Отговори на тема  [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Следваща
Избор на лабораторно захранване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
Ами става въпрос за елементарни неща като електролитни кондензатори, конектори. Неща които не много отдавна към купувал или съм виждал в електрическия магазин, а сега няма наличности.
Както и да е...

Пет Яну 15, 2021 12:38 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Ами става въпрос за елементарни неща като електролитни кондензатори, конектори. Неща които не много отдавна към купувал или съм виждал в електрическия магазин, а сега няма наличности.
Както и да е...

Възможно е. Напоследък пак има недостиг на различни компоненти. Има вероятност да има количества но да са блокирани за продажба. Затова ако нещо липсва или не се намира в каталога препоръчвам да се пусне писмо със запитване. Отговаря се в рамките на 1-2 часа.

Прикачени файлове:
catalog.png
catalog.png [ 51.26 KiB | Прегледано 3929 пъти ]
Пет Яну 15, 2021 12:42 pm
Профил

Еми ще ти дам съвсем пресен пример - оня ден ми трябваше потенциометър 100К. Имахте един-единствен само логаритмичен. Забелязал съм същото и с други работи, които някога съм купувал и са били налични - например преди седмица нямахте 90% от конекторите на CVILUX, които имахте някога в наличност, та поръчваш отвън. Изобщо ги нямаше в номенклатурата, не като бройки.

Складът ви може да е препълнен и с 5 неща, и с 5005 неща. Позициите категорично намаляват.

Но в случая проблема не е в това - частта просто я нямаше при никой в ЕС, нямаше я и във Фарнел.

И... не съм си вдигнал гъза от стола. Пълномощното и платежното са ми отнели 10 минути сумарно. Издразни ме само че се мотат. Поръчах от Digikey именно защото през Комет го нямаше.

Башка дето от 2 месеца насам не ми се получава да поръчам половината фарнелска номенклатура - във фарнел ми излиза налично и достъпно, през вашия сайт не го намира. Не е единичен случай - на почти всяка поръчка ми се случва вече. Явно имате някакъв генерален проблем със сайта, и поне отвън подобрение не се забелязва никак.

Пет Яну 15, 2021 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Нашите складови доставки най-често идват в големи обеми с контернери особено ако са обемни, тежки и евтини и затова може да се случи в някой момент да няма нещо но щом присъства в каталога би трябвало да бъде налично. Нормално такива доставки да се правят 1-5 пъти в годината което е баланс между оптималната цена за транспорт и риска. Има и друг момент - имаме система зарезервация и при недостиг се оказва че цялото количество което пътува вече е резервирано. Никой няма интерес да държи празни позиции и клиентите да са недоволни.
По отношение на доставките от други каталожни дистрибутори - digi, mouser, tme и други се правят регулярни поръчки поне веднъж седмично. Така че ако се изпрати писмо със списък с поръчковите кодове ще получите оферта със срок и цена въпреки че това не се афишира. И няма да се занимавате с преводи, митници и куриери.

При всички каталожни дистрибутори вие плащате за риска този компонент да бъде доставен без зад него да стои определен клиент. Когато обаче се работи по проект този риск е значително по нисък и съответно цената. Особено ако става дума за скъпи и екзотични компоненти. Затова и съветът ми е ако има някакви планове макар и не твърде ясни да се договори буфер който може да стои на склад при нас като ние ще опитимизраме доставката и количествата за да се достигне най добрата възможна цена. Поръчката в последния момент е винаги по рискова и по скъпа. С клиенти имаме договорки дори да наситим платки в по-голям обем еднократно и да ги държим на склад от който той да купува при нужда количества.

По отношение на Фарнел го бях написъл някъде - проблемът е 100% при тях. Ние работим с тяхно API за да показваме позициите, наличности, цени. Защо това API ползва различна база от тази която се показва в сайта им е неясно. Даже вчера ми се обади клиент и ръчно добавихме кода на компонент който липсваше за да може да го поръча. За съжаление ръчния метод е единствения възможен начин да се оправят тези разлики.
Така че генералния проблем е във Фарнел. Нещо променят и дано скоро приключи.

Пет Яну 15, 2021 3:56 pm
Профил
Аватар

ilkor написа:
...По отношение на Фарнел го бях написъл някъде - проблемът е 100% при тях. Ние работим с тяхно API за да показваме позициите, наличности, цени. Защо това API ползва различна база от тази която се показва в сайта им е неясно. Даже вчера ми се обади клиент и ръчно добавихме кода на компонент който липсваше за да може да го поръча. За съжаление ръчния метод е единствения възможен начин да се оправят тези разлики.

Бях останал с впечатление, че има друг проблем с доставка на компоненти от определени производители. Ако не се лъжа, като че ли имаше такъв с компоненти на TI.

Пет Яну 15, 2021 5:24 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
ilkor написа:
...По отношение на Фарнел го бях написъл някъде - проблемът е 100% при тях. Ние работим с тяхно API за да показваме позициите, наличности, цени. Защо това API ползва различна база от тази която се показва в сайта им е неясно. Даже вчера ми се обади клиент и ръчно добавихме кода на компонент който липсваше за да може да го поръча. За съжаление ръчния метод е единствения възможен начин да се оправят тези разлики.

Бях останал с впечатление, че има друг проблем с доставка на компоненти от определени производители. Ако не се лъжа, като че ли имаше такъв с компоненти на TI.

Това беше така за известно време, но мисля че в момента пак е възможно. Директните им продажби в БГ сигурно са 1/10 от тези през нас.
Сега се получват поблеми с единични позиции и като им кажеш ги оправят но с това се приключва. Имам чувството че там нещата вървят на самотек ...

Пет Яну 15, 2021 6:29 pm
Профил
Аватар

Ето го истинското лабораторно захранване!
www.ebay.co.uk/itm/3V-24V-Adjustable-DC ... 4346980476

Всичко друго са глезотии :D

Пет Яну 15, 2021 7:06 pm
Профил
Аватар

Много скъпо бре!

Пет Яну 15, 2021 8:05 pm
Профил
Аватар

Е какво му има :) Супер си е. На мене в момента ми трябва някакво 24/0.5 за да мога да включвам HMI-тата докато им правя GUI-тата. Ползвам лаб захранването от което няма кой знае какъв смисъл - нито ми трябва да е безшумно, нито да има защити. Надявам се някой ден шефа ми да си изпълни обещанието и да финансира оборудване на работилницата - ще си наредя изходи на 24 волта по бюрото до безкрай :)

Нед Яну 17, 2021 12:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Ако някой включи подобни захранване в контакт в офиса, е много вероятно захранването да изяде чук.
А ако има глупостта с него да захрани мое оборудване, срещата с чука е неизбежна. Освен ако пресата не го изпревари...

Вероятно тая китайска скрап не отговаря на никакви стандарти за нищо, а филтрите са понятие което никой не е чувал след като е напуснало чертожната дъска или е излязло изпод индигото... :D

Нед Яну 17, 2021 1:00 pm
Профил

И аз редовно върша простотии с кви ли не самоделни захранвания , траф,грец и т.н. , ама туй като е към 11лв обезмисля напъните ми...

Прикачени файлове:
MW_24v.jpg
MW_24v.jpg [ 188.49 KiB | Прегледано 3775 пъти ]

Нед Яну 17, 2021 1:46 pm
Профил ICQ

Какъв е смисълът да се намесват захранвания, мислени за фиксирани индустриални стандарти, с лабораторни такива? То затова са стандартизирани модулите да работят 24 волта (и определен толеранс, и определени пулсации, толерантност към излъчвания,...).
Дори откъм 24V няма универсално решение, в смисъл дори само номиналния ток на захранването трябва да се съобразява с консуматора - едно 24V 10А няма да опази нещо дребно, дето му трябва половин ампер и 2-3А го пращат в небесата.

Нед Яну 17, 2021 2:29 pm
Профил
Аватар

@gicho - понякога се допускат и компромиси. За да захраня една система която иска 2-3 ампера, обаче 80% са разни магнитвентили другото едно PLC и едно HMI - трябва ли да сложа едно 0.5А супер скъпо захранване и едно 4А по нормално. Избирам според изисквания и някакво прилично съотношение качество/цена. Да - няма нищо общо с лабораторните захранвания ама с тия захранвания пак храним техника за 10-ки хиляди понякога. И пак няма гранция че суперскъпото сахранване ще е с нещо много по-различно от един средна хубост MeanWell примерно. Да не казвам че един път ми препоръчаха/продадоха едно Phoenix дето пееше песнички и беше на безумна цена - повече такива не съм купувал.

Тука ми се наложи едни глупости да правя и като не мога да намеря светкавично захранвания - изкупих всички 12 волта 15 вата захранвания за LED осветление от един магазин. Ми работят си и са на супер прилична цена. Примерно на UltraLux са доста доста добре изпълнени поне на вид и външен и вътрешен. Не съм ги мерил да ги видя какво точно вадят на изхода, ама нещата дето хранят си работят нормално.

Вто Яну 19, 2021 9:43 am
Профил ICQ

Както със сигурност знаеш, магнитвентилите не бива да са на същото захранване като логиката. Но за проби всичко става. Само исках да подчертая, че е токовата защита на захранването ще си свърши работата, само ако е съобразена с консуматора.
На гледане е трудно да се оцени качеството - може да е копирана схема/платка от нормално такова, с цел да изглежда добре, и да е сложен кондензатор с електролит - океанска вода.
Нормалните фирми указват (и гарантират) MTBF - ако "измериш" друго можеш да ги съдиш.

Вто Яну 19, 2021 10:13 am
Профил
Аватар

И да знам и да не знам - досега не съм виждал някой да слага второ захранване за магнитвентили - не казвам че не слагат а че не съм виждал. Последно дето купувах на фесто едни вентили специално си играх да видя правят ли back emf - нищо - даже май и някаква електроника има залята вътре - а не просто обратен диод. Иначе задължително си слагам диоди в буксите и всички електромагнити - на реленца. Като слагам всичко на едно захранване поне гледам да не го правя хептен тъпанарски. И с читаво захранване пак може да има "ситуации" - с едно PSU100C - късото на 50 метра кабел и захранването вместо да изключи, пада на 8-10 волта - и плц и хми работят обаче половината датчици не работят като хората. В мързела си, като правих машината, не му вързах ок изхода, ама после, като се разходих до София един път и си го вързах.

Пък за това захранване за лед ламби - да ти кажа не изглежда да е шит - кондензатроите не изглеждат твърде малки за написания капацитет, та даже има и LC филтър на изхода и line filter на входа. Естествено не бих го сложил в машина - слагах ги в едни експериментални системи за мониторинг.

Вто Яну 19, 2021 10:51 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 331 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Следваща