Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Търсим ембедед инженери. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търсим ембедед инженери.
Хм - това е идея. Ама ще е доста грубо и тоя токов трансформатор ще трябва да се смята за всеки различен мотор, щото има по 1 киловат и по 100 киловата. А акумулатора е леко безсмислен - по-скоро суперкап - машината като не работи няма, особен смисъл да се предават някакви данни.

Пет Яну 29, 2021 11:13 am
Профил ICQ

E, хрумна ми като прочетох думата харвестър в постовете ти.
Не съм се занимавал, токов траф съм виждал май само малък АНГ .
От друга страна диапазонът 1кВт-100кВт мотор може да се разбие на 2-3
трансформатора .

Суперкап дали ще издържи една конекция, затуй писах акумулатор.
https://www.ti.com/lit/ug/tidud59/tidud ... e.com%252F

Пет Яну 29, 2021 11:23 am
Профил
Аватар

При мрежа с неподвижни нодове, може да се използват насочени антени и при нужда да се сваля честотата.

Пет Яну 29, 2021 12:36 pm
Профил

С токов трансформатор само ще си вкарате таралеж в гащите.
Най-чисто ще стане с активно захранване на клемите на моторите.

За насочените антени- а какво правим когато по трасето минава електрокар, натоварен с ламарини. Или за по-сигурно някой нахвърля няколко "палета" с ламарина, че да са му наблизо. За борба с интерференциите бих заложил на усъвършенствано канално кодиране и модулации, евентуално адаптивни.

Пет Яну 29, 2021 12:59 pm
Профил
Аватар

Ако имате достатъчно вибрации (първо написах добри :)), също става с пиезо харвестинг.
А ако не си пробвал с отворен коаксиален кабел, като антенен фидер през цялата фабрика, може би е време да пробваш.

Пет Яну 29, 2021 1:08 pm
Профил
Аватар

Ще мерим вибрации ама ако има толкова че устройството да може да предава, значи положението с машината отдавна е минало критичното :)

Добре де - не може ли да се ползва самото желязо за предаване? В много от случаите железата ще са свързани. Лошото е че винаги ще са заземени...

едит : много съм бос по темата за радиотата, та моля да ме извините ако пиша глупости :)

Пет Яну 29, 2021 1:20 pm
Профил ICQ
Аватар

eee аз не говоря за катастрофални вибрации - правил съм предавател свързан към вакуумна помпа (100Hz), която няма проблем - но самата работа генерира достатъчно енергия да предаваш по Bluetooth каквото ти трябва. Суперкап-а се зарежда от минути до няколко часа, и после предаваш по схема която си намислил. Не става за бърза и постиянна комуникация, а за кратки съобщения/логване през по дълги интервали. Но за много машини няколко рапорта на ден са напълно достатъчни, или ако се мине някаква граница - спешно предаване. Може да се комбинира и с батерия.

Пет Яну 29, 2021 1:38 pm
Профил

Ако така и така имаш захранване до всички машини защо си вкарваш таралеж в гащите с безжична комуникация и енерджи харвестинг?
Има си решения за комуникация по power line, останалото е въпрос на софтуер, буфериране и т.н.

Пет Яну 29, 2021 1:40 pm
Профил
Аватар

Няма захранване. Захранване на мотор и мрежово захранване за мен са различни неща. Има места където полагането на кабела за мотора е било трудно още преди да е имало каквото и да било монтирано, а после става невъзможно. А дори и да е възможно, никой няма да ми разреши. Това дето повечето го знаят като Амилум (вече са АДМ) - там в момента даже не можеш като гост/посетител да влезеш през портала, а ако трябва да правиш нещо - ще отиде кило мастило и ще ти напълнят главата с толкова глупости че ти е бедна фантазията.

Пет Яну 29, 2021 1:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

palavrov написа:
Ако така и така имаш захранване до всички машини защо си вкарваш таралеж в гащите с безжична комуникация и енерджи харвестинг?
Има си решения за комуникация по power line, останалото е въпрос на софтуер, буфериране и т.н.

Toва щях да предложа но си е капризно от гледна точка на мрежа, хармоници, слаби връзки и т.н. Освен това незнам по каква причина но не се появиха масови и евтини чипове за целта. Преди ползвах едни китайски модули KQ330 но и те си бяха сравнително скъпи. https://github.com/santoshkrishnanr/KQ3 ... unication-

Пет Яну 29, 2021 1:59 pm
Профил
Аватар

Цената на радиото е поне 1/10 от цената на добро PLC решение.
Правил съм много PLC тестове имамe един направен проект с нещо като PLC (изцяло моя идея за комуникация) - над 1500 улични лампи в община Брезник които възприемат команди за димиране.Там съм тествал и радио mesh от лампа на лампа но се оказа че в селата или около тях между лампите има по няколко километъра пресечен терен.

Пет Яну 29, 2021 2:06 pm
Профил
Аватар

Сензори в радио мрежа, ГСМ, ГПРС, сървър(и), база данни, уеб интерфейс, аларми ... Добре се замислете, дали си струва да скачате в дълбокото.

Пет Яну 29, 2021 2:50 pm
Профил
Аватар

От изреденото : сървър имаме, база данни, уеб интерфейс ще ги прави друг. Остават само първите три.

Сървърчето миналата година шефа не знам от каква спортна злоба го направи. Има няколко сайта на него + нашия + пощенския ни сървър + ЕРП-то. Трябва да си избива разходите, че гори 300лв. ток и 200 лв. нет на месец.

Пет Яну 29, 2021 2:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Имах предвид сървърната програма, към която се свързват гпрс-клиентите и която декодира данните и ги пише в базата. Много е важен протокола за комуникация, който да позволява развитие на системата с нови сензори. А той трябва да е ясен преди да започне разработката. Същото е и за протокола на радио-мрежата.

Пет Яну 29, 2021 3:10 pm
Профил
Аватар

Не че съм кой знае какъв разбирач, ама и това вече втори месец го мисля. Или поне да съм наясно горе долу. Това с което в момента експериментираме ползва HTTP post и овърхеда е около и над 200 пъти. за 5 числа през 10 секунди издумка 50 мегабайта за половин месец.

Пет Яну 29, 2021 3:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща