|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:05 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Търсим ембедед инженери.
HTTP при такъв кратък период на предаване на данни никой не използва, ако и цената на гпрс трафика да падна. Ориентирай се или към ТСР или най-добре към UDP с акнолидж от страна на сървъра. Кодирането на данните в пакета трябва да позволява отсяване на флудващи пакети. Флудването не е ежедневие, но се е случвало и тогава системата просто не работи.
|
| Пет Яну 29, 2021 3:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Gsm-ми, мобифониб..забрави ги тия глупости, това не е за индустриални приложения, ако ще правите нещо го правете без външнин услуги. В поне 50% от обектите в които работим има проблем с покритието. Отделно насочени антени ....кой ще ги насочва, нали утре ще мине поддръжката ще свали едно да сложи друго и тая антена ще сочи в небето. За сметка на това не съм видял случай в който да не може да прекараш кабел, но ако е толкова сложно някъде, слагаш радио на най-близката стена приемник, и от там вече с кабел, радиото ти е удължител. Казвам го от опит. Може да тръгнете с меш мрежа, трябва да е нещо по-ниско честотно но нямаш никаква гаранция че ще работи, промени и преустройства в сериозните производства се правят постоянно.
|
| Пет Яну 29, 2021 3:48 pm |
|
 |
|
ilkor
|
GSM мрежата е един от най-надежните стандартизирани начини за безжична М2М комуникация. По индустриално и масово няма накъде. Всяко друго радио решение работещо в споделен спектър е в пъти по ненадежно и няма гранция че ако днес работи утре няма да има проблеми. Може би ако се наеме честотен канал ще е по добре но пак няма сигурността на клетъчните мрежи и ще е по скъпо. Така че за локална комуникция някакво локално радио най добре на 868 и или mesh за по-голямо покритие или BT/WiFi за рамките на стая. Но ако се приеме че точките за свързване в иснталацията на една локация са под 10 може би нещо p2p/star. Зависи от разстоянията. Не всеки път е възможно при mesh да се разполагат междинни нодове А нагоре - GPRS/LTE. Освен това тази комуникация няма да е свързана с управление на машината в реално време така че дори липсата на данни от нея става признак че нещо с оборудването не е наред 
|
| Пет Яну 29, 2021 4:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Тони : не си виждал в Амилум какво чудо е - там за да отрежеш една тръба с ъглошлайф ти трябва специално разрешение, един да носи шлайфа, един да носи кабела, един да носи пожарогасителя, един да следи дали режеш на правилното място и има един дето те гледа дали си с каска, очила и обувки с бомбета. Освен това по правилник, тръба с ъглошлайф се реже само на менгеме  С други думи трябва да си носиш и едно менгеме под мишница и да хо хванеш за тръбата докато режеш  Там всички кабели са в желязни тръби - за да пуснеш кабел трябва да си пуснеш и тръба, ама да я пуснеш тая тръба, трябва да и измислиш път, да се направи проект, да ти одобрят проекта и т.н. Не навсякъде е въобще възможно да пуснеш тръбно трасе. Голяма простотия. В Каолин мога да пускам където си искам и както си искам, ама там пък трябва да ми поникнат крила за да мога да ползвам кабелните скари. Няма как да стане без външна услуга - по някаква медия трябва да си преточим данните до сървъра. Най-лесно е с GSM. Всъщност в момента, като изключим мрежата на Мъск за друго не се сещам...
|
| Пет Яну 29, 2021 4:19 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Не го гледай Мъск изобщо там си е описано че няма гаранция - облаци, дъжд, сняг, мъгла сигналът деградира. Идеята е да се позлва там където няма наземна инфраструктура. Тези които си го монтират в града не виждам какво печелят. Никой ли не е гледал сателитна телевизия в лоши условия при това излъчвани със 100Х мощност (и малко по отдалеко) но пък там е еднопосочно.
GSM мрежите са доказано надежден канал за предаване на данни. Добре стандартазиран така че да имаш избор от десетки вендори за оборудването.
|
| Пет Яну 29, 2021 4:29 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
Така, е в общия случай. Извън големите населени места положението е отвратително и на 3те оператора. Точно поради тази причина ползваме един модем с насочена антена и зад него кабелна мрежа или локална безжична за отделните крайни точки. Днес дори имахме проблем с едно ново устройство монтирано в града и се наложи да изкарваме външна антена. Проблема се задълбочава още повече когато клетката която обслужва е на голямо разстояние от много крайни устройства които пък са близко едно до друго.
_________________ lz2com
|
| Пет Яну 29, 2021 4:48 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Това не е нормална ситуация. Да, има села в които наистина покритието е под въпрос и на операторите не им пука. Но в града? Обикновено операторите пускат GPRS на 900MHz и въпреки че технологията е от 80-те години дупките не би трябвало да са често срещано явление. По скоро проблемът е в натовараването понеже и капацитетът на 2G е силно ограничен сравнен с LTE. Освен това приоритетно 2/3G се ползват все още за глас. Тествал съм LTE-NB в мазе където няма грам покритие от нищо друго и това си работи без никаква грижа с 3см антенка. Тази мрежа също е на 900 докато не пуснат в обръщение 800/700 обхват
|
| Пет Яну 29, 2021 5:00 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Във Варна има доста дупки но това е друга тема. По селата за да прекараш нещо стабилно без да го мислиш задължително тясно насочена антена. Дори в града на места сме с насочени то от това лошо няма.
_________________ lz2com
|
| Пет Яну 29, 2021 5:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
При безжичните решения има известен риск след време да не работи, въпреки, че днес е ОК - я ще се насити или зашуми ефира, я нещо друго ... кабела си е кабел.
Преди 10+ години имах подобно задание за една голяма фабрика около Пловдив - освен връзка с машините трябваше да има и RFID, мобилни терминали в персонала, следене с мотокарите кое къде е прибрано или пък пращане на команда на мотокариста какво да вземе и къде да го занесе. Пълна автоматизация и контрол. Технологично няма проблем да се направи но е адски много работа и е свързано с една камара под доставчици, всеки от които може да те издъни по няколко пъти.
Добре, че си останах само със офертата, че ако трябваше да правя каквото бях наобещал щях сигурно да си разваля семейството и да влеза в лудница. Гладен човек няма граници на обещанията особенно като не е много наясно с какво е захванал.
Та хрумна ми тогава, че може да мина с ГСМ мрежата и дискретно попитах един познат от градските шефове на МТЕЛ дали могат да осигурят индустриално покритие за няколко хиляди устройства в тази фабрика. На следваща среща с клиента щях да ям бой като ме почнаха аз ли съм бил говорил с МТЕЛ да им слагат клетки във фабриката, че ги били побъркали да им звънят и да пращат оферти ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Яну 29, 2021 5:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Илко има много предприятия в които покритие няма, а и според мен не може и да има, на входа на сградата теглиш с 10 м на вътре няма изобщо услуга. А за Амилум, амилум е слънце, не си работил на платформа, рафинерия или някой химически особенно навън. То на 80% от фабриките в които съм работил не ъглошлайф Ами дрелка не може да ползваш без разрешение дори и да е Ex изпълнение. Дори в Лукойл за всеки монтаж ти пишат наряд, осигуряват надзиратели, планира се напред ...и това не пречи да се пускат км кабели вкл и на видимо невъзможни неща, а там е не толкова тежък обект ако се сравнява с нещо подобно навън.
|
| Пет Яну 29, 2021 6:36 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ами нали вътре работят хора - те без телефони ли са по цял ден? Това са частни случаи според мен.
|
| Пет Яну 29, 2021 8:41 pm |
|
 |
|
After_Dark
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Мобилните телефони са в шкафчето в съблекалнята,с цивилните дрехи. Нямаш право да си с гсм на инсталацията, наказуемо е. На смяна като си и си някъде извън операторна зала си с взривозащитена радиостанция, каска и противогаз или ВИА. Те така. 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пет Яну 29, 2021 9:07 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Е добре де но пак казвам такива предприятия са единици в България. Това не означва че там не може да се ползва GSM M2M връзка. Просто терминалите трябва да покриват специфичните изисквания. Преди време съм участвал в оборудването на ведомствените бензиностанции на голяма минна компания за злато в БГ с автоматични бензиноколонки. Пистолета с RFID разпонава гърлото на резервоара на който е поставен транспондер за да не може да се сипва в туба. От пистолета по радио ID-то се предава до колонката а тя е свързана с GSM терминал до ERP системата която оторизира зареждането и води логове. Бензиностанциите са разположени в нищото около входовете на рудниците и са модулни - над земята се вижда само един навес и колонката. Всичко работи без грам проблеми 24/7 какъвто е графика за работа. Отделно са оборудвани и няколко мобилни бензиностанции работещи на същия принцип които зареждат машини които не излизат изпод земята. До преди това се е работело с броене на туби. Производителят https://hectronic.com/en/ е специализирана компания в тази област. Цялото оборудване включително GSM терминалите е сертифицирано за EX употреба. Подобни автоматични бензиностанции със същото оборудване но за публични продажби има няколко стотин в Полша и Германия и работятя денонощно в напълно автоматичен режим. Инфото ми е от преди 10 години - сега може и да са повече. Цялата комуникация включително банкови транзакции, секюрити, видеонаблюдение отново е през GSM. Така че продължавам да твърдя че няма по надежна безжична от GSM клетъчната комуникция за М2М приложения. С какво друго може да се направи - LoraWAN ли ?
|
| Пет Яну 29, 2021 9:41 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Как реагират двете ситеми, ако спре мрежата?
|
| Пет Яну 29, 2021 10:05 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
|
Според мен изобщо нетрябва тази комуникация да излиза навън. Всичко трябва да е локално със съответните рутинг протоколи към два независими сървъра. Още повече тази информация за някой фирми да не казвам повечето е поверителна.
_________________ lz2com
|
| Пет Яну 29, 2021 10:40 pm |
|
|