Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: МИГ 25
bongo_x2 написа:
Мии отзад имаха две "бурии" във всяка от които спокойно можеше да се разположи човек седнал до бюро (с бюрото по дължина), какъв разход да са имали? Но определено се задържаха във въздуха повече от 20 минути.
По мое време падна една 25-ца, май беше първата, спарка и екипажът загина. Причината не я знам, но ако беше празен резервоар щеше да се чуе. Ходихме да събираме жица от скраба, че всичкото беше яко посребрено и си плетяхме ланци, но за стомана не помня - на алумин мязаше.
Но от тогавашните Су-намквоси (древни прихващачи) по-шумно нЕмаше! Като правихме приводната и някой извика "Су!": всички скачахме в канала, запушвахме си ушите, но в червата ни се включваше миксер. За 25-ците пак същото, но без миксера, за 21-ците също, ама те излитаха по двойки, а на учебните (17-ки или 19-ки, не помня вече) просто си запушвахме ушите докато мине двойката.

По-голямата част от конструкцията наистина е стоманена. Има и други материали, но 80% е стомана.

bongo_x2 написа:
PS Забравих да кажа: за 25-цата се говореше, че няма таван на скоростта - просто ще се разпадне ако пилотът се улее с "педала на газта". И че трябва да си добър пилот за да направиш "кръгче" над територията на БГ при максимална скорост.

Не е съвсем така. Може да лети продължително с 3000 км/ч. Може да го нагъзиш за малко до ~3М (към 3500 км/ч), планера ще издържи, но двигателите се бракуват. Има един такъв описан случай, кога пилота е бягал от ракета (ракетата не е успяла да го стигне) :)

Сря Яну 13, 2021 4:35 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
https://www.capital.bg/specialni_izdani ... _drug_put/ :axe:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Яну 13, 2021 4:45 pm
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
Доколкото знам имаме само една загубена 25-ца и сигурно случаят е тоя от списъка на Лео... По-скоро аз бъркам случаите, тоя с лошото време и размотаването явно е случаят с 25-цата.

Инфото ми е от авиотехник на МиГ-25 от Добрич. Той твърдеше за късното убиране на колесника, а аз и до сега недоумявам как при аварийна светлинна и звукова индикация за това, пилоте не е реагирал навреме.

Сря Яну 13, 2021 5:53 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
miro_atc написа:
Доколкото знам имаме само една загубена 25-ца и сигурно случаят е тоя от списъка на Лео... По-скоро аз бъркам случаите, тоя с лошото време и размотаването явно е случаят с 25-цата.

Инфото ми е от авиотехник на МиГ-25 от Добрич. Той твърдеше за късното убиране на колесника, а аз и до сега недоумявам как при аварийна светлинна и звукова индикация за това, пилоте не е реагирал навреме.

Ако черпите бира, може и да ви разкажа някой път ...

Сря Яну 13, 2021 6:37 pm
Профил ICQ

https://it.dir.bg/web/youtube-zamrazi-akaunta-na-tramp
където и да ида лельо ле все ме бият :D

едвам го изтърпяха, и след целия този цирк докато тромпетчо реве колко много ощетен от всякъде, руските медии наливат масло в огъня - нали уж беше демокрация, уж свобода на словото, къде е сега свободата на словото :D
https://www.youtube.com/watch?v=RV2z8c3Dw7U
и аз питам... защо... защо спъват тоя способен човек, почти успя да предизвика гражданска война, защо така го спряха...

Последна промяна nik на Сря Яну 13, 2021 10:45 pm, променена общо 1 път

Сря Яну 13, 2021 8:16 pm
Профил
Аватар

Той МИГ-25 може да лети достатъчно дълго време. Проблема е че за това за което е направен може да лети съвсем малко. Какъв е бил смисълът да има в БГ такъв самолет - никой не знае - постоянно са нарушавали границите на Турция и Гърция, щото като излети и трябва да прави завой ама той тоя завой малко голям при висока скорост. При 3000 км/час от Добрич до М. Търново са някакви си 5-6 минути (че май няма и толкова). От друга страна SR-71 може да излети, зареди във въздуха, прави една обиколка над СССР (на прилична височина) връща се (като зарежда още един път някъде по пътя) и каца. И питам аз и отговор не искам - като искаш да свалиш блекбърд, за какъв чеп ти е да правиш недоразумение от стомана, като просто е можело да поработят малко върху подходящи ракети и готово. Ама не - да имаме и ние 3М+ самолет, пък ако ще и железобетонен да е.

Сря Яну 13, 2021 9:26 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
Такава е била модата и тактиката по това време - и други свръх-звукови са правени от яки стомани и титан, с единствената цел да могат да летят с 2-3 G на малка височина , веднага след излитането там където въздуха е плътен , без да надвишат максимум допустимото претоварване при маневриране и да не се счупят ( Ту-160, RAF Vulcan ) и т.н. Въпроса е че последните са ядрени бомбери , може братушките да са имали диви фантазии да бомбят Европа под радарите от България , или пък за прихващане на SR-71-то, няма кой да ни каже.

Същественото тука е ,че стандартния комбиниран дозвуков/свръхзвуков самолет като тея от леки сплави има мнооого по-различен профил на извеждане на и от свръхзвукова и никога не лети на нея на малки височини. Пример - излита се от Heathrow за JF Kennedy , лети се близо 30 минути дозвуково на 15-20 000 фт посока Бристъл по наземно базирана навигация и комуникация. Там където се разширява в най-крайната си точка Бристъл Чанел е началото на свръх-звуковите коридори, там някъде се получава клирънс от Шануик Контрол (Шотландия). Антените на Шануик са маалко по-различни, компютрите им са по-различни и т.н. Минава се от наземна на IRS навигация, комуникацията- от VHF на -HF Radio и СатКом.
Контрола - от радарен, на процедурен(по рипорти). Чак тогава се включват афтър бърнерите и се почва ускорителния профил на катерене и ускоряване. След още 15 минути и оттатък Ирландия ->1.5 G и 45000 фт , а за 2-3 Г и 60-70 000 фт -още 15-20 минути. Полета по супер-соник коридори няма общо с полет по стандартните - не се лети на ешалони, а един самолет на ешелон от водата на океана до космоса като горна граница, който постоянно катери или снижава (според температурните пояси на въздуха през които минава) за да си поддържа скоростта. Цялата тая инфраструктура(коридори, контролни центрове, процедури) е цената за разумен свръх-звуков полет със самолет от разумни сплави. Ускорителния профил от 30-40 мин. може да е подходящ за бомбене на Ирак или за разузнаване над Русия, или Европейските новобогаташи да видят в 8.30 вечерта как Слънцето изгрява над океана от Запад, да кацнат в
7.00 вечерта в НюЙорк(час преди да са излетели) и да спекулират един час на стоковата борса, но очевидно не е подходящ за прихващане на SR-71-ки.

От друга страна - в тея години Ръшките са правили тактически свръх-звукови полети на ниско с Ту-160 ката, а Америка е имала изнесена силно на Север (излезе ми от акъла в кое точно градче на Канада или Аляска ) база с прихващачи със меко казано странни стартиращи процедури на реактивните двигатели (заради зверския студ) - първо в двигателя се вкарва една огромна бурия бълваща пара, чак след това се запуска.
С две думи тея сръхзвукови 'самолети' за свръхзвуков полет в ниските въздушни слоеве, без поддържащата ги инфра-структура са си точно управляеми ракети за полет под радара, с камикадзе вътре. По времето на Тачър и войната за Фолкленските острови, UK решава да ползва тяхната 'управляема ракета' RAF- Vulcan в 'неподходящ режим' на нормален презокеански свръх-звуков полет. Полета който извършват е легендарен - нареждат поддържащи кораби от тук до Аржентина. Де-що има острови -пребазират самолети-цистерни за презареждане във въздуха. Пилотите извършват чудеса от храброст и въпреки това едва не се утрепват. И цялата тая работа - да пуснат един снаряд на една летищна писта Port Stanley фолкленски о-ви. Както казах-легендарни.

Последна промяна Jack на Сря Яну 13, 2021 11:53 pm, променена общо 1 път

Сря Яну 13, 2021 11:49 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Намерих снимката. Който има път през LA, това е в California Science Center. Имат и една совалка там - Endeavour. Струва си да се види.

Прикачени файлове:
IMG_9618.jpg
IMG_9618.jpg [ 2.13 MiB | Прегледано 2171 пъти ]

Имам един роднина, дето беше стругар. По едно време правеше алпийски винтове за лед от титан и се оплакваше, че било страшно трудно.
Голямо количество зор е отишло за това хвърчило. Също така и много съветски титанови лопати.

Сря Яну 13, 2021 11:52 pm
Профил

Те на малко :)

Прикачени файлове:
DSC_0292.JPG
DSC_0292.JPG [ 2.16 MiB | Прегледано 2153 пъти ]
DSC_0290.JPG
DSC_0290.JPG [ 1.78 MiB | Прегледано 2153 пъти ]
DSC_0289 (1).JPG
DSC_0289 (1).JPG [ 2.1 MiB | Прегледано 2153 пъти ]
DSC_0301.JPG
DSC_0301.JPG [ 1.09 MiB | Прегледано 2153 пъти ]
DSC_0302.JPG
DSC_0302.JPG [ 1.07 MiB | Прегледано 2153 пъти ]
Чет Яну 14, 2021 12:53 am
Профил

Но такива неща в днешно време са по-скоро невъзможни, твърде много педерастия.

Чет Яну 14, 2021 12:55 am
Профил

препядствия винаги е имало, проблема е че вече няма кой, специалистите са на изчезване
за сметка на това пък сега е по-лесно гей парад да се организира... примерно...

edit: прочел съм "препятствия" а то и ти си писал за педерастията :D

Последна промяна nik на Чет Яну 14, 2021 1:27 am, променена общо 2 пъти

Чет Яну 14, 2021 12:57 am
Профил
Аватар

mountaineer написа:
Имам един роднина, дето беше стругар. По едно време правеше алпийски винтове за лед от титан и се оплакваше, че било страшно трудно.
Голямо количество зор е отишло за това хвърчило. Също така и много съветски титанови лопати.

Проблема с титана тогава е бил, че не може да се заварява. Последствията от това ги знаем.

Чет Яну 14, 2021 1:04 am
Профил
Аватар

Да, "керосинова инконтиненция" звучи само леко безумно :)

Чет Яну 14, 2021 1:19 am
Профил
Аватар

То си е безумно и като концепция. От 32 сглобени 12 загубени.

Чет Яну 14, 2021 1:42 am
Профил

Ами не знам до колко има някакви последствия точно от този фактор, като цяло в самолетите заварките не са много. По-скоро по онова време проблема е бил в добива му, естествено технологично от към обработка към онова време и Руснаците може би са били по-напред, което е и съвсем естествено с оглед обемите на добив и преработка.

Чет Яну 14, 2021 2:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 784, 785, 786, 787, 788, 789, 790 ... 1197  Следваща