Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Дек за оправяне 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: Дек за оправяне
Grubi написа:
Но ако някой направи автомат за печат на винилови плочи, или пластмасови (катобруските пи учебниците), ще избие рибата. "Запишете си плоча"..

Но си спомням, че имаше едни големи касети Сони от едно време...не DAT-ове, нещо друго.

За плочи има такова устройство в Дюкан Меломан https://meloman-bg.com/грамофонна-плоча-по-поръчка/

Касетките са ElCaset https://en.wikipedia.org/wiki/Elcaset
Изображение

Вто Яну 26, 2021 11:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Андък, нещо което такова. Един съученик имаше касетофон за това чудо...бяха хубави времена.

Пет Яну 29, 2021 10:20 pm
Профил
Аватар

Идиоти! :)

Иначе: елкасетата е нещо средно между магнетофон и компакт-касета, но никога не е пробивала.
В благодарение на меринджеите май никога не се е пръквало нещо свястно - за VHS да обяснявам ли?

Пет Яну 29, 2021 11:42 pm
Профил
Аватар

Давай.

Съб Яну 30, 2021 12:25 am
Профил
Аватар

Да бе, ей ся! :) За вас Вики няма ли?!
Още си спомням как за няк'в конкурс за хлапешка песен на жената ѝ искаха DAT касета...

Съб Яну 30, 2021 12:39 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Да бе, ей ся! :) За вас Вики няма ли?!

Само на теб имам вяра...

Съб Яну 30, 2021 12:46 am
Профил
Аватар

Dolby B разказа играта на елкасетите - подобно качество на ниски цени и малки размери.

Съб Яну 30, 2021 10:01 am
Профил

Много често записът се правеше с Долби а се слушаше без. Така имаше повечко високи и студийното качество за което говори Ицо, се достигаше с много по-малко презаписи :D

Съб Яну 30, 2021 11:15 am
Профил
Аватар

По-маниашко беше да се записва с Долби Ц, а да се слуша с Б. Така хем има някакво шумоподтискане, хем и високите се вдигат.

Архаична техника, с толкова недостатъци, че чак е трудно да се изброят, но все още си има своя чар.
Към края на на жизнения и цикъл е достигнала до невероятни технологични нива. Например, при някои триглави машини от високия клас, процепът на възпроизвеждащата глава е бил от порядъка на 0.6 - 0.7 um.
Още се чудя как с ламелен магнитопровод се прави равномерен процеп с такъв размер, който да е максимално в една равнина с тоя на другия канал, и максимално перпендикулярен към посоката на движение на лентата.
И това '80-е и '90-е години на миналия век.

Съб Яну 30, 2021 11:56 am
Профил

Самото споменаване на dolby C или DbX директно, извисяваше собственика на съответната техника в небесата на хай-фай-щината :D

Сега - сериозно...

Това наистина бяха уникални машинки - резултат от безкрайното техническо преследване на съвършенството.

После се появи cd-то и утрепа всичко това. :(

Съб Яну 30, 2021 12:05 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
.... Това наистина бяха уникални машинки - резултат от безкрайното техническо преследване на съвършенството.
После се появи cd-то и утрепа всичко това. :(

Всъщност, меринджеите осраха всичко. Dolby B & C повече сговняваха нещата отколкото да ги оправят, а Dolby HX Pro така и не стигна (май) до домашната техника, нищо че май излизаше по-евтино. Но това е във връзка със следното:
CD-тата (и DVD-тата) станаха популярни едва когато всеки можеше да ги записва на домашния компютър.
Колко готини неща се затриха заради уж защита на авторските права :evil: Още рива за режима Home Theater на ATI...

Съб Яну 30, 2021 3:48 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Grubi написа:
Андък, нещо което такова. Един съученик имаше касетофон за това чудо...бяха хубави времена.

У нас все още стои едно такова :)
Хитачи , едно касетно с брояч/(километраж :) ) за запомняне на позициата :)

Съб Яну 30, 2021 9:06 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
...Dolby HX Pro така и не стигна (май) до домашната техника...

Разбира се че стигнало и до домашните касетофони.

Съб Яну 30, 2021 10:19 pm
Профил

Бинго това за популярността е валидно само за БГ и околията, а и аз лично не познавам човек който да си е записвал аудио CD-та и в БГ

Нед Яну 31, 2021 2:42 am
Профил

Ицо направи хубав коментар за магнитната глава и ме впрегна да изучавам как работи нещо, на което никога не съм обръщал внимание.
Касетофони има и сега, ей в момента съм си пуснал метъл баладите - моя лична касета, купена през 1989, в началото на пиратската истерия и Унисон. Вероятно съм я въртял поне 50 пъти за 30 години, поне 15-20 години стоя невъртяна. Качеството на звука все още е яко, и съм убеден, че не е записвана с долби Б. Навремето имах един Техникс дек с долби Б и С. Обичаше да мачка много касетите и го хвърлих, направо като нов. И никога не слушах на Долби, все едно покриваш колоните с чаршаф.
Тук в Швейцария продават много касетофони и касети. Станаха на мода преди 10-на години. И пак се отвориха гешефти.
Но плочата е на най-голяма почит. Аз си купувам на година поне по 5-6, нищо, че още не съм си оправил Торенса, дето си купих на търг.
Компактдискове НИКОЙ не купува вече. Помня преди музикалните витрини на магазините, няколко десетки метри заглавия. Вече са останали само 5 метра да кажем щандове. Всичко друго е заето с плочи, ДВД, блурей и игри. И касети също.
Тази технология не трябва да се отхвърля. Уокмена с касета и до днес си остава най-стабилния, не ти подскача песента, както при диска, превъртането е лесно. Мисля, че дори надживява мп3 плейърите, щото аз не знам да се ползват вече. Всеки си ползва телефона за тая цел. Обаче меломаните много ценят касети, ролки и плочи.
Ако някой има желание, може да научи нещо за Анатол Гърков от София. Той е гуру в тази техника, изцяло самоук.

Нед Яну 31, 2021 2:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща