Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
ARM базирано SBC за домашен сървър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ARM базирано SBC за домашен сървър
ДедоБоре написа:
...

моята (песимистична) табличка за времето за съхранение с прилична надеждност:
- SSD - 6 месеца
- HDD - 5 години
- лента - 20 години
...
керамични плочки - 2000 години

кръв / ДНК в кехлибар - 1 мил. години... и повече?

Вто Яну 19, 2021 1:18 pm
Профил

Цецо написа:
palavrov написа:
за интелски процесор, че да можеш да търкаляш VM, Docker и т.н.

Абе и на ARM става донякъде - търкаля си контейнери, поне моя QNAP. Обаче е мъка, влачи се яко. Въобще забелязал съм, че и при готовите NAS - това си важи с пълна сила - ако искаш да работи като хората - Intel. Уж ARM дето ги слагат вътре са специализирани, оптимизирани баш за мрежи, кура ми янко. Един пиклив селерон ги слага в малкия си джоб.

Така си е, затова имам две Synology-та - старото е с 4 диска и ARM, новото е с 2 диска и Intel. Причините мисля, са ясни :D

Обаче Apple М1 е друга бира, няма такова животно. Взех си Macbook Air и въпреки, че им се води най слабата машина до момента на по бърз лаптоп не съм работил. Отгоре на всичко кара на батерия кажи речи два дни без зареждане с моето ползване т.е. бавно се отърсвам от стреса непрекъснато да мисля и да се оглеждам за контакт наоколо. И това без вентилатор! Да, има ядове тук таме с някой софтуер, че все още няма нейтив версия, но тя и емулацията им работи по бързо от нейтив интелски процесор. Абе ... сори за оффтопик-а, ама не се сдържах, като каза за пикливия селерон дето ги слагал в джоба.

Вто Яну 19, 2021 1:18 pm
Профил

Поразрових се още малко, че си знаех, че пропускам още някой - бананапи, имат няколко варианта и са на разумни цени:

BPI-R64 1 SATA 2.0 Port, 5 x 10/100/1000 Mbit/s Ethernet (MT7530), built-in 4x4n WiFi 802.11n, Bluetooth BT5.0
BPI-W2 2 native SATA 3 6Gbps, 2 x 10/100 Mbit/s Ethernet
BPI-R2 Two SATA 2.0 Port, 5 x 10/100/1000 Mbit/s Ethernet (MT7530), Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4G/5G, Bluetooth BT4.1(MT6625L)
BPI-M2 Berry SATA interface, 10/100 Mbit/s Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0

Има ги в TME

Вто Яну 19, 2021 2:10 pm
Профил
Аватар

Точно за бананата пишеше, че SATA-та му не е истинска. :( Всъщност, в TME като нацъкаш сатите излизат бая, ама как да разбереш коя е истинска...

Вто Яну 19, 2021 4:36 pm
Профил

О, за това верно трябва да внимаваш!

За твой късмет, дебианци са ги сортирали по хубост платките:

https://wiki.debian.org/CheapServerBoxHardware

Ако имаш колебания и ти се влияеш от мнението на форумния планктон - избирай Олимекс Лайм (че съм му кръстник :D)

Едит: Обърни внимание и кои платки имат опция за батерия т.е. да не му търсиш допълнително и UPS.

Вто Яну 19, 2021 4:43 pm
Профил
Аватар

За моя домешен сървър аз позлвам следното:
Thecus W4000+ - разкарал съм windows сървъра с който върви, добавил съм 4GB RAM до 8GB и върви под TrueNAS и 4 диска
ThinkCentre M92/M92p SFF Desktop под Ubuntu сървър

Пробвал съм подобни ARM SBC но като сложа всичко което ми трябва - Plex, Nextcloud, Transmission, OpenVPN, и други и просто нищо не върви както трябва.

Вто Яну 19, 2021 5:11 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
О, за това верно трябва да внимаваш!

За твой късмет, дебианци са ги сортирали по хубост платките:

https://wiki.debian.org/CheapServerBoxHardware

Ако имаш колебания и ти се влияеш от мнението на форумния планктон - избирай Олимекс Лайм (че съм му кръстник :D)

Едит: Обърни внимание и кои платки имат опция за батерия т.е. да не му търсиш допълнително и UPS.

Еми май ще им налея на майните в икономиката. :D Цената е доста добра и щом гарантираш, че сатата и мрежата са му истински... :)

Вто Яну 19, 2021 5:20 pm
Профил

Ако ще е Лайм2 да ти обърна внимание, че го има в тенекиена кутия за платката и диск:

https://www.olimex.com/Products/OLinuXi ... e-hardware

Вто Яну 19, 2021 6:29 pm
Профил

Реконструктор написа:
...Цената е доста добра и щом гарантираш, че сатата и мрежата са му истински... :)

Те са му истински, но процесора е доста слабичък та нямам идея как ще се държи ако го натовариш. Паметта също е по малко отколкото конкуренцията. Но пък си е нашенско и винаги можеш да завъртиш един телефон ако имаш някакъв яд и да се разбереш като хората.

Вто Яну 19, 2021 6:38 pm
Профил
Аватар

Както казах, samba и някой друг мрежов сървис, със сигурност е overkill тоя проц. Кутията ще си ползвам сегашната (заради захранването) или ще си отпечатам няква по-изчанчена. :)

Вто Яну 19, 2021 6:44 pm
Профил
Аватар

Сподели какво си постигнал като трансфер на самбата после. Според мен платформата е слабичка за файлов сървър. Ако му пуснеш и някакъв крипто тунел ще го омаеш съвсем.

Вто Яну 19, 2021 7:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Сподели какво си постигнал като трансфер на самбата после. Според мен платформата е слабичка за файлов сървър. Ако му пуснеш и някакъв крипто тунел ще го омаеш съвсем.

Еми поръчал съм го, сега остава да си избера и диск. :)

Вто Яну 19, 2021 7:25 pm
Профил

По принцип избягвай дисковете с цигли дори и да е само 1 диск.
И като каза 1 диск имаш ли някаква статегия за архив на архива или ще караш на къс-мет?

Вто Яну 19, 2021 9:42 pm
Профил
Аватар

ike написа:
По принцип избягвай дисковете с цигли дори и да е само 1 диск.
И като каза 1 диск имаш ли някаква статегия за архив на архива или ще караш на къс-мет?

Няма архив бе човек. Т.е. има някои неща, но периодично се копират на друг диск. Основно музика, филми и прочие торенти. :) Сегашния е предшественика (даже ако не е и същия) на ей тоя, само че 2-ка, сложен далечната 2014 и от тогава 24/7. Едва наскоро взеха да се появяват релокейтнати сектори.

Вто Яну 19, 2021 10:45 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:

Няма архив бе човек. Т.е. има някои неща, но периодично се копират на друг диск. Основно музика, филми и прочие торенти. :) Сегашния е предшественика (даже ако не е и същия) на ей тоя, само че 2-ка, сложен далечната 2014 и от тогава 24/7. Едва наскоро взеха да се появяват релокейтнати сектори.

Гарантирам ти че това ще е изключително бавно с такава платка. Тествал съм дори и след активиране на Jumbo frame в 1Gbps мрежата скоростта на трансфер е ниска. Нещо повече първоначално купих устройството по горе Thecus W4000+ което е с Intel Atom D2701 (2.13GHz Dual Core) и бях решил да мина само с него. След като му кчавах FreeNAS(FreeBSD), Ubuntu се окaза че и неговия процесор не успява да се справи с трансфера на видео.
Не знам как мислиш да стриймваш файловете DLNA вероятно. Аз съм организирал моята система samba-та директно от NAS устройството за директен дотъп до файловете, а стрийването на видео DLNA става през Ubuntu сървъра който е на другия по-мощен компютър (Intel Core i5-4570T@2.90GHz) а той ги чете от NAS през NFS.

Ето натоварването на NAS устройството само като му отворя WEB интерфейса - за кратко е но представи си че в момента стриймва.

Прикачени файлове:
nas.png
nas.png [ 179 KiB | Прегледано 1729 пъти ]
Вто Яну 19, 2021 11:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща