|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:11 pm
Въпрос за Ардуино и DHT22
| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Въпрос за Ардуино и DHT22
На твое място бих се отървал от точно тази разновидност на Ардуино Нано. Бих взел нещо с нормален кварц а не тази простотия дето са сложили, понеже често дефектира. 3 такива платчета са ми подадали и 3те са били с проблем точно в "кварца".
|
| Пет Яну 22, 2021 2:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък се зазяпах в ардуинският раздел на Елимекс: к'ви ли не щуротии на разумна цена. За съжаление двата най-евтини варЯнта на Ардуино са с такъв кварц. Там намерих зарядно за акумулатора на pipilica за 14лв: http://www.elimex.bg/product/150045/kit ... -200w.html
|
| Пет Яну 22, 2021 3:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Идеята на усуканата двойка е доста различна. Сложи някакъв двупосочен буфер от страната на ардуиното, свържи UTP кабела към буфера, от другата му страна сложи още един буфер и свържи датчика към него. По някой от свободните чифтове пусни маса, по друг захранване масата и си готов. А, да, трябва да сложиш и четвърт шепа кондензатори.
|
| Пет Яну 22, 2021 5:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ти си луд бе, Ицо, - буфери! По-скоро бих му казал да го подкара на 20м (с кондензатори) и ако вземе, че тръгне - да клъцне жицата на две. Иначе да зяпа за безжични решения - 10лв няма да го уморят  Едит: Ама то мнооого тъпо, бря! Що датчикът трябва да е с 10м кабел, а не Ардуиното?!
|
| Пет Яну 22, 2021 5:27 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ми няма ясното по въпроса. Мненията са диаметрално противоположни. За да не пита след това що USB устройството му не се разпознава, разкача и т.н.
|
| Пет Яну 22, 2021 5:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ардуиното не предава ли по COM-комуникация? А бе майната му, то на мен няма кой да ми вароса стената....
|
| Пет Яну 22, 2021 5:42 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Между другото, LAN кабелът има доста голям паразитен капацитет точно заради усуканата двойка. За това приложение, може би прост телефонен кабел би свършил по-добра работа. Лошото е, че повечето не се запояват добре.
|
| Пет Яну 22, 2021 6:42 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
защо говориш глупости  затова което прави, най-вече параметрите като съпротивление и индуктивност са от значение. капацитета - при доста по-високи скорости ще е от значение. като не слушаш за реситора, и скоростта на предаване, най-добре вземи спектрален анализатор, и премери MDI Insertion loss, на чипа  , и после повтори меренето с набор кабели при различни дължини от различни производители  и ще имаш готово решение 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 22, 2021 8:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Муъ, нидей тъй, ба! При ниски честоти първо изскача капацитета, съпротивлението е друга бира, а индуктивността най-накрая. Не си виждал в древните радиоприемници как правеха "тример-кондензатори" като върху една дебела жица навиват по-тънка.
|
| Пет Яну 22, 2021 8:25 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Случва се да говоря и глупости, дори често. В случая за кабел UTP4-CAT5E-24AWG, паразитния капацитет е 52pF на метър, а паразитната индуктивност е 520nH на метър. При 10 метра кабел това са 520pF и 5.2uH - това прави резонансна честота 3.06 MHz, което за стръмния фронт 1 -> 0 на порта на микроконтролера е постижимо и се получават разтрептявания. Така че си частично прав - индуктивността оказва влияние, но в комбинация с капацитета. Фронтът 0 -> 1 се определя само от пулъп резистора и там времеконстантата е 520pF x 5.1Kom = 2.65 микросекунди, което на общия фон е нищо. Бях забравил, че и такава линия може да се терминира в края - прави се с последователна RC група - резистор 100 ома, колкото е импеданса на линията и кондензатор около 220pF - 1nF. Мисля, че това ще помогне. П.С. Съпротивлението на кабела в случая е 0.2 ома/метър или 2 ома за 10 метра, което може да се пренебрегне. П.С. Сега се сетих и това - понеже линията е двупосочна, редно е същата RC терминираща група да се сложи и в началото на линията.
|
| Пет Яну 22, 2021 9:36 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Добре а ще ми препоръчаш ли от тукашен магазин което е добро и не прави проблем.  |  |  |  | al_at написа: Случва се да говоря и глупости, дори често. В случая за кабел UTP4-CAT5E-24AWG, паразитния капацитет е 52pF на метър, а паразитната индуктивност е 520nH на метър. При 10 метра кабел това са 520pF и 5.2uH - това прави резонансна честота 3.06 MHz, което за стръмния фронт 1 -> 0 на порта на микроконтролера е постижимо и се получават разтрептявания. Така че си частично прав - индуктивността оказва влияние, но в комбинация с капацитета. Фронтът 0 -> 1 се определя само от пулъп резистора и там времеконстантата е 520pF x 5.1Kom = 2.65 микросекунди, което на общия фон е нищо. Бях забравил, че и такава линия може да се терминира в края - прави се с последователна RC група - резистор 100 ома, колкото е импеданса на линията и кондензатор около 220pF - 1nF. Мисля, че това ще помогне. П.С. Съпротивлението на кабела в случая е 0.2 ома/метър или 2 ома за 10 метра, което може да се пренебрегне. П.С. Сега се сетих и това - понеже линията е двупосочна, редно е същата RC терминираща група да се сложи и в началото на линията. |  |  |  |  |
Такова ли да сложа за терминираща RC група https://electronics.stackexchange.com/q ... erminationИ слагам 10к пулъп при датчика и при ардуиното и 100n на + и - при датчика и го захранвам от външни 5 волта от 7805 дето храни другите датчици от другата тема с които имах проблем и след като сложих пулъп резистор всичко се оправи. Много ми е сложно с датчика трудно се вади, кабела е навързан със свински опашки, и трябва да разпъвам удължител да включа поялник за това питам да мога всичко наведнъж да запоя. Днес рекорд 72 записа преди да увисне, след рестарт само три записа, за сега работи.
|
| Съб Яну 23, 2021 7:16 am |
|
 |
|
michev
|
Не. Погледнах в олх, базар и ерлемент и не намерих подходящо. Последно съм пазарил такива неща от али-то. Бях си заплюл един конкретен бранд който ги прави доста качествено - RobotDyn. https://www.aliexpress.com/item/32931345590.htmlhttps://www.aliexpress.com/item/4000391983809.htmlhttps://robotdyn.aliexpress.com/store/g ... h_sort&g=y
|
| Съб Яну 23, 2021 10:30 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да, наистина звучи сложно. Много по-лесно е да отделиш на проблема няколко месеца в изследване и дебъгване, за да се установи какъв е той и евентуално да бъде отстранен... И да попитам от любопитство - обмислял ли си възможността да направиш нещо подобно на описаното в тая или в другата ти тема за не помня какъв датчик както трябва, с каквито трябва кабели и електронни компоненти, и само да го използваш? Без да се занимаваш с чесане по главата защо не работи. Или се губи тръпката от поредното откриване на топлата вода? 
|
| Съб Яну 23, 2021 11:05 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
На pipilica му е простено - силата му е в кактусите 
|
| Съб Яну 23, 2021 11:11 am |
|
 |
|
itso.t
|
На всички ни е простено. Никой не знае всичко. Това което той прави се нарича загуба на време. Лошото е, че целият напън е за да се спестят 3 кондензатора, 2 резистора или пък някой чип...
Накратко: Несериозният подход води до несериозни резултати!
|
| Съб Яну 23, 2021 11:20 am |
|
|