копие на Nagra SN. Схеми - където има схеми и за други аудио джаджи - в Хайфай енджина, електротанята и т.н. А за тайните общества не знам нищо. Ако си призная че знам, ще трябва да изпращам чистачи. 
|
| Пон Фев 01, 2021 11:00 am |
|
 |
|
Grubi
|
Молим ти се - никакви чистачи. Ще вземем да спретнем тука някаква кървава баня  Или по-скоро ще се напием. https://www.whathifi.com/features/nagra ... ious-hi-fihttps://www.cryptomuseum.com/covert/rec ... /index.htmТоя поляк е явно сериозен тип (незнам дали е още жив, или наследниците му управляват фирмата), но като ми остане време ще чета - но иначе производството изглежда наистина като за малка фирма - от горния линк. Всъщност - това, което ме беше впечатлило и то не е Награ - беше записвачката върху жица https://www.ebay.com/b/Vintage-Wire-Rec ... n_55194305https://museumofmagneticsoundrecording.org/Wire.htmlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Wire_recording
|
| Пон Фев 01, 2021 12:10 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Награ са ясни. За тях има изписано повече от достатъчно. Не стана ясно, сдоби ли се с касетофон-занимавка за реставрация? 
|
| Пон Фев 01, 2021 12:23 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Сдобих се, почистих външно (беше страшна мизерия) и го заприходих в склада (налегнаха ме шефовете с разни нови платки). Изключва след няколко секунди, има и една врътка която е видяла зор.
Харесал съм два Marantz, които обаче пише че са действащи. Абе хвърлям пари в огъня, да не изгасне. Но със сигурност ще ме изгонят от вкъщи - въпросът е кога. И тогава ... ами ще спя в офиса, докато не ме изхвърлят и оттам, т.е. оттук
|
| Пон Фев 01, 2021 12:36 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Грамофон ли? Или ролкови плейъри?
|
| Пон Фев 01, 2021 8:34 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не, 510 и 511 за вграждане в рак. Двукасетъчни.
|
| Вто Фев 02, 2021 12:14 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ако ти изпадне някое евтино Накамичи Дракон, му се меткай. Има какво да се чопли по него, а може да се разглежда и като инвестиция.
|
| Вто Фев 02, 2021 12:17 am |
|
|