|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:40 pm
Стабилизатор за цяла къща
| Автор |
Съобщение |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Стабилизатор за цяла къща
Е то по твоята логика трябва да имаш топъл плувен басейн за да изплатиш инвестицията в тези панели 
|
| Пет Яну 15, 2021 10:37 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И аз много умувам по тия въпроси... Акумулаторите са скъпо удоволствие. Може би комбинация от мощен инвертор плюс малко акумулатори решава проблема с премигванията на тока. Но не решава проблема с липсата му. С две думи малкия капацитет е с малка файда. От друга страна големият капацитет както казах е и голяма инвестиция. И има и смисъл и изкушение да се съчетае с панели и/или перки. Това обаче е решение за имот, който се обитава постоянно. За села и вили, където се ходи само събота/неделя или по-рядко е трудно да се балансира консумация с производството от ВЕИ. Аз донякъде сгреших като си взех колектор за село, защото един по-голям бойлер може да се ползва вместо акумулатор и евентуалните фотоволтаици да не скучаят през седмицата  Продаването на електроенергия би било най-чисто... обаче това е процедура, през която малцина са успели да минат. Аз още не съм я отписал като вариант, но изобщо не тая надежди. Трябва си разрешение за строеж, което не навсякъде се изкарва лесно и не от всеки. Мен за едно разрешение за поставяне ме мотаха 4-5 месеца. Отделно после мъките с ЕРП-то, което едва ли ще е успешно при условие че се намирам в съседство на 700-800MW ВЕИ-та и електропроводите са натоварени до дупка. Предполагам в други села узаконяването и свързването може да е по-постижимо, затова проучвайте и действайте. В краен случай системи само с допълване и на мен ще ми е интересно да събирам идеи както за по-евтина реализация (инвертори и т.н.) така и по-хитри идеи (примерни как да съхраняваме тока в кофа  )
|
| Пет Яну 15, 2021 11:41 am |
|
 |
|
ilkor
|
Аз имам познат който е пенсионер и това му е в момента основния бизнес. Купува имоти по по-големи села и инсталира фотоволтаици до 30kW. До тази граница няма много бумажтина и узаконяване. И са задължени да ти изкупуват енергията. 30 kW са някъде около 70-80 панела. Разбира се той си внася всичко от Китай включително батериите. Преди правеше проекти за фотоволтаично осветление и във всяка лампа има зазидани 2 броя акумулатора във фундамента за да няма никакъв достъп до тях. Има десетина проекта и дори някъде и по вашия край - Кайнарджа което е правено преди сигурно 10 години. Можеш да се разходиш и да видиш дали още работят  От интернет: "Проектът бе осъществен в периода 2010-2013 година. Монтирани са 486 осветителни тела, слънчеви панели и акумулаторни батерии за около 1 милион евро." https://industryinfo.bg/article/2978-en ... -kaynardjaЕлектрониката е правена в Комет.
|
| Пет Яну 15, 2021 1:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
miro_atc, За разлика от тока топлото лесно се съхранява в кофа  Оня руснак, за когото писах в твоята тема, беше установил, че най-ефикасната евтина "кофа" се прави от глина с малко чакъл. ilkor, за Кайнарджа не знам, в Средище съм виждал и преди няколко години работеха. Като каза се сетих, че долната ми градина е идеална за слънчева плантация, но ми миришат краката за такива инвестиции.
|
| Пет Яну 15, 2021 1:14 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Кайнарджа е станало преди аз да съм в Комет но по късно сме правили Антоново, Николаево и Брезник и др... Ние сме разработвали електрониката за лампата която има за цел да определи степента на заряд и да осигури светене дори при най дългата нощ зимата последвана с 10 дена мъгливо време. Контролера за панела и акумулатора е китайски и той просто включва вечер лампата а сутрин я изключва и ако напрежението на батерията падне под критичното ниво може да минат и 2 седмици преди да да включи лампата. Затова тя е интелигентна, определя сезона по продължителността на светене и заряда на батерията по напрежението при нормиран товар. Не съм ходил да ги гледам но вярвам че всичко все още работи. Така че ако батерията се пази няма проблем да изкара 10 и повече години. И не са чак толкова скъпи. Трика за батериите е че са заровени под земята и са на относително постоянна температура. Нито един от проектите които съм виждал и батериите са качени на стълба под фотоволтаика не е изкарал и 3 години. Пример - парка в Хиподрума до ритуалната зала. Иначе самата идея всяка лампа да си има панел и акумулатор ми се вижда леко малоумна защото лятото батерията се зарежда за 2 часа и през целия ден панелът нищо не прави освен сянка. 
|
| Пет Яну 15, 2021 1:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Със сигурност ако някой е утъпкал пътеката по-лесно ще минава. Иначе има доста подводни камъни. Примерно нашето разпредилително не присъединява, ако отстоянието до трафа за средно е повече от 200м. И всякакви такива не до там документирани изисквания. Проблемът е, че преди да ти кажат окончателното си решение трябва да си минал в общината с всичките му разрешителни. Имам познати, които така купиха имот само за тая цел, минаха общината, изхарчиха един чувал пари и само за да видят един среден пръст от енергото. По принцип за да има смисъл като бизнес трябват много инсталации. И човек ако се хване, ще проиграе нещата. Но аз нямам нито желание нито и средства за такъв бизнес. По-скоро търся начин как да осмисля да кажем едни 2-3kW, които спокойно мога да си позволя. Но ще е тъпо в смисъл, че ако не продавам дори и при толкова ниска мощност няма какво да я правя през повечето време. Сянката е интересно приложение на панелите, но искам и друго 
|
| Пет Яну 15, 2021 2:14 pm |
|
 |
|
nik
|
въпреки че минаха много години и малко поевтиняха панелите, все си мисля че още са на етап "изгодни когато са субсидирани" сам човек да седне да инвестира и да се бори - или има много излишни пари или няма алтернатива нещо което се избива когато му е свършил живота - ква файда икономията идва само ако се сменят лампите с лед, останалото няма нужда си мисля, в случая с автономни лампи далавера малко може да дойде от това че няма инвертор и работят само на ниско напрежение, т.е. по-малка инвестиция, ама пак е под въпрос и с акумулаторите е малко малоумно - за да има някакъв живот не трябва да се използва повече от 30% от капацитета
|
| Пет Яну 15, 2021 2:16 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Бихте ли споделили някоя читава марка акумулатори и от къде може човек да се снабди с такива? И аз имам голямо желание да си направя същото нещо - до 3кW максимум - за да мога да пребивавам спокойно на вилата в моментите, в които няма ток - за сега повече от 24 часа не се е случвало да няма. Относно осмислянето - за лятно време да се грее бойлер за топла вода, за зимата - 2 конвектора да работят в къщата - така няма да изстива до почти външната температура.
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Яну 15, 2021 2:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Точно щото има проблем има и тръпка за инджинерване  Ако опираше само до пари нямаше да е забавно  Задачката е да се намери смислено приложение. Целта не е забогатяване. Примерно сега си давам сметка, че използването на фотоволтаици вместо колектори е по-смислено. Но проблемът е, че не намерих подходящо управление. Аз даже пусках тема тук. Трябва инвертор без защита или нещо подобно, защото за топла вода са достатъчни едни 300-400W панели. Но нагревателите са за поне 5 пъти по-висока мощност. Разбира се може да се инсталират много повече панели, само дето те ще стоплят водата за половин час и през останалото време ще скучаят. Смяната на нагревателя компроментира бойлера, не че е нещо... но не е за предпочитане. Другият вариант е наистина 2-3 kW панели в комбинация с няколко умни консуматора. Примерно първо се пуска бойлера, после да кажем климатик, после нещо друго. Може би и малко акумулатори ще са нужни, за да се балансират по-добре нещата. Подобна автоматизация е идеално приложение за хоум асистента  бтв. за акумулаторите и аз удрям на камък. В тубата има много, които си правят литиеви пакети от 16550 на прилична цена. Иначе специализираните литиеви са с много непрелична цена. Те и оловните не са цвете. Само обикновените оловни като за автомобили... ама те не са толкова подходящи...
|
| Пет Яну 15, 2021 3:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Убу де, пак да се изцепя: като няма ток и автомобилен акумулатор е достатъчен за осветлението, даже и за телевизор. Не случайно пускам 12В жица където преправям инсталацията - да не се занимавам с инвертори. А акумулаторът изобщо няма нужда да се зарежда от слънцето. За отопление: що ти трябва да преобразуваш енергията в трудно съхраняема форма и после обратно?!
Иначе съм много навит да си поиграя със сателитна чиния и термоакустичен двигател/генератор на Стърлинг (има из нетя), сега се сетих и за пластмасовите френелови лещи, но за да стане трябва да си зарежа градината. Въпрос: може ли от AC четков двигател да се направи динамо? Не ща мощности - атрактивен ветропоказател с LED.
PS Щото пиша бавно междувременно miro_atc отговорил на nik...
|
| Пет Яну 15, 2021 3:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е товае една идея за акумулатори... Пичът е събрал 3000 елемента от стари лаптопи и т.н. Тества си ги, сортира си ги и резултатът са пакети за общо 25kWh.
|
| Пет Яну 15, 2021 3:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Не изгледах видеото, но к'ва е вероятността от 3к стари елемента някой да дефектира? То по-добре ефтинджос китайски да си купиш, не и 3к разбира се. Малко тестове и после пазарлък с китайските магазини наоколо.
|
| Пет Яну 15, 2021 3:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Бонго, той човека си ги тества, мери им капацитета, сортира и т.н. Въпросът не е дали някой елемент ще даде фира. То това може да се случи и с чисто нови батерии. И не е кой знай какво, пада ти капацитета.... в най-лошия случай да гръмне, ама то е само за супер къръци  Иначе ако не ти се занимава има фирми дето рециклират. Жалко че са в щатите... Иначе 220$ за 2.2kWh си е без пари, аз бих взел няколко веднага за проба 
|
| Пет Яну 15, 2021 3:27 pm |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Яну 15, 2021 3:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз затова питам. Но по-скоро въпросът ми беше "Как става".
|
| Пет Яну 15, 2021 3:38 pm |
|
|