Отговори на тема  [ 96 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Стабилизатор за цяла къща 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Стабилизатор за цяла къща
ти лично събирал ли си голям пакет от стари акумулатори?
не гледай кво правят в щатите, там масово се изхвърлят нови неща, за това някои успяват, и аз много съм ги гледал, докарал от някъде 20 кашона и чопли батерийка по батерийка, стари били, обаче те нямат нито един цикъл, изостанали от някой си склад непродадени
другия взел лаптопски ама и те от почти нови лаптопи, в бг от къде такива? като всичко се бута дори след като се е скапало напълно
тук покрай мен е същата работа, миналата зима като хванаха студове реших да се човъркам с глупости, от 10 батерии 9 заминаха в коша, 1 оставих не щото е китка ами да не съм валат :D

проблема на панелите са много, първо цена/енергия - скъпо удоволствие са, за вила до която няма ток добре, обаче където има ток инвестицията се избива след много години, другия проблем е съхранението на тази енергия, ще топлим вода, добре, ама колко вода можеш да стоплиш и какво ще я правиш? щото реално едно нормално семейство през деня е на работа, т.е. точно когато слънцето дава най много енергия в къщи няма никой, и всички се прибират когато слънцето залязва, т.е. пак опираме до продаване (трудна работа) или батерии (скъпо и тамън да си избие парите и вече е за смяна)

Пет Яну 15, 2021 3:44 pm
Профил
Аватар

Не е толкова скъпо дори и за вила. Ето пример след 2 минутно търсене:

Фотоволтаична система 2.2 kW - 2400лв

Системата е на 24V и включва:
- 10 бр. Поликристални фотоволтаични панели HELIOS
- 3kW инвертор с модифицирана синусоида 24V - 220V
- 2 бр. стартерни акумулатори 100 Ah
- Балансен контролер за акумулаторите 24V

Изображение

Пет Яну 15, 2021 4:10 pm
Профил

от 100км си личи че обявата която четеш е за балами
стартерните акумулатори не трябва да се изтощават повече от 2%, трябва да са тягови които обикновено се екплоатират до към 30%
3кв модифицирана синусуида... без коментар, след тия неща вече имам съмнения и за панелите, не бих купил от такъв продавач

Пет Яну 15, 2021 4:24 pm
Профил

bongo_x2 написа:
syscop написа:
....Той си е динамо.

Аз затова питам. Но по-скоро въпросът ми беше "Как става".

Намагнитваш статора, завърташ ротора и светва :)

Пет Яну 15, 2021 4:37 pm
Профил
Аватар

nik написа:
от 100км си личи че обявата която четеш е за балами
стартерните акумулатори не трябва да се изтощават повече от 2%, трябва да са тягови които обикновено се екплоатират до към 30%
3кв модифицирана синусуида... без коментар, след тия неща вече имам съмнения и за панелите, не бих купил от такъв продавач

Е за 2400 си купуваш Шкода за 5000 Мерцедес - избора е твой
Но ако погледнеш цените са в този порядък. Което е нищо на фона на разходите по поддръжката която и да е къща.

https://www.olx.bg/ad/30kw-fotovoltaich ... b;promoted

Пет Яну 15, 2021 5:02 pm
Профил

има много бизнеси които разчитат на незнанието на клиента, като например филтри за вода, хомеопатия, соларни панели, и други, та дори и компютри
защо да не ти набута стартерни акумулатори дори да е наясно че няма да изкарат и година ако се изтощават системно
не винаги това което ти рекламират е това което ти трябва
според мен трябва да се действа индивидуално, според точните нужди на жилището, и ако говорим за пестене на пари, има други неща които пестят повече пари от соларни панели с акумулатори, като например саниране и подмяна на уредите
например една плазма консумира 250 вата, същия размер ЛЕД телевизор е 80 вата (грубо по спомени)
т.е. само тук ти отива енергия колкото от един слънчев панел
скоро гледах че сушилните с термо помпа са поевтиняли много, мисля да взема такава като приключа с ремонта

на 31ви декември познат ме извика по спешност, че парното в квартирата му спряло, да му го оправя, квартирантие му се оплакват че сметките високи, и в същото време не изключват парното, стоят с отворени прозорци и включено парно 24/7

Пет Яну 15, 2021 7:05 pm
Профил

ilkor написа:
Но ако погледнеш цените са в този порядък.

Може да се намери "нещо" и на тия цени дето казваш, ама...
Нормалният порядък е лефче за ват. Това важи както за панели (панелът може да е и по-евтин, ама като сложиш кабели, стойки и т.н. левче може и да не стигне). Важи и за инвертори.
Демек 3kWp система без акумулатори е къде 6 бона... Това е за "шкода", за мерцедес не знам ;-)

При акумулаторите зависи и от капацитет и технология, но при всички са по-съществената част от инвестицията. Примерно на 3kWp ако сложиш ли-он му ходят поне едни 10kWh, демек още едни 10 бона минимум ;-)

Пет Яну 15, 2021 7:51 pm
Профил
Аватар

Ето батериите които сме използвали - някои от тях са инсталирани вече над 10 години и са без проблеми. Имам 2 (системата е 24 волтова) които и до днес са свързани към един панел и лампа и правят цикли поне 8 години. Мерих им капацитета с уред и бяха ОК
Инсталирани са няколко хиляди лампи - във всяка има по два такива. Така че позволи ми да знам за какво говоря ...
Ако тръгнеш по търговците тук дето ден година хранят може и повече да платиш. Кажи че искаш да правиш нещо и ще те свържа с човека.
Инвертора от първия линк е ОК за домашно ползване и като качество и като цена. Виж отзивите за него.

Прикачени файлове:
1820-1024 (1).jpg
1820-1024 (1).jpg [ 351.02 KiB | Прегледано 2062 пъти ]
1820-1024.jpg
1820-1024.jpg [ 329.53 KiB | Прегледано 2062 пъти ]
Пет Яну 15, 2021 8:04 pm
Профил

LiFePO4 подходящи ли са за такова използване?

Пет Яну 15, 2021 8:44 pm
Профил
Аватар

Докато си ляламе глупости, вчера през селото е минала една яка бригада и е окачила дебела жица по стълбовете. 8O Шокиран съм. Дали шефа на чез не чете тука? Така или иначе, проблема за сега не се проявява, надявам се и за в бъдеще да продължи.

Пет Яну 15, 2021 9:01 pm
Профил

syscop написа:
bongo_x2 написа:
...
Въпрос: може ли от AC четков двигател да се направи динамо? Не ща мощности - атрактивен ветропоказател с LED...

Той си е динамо.

https://en.wikipedia.org/wiki/Excitation_(magnetic)
Не е толкова лесно, колкото изглежда.
АС генераторите обикновено разчитат на остатъчен магнетизъм или външно възбуждане,
при това възбуждащото поле е постоянно /или поне пулсиращо/.
Обикновено се използва изправител, за да усили остатъчното магнитно поле винаги в една посока,
а не да се размагнитва и намагнитва всеки път полупериод в обратната посока.
Най-лесно може да се получи генератор от АС мотор, ако намотките на статора се изведат отделно и се захранят
през кондензатор и грец от напрежението, което се получава от ротора през четките /то е пулсиращо/. Може да се наложи
първоначално намагнитване на статора чрез пропускане на ток в същата посока, като и греца.
Може и през резистор, но с повече загуби.

Пет Яну 15, 2021 9:55 pm
Профил
Аватар

Начи никой не го е виждал на практика, аз не го намирам с бързо търсене, а за експерименти скоро няма да се навия - има с к'во да си губя времето.
Идеята беше да присадя перка от вентилатор към мотор от дрелка. Що точно така - за да има напрежение и при съвсем слаби обороти и е логично за колкото повече волта е мотора толкова повече да го вдига.
Нуждата от намагнитване ми е ясна - не случайно казах "динамо" и имах предвид старите за кола.

Пет Яну 15, 2021 10:50 pm
Профил

То пробата е лесна - закачи осцилоскоп или волтметър на шнура на дрелката и я завърти на ръка или с друга дрелка и гледай какво става.

Пет Яну 15, 2021 10:57 pm
Профил
Аватар

syscop написа:
LiFePO4 подходящи ли са за такова използване?

Стават разбира се точно с такива елементи ANR26650M 2007-2010 година сме правил електрически хеликоптери. Аз лично се занимавах с чарджера който ги зареждаше с 10А за 15-20 минути. Елементите бяха 2.5A/h Тези елементи имат и по дълъг живот.
Проблемът им е че са скъпи а за такова приложение се гони цена. Затова и на запад масово намират втора употреба или нови Li-IoN 18650 елементи и правят цели стени от тях.
https://www.youtube.com/results?search_ ... powerwall+

Според мен ако се избере 48V система и се купят 4 броя от горните 100-120 А/h (5КW/h) батерии за около 100-120 лева парчето може да се осигури добър буфер за през нощта.

Пет Яну 15, 2021 11:00 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Начи никой не го е виждал на практика, аз не го намирам с бързо търсене, а за експерименти скоро няма да се навия - има с к'во да си губя времето.
Идеята беше да присадя перка от вентилатор към мотор от дрелка. Що точно така - за да има напрежение и при съвсем слаби обороти и е логично за колкото повече волта е мотора толкова повече да го вдига.
Нуждата от намагнитване ми е ясна - не случайно казах "динамо" и имах предвид старите за кола.

Колекторният променливотоков двигател е почти еднакъв конструктивно с постояннотоковия такъв. Има малки нюанси, но в твоя случай може да приемеш, че е еднакъв :)

Пет Яну 15, 2021 11:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 96 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща