|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 9:30 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
явно в момента в който някой заживее у хамериката и се вкарва в някакъв такъв небивал филм... е... сефте... дали геймстоп щяха да си фалират незабелязано, без шортване - някой ще загуби дали щяха да ги шортнат успешно и тихомълком както беше запланувано - пак някой ще загуби дали ще успеят да им развалят шортването - хедж фонда ще загуби, за сега само те, ако са чак толкова залязваща компания и инвестиралите сега и те ще загубят, и в 3те възможни варианта - някъде някои губят винаги, ама винаги за да печели един друг трябва да плати (в случая не само да плати ами и да загуби) само у балона на измислената хамерика може да се пръкват пари от нищото и привидно да се печели без никой да губи, но реално и това не е така, пак някой някъде губи, макар да не е толкова явно и свързано на пръв поглед, но който е у филма не се замисля много, щото у филмите нещата се случват по други природни закони 
|
| Пет Яну 29, 2021 5:51 pm |
|
 |
|
syscop
|
Това световен проблем ли е? Едни "добри" досега са правили пари по определен начин като се ощетявали други не толкова добри. Сега други "добри" хора са приложили същата тактика спрямо първите. Според мен нещо такова се е получило. Ако първите са действали спрямо закона, то и вторите няма за какво да бъдат укорени 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Яну 29, 2021 6:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
Нека вземем примера с пекарната тогава. Собственикът прибира печалбата, пекарят заплатата, клиента хляба. Кой е ощетен? Земеделската земя, може ама и тя бива торена. Кравата дето дава лайната, може ама и тя бива гуена. Идеята на добавената стойност е да няма загубили.
В случая с GME пак не би следвало да има загубили. Това е високо рисков капитал, в размер на 0.1-1% от съответното портфолйио, който се отписва в момента на инвестицията. За целта си има първи и втори ред деривати, които регулират максималните загуби свързани с него. Дори и да има фонд, който привидно не спазва правилата, той е част от нечие друго портфолио и с това е отписан още при самото си създване. Съответно фалитът му не води до загуби.
|
| Пет Яну 29, 2021 9:19 pm |
|
 |
|
nik
|
когато пекарната е реална, и кравата дето дава лайна и тя е реална - цикъла се затваря и ощетени няма, всички работят, включително и кравата, работят и си получават заработеното
ощетените стават когато се яви някой на софрата без да е работил да започне да прибира пари, понякога повече от колкото е реално заработено или казано по хамерикански - уол стрийт, парите не падат от небето, дори когато наливат т.нар. хеликоптерни пари - макар и косвено пак някой плаща сметката накрая, най често обикновения човечец, дори да не го осъзнава, плаща си, дори да е маскирано със заеми за които ще се разбере след години - пак някой ще плаща
|
| Пет Яну 29, 2021 9:59 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
 |  |  |  | nik написа: когато пекарната е реална, и кравата дето дава лайна и тя е реална - цикъла се затваря и ощетени няма, всички работят, включително и кравата, работят и си получават заработеното
ощетените стават когато се яви някой на софрата без да е работил да започне да прибира пари, понякога повече от колкото е реално заработено или казано по хамерикански - уол стрийт, парите не падат от небето, дори когато наливат т.нар. хеликоптерни пари - макар и косвено пак някой плаща сметката накрая, най често обикновения човечец, дори да не го осъзнава, плаща си, дори да е маскирано със заеми за които ще се разбере след години - пак някой ще плаща |  |  |  |  |
Някъде гледах, че 55 цента от всеки долар са "напечатани", т.е. за тях редовия американец няма какво да предложи. Което, ако се замислиш, не е супер много, трябва да обеднеят само 2 пъти, за да си стабилизират държавицата. Е, и да изчистят въпросните паразити.
|
| Пет Яну 29, 2021 10:16 pm |
|
 |
|
nik
|
да ама не, за да си позволят лукса за безкрайно печатане имат ужасно много долари пръснати извън щатите, за да могат да прехвърлят значителна част от инфлацията извън щатите, тъй че добави и по 55 цента и за тия долари, освен ако не кажат "тия навън да пият една студена вода" ама тогава долара ще се срине и обедняването мигом ще стане от 2 на 20 пъти да не говорим че разглезените трудно влизат в пътя - все едно утре да идеш в циганската махала и да кажеш че от утре помощите спират и ще трябва да работят... общо взето с безбройните тарикатлъци които са въртяли през годините вече са вкарани в спиралата, няма измъкване безнаказано, въпрос на време е... веднъж слушах един обясняваше какво е заема - това е вземане на пари от твоето бъдещо аз, т.е. ако взетите пари си ги вкарал веднага в реален бизнес, и си докарал реална печалба - добре, обаче ако всичко е отишло само за папо, лъскави коли, и балони за хрантутене на паразити - твоето бъдещо аз ще е по-бедно тъй че може да не сме живи да го видим но аху-иху рано или късно ще свърши и ще дойде време някой да плати сметката, това че са намерили начин да протакат 50 години не значи че ще е вечно, никоя финансова пирамида не е оцеляла до сега, а и нефта за крадене намалява...
|
| Пет Яну 29, 2021 10:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Ако американците са разглезени не знам какво да кажа за всички останали нации .. може да са всякакви но не са разглезени.
|
| Пет Яну 29, 2021 11:01 pm |
|
 |
|
nik
|
разглезени са, очевадно е, дупе знае 2 и 200 ама ако е родено и живяло цял живот на 200 няма как да му обясниш че има и 2 дори фермерите на село, дето бачкат здраво, и наистина заработват нещо са свикнали че държавата трябва да им уреди пазар за продукцията, дори против волята на купувача, някои се усетиха че тръмп им съсипа пазарите, ама най глупавите сигурно пак са гласували за него за костюмираните дето цял живот паразитират някъде и не знаят какво е това работа изобщо няма да коментирам
|
| Пет Яну 29, 2021 11:28 pm |
|
 |
|
HCL
|
много добре казано. Ник кажи ми, ако на края на месеца ти остават 100 лева на страна след като си задоволил основните си потребности, в това число тези за развлечения и образование, какво правиш с тях? А това за рзглезените американци можеш да го кажеш само ако не си живял там. Което е малко странно, имайки в предвид колко силно формирано мнение имаш по темата.
|
| Съб Яну 30, 2021 1:52 am |
|
 |
|
nik
|
ако хипотетично ти ги дам тия 100лв да инвестираш и след лоша сделка ги загубиш, кой губи? нали никой не губи? може ли след неуспешна инвестиция да не загубя? или пък ако шортнеш една компания и акциите вземат че наистина паднат, и от 100лв станат 200, може ли да седнем на бира в кръчмата да почерпя и да ми обясниш от къде се взеха тия 100лв ? от нищото ли?
|
| Съб Яну 30, 2021 2:47 am |
|
 |
|
HCL
|
Не ми отговори на въпроса. Но ако ми ги беше дал преди 12 г когато започнах да търгувам с акции в момнета щяха да са 190,8 лв. Не е богатство, но тук където живея е достатъчно да бие инфлацията което означава че си на печалба. А парите се взеха от труда на такива като мен, които работим във фирмите в които се инвестират тези пари и се грижим за това дивидентите да се изплащат и курсовете да вървят нагоре. И аз лично съм доволен от това, че същите тези работодатели освен една добра заплата ми дават и възможност да купя част от фирмата и съответно да участвам в печалбата. Лошо нещо било това капитализма?
Но да се върнем на интересната тема. Ако за тези 12 г всеки месец ми даваше по 100 лв, които да влагам в различни финансови инструменти в момента щеше да имаш 20438,6 лв. което никак не е зле. Та кажи ми сега, ти къде би вложил тези 100 лв. За да не те заблуждавам трябва да кажа, че е имало моменти в които ако си беше поискал парите обратно щеше да си на загуба. Затова и казвам, че борсата следва да се третира като дългосрочна инвестиция.Но такъв сценарии да изгубиш всичко няма. Не и ако работиш с главата си.
|
| Съб Яну 30, 2021 3:32 am |
|
 |
|
HCL
|
И за да не ти остана длъжен с отговор. Когато шортвам компании, защото го правя, ства по два начина.
1. Сключвам договор даващ ми правото да продам едно количество акци в бъдеще на една определена цена. Ако акциите паднат ги купувам евтино и ги продавам скъпо. Както навремето предприемача е купувал вълна в Добрич и я е продавал в Силистра с печалба така правя и аз. Навремето на предприемача му е било заплащано за риска и физическите усилия които поема при изминаване на пътя между двете населени места. В днешно време на мен ми се плаща за риска и умствените усилия които поемам при изминаване на времето между две дати.
2. Продавам застрахователна полица която ти дава правото да закупиш едно количество акции от мен на определена цена. Ако акциите вземат че паднат под тази цена аз прибирам стойността на застрахователната полица. По този начин ми се заплаща за риска който поемам от теб за печалбите които би пропуснал ти ако акциите се качат нагоре.
Това е принципът по който работят дериватите. Това са едни застрахователни полици, чрез които се упражнява контрол върху риска. Няма каубойци и мошенници. Просто математици които продават финансов модел гарантиращ стабилност.
|
| Съб Яну 30, 2021 3:53 am |
|
 |
|
nik
|
така, значи за да имаш възможността да извършиш това действие "шортване на чужда компания" и да спечелиш пари какво ти трябва - трябва ти някой който да ти купи акциите на по-висока цена, и после да си ги купиш обратно на по-ниска, т.е. трябва ти някой който да вярва че пазара наистина е честен и регулиран, който да вярва че ти не разполагаш с вътрешна информация от нечия секретарка, не си пиеш кафето с тръмп, който да туитне нещо в точния момент, и други подобни, та с 2 думи трябва ти един готов да загуби пари - следователно твърдението че никой не губи не е съвсем вярно и тъй като не говорим за купуване на реални акции от компанията в която работиш, а за шортване и още безброй едни такива завоалирани имагинерни операции, с някакви несъществуващи проценти, без значение с какви полици са маскирани, реално не съществуват (геймстоп са били шортнати с над 120 ?!? % ) стигаме до една ситуация в която правим един такъв въображаем бизнес, ама някой печели истински пари, и тъй като вече изяснихме че за да печели един, други трябва да загубят, следователно от всичките тия балони едни се гушат, всички други губят, по един или друг начин, дори когато си мислиш че си спечелил и хедж фонда е загубил - утре правят един бейлаут с парите на данъкоплатците и пак те печелят Свободен пазар https://youtu.be/xj3RtkHth0o
|
| Съб Яну 30, 2021 4:13 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
В силикон вали са точно такива.
|
| Съб Яну 30, 2021 1:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12899 Местоположение: София
|
Там където не вали силикон не са такива!
|
| Съб Яну 30, 2021 1:38 pm |
|
|