Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Разкостих го за да видя как е вътре и да се опитам да идентифицирам сензора - като го мерих нещо не пасва на спецификацията на OV4689 - като мерих най-вътрешния видим "правоъгълник" го изкарах 6.2х4.8мм. По- пасва на пиксел 1.55мкм и резолюция 4000х3000 или нещо подобно, че и на диагонал го докарва да е пак той. Ама пак се съмнявам, като нищо може да е подобен сензор от някой китаец (GCхххх или подобни май имаше).
На самата камера резолюция сигурно мога да избирам, но не съм сигурен че изхода към HDMI работи на толкова - ще я пробвам на 4К дисплей да видя какъв режим ще си избере.
Като гледам снимки, баш на сонито си мяза:
Изображение
Прикачените снимки са на моята платка/сензор. Има разлики с изображения из нета на същия, но доста си прилича - може би е друго сони или клонинг. OV-то изглежда доста по-различно и си личи че моето е друга изработка - по-мяза на сонитата.

Прикачени файлове:
imx117_microscope.jpg
imx117_microscope.jpg [ 574.87 KiB | Прегледано 3969 пъти ]
imx117.jpg
imx117.jpg [ 450.82 KiB | Прегледано 3969 пъти ]
Сря Яну 13, 2021 8:49 pm
Профил

Направих някакви проби - има шанс, ама има и много проблеми. Обективът не е много подходящ, но ще се изтърпи. Сензорът трябва да е на около 7см от задницата на обектива, обектът е на около 70см. Всичко беше на ръка и не можех да варирам много.
Имам проблем с липсата на IR cut филтъра - остана в м12 оптиката и сега пробвам без такъв, та картинката розовее.

Чет Яну 14, 2021 2:08 pm
Профил

Търси UV-IR Cut филтър за обектива, който смяташ да ползваш. Новите обикновено са скъпи, та търси нещо на старо. Или виж как да запазиш оригиналния филтър.

Чет Яну 14, 2021 2:23 pm
Профил ICQ

Оригиналният вече няма как да бъде спасен - при опита да модифицирам M12 лещите за да остане само той (без другите две лещи) се предаде... Та сега гледам, че китайците продават "стъкълца" за филтри - кръгче 10мм филтър, 0.6мм дебело. Доларче, ама един месец ще го чакам.
По-скоро си мисля да стрелям направо с някаква камера от тях - като вашите. Така ще получа и филтър :)
Ще прегледам пак предишните страници и линкове, които се постнали с колегата, и ще се опитам да избера.
Чуденката ми е дали не бъркам като се отказвам от тоя сензор - в смисъл, махайки м12 държача се оказвам с платка с приличен сензор, интерфейсна електроника, която трябва да стигне до full hd максимум (новатека е hdmi 1.3a). Ако не я ползвам за това, ще трябва да я бракувам - не се сещам за какво друго да я ползвам - единствено мога да си взема друг m12 обектив и да я ползвам за веб камера или нещо подобно.
И съответно трябва да избера някаква китайска камера, която да е над тези спецификации - че да не се ядосвам. Тоест поне 2К резолюция.
Зум-а на малък монитор беше леко недостатъчен - ама говорим за някакъв стар 19 инча. На "новата" камера трябва да имам повече екстри - цифров зум примерно (ако камерата е 4К примерно и реша някъде да я ползвам примерно с 1280х1024 монитор, да мога да докарам 1:1 пикселите).

Пет Яну 15, 2021 1:33 pm
Профил

Ако ще я бракуваш, с удоволствие ще те отърва от нея. Ей-така, от чисто любопитство.

Пет Яну 15, 2021 2:38 pm
Профил ICQ

С удоволствие ще ти я пратя - само в понеделник да проверя дали работи hdmi-то, че спря по едно време и минах на усб за тестове.
Алтернативно извадих още една китайска джаджа от архива - една ей такава: Изображение
Голям ментак, но такова имаше за жертване. Сензорът е нещо ужасно, предполагам максимум 720p, но е малък. Пак успях да му затрия IR cut филтъра, ама то щото ползвах същите секачки като преди :)
Предполгам че е 1/3.0 размер - може би една четвърт на площ от сонито - не го снимах, че бързах да пробвам.
Сложих един обектив дето стига до 190мм и пак проби на ръка (поне прилично я затъмних). Пак имаше издънка - забравил съм че на платката мига един червен диод като работи - и сглобих всичко. И видях мигането ... айде пак отначало.
От около 2м виждам пикселите на full hd телевизор 39 инча. Интересното че под линукса ми лаг през усб-то почти няма - може да го измеря ако остане време, но ме изненада приятно - ползвам guvcview като софтуер.
Една картинка - не е за показване в сравнение с пуснатите от колегите, но да държим темата жива - точките са "артефакти" от процеса на премахнване на оригиналните "лещи":

Прикачени файлове:
novanews.png
novanews.png [ 3.7 MiB | Прегледано 3843 пъти ]
Пет Яну 15, 2021 10:20 pm
Профил

Какво толковас те затруднява в махането на старите лещи? Не е ли фланеца на болтчета към платката? Поне от снимката така ми мяза.

Пет Яну 15, 2021 11:00 pm
Профил ICQ

За коя говориш? Първата - м12, развих обектива - в него са 2 лещи и ir cut филтъра - залепен в края на обектива. Исках да запазя филтъра вътре в обектива и да махна лещите отпред. Обективът е алуминиев и понеже не знаех къде физически са лещите, не бях сигурен къде да срежа. Затова почнах да демонтирам лещите - най-предната беше лесна - само отворих настрани алуминия и тя си падна. Разкъсах тръбата назад до следващата леща, но тя беше по-тясно от тръбата и там имаше легло, в която лежи. Е, там се издъних - докато напъвах лещата съм натиснал отзад филтъра (той е горе-долу наравно с дъното на обектива) и се спука. Ако имах втори обектив щях да знам къде да срежа безопасно. То аз имам - бяха две камерите, ама засега другата работи все още - на първата и умря дисплея и затова я бракувах.
А другата - малката, всъщност си беше монолитна пластмаса - нямаше отделен махащ се обектив, всичко отлято е една малка кутия с дупка отгоре. Пак имаше две лещи - една на дупката отгоре и още една по-надолу, а веднага под нея и ir cut стъкълцето. То нея я бях съвсем прежалил и затова бързах, знаейки че ще е съвсем на игра пробата.

Съб Яну 16, 2021 2:20 pm
Профил

Дойде ми стойката, която глася за микроскопа с Хелиос обектива. Обаче виждам, че само един винт е в пратката. Трябват ми три, ако е възможно и по-дълги. Ще питам утре старите електричари, дали ще намерят нещо подходящо, но е добре, ако намеря този винт оригинален в някой магазин.
Някой знае ли как се нарича винт с този профил на английски (или на немски, още по-добре):

Прикачени файлове:
20210121_203939.jpg
20210121_203939.jpg [ 1.69 MiB | Прегледано 3719 пъти ]
20210121_204017.jpg
20210121_204017.jpg [ 1.88 MiB | Прегледано 3719 пъти ]
Чет Яну 21, 2021 11:04 pm
Профил

Винта си е един оригинално - навива се в дупката, която ти е най-удобна.

По-дълги няма да ти свършат работа. Идеята на това захващане е диаметъра на влизащото в дупката да е като на дупката, със съвсем малък луфт. Тогава един винт така опъва захвата че той се държи като скоба, опирайки примерно на 2/3 от цялата си периферия към това в дупката. Като сложиш 3 винта правиш лайноягодка - опиране най-много в 3 точки, с прилежащите "екстри", състоящи се в кардинално различно поведение, устойчивост и здравина.

Мисли как да си направиш втулка, която уплътнява това, което ще захващаш. Иначе нищо не правиш.

Чет Яну 21, 2021 11:29 pm
Профил ICQ

Sterngriffschraube
Rändelschraube

Пет Яну 22, 2021 3:18 am
Профил

dan написа:
Sterngriffschraube
Rändelschraube

Много благодаря, Дан, със сигурност ми спестяваш време в търсене!

sparkybg написа:
Винта си е един оригинално - навива се в дупката, която ти е най-удобна.... Мисли как да си направиш втулка, която уплътнява това, което ще захващаш. Иначе нищо не правиш.

Днес го тествах с три винта и гумени накрайници на тях и по мое лаишко мнение се държи доста добре - изглежда здраво, изглежда стабилно и успоредно спрямо обекта.
Но приемам идеята за втулката, най-малкото защото сега ще имам причина да поизуча freeCad, ще го правя на 3Д принтер, един колега изяви желание за гратис проба. И да, със сигурност ще е по-професионално спрямо трите опорни точки.

Благодаря отново и на двамата.

Пет Яну 22, 2021 3:40 pm
Профил

Както отлично не знаете, след 15 дни пауза натъкмих микроскопа с големия държач, като целта беше обектив Хелиос. Стойката, която вече бях купил е съвместима с държача. Доста късно се сетих, че мога да си играя с осите на стойката както си искам и мога да постигна доста сериозно разстояние до обекта. И затова промених първоначалната концепция за малък държач и китайски обектив с по-голям държач и руския Хелиос, а не е трябвало като че ли. С големия държач и Хелиос 44М-6 постигам разстояние до 44см:
Прикачени файлове:
20210125_203607.jpg
20210125_203607.jpg [ 1.49 MiB | Прегледано 3546 пъти ]

С китайския обектив и малкия държач до 38см (той има и по-голям ход, но обектива му е много висок):
Прикачени файлове:
20210127_185130.jpg
20210127_185130.jpg [ 1.53 MiB | Прегледано 3546 пъти ]

За големия държач Спарки ме посъветва да си направя и втулка. Така и сторих:
Прикачени файлове:
20210125_195428.jpg
20210125_195428.jpg [ 1.35 MiB | Прегледано 3546 пъти ]

Тя държи Хелиоса и просветването не е блокирано, щракам свободно апертурните ножове. Не, че се налага. Но нагласям отстоянието до сензора само веднъж, което не би трябвало да е проблем, тъй като ще го ползвам само на тази височина - между 41 и 44см (държачът има ход от около 5 см):
Прикачени файлове:
20210125_202723.jpg
20210125_202723.jpg [ 1.41 MiB | Прегледано 3546 пъти ]

Ако някой има желание за този вариант, ще си направя труда да дам препратки към всички детайли и цените. По груба сметка излизаше някъде към 350лв. Повечето са от Алиекспрес, само един или два са от Амазон. Ще дам и 3Д чертежа на втулката, тя беше направена на принтер, резбата на винта е направена с нещо, което аз наричам метчик тъй като не съм запознат с истинското му техническо наименование на български, а материала е ПЛА.
И тук идва проблема ми с фокуса на руския обектив. Не съумявам на 43-41см да фокусирам така чисто и ясно, все не е съвсем изчистено, някак и стои замацано, колкото и да чистя обектива, или да местя нощната лампа. Забелязах, че не му трябва много осветление, дали ще е 1000 лукса или 65, машината се държи добре и показва всичко, но фокуса на Хелиоса не мога да го докарам. Проблем са ми и снимките, правех ги с телефон, после с една малка камера, дето уж добра, и излиза още по-зле, отколкото на монитора го виждам (този монитор го намерих в боклука, но имаше hdmi, та го прибрах преди 5 години, не е върха на сладоледа де). Сравнявайки снимките на спарки не разбирам защо не мога да фокусирам, бъркам ли някъде, или това е максимума на този обектив на разстояние под 0.5м? Защото по спецификация на обектива, това е минималното му фокусно разстояние, а аз съм едно 10 см под него. Знам, че спарки си го ползва по спецификация, тоест на поне половин метър или отгоре. Ето една сполучлива снимка с този обектив, от 42см увеличението е 13.5.
Пак да кажа, и снимките са ми кофти, на монитора изглежда по-ясно, но не ме задоволява напълно, въпреки, че като цветове и качество е абсолютно ок за повечето хора, вероятно. Не ползвам никакъв цифров зуум от камерата:
Прикачени файлове:
20210127_182430.jpg
20210127_182430.jpg [ 1.85 MiB | Прегледано 3546 пъти ]

С китайския обектив, правен за този микроскоп увеличението на 38см е 10 пъти. Тук вече фокусировката е много добре, особено когато обектив-обект са напълно успоредни, а в случая на снимката не е точно така. Трябва да понаглася малко стойката и поставката, не че е проблем при запояването.
Прикачени файлове:
20210127_184442.jpg
20210127_184442.jpg [ 1.97 MiB | Прегледано 3546 пъти ]
.
Още един опит да докарам хубава снимка и пак не се получи, не е както го виждам на монитора:
Прикачени файлове:
20210127_185012.jpg
20210127_185012.jpg [ 2.85 MiB | Прегледано 3546 пъти ]

Спарки, ти с нещо качествено ли направи снимките си? Ще си взема една микро СД, да видя на нея как ще се записва изображението, би следвало да е без загуби.
Осветлението играе огромна роля. Установих, че с една нощна лампа, която има топъл бял цвят, цветовете на монитора си ми изчистени, с добра яркост и филтрирани към леко червено. Илюминатът на китайски обектив докарва по-малко отблясъци, но пък цветовете се губят. Най-добри резултати като контраст и фокус виждам на дневна светлина. Осветление отгоре силно все още нямам (виждам, че спарки такова ползва), но то се доближава най-много до резултат без отблясъци, като изключим дневната (микроскопа до прозореца). Тя даде при мен най-добри резултати.

Последна промяна d_jelev на Чет Яну 28, 2021 2:58 am, променена общо 1 път

Чет Яну 28, 2021 1:13 am
Профил
Аватар

Мнение За светлината и снимките
Доста време работата ми е била да снимам и не се сещам за случай с прекомерно голяма светлина. Неподходящата е друга бира.

Чет Яну 28, 2021 1:43 am
Профил

Аз успях да възстановя hdmi-а на платката, та пак имам ентусиазъм да продължа. С регулиране на задното разстояние (от обектива до сензора) установих че мога да го накарам да фокусира добре дори на 40см - преди бях сложил сензора по-близо и минимално фокусирах на 80-100см. Та сега изглежда доста близо до реалността, дори с тоя "дълъг" обектив. Новото разстояние е около 55мм назад от резбата - мисля да правя нещо пластмасово, ама ще трябва да измисля как да го почерня вътре - имам спомен от училище, че черен вълнен плат е близо до идеално черно тяло, ама рискувам власинки да хвърчат. Сигурно има и хубави бои, ама с тая пластмаса ще е проблем боЗдисването.
Остава проблема с IR cut филтъра - дадоха ми сериозна стара аналогова камера за наблюдение, която има вътре превключваем ir cut филтър - все още не съм я отворил, но се надявам да намеря нещо като това:
Изображение
При китайците има M12 държачи с вграден IR cut филтър, ама нещо са по-скъпи от електрически превключваемите, което ми е странно.
Не ми се чака от китай, та ако някъде тука продават такива, казвайте.

Нед Яну 31, 2021 10:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 32  Следваща