Отговори на тема  [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Въпрос за Ардуино и DHT22 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Въпрос за Ардуино и DHT22
А бе да ползвам темата докато pipilica го накъдри:
Какво и откъде се ползва/купува за подобни дребни автоматики? За Наното е ясно, но може да има по-добри или евтини варианти.
Става дума за хобисти, които не могат или не искат да програмират и запояват прекалено много, пък готовото купешко им идва хем криво, хем скъпо.
То май раздел Агро-електроника трябва да открием :)

ПС Поръчката от Китай не е варЯнт!

Съб Яну 23, 2021 1:23 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Какво и откъде се ползва/купува за подобни дребни автоматики? За Наното е ясно, но може да има по-добри или евтини варианти.
Става дума за хобисти, които не могат или не искат да програмират и запояват прекалено много, пък готовото купешко им идва хем криво, хем скъпо.
То май раздел Агро-електроника трябва да открием :)

ПС Поръчката от Китай не е варЯнт!

Значи няма варЯнт за теб. По евтино от ардуЙно май не съм засичал. Отделно всичко е от китай за да е евтино. Не се сещам какво ще да е това за автоматизация дето няма да се “програмира” под една или друга форма.

Съб Яну 23, 2021 3:07 pm
Профил

pipilica написа:
Такова ли да сложа за терминираща RC група
https://electronics.stackexchange.com/q ... ermination
И слагам 10к пулъп при датчика и при ардуиното и 100n на + и - при датчика и го захранвам от външни 5 волта от 7805 дето храни другите датчици от другата тема с които имах проблем и след като сложих пулъп резистор всичко се оправи.
Много ми е сложно с датчика трудно се вади, кабела е навързан със свински опашки, и трябва да разпъвам удължител да включа поялник за това питам да мога всичко наведнъж да запоя.
Днес рекорд 72 записа преди да увисне, след рестарт само три записа, за сега работи.

Да, такава RC група - и в началото и в края на линията. Резисторът трябва да е 100 ома, а кондензаторът го сметнах 1nF за тази линия. Надявам се да не смачка много фронтовете 0 -> 1.
И двата пулъп-а 10К в двата края и 100nF на захранването при датчика.
П.С. Може би трябва да се опита с по-малък кондензатор - да кажем 220pF. 1nF ще смачка фронта 0 -> 1 до над 10 микросекунди, а това може да е много.

Съб Яну 23, 2021 3:08 pm
Профил
Аватар

michev , то е ясно, че всичко идва от Китай, номера е вече да е пристигнало, макар с ущърб в цената.
Колкото за програмиране и запояване казах "прекалено много", т.е. да не почваш от нулата.
Просто и аз скоро ще трябва да направя това-онова, щото запролети ли се - забрави, т.е. няма време.

Съб Яну 23, 2021 4:07 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:

Wemos d1 mini или NodeMCU и двете са ESP8266 производни. Ардуино подобни са, но доста по-мощни, а са на същата, че даже и по-ниска цена. Ардуино средата ги поддържа като хардуер и може директно от там да се програмират, а има и вариант със скриптове, които му качваш през USB и то си ги изпълнява. Супер лесно се конфигурира, свързва се и се управлява през WI-FI. Готови примери и библиотеки има колкото и за ардуино. Ако се спреш на тоя вариант - свиркай, ще помагам.

Съб Яну 23, 2021 6:38 pm
Профил
Аватар

Мдам, готини джвъчки! Аналоговите входове ми идват малко - там ще играе Наното. Остава да седна и да го захапя. И да ги купя, де.

Съб Яну 23, 2021 8:06 pm
Профил
Аватар

Намерих нещо: OLIMEXINO-85-KIT само за 5лв. Начи, програмираш MCU-то на пълен модул и ако всичко е ОК го запояваш на платката само с к'вото ти трябва - мързелива работа. Пък може и на друга платка.

Нед Яну 24, 2021 12:56 pm
Профил

Е,на това като му вържеш един цветодиод и ...му свършили свободните пинове. :D

Нед Яну 24, 2021 7:19 pm
Профил
Аватар

stefan63 , вярно е, но за повечето стига.
Преди малко се зазяпах пак: мии то на платката почти няма нещо което да ми потрябва, дали да не запоя МЦУ-то на стандартна с дупчици? После гледам в Комет, че голото МЦУ е над 2лв и шъ иска програматор, пък моя вече остаря неизползван...
А бе аджамия съм, ще го мисля.

Хъх, к'во зърнах из чаршафа на ATtiny85: Temperature Measurement - вярно ли е? Мии те половината му приложения ще са да мери температура...

Пон Яну 25, 2021 2:13 am
Профил

Добре де ако има проблем с предаването на сигнала по кабела, да се съсипват импулсите, как работи и после спира. Не мога да схвана, направи 145 записа и след това имаше още 4 nan последователно, явно се омазва нещо в програмата като не прочете веднъж. Ако е проблем с кабела и фронтовете на импулсите би следвало по-често да записва грешка и след грешката да си прави нормален запис. Може michev да се окаже прав и грешката да не е по кабела а в самата платка, щото се оправя само като я изключа от компа. Тия 5 волта дето излизат на пина директно от USB-то ли идват или минават през някой чип. А има и вариант и датчика да е фалшив щото е от елимекса.

Вто Яну 26, 2021 3:08 am
Профил

Май го хванах, на пин +5 на ардуиното имаше 4,6 волта, откачих захранването на датчика и отчете същото nan. Ся съм го закачил на 5.06 волта от 7805 дето е за другите датчици, явно му пропада захранването.

Вто Яну 26, 2021 4:32 am
Профил
Аватар

pipilica , да не те отчайвам, но едва ли. Тези 4,6В са нормални щото при захранване от USB +5-те волта се вземат от него през шотки диод.
Резисторите и кондензатора сложи ли?

Вто Яну 26, 2021 12:12 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Добре де ако има проблем с предаването на сигнала по кабела, да се съсипват импулсите, как работи и после спира. Не мога да схвана, направи 145 записа и след това имаше още 4 nan последователно, явно се омазва нещо в програмата като не прочете веднъж...

pipilica написа:
...Преди да го изкарам на двора да мери датчика стоя запоен директно на платката и направи много записи без да пропадне измерване така че причината е в кабела, UTP4-CAT5E-24AWG това пише на него...

Последно - кабел, платка, софтуер, косинус фи?

Пак да попитам - обмислял ли си възможността да направиш това нещо както трябва - с резистори, кондензатори, екзотични и скъпи компоненти като чипове, каквито трябва кабели?

Не отричам, че всеки е свободен да губи своето и чуждото време както намери за добре.
Ако това време се сметне като парично изражение, ще се окаже, че мързелът ти да не го направиш както трябва, е доста скъпо удоволствие.
Пардон, изключително скъпо удоволствие... :D

Вто Яну 26, 2021 12:25 pm
Профил
Аватар

@pipilica - купи си ето това : https://protonbg.bg/sonda-za-termovlago ... kabel-4112

Това се захранва с колкото волта искаш (има стабилизатор на него, но все пак захранването да е в рамките на разумното - от 4 до 7-8-9 волта). По принцип не са правени като отделно изделие но ги продава като такива за резерва на уредите дето правим. Та... захранваш го (на снимката двете островчета са захранване) и от другата страна на платката има други две островчета на които излизат 470Hz PWM, за влагата и температурата, като за влагата е 0-100%Rh - 1-99% запълване (от 0 до 1 и от 99 до 100 за да може да сигнализира за повреда) и за температурата от -20 до 100 градуса пак така с PWM-а. Изходите са на 3.3 волта, можеш да ги вкараш в някакъв буфер/повторител и после да ги прекараш през едно RC и ще получиш чиста проба аналогов сигнал. По принцип честотата е малко ниска, ама това е друга тема - просто това към което се връзват не му пречи. Можеш да му сложиш колкото искаш дълъг кабел.

Между другото продава ги с кабела и малко термошлаух, та не се вижда платката а само сензорчето. мисля че тия които има в момента са с капачки върху датчиците, но не съм много сигурен.

Вто Яну 26, 2021 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

pipilica , Ицо е прав за несериозното отношение - да даваш Малинка със шифтване на нивата когато имаш Ардуино Нано 8O
Дай сега отначало: датчикът е свързан едикакси на едикоиси пинове на Ардуиното, имаш/нямаш външен адаптер, свързано е с едикваси жица към лаптоп с едикъвси Windows, пущам едикваси програма да ми чете резултатите...
Аз се постарах да хвърлям боб защото и аз ще настъпвам подобни мотики, но в момента съм на село и имам достатъчно друга работа. Последното се отнася за повечето съфорумци. За съжаление съм доста невеж по темата.

Постановката според мен: Ардуиното чете датчика и го предава по USB. Там някаква програма чете през виртуален COM порт и записва във файл. Всеки знае колко е "стабилна" такава връзка: може да е калпaв драйвър, бъгав Вин, еФтинджос USB жица и т.н. Това "nan" според мен е No Answer. Може и самото Ардуино да забива - дали се оправя само с Reset?

Начи, смени и USB жицата с някоя която знаеш, че е читава!

Cekins писал докато го мъдря....

Вто Яну 26, 2021 12:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 102 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща